przepis na chleb bez wyrastania - 472 przepisów (strona:12/32)

CHLEB PSZENNY CODZIENNY 145

kleić się do rąk (jeśli trzeba podsypujcie lekko mąką). Misę obwińcie folią spożywczą i odstawcie do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. W połowie czasu, zwilżoną dłonią naciągnijcie każdy bok ciasta i złóżcie go do środka- w ten sposób odgazujecie ciasto- chleb będzie bardziej puszysty). Kiedy ciasto co najmniej podwoi objętość przełóżcie je na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Uformujcie(...)podłużny bochen, obsypcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 1-1,5 godziny (do garowania). Nagrzejcie piekarnik do 220 st (bez termoobiegu, który wysusza pieczywo).  Chleb nacechujcie (ponacinajcie) i wstawcie do piekarnika (piekarnik zaparujcie- spryskajcie wodą). Pieczcie około 40-45 minut. Studźcie na kratce. przepis, oczywiscie, Piotra Kucharskiego

OliveandThyme
Chleb zakopiański na zsiadłym mleku 183

kminkiem) i przełożyć do koszyka rozrostowego (ja wyrastanie bochenka prowadziłem na blacie kuchennym). Po 50 minutach fermentacji końcowej wstawić do nagrzanego do 220oC i zaparowanego piekarnika. Piec tak przez 5 minut a po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190oC i dalej piec 25 minut (cały wypiek 30 minut). Można też upiec ten chleb w garnku (ja tak właśnie piekłem). Czas(...)pieczenia wydłużyłem do 45 minut (30 minut z pokrywką + 15 minut dopiekania bez pokrywki). Po wyjęciu z piekarnika, posmarować chleb z wierzchu wodą za pomocą pędzla. Studzić na kratce. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb toskański. Sierpniowa piekarnia 231

był niejadalny. Chleb toskański upiekłam z przyjemnością, a jeszcze z większą go spałaszowaliśmy. Po raz pierwszy udało mi się zgrać czasowo i wziąć udział we wspólnym pieczeniu chleba. Nie ukrywam, iż wybór chlebka bardzo mi się spodobał. Ponieważ nie używam mąki pszennej, chleb upiekłam z mąki orkiszowej. Nie udało mi się zachować z przepisu długiego czasu wyrastania ciasta. Przy panujących

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 137

chlebie się zakochacie. Jadłam i piekłam już wiele chlebów, ale ten po prostu mnie uwiódł od momentu, kiedy zobaczyłam kolor dopiero co zarobionego ciasta. Jest to chleb marchwiowy Jima Laheya, a przepis na niego znalazłam zaglądając na stronę listopadowej piekarni Amber , która co miesiąc proponuje wspólne pieczenie niebanalnego pieczywa. W czasie sobotnich zakupów poszalałam z marchewką, bo natrafiłam na naprawdę(...)coś, co przypomina elipsę. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby pokryły ciasto. Umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona . W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta , nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem żeliwnym /kamieniem do pieczenia/keksówką ustawioną

Weekendy w domu i ogrodzie
WYPIEKANIE NA ZAWOŁANIE! 165

chleby bez użycia mąki żytniej, czy też chleby na drożdżach. Chleby, które wypieka się łatwo i przyjemnie. Nie ma chyba prostszej metody wypieku chleba, jak chleb wypiekany z automatu. Tutaj po prostu wystarczy wszystko wsypać do pojemnika i uruchomić program. Nasza praca zajmuje Nam dwie lub trzy minuty. Resztę zrobi BREAD MAKER RBM-M1907E . Wypiekacz do chleba, który miałam(...)BREAD MAKER RBM-M1907E Wypiekacz posiada 17 programów, takich jak:  -programy do wypieku chleba podstawowego- wypieka klasyczny chleb, łączy dwa stadia wyrastanie i wypiekanie chleba, można wybrać wagę wyrobu, kolor skórki, dostępna jest funkcja opóźnionego startu; - chleba francuskiego- bardzo lekkiego z chrupiącą skróką - chleba na mące pełnoziarnistej- ponieważ mąka ta jest cięższa, program w ciągu pół godziny przed wyrabianiem

SMYKWKUCHNI
Kaszubski chleb na podmłodzie 170

roku przyłączyłam się z chlebem, który gości w październikowym wydaniu Piekarni.  Chleb na podmłodzie, czyli zaczynie czy też poolish.  Brzmi pięknie, prawda?  Mój chleb trochę dziwnie pękł, ale w smaku bez zastrzeżeń.  Mąż nawet poprosił o upieczenie kolejnego takiego bochenka.     Składniki: podmłoda: 250 g mąki żytniej chlebowej 250 g letniej wody(...)Ciasto przykryć i odstawić na około 20 - 30 minut.  Następnie uformować bochenek, przełożyć do kosza i odstawić do wyrastania na około godzinę.  Do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą.  Piekarnik rozgrzać do 250 stopni.  Chleb przełożyć ma blachę lub kamień i natychmiast zmniejszyć temperaturę do 220 stopni.  Po 5 minut wyjąc naczynie z wodą

Sto kolorów kuchni
Chleb marchwiowy z orzechami 139

zaproszenie Amber z bloga Kuchennymidrzwiami . pl   piekłam chleb marchwiowy. Przepis nie był skomplikowany :) 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania ( u mnie pszenna typ 650) 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży 1 i 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z marchwi 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie(...)pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin.  Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie 15 minut dłużej. W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni z garnkiem

Proste Potrawy
Przepyszny chleb bezglutenowy 143

Baba się uparła, że nie będzie kupować gotowych mieszanek do pieczenia chleba bezglutenowego. Baba dobre pięć razy poległa i wcinała twarde podeszwy. Za to bezglutenowe Baba

gutfut
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 203

wina nieumiejętnego przekładania ciasta do garnka i tego, że garnek był chyba zbyt duży - ciasto się rozlało. Ale i tak mój chleb był znakomity! Przepis podaję za Amber Chleb marchwiowy składniki przepis w oryginale i film – klik! 3 szklanki mąki chlebowej plus więcej do podsypania 1 1/4 łyżeczki soli kuchennej 1/4 łyżeczki drożdży instant lub innych suchych drożdży(...)sciereczki, aby pokryły ciasto i umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1 do 2 godzin. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona. Zrób test palcem i jeżeli nie jest gotowe, niech rośnie 15 minut dłużej. W tym samym czasie, na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, nagrzej piekarnik do 230 st. C stopni

Stare Gary
J. HAMELMAN- CHLEB NA ZAKWASIE 144

minut. Po tym czasie ciasto na chleb wyjmujemy z miski i formujemy bochenki, możecie uformować dwa bochenki bądź jeden większy. Na początek proponuje Wam dwa mniejsze. Ciasto przekładamy do koszyczków wcześniej posypanych mąką. Ja swój chleb piekłam w patelni żeliwnej, więc patelnię, wysmarowałam olejem, obsypałam mąką i ciasto na chleb wyrastało już w patelni.  Ciasto wyrasta

SMYKWKUCHNI
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 156

/olejem roślinnym form i ponownie wyrastać od 4 do 12 godzin, musi podwoić swoją objętość. Dobrze wyrośnięty chleb minimalnie urośnie podczas pieczenia. Wyrośnięty chleb nacechować/ponacinać, posmarować łyżką syropu klonowego (cukier w nim zawarty skarmelizuje podczas pieczenia, więc skórka będzie bardzo ciemna, śmiało możesz tego nie robić, jeżeli nie lubisz takiego efektu). Piecz chleb przez około 50 minut (jeżeli(...)dwóch formach), do 1 h w temp. 200-210 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Do piekarnika na dolną półkę wstaw wcześnie naczynie z wodą aby go zaparować i pozostaw na cały czas pieczenia. Po wyjęciu upieczonego chleba z piekarnika wyjmij go z formy i wystudź najlepiej na kratce, chrupiąca, twarda skórka zmięknie, bez obaw o zęby

greenscarf
Chleb dyniowy 158

noża do takich prac. Ale to nic… chleb naprawdę smakuje wspaniale, do tego ma – dzięki dyni – wilgotny miękisz i dłużej pozostaje świeży! Musicie koniecznie go zrobić :)!Chleb dyniowy na zakwasieZaczyn:40 g zakwasu (dałam żytni)200 g mąki chlebowej150 g wodySkładniki zmieszać i zostawić na 10-12 godzin do wyrośnięcia.Ciasto:cały zaczyn275 g wody425 g upieczonej(...)naciąć i wyłożyć na gorący kamień/nagrzaną blaszkę. Piec 10 minut z parą w temperaturze 240 stopni i potem jeszcze bez pary 25 minut w temperaturze 220 stopni.Smacznego Przepis zgłoszony do akcji Festiwal Dyni 2014Post Chleb dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Mój pierwszy chleb razowy Tatterowiec 210

wyrośnięcia - po godzinie wkładam do wysmarowanej blaszki oliwą i wysypaną płatkami żytnimi -- naoliwiłam i posypałam płatkami  - przykrywam folia nasmarowaną oliwą i pozostawiam do powolnego wyrośnięcia ma wyrastać kilka godzin (u mnie trwało to ponad godzinę bo chlebek zaczął uciekać z formy) - wstawiłam do zimnego piekarnika i nastawiłam na 200 stopni, po pół godzinie wsunęłam na sód(...)upieczeniu wyjęłam i ostudziłam na kratce  WSKAZÓWKI - przed pieczeniem posypać można  makiem, otrębami, nasionami kolendry, płatkami żytnimi, sezamem.-  można również po godzinie dopiekać chleb bez formyJest pyszny ma chrupiącą skórkę w środku jest delikatny lekko kwaskowaty posmak, także nie jest on ostatnim chlebem razowym w moim domu. Pamiętam zapach pieczonego chleba z dzieciństwa i znak

Basia w kuchni
Żytni z ziarnami 197

Piekłam ten chleb dwa razy. za pierwszym razem klapa - za dużo wody, chleb opadł w trakcie pieczenia i w smaku okazał się bardzo wodnisty. Podejście drugie wyszło dużo lepiej - bez zakalca. Co do smaku to kwestia gustu. Mi osobiście czegoś brakuje - może zamiast mąki żytniej lepiej byłoby użyć pszennej, a może jestem po prostu wybredna, bo tak mi posmakował(...)minut. Po tym czasie  blaszkę o wymiarach 21 x 7 posmarowałam olejem i łyżką przełożyłam ciasto. Wyrastanie zajęło 13 godzin - w chłodnym miejscu, ale jak postawisz blaszkę w cieple z pewnością zajmie to krócej. Piekłam 45 minut w temperaturze 230 stopni Chleb zachowuje świeżość

apetytnapieczenie
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE 176

dowiaduje się całej masy rzeczy od Was, za co z całego serca dziękuję. Dzisiejszy chleb piekłam bez żadnej formy bezpośrednio na kamieniu do pizzy, taki chleb muszę przyznać szczerze lubię najbardziej, i samo pieczenie takiego chleba sprawia mi największą frajdę. Podczas wypieku chleba bardzo ważna jest odpowiednia temperatura. Czyli jaka? A no właśnie, dobre pytanie. Sama cięgle szukam idealnych(...)ustawień mojego piekarnika, bo nie ma co się oszukiwać ale każdy piekarnik piecze inaczej, a elektryczny i gazowy to już w ogóle inne historia. Zauważyłam, że chleb pieczony na kamieniu dobrze wyrasta i ładnie się rumieni kiedy mam go w piekarniku na siatce a nie blaszce, i kiedy zajmuje środkową półkę, jeśli piekę go ciut niżej zbyt mocno się podpieka

SMYKWKUCHNI