przepis na bezy - 4500 przepisów (strona:84/300)

Waniliowe wiewiórki 151

kruchutkie. Zniknęły w tempie błyskawicznym - czemu wcale a wcale się nie dziwię.Kruche ciasteczka jogurtowo-budynioweSkładniki:(na 20-25 sztuk)100 g mąki pszennej40 g cukru35 g budyniu waniliowego bez cukru (proszek)50 g zimnego masła50 g zimnego jogurtu waniliowego (0,1%)dodatkowo:2 łyżki mlekaMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i proszkiem budyniowym. Dodać pokrojone w kostkę masło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaszka manna na niepogodę 172

miseczki, udekorować czekoladą.Podawać ciepłe lub schłodzone.Smacznego!Tak w ogóle to chciałam dzisiaj upiec coś czekoladowego (na przykład muffinki albo babeczki, bo ostatnio mam je w głowie bez przerwy - to chyba ta wszechobecna szarość moje myśli ku słodkim drobiazgom kieruje), jednak okazało się, że w domu mąki brak, a do sklepu naprawdę, ale to naprawdę nie chciało mi się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brzydale, czyli rzecz o rozpuszczaniu 122

niekoniecznie jest to wadą. Pestki dyni cudownie chrupią, a płatki nadają im niepowtarzalnego, innego smaku. Muszę też zauważyć, że są nieco zdrowsze niż pozostałe, znajdujące się na blogu. Bez jajek i mleka (ja moje posmarowałam mlekiem, ale można zastąpić je wodą). Smakowały nam bardzo mimo, że zbyt urodziwe to one nie są...Bułki owsiane z pestkami dyniSkładniki:(na 12 sztuk

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Takich lodów jeszcze nie jedliście! Chyba... 171

Jeśli ktoś, zerkając tylko na miniaturkę, zgadł smak lodów, które przygotowałam, to pełen szacun, jak mawia Tatuś. No dobrze... Jeszcze jedna szansa - zerknijcie na zdjęcie, bez podglądana nazwy. I co...? Ja, moi drodzy, sama w życiu bym nie wpadła na robienie lodów z marchewki. Ha! Z marchewki! Tak naprawdę szukałam przepisu na zupełnie inne, i przeglądałam książki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wakacje! I prowiant na drogę 140

nastawienie. Trzy tygodnie błogiego lenistwa, zwiedzanie, wylegiwanie się, dużo dobrego jedzenia. Takie są plany, i mamy zamiar wcielić je w życie. Jupi!Na drogę oczywiście potrzebny jest prowiant. Bez domowych bułeczek ani rusz... Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna - C. nabył taką ilość drożdży, że zrobiłam wielkie oczy i siedziałam trzy dni z nosem w książkach, szukając szybkich

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 172

Dziś niedziela. A niedzieli bez domowego pieczywa ostatnimi czasy sobie nie wyobrażam. Piekę zawrotne więc ilości bułek i chlebów, i ogromnie mi się ta zabawa podoba. Może w końcu zabiorę się za zakwas...? Cóż, możliwe, że będzie to kulinarne wyzwanie na rok 2014.Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki. Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostszy - chleb na maślance 179

przypadł do gustu, że zaraz piekłam następny, a resztkę maślanki C. sobie wypił zamiast mleka do obiadu. I wiecie co...? Chyba zacznę maślankę kupować częściej, nawet bez specjalnych planów. Bo okazuje się, że jesteśmy jej wielkimi amatorami (raczej w formie przetworzonej...).Pszenny chleb na maślanceSkładniki:(na 1 bochenek)500 g mąki pszennej25 g świeżych drożdży350 ml letniej maślanki1 łyżeczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nie dla mnie, czyli sernik lukrecjowy 167

skrzywioną miną i jak najszybszym połknięciem, żeby nie czuć już tego smaku w ustach. Popicie, i to czymś innym niż wodą, było koniecznością. Jeden jedyny raz zjadłam całego cukierka bez nieprzyjemnych odczuć. Poczęstowała mnie nim mama C. - nigdy więcej nikomu się ta sztuczka nie udała. To zdecydowanie nie jest dla mnie, nie mam pojęcia, jak Duńczycy mogą się tak lukrecją

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Niedzielne słodkości - karmelki cydrowe 132

masła1/4 łyżeczki soliCydr wlać do rondelka, zredukować do 200 ml - około 15 minut na dużym ogniu. Zahartować kremówkę, wlać do cydru, dodać cukier, masło i sól. Gotować bez mieszania, aż masa osiągnie temperaturę 125 st. C.Zdjąć z palnika, przelać do formy (11x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do zastygnięcia.Zastygniętą masę pokroić na kawałki, każdy kawałek zawinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki czosnkowe - idealne na grilla 208

kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło się bez kłopotów żołądkowych, które mnie nękały w zeszłym roku. Niech żyje wiosna i grillowanie!Najlepszym dodatkiem do mięs z grilla, poza jakąś pyszną surówką czy inną sałatką, jest pieczywo czosnkowe. Ten zapach

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rabarbarowy deser na otwarcie sezonu. I wakacje 219

rozmarzyłam...Wracając do deseru - właśnie nim postanowiłam otworzyć sezon rabarbarowy w tym roku. Czekałam na niego bardzo niecierpliwie, i gdy tylko zobaczyłam różowe łodygi na półce w sklepie, nabyłam bez wahania. Do tego truskawki, jogurt grecki, i jest deser pierwsza klasa. Dietetyczny wręcz! Z subtelną nutą pomarańczy, kwaśnym rabarbarem, słodkimi truskawkami i delikatnym jogurtem. Do tego chrupiące płatki migdałów. Szybko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
EKSPRESOWE BAGIETKI PSZENNO-ŻYTNIE 493

mnie swym wyglądem. Jako pierwszy podaję przepis na wersję pszenno-żytnią z moimi małymi modyfikacjami, m.in. zmniejszyłam ilość drożdży, soli i pominęłam cukier (jest zbędny, bułki i chleby wyrastają bez niego i to chyba nawet szybciej). Wydawało mi się, że to zbyt duża porcja na moją Familię (4 bagietki), a tu się okazało, że za mała...:-)Składniki:- 250g mąki pszennej

Smaczne Zdrowe
Tradycyjny schab pieczony z majerankiem i czosnkiem 346

Kruchy, soczysty i delikatny schab według przepisu Babci Alinki. Świetny do kanapek, a z dodatkiem sosu i ziemniaczków będzie pysznym drugim daniem :)Składniki:schab bez kości około 1 kgsuszony majeranek  2 łyżkiczosnek 5 ząbkówsól pół łyżeczkiolej (rzepakowy lub oliwa z oliwek) lub smalec 3 łyżkiPrzygotowanie:Mięso posolić. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć schab z każdej strony

głodny alergik
Ciasto Adwokat bez pieczenia 17885

post Ciasto Adwokat bez pieczenia appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Hummus - zdrowie z Bliskiego Wschodu 170

jeśli okaże się zbyt gęsty. 4.   Wystudzone nasiona ciecierzycy przekładamy do blendera, dodajemy pastę tahini, sok z cytryny, posiekany czosnek, oliwę z oliwek i dokładnie miksujemy.Pasta powinna być gładka, bez wyczuwalnych grudek. 5.   Na koniec doprawiamy hummus solą, pieprzem i kuminem, a jeśli zajdzie taka potrzeba to rozcieńczamy go schłodzoną wodą, w której gotowała się ciecierzyca.Hummus podajemy rozsmarowany na płaskim

W kuchni Katie