zeszytu. Po upieczeniu twarde, ale po włożeniu do szczelnego pudełeczka już na drugi dzień mięciutkie, pyszne , korzenne. Można dekorować lukrem i powiesić na choinkę lub zostawić bez dekoracji i zajadać. SKŁADNIKI 1/2 kg mąki tortowej typ 450 4 duże łyżki miodu prawdziwego np. lipowy lub wielokwiatowy 20 dag cukru pudru\ 125 g masła 1 duże
W kuchennym oknie EwyPodobno maku nie może zabraknąć na świątecznym stole,ponieważ bez niego może nam zabraknąć szczęścia w przyszłym roku. W świątecznych potrawach najczęściej pojawia się postaci słodkiego makowca albo w kutii, w niektórych regionach zwanej po prostu kluskami z makiem. KLUSKI Z MAKIEM (kutia) Składniki: makaron (najlepiej mały w formie zacierki, ja użyłam kokardek) 250 g maku 750 ml mleka
Bon appetit mon amiemarchewki, pietruszki, selera, ziemniaków, cukinii i batatów. Podwieczorek 17:30 Domowy budyń z wanilią. Tutaj>>> jest przepis na budyń czekoladowy. Ten zrobiłam podobnie tylko bez dodatku kakao. Na górze posypałam migdały i polałam syropem daktylowym. Przepis na domowy budyń Składniki 500 ml mleka ( u mnie roslinne) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 laska wanilii
lady-och-mistrzyni.blogspot.comBez niego nie ma świąt. Bigos to jedna z tych potraw, którą każdy umie ugotować, ale mało kto potrafi zrobić to perfekcyjnie. Zadanie to wyda wam się jednak o wiele łatwiejsze, jeśli rozłożycie tą potrawę na czynniki pierwsze. Artykuł BIGOS – JAK ZROBIĆ NAJBARDZIEJ ŚWIĄTECZNE Z WSZYSTKICH DAŃ? pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKtóż nie zna tego pysznego deseru ! Przepisów na tiramisu jest co niemiara ! Może on przyjmować rożne kształty i rozmiary. Osobiście znałam taki, do którego koniecznie
Taste TherapyRyż basmati jest to rodzaj ryżu długoziarnistego, używanego głównie w Indiach i Pakistanie. Ma delikatną strukturę i charakterystyczny smak. Gotuje się go około 10 minut bez przykrycia, po czym należy go odcedzić, przelać wodą i pozostawić na kilka minut. Po tych czynnościach dopiero wtedy uzyskacie idealnie sypki ryż, który jest podstawą wielu dań azjatyckich. Dzisiaj zaproponuję danie, które może
Jaglusiahttp://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2016/12/tort-bezowy-xmas-wreath-meringue2-1170x874.jpg Po ogromnym sukcesie „ Wigilijnego wieńca bezowego „, postanowiłam zrobić kolejny wieniec bezowy, tym razem mniejszy – bo z 4 białek. Wymyśliłam do
Moja DelicjaPrzepyszne ciasteczka, bez pieczenia, wymagają jednak specjalnej foremki w kształcie ula ;) Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne. Na blogu znajdziecie już orzechową wersję tych ciasteczek, te, które pokazuję Wam dzisiaj są kokosowe, z karmelowym nadzieniem i odrobiną alkoholu. Smakują wybornie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw
Domowa cukiernia EwyDziś mamy dla Was przepis z książki „Hummus, za’atar i granaty” na pysznego kurczaka z zieloną soczewicą oraz ryżem :) Składniki na kurczaka
Kuchenne Wariacjeblaszki ciastek 1 starte jabłko na mus 50 gr masła 3 łyżki miodu 250-300 gr mąki pszennej 3 łyżki soku z cytryny 40 gr budyniu w proszku czekoladowego bez cukru ( zamiast budyniu można użyć tyle samo skrobi/mąki ziemniaczanej ) 60 gr cukru pudru ( ja dałam kokosowego ) 1 płaska łyżeczka sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao
Gotowanie...to proste !jest bardzo smutna. Przepełnia ją niepewność, brak nadziei najlepsze i niesamowita samotność Magdy. Bo rodzinę ta tragedia rozbija i każdy żyje własnym życiem. Jak sobie radzić w takiej sytuacji bez wsparcia najbliższych? Ja sobie tego nie wyobrażam. grudniowe szaleństwo
Weekendy w domu i ogrodzieBez makowca nie ma u mnie świąt Bożego Narodzenia. Ten jest wilgotny, aromatyczny, pełen bakalii. Przepada za nim cała rodzina, dawniej moja mama często go piekła. A dzięki gotowej masie makowej jest bardzo szybki do przygotowania. Na pewno doceni to każda zabiegana gospodyni :) puszka masy makowej (800-850g) 6 jajek 5 jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Smakołyki Asiserniczki cieszą nie tylko oko ale i podniebienie. Doskonale sprawdzą się jako świąteczny deser. 1 litr śmietany 18% 150 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich i laskowych bez łupinek 50 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej białka 5 szt szczypta soli 1/2 szkl cukru do serniczka kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki
Smakołyki AsiLubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno
Kuchnia w czekoladzieInspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą
Monia miesza i gotuje