przekąski - 41322 przepisów (strona:588/2755)

Pszenne podpłomyki z cieciorką 175

zjadania. Im większe, tym fajniejsze, po prostu kawałek odrywamy i zjadamy. Może zastąpić    nam chleb czy bułeczki, można je jeść przy grillu, czy zabrać jako przekąskę na letnie wycieczki. Składniki: 20 g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody, 3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, suszona świeżo mielona papryka chili do smaku, czosnek

Moniki Smakołyki
Mus truskawkowy (z kaszką kukurydzianą) 139

truskawkowy na bazie kaszki kukurydzianej to pomysł na letni deser. Lekko różowa masa, udekorowana zmiksowanymi i całymi truskawkami. Przygotowanie poniższej przekąski na słodko jest banalnie proste. Świetnie smakuje od razu po przygotowaniu jak i po schłodzeniu. Konsystencja tego deseru przypomina krem/mus.  Składniki na 2 porcje: 200 g truskawek 300 ml +2-3 łyżki mleka 4 czubate łyżki kaszki

Ugotować
grissini – włoskie paluszki 184

najcieńsze wałeczki. Przekładamy na dużą blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), smarujemy rozbełtanym jajkiem i dodatkowo posypujemy ziołami. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w 200 st. C. Podajemy z przekąskami np. z talerzem wędlin, serów, sałatek

Domowy Smak Jedzenia
Francuska przekąska z bakłażanem 152

pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch każdej przekąski smarujemy żółtkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około

R'n'G Kitchen
Ryż z mango 189

Lekka przekąska             Składniki cebula czerwona papryka 100 g marchewki 100 g cukinii mango 2 dymki 3 łyżki oliwy z oliwek kumin szczypta cynamonu kolendra po szczypcie kardamonu ,gałki muszkatołowej i chilli 2 łyżki posiekanych migdałów sól łyżka masła sok z cytryny natka pietruszki 300 g ryżu basmati Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej 134

kilku tygodni myślałem co z zamrożonym leszczem od Basi zrobić...niedługo czas imprez domowych więc pora szykować jakieś przekąski ,które mogą bez trudu postać w chłodnym miejscu nawet przez parę miesięcy. Składniki 2 sztuki leszcza 2 cebule sól papryka ostra mąka olej do smażenia Zalewa: 900 ml wody 250 ml octu cebula 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu

R'n'G Kitchen
Kalafior w cieście majonezowym 133

Smaczna przekąska Składniki kalafior 3 łyżki majonezu 50 ml mleka mąka sól ziołowa pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Kalafior dzielimy na różyczki ,myjemy i osączamy. Oprószamy solą ziołową i pieprzem. W misce mieszamy majonez ,mleko i mąkę (ciasto ma być gęste). Do smaku doprawiamy pieprzem. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście ,smażymy na rozgrzanym ,głębokim oleju,na rumiano. Przekładamy

R'n'G Kitchen
Pieczarki w sosie pomidorowym 139

Pyszna przekąska i zagryzka. Polecam Składniki 1 kg pieczarek Zalewa: 1 l wody 125 ml oleju 125 ml octu 2 cebule (kroimy w piórka) 1/2 łyżki soli łyżka vegety słoiczek przecieru pomidorowego liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 5 łyżek cukru pieprz Dodatkowo: 2-3 jajka bułka tarta masło klarowane Przygotowanie Pieczarki oczyszczamy ,obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej

R'n'G Kitchen
Zapiekane faszerowane pory 107

Moja propozycja na przekąskę. Składniki 4 grube pory 4 jajka 200 g ulubionej kiełbasy 200 g sera tartego cheddar 2 dymki ze szczypiorkiem 50 g bułki tartej 4 łyżki oleju 4 łyżki kwaśnej śmietany tymianek sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie   Pory oczyściłem, odciąłem korzonki, przyciąłem ciemnozielone końce, opłukałem, włożyłem do osolonego wrzątku i obgotowałem 5 minut. Osączyłem, przeciąłem wzdłuż

R'n'G Kitchen
Przystawki na kolację 167

Smaczne przekąski ,świetnie nadają się na kolację lub na przystawkę dla gości. Składniki 2 małe cukinie ser kozi 200 g 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1/2 łyżeczki startego imbiru pieprz sól 1 duże awokado mała puszka tuńczyka w sosie własnym mała szalotka sok z 1/2 limetki świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Pasta z awokado z tuńczykiem

R'n'G Kitchen
Koreczki z serem camembert 147

Szybka przekąska. Nie tylko dla wielbicieli sera camembert. Składniki 2 krążki sera camembert 6 łyżek suszonych pomidorów w oliwie 16 czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 3 łyżki posiekanego szczypiorku mała cebula sól pieprz Przygotowanie Cebulę, oliwki i suszone pomidory posiekałem, wymieszałem ze szczypiorkiem i kaparami. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Ser przekroiłem na pół, jak bułkę. Posmarowałem nadzieniem, złożyłem

R'n'G Kitchen
Sałatka pomidorowa 117

Idealna na przekąskę lub jako dodatek do mięs. Składniki 250 g pomidorków koktajlowych (kolorowych) 1 ogórek sałatkowy pęczek szczypiorku Sos: 3 łyżki octu ryżowego 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidorki płuczemy ,osuszamy i kroimy w ćwiartki ,ogórek w małą kostkę. Szczypiorek siekamy. W misce

R'n'G Kitchen
Surówka z rukoli 159

Dzisiaj mamy ją do obiadu (kurczak) ,ale równie dobrze nadaje się na lekką ,wieczorną przekąskę. Składniki 80 g rukoli 200 g pomidorków cherry 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Sos: 50 ml oliwy z oliwek 5 ml octu winnego 40 ml sosu pikantnego z mango i tamaryndowca (można zastąpić mieszanką musztardy ,chili i miodu) Przygotowanie   Normal 0 21 false false

R'n'G Kitchen
Tarte flambee z serem kozim 142

Propozycja na szybką smaczną przekąskę z kozim serem. Przepis zaczerpnięty z magazynu Moje Gotowanie. Składniki 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 2 dymki bez szczypioru 200 g koziego sera pleśniowego sól morska rukola garstka 2 łyżki miodu 3 łyżki świeżego rozmarynu Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki oleju 125 ml wody 1 łyżeczka soli morskiej Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Ryż ze szpinakiem 141

Świetny dodatek do obiadu ,może być samodzielnym daniem głównym lub przekąską. Składniki 150 g ryżu 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 pełna łyżka masła 1 ząbek czosnku sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. W rondelku rozpuszczamy masło ,szklimy na nim posiekaną cebulę ,dodajemy szpinak i dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty

R'n'G Kitchen