Zawsze w lodówce mam opakowanie ciasta francuskiego, bo przy pomocy wyobraźni i paru składników, można łatwo i szybko zamienić je w fajną przekąskę. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g pieczarek - 200 g szynki - 150 g sera żółtego - koncentrat pomidorowy - 3 listki bazylii - odrobina szczypiorku - masło - przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Ciasto kroimy w kwadraty
Zainspirowana w kuchniPyszna, szybka i zdrowa sałatka to pomysł na lekką przekąskę albo kolacje, szczególnie gdy się odchudzamy. Tak własnie jest ta lekko słodka, lekko kwaśna z wędzonym dodatkiem zasmakuje wam na pewno. Wymyślona przez moją córkę. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Taka moja prosta propozycja na małą przekąskę lub jak kto woli - przystawkę. Nie ma tu nic skomplikowanego, ale zapewniam, że połączenie całości i wygląd jest bardzo apetyczny. Wyrazisty smak rybek idealnie łączy się z "mdłymi" jajkami. 1 puszka filetów anchois w oleju (użyłam z czosnkiem i pietruszką) jajka (ilość wg gustu
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Bardzo prosta i smaczna propozycja na obiad lub przekąskę. Właśnie takie roladki robiłam na początku moich pierwszych kulinarnych zmagań. Dziś często wracam do tego przepisu. Proporcje należy dostosować do swoich upodobań - jedni wolą słodsze mięso, inni - mniej. plastry surowego boczku wieprzowego suszone morele (po 1 sztuce na plaster
Di gotujeDoskonałe na kolację we dwoje, na lekką przekąskę. Składniki 2 szt awokado 200 g mrożonych krewetek koktajlowych sok z cytryny pół łyżki białego octu winnego gałązki koperku kapary Sos : 1 łyżka majonezu pół łyżeczki koncentratu pomidorowego 25 ml whisky pół łyżeczki musztardy sól pieprz Przygotowanie Sos: wymieszałem musztardę z majonezem na jednolity aksamitny krem. Dodałem koncentrat
R'n'G Kitchenwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Świetna i zdrowa przekąska. Smakują zadziwiająco pysznie i są popularne w Kanadzie. jarmuż oliwa z oliwek (użyłam oleju czosnkowego) przyprawy (wg gustu) sól Blachę (dość dużą) wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie natłuścić olejem. Liście jarmużu umyć, osuszyć, oddzielić od łodyg, porwać na mniejsze kawałki i luźno rozsypać na blasze. Całość
Di gotujekarnawale często szukamy drobnych przekąsek które możemy podać gościom podczas domówek lub sami podjadać podczas oglądania Tv ;) Te paluchy będą doskonałą i smakowitą propozycją dla wszystkich którzy lubią tego typu "pogryzajki" ;) Składniki na 2 duże blachy od piekarnika 300 gr maki tortowej + 1 łyżeczka do zaczynu 15 gr drożdży 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko + 1 jajko
Gotowanie...to proste !www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta i szybka wersja smacznej przekąski z łososia. 100g wędzonego łososia (użyłam brzuszków) 1/2 średniej cebuli 15 kaparów w zalewie octowej 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz cytrynowy sól Łososia rozdrobnić (niezbyt drobno) malakserem lub za pomocą blendera. (Można też pokroić nożem na kawałki wg własnego gustu.) Dodać posiekaną cebulę oraz drobno
Di gotujeCzekoladowy pudding z tapioki to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Poniższy deser udekorowałam wiśniami, aby przełamać smak czekoladowej masy. Desery na bazie tapioki będą idealne dla osób, które dbają o linie bądź nie tolerują glutenu. Składniki na 4 mniejsze porcje: 1/2 szklanki tapioki (wagowo 90 g) 2,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru, np. brązowego 1 tabliczka mlecznej
UgotowaćCzekoladowy pudding z tapioki to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Poniższy deser udekorowałam wiśniami, aby przełamać smak czekoladowej masy. Desery na bazie tapioki będą idealne dla osób, które dbają o linie bądź nie tolerują glutenu. Składniki na 4 mniejsze porcje: 1/2 szklanki tapioki (wagowo 90 g) 2,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru, np. brązowego 1 tabliczka mlecznej
UgotowaćWaniliowy pudding z tapioki podany z truskawkami jest to przekąską na słodko, która świetnie smakuje podana na ciepło jak i na zimno. Tapioka wygląda jak małe, mleczne kuleczki. Namięka, staje się przezroczysta i zwiększa swą objętość po ugotowaniu. Zasmakuje każdemu, kto lubi jeść budynie i mleczne kremy. Ponadto pudding z tapioki będzie idealny dla osób na diecie bezglutenowej
Ugotowaćpoprzek), aby uzyskać krótsze paluchy. Przekładamy ja blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na rumiano w 190 st. C. Możemy je podawać np. z czerwonym barszczem lub jako przekąska do wędlin i sałatek
Domowy Smak Jedzeniarazem prezentuję przekąskę, którą możemy przygotować wcześniej, a potem wrzucić do piekarnika o podać na ciepło. Do wytrawnego alkoholu będą jak znalazł :) Składniki : pierś indycza (lub z kurczaka) ser żółty papryka konserwowa najlepiej czerwona dla koloru ciasto francuskie kozieradka pieprz czarny sól Pierś pokroić na paski szerokości ok. 3-4 cm. Posypać z obu stron przyprawami. Ser pokroić na paski
Weekendy w domu i ogrodziewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot. Przepis na farsz autorski (mój). Pyszna propozycja na szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu. (Forma o średnicy około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki 150g masła 1 jajko 1 szczypta soli Farsz: 100g pieczonego mięsa (może być gotowana szynka czy surowa pierś z kurczaka, wg gustu
Di gotujebrakuje nam pomysłów na przekąski lub potrzebujemy łatwego przepisu, zawsze możemy zrobić minikanapki. Przy ich przygotowaniu pomóc Wam może każdy. Niektórzy z Was może pamiętają ze szkoły zetpety (zajęcia praktyczno-techniczne), na których od najmłodszych lat robiło się kanapki i były to jedne ze smaczniejszych kanapek, jakie w życiu jedliście. Po pierwsze dlatego, że własnoręcznie wykonane, po drugie - były
Weekendy w domu i ogrodzie