Dziś zapraszam na tradycyjna pieczeń rzymską z jajkiem. Bardzo soczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm.) - 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 4 duże ugotowane na półtwardo jajka - 2 surowe jajka - 1 bułka kajzerka - 2 ząbki czosnku - cebulka suszona
Kuchnia z widokiem na ogródJarmużowe czipsy "chodziły" za mną już od dłuższego czasu. Bardziej z rozsądku i chęci zjedzenia zdrowej przekąski, niż zastąpnienia nimi czegoś niezdrowego, na szczęście nie mamy ciągot chipsowych. I jestem bardzo mile zaskoczona, bo chipsy te uwielbiają u mnie wszyscy, niektórzy to nawet za bardzo... One po prostu bardzo, ale to baaardzo wciągają, u mnie co niektórych tak, że pochłaniają
Smaczne Zdrowecudeńko. Jedna połówka dla mnie, druga dla mamy. Ja jadłam na ciepło, mama na zimno. W obydwu wersjach smakuje równie dobrze więc nada się i na śniadanie i jako przekąska/przystawka dla gości. Składniki: 1 awokado 2 jajka Szczypiorek Sól morska Pieprz czarny Przygotowanie: Awokado kroimy wzdłuż na dwie połowy, nacinając do pestki. Po przekręceniu awokado się rozłamie. Wyciagamy
CzarnawisienkaSałatka idealnie nadaje się na nadchodzące święta, ale także jest fajnym pomysłem na codzienną/weekendową przekąskę. Czytaj więcej
Ana Mari's worldpyszna i prosta w przygotowaniu pasta jajeczno - rybna. Robi się ją bardzo szybko, będzie doskonała na przekąskę lub drugie śniadanie. Idealna do chleba, lub jako dip do warzyw. Przygotowałam ją na bazie ugotowanych żółtek i tuńczyka. Tuńczykowa pasta do kanapek Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 8 ugotowanych żółtek 1 puszka tuńczyka
Kulinarne przygody Gatitypyszną słodką masą sezamową. Polecam dodać orzechy, ponieważ dzięki nim chałwa nie jest, aż tak mdląca w smaku. Domową chałwę można dodać do kremu, babeczek lub zjeść jako samodzielną przekąskę. Składniki: 200 g sezamu miód 2 garście orzechów nerkowca 1. Na rozgrzaną (suchą!) patelnię wsypać sezam i lekko go przesmażyć. Należy uważać, aby nie przypalić sezamu
Ugotowaćtemu :) Idealne jako deser dla dwojga. Takie kulki są banalnie proste do przygotowania, a w smaku rozpływają się w ustach. Ponadto jest to świetny pomysł na świąteczną przekąskę - wyglądem przypominają śnieżne kulki. Najlepiej smakują, gdy są podane schłodzone. Składniki: 100 g miękkiego masła 100 g wiórek kokosowych 50 g orzechów laskowych 100 g herbatników (2 małe paczki) 1/2 szklanki
UgotowaćChruściki to smakołyki, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Chrupiące, delikatne w smaku faworki są idealnie jako słodka przekąska na Tłusty Czwartek (w tym roku przypada 27 lutego). Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 całe jajko 2 żółtka sól- szczypta 2 łyżki cukru 1 łyżka margaryny 1 łyżka wódki
Ugotowaćposmarować serkiem chrzanowym i zawijać w ruloniki. Na tacę/półmisek wyłożyć sałatę, następnie ułożyć ruloniki z szynki (zawinięciem do dołu), udekorować plasterkami jajka i polać tężejącą galaretkę. Przygotowaną przekąską schłodzić w lodówce. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretkę do końca się zetnie. Ruloniki bez galaretki
UgotowaćTerrina łososiowa to przekąska na zimno, która idealnie pasuje do kromki chleba. Taką przystawkę możecie podać na śniadanie, kolację czy imprezę wśród grona znajomych . Składniki na 2 mniejsze terriny: 300 g wędzonego łososia 1,5 serka chrzanowego 1/2 sztuki ogórka pęczek koperku 1/2 sztuki cytryny sól, pieprz do smaku 1. Na samym początku 200 g łososia pokroić
UgotowaćDzisiaj zapraszam Was na błyskawiczną przekąskę na słodko - połączenie kruszonki i rabarbaru. Niebo w gębie :) Przepis dodaje do akcji Rabarbarlove . Składniki na 4 porcje: 3 łodygi rabarbaru około 8 łyżek mąki pszennej 5 łyżek zwykłego cukru 5 łyżek margaryny bądź masła 1 łyżeczka cukru waniliowego Na samym początku rozgrzać piekarnik
UgotowaćMałe, słodkie kuleczki obtoczone w wiórkach kokosowych. Przekąska idealna dla osób, które dbają o swoją linię. Przepis dodaje do akcji Lekkie desery bez piekarnika vol 2 . Składniki: 80-85 g masła 90 g płatków owsianych 50 g granoli garść orzechów ziemnych niesolonych 2 łyżki mleka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka miodu (ewentualnie) kilka łyżek mleka w proszku (niebieskiego) wiórki
UgotowaćCiastka francuskie z gruszką i twarogiem to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego też poniższy przepis polecam wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenia. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 gruszki 100 g twarogu 1 jajko 2 łyżki zwykłego cukru
Ugotowaćwśród grona znajomych polecam przygotować sałatkę z kiełkami fasoli mung, ananasem, kukurydzą i piersią z kurczaka. Na pewno zasmakuje osobom, które lubią sałatki na słodko. Przepis dodaje do akcji Przekąski Sylwestrowe . Składniki: 1 słoik konserwowych kiełków fasoli mung 1 duża pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 mała puszka ananasa 100 g rodzynek 1 listek laurowy sól, pieprz
Ugotowaćdawna miałam ochotę na brzoskwinie, jednak w sezonie zimowym trudno o świeże owoce. Dlatego też postanowiłam wykorzystać brzoskwinie z puszki i przygotować deser jogurtowo-twarogowy z makiem. Przekąska na słodko, która przypadnie smakoszom owocowych smakołyków. Jeżeli chcecie, aby więcej było białej masy - to deser przygotujcie z małej puszki brzoskwiń. Składniki na 4 porcje: 475 g brzoskwiń bez zalewy (duża puszka
Ugotować