przekąski - 40822 przepisów (strona:587/2722)

Falafel w chlebku pita z sosem tahini 125

kładziemy kotleciki. Smażymy po 2 – 3 minuty z obu stron, wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Falafel, to w kuchni arabskiej baza dania głównego, przekąska lub dodatek do kanapek. Falafel w chlebku pita z sosem tahini , to przysmak godny polecenia. Z dodatkiem świeżych liści sałaty, plasterków pomidora, czy papryki gwarantuje niezwykłe doznania kulinarne. Połączenie całej gamy przypraw przenosi

mojewypiekiinietylko
Śledzie po kaszubsku 546

przygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Polecam jako przekąskę na zbliżającego się Sylwestra! Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 2 cebule 100 ml przecieru pomidorowego 500 ml mleka 50 ml oleju 2 łyżki cukru 4 łyżki octu

Smakowity Blog Kulinarny
Wegańskie batoniki jabłkowo-cynamonowe 241

się już tutaj kilkakrotnie, między innymi przy okazji wegańskiej szarlotki ( KLIK ) i mini-omletów ( KLIK ). Tym razem również jest słodko, delikatnie orzechowo i bardzo pysznie. Takie batoniki to świetna przekąska między posiłkami lub uzupełnienie śniadania.  Dzięki cukrom prostym zawartych w suszonych owocach błyskawicznie dostarczają energii. Poza tym stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczy, a dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę

peanutbuttermonster
Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem 280

Święta minęły, a teraz powoli zaczynamy szykować się do sylwestrowej nocy i karnawałowych szaleństw. Dzisiaj więc podrzucam Wam pomysł na przekąskę, czyli szpinakowy farsz zawinięty w delikatne ciasto filo, która doskonale sprawdzi się jako jeden ze składników imprezowego domówkowego menu. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Czas

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka gyros z domową przyprawą 768

Koniec świąt, czas na imprezy sylwestrowe, a potem karnawałowe. Czas na sałatki, przekąski, rzeczy które łatwo się przygotowuje i które zawsze są chętnie zjadane. Taką klasyczną sałatką jest sałatka gyros. U mnie z domową przyprawą, którą tak naprawdę łatwo zrobić zamiast kupować gotowe przyprawowe mieszanki z rożnymi E. Bo to co domowe jest naprawdę zdrowsze. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Imprezowe kęski drobiowe z sosem żurawinowym 201

najpyszniejsza przekąska jaką udało mi się kiedykolwiek zrobić! Podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Gorąco polecam - kęski z sosem są przepyszne!!! Składniki: Mięso: 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawa do drobiu 1 ząbek czosnku sól, pieprz 1 łyżka oleju Panierka: mąka ziemniaczana 2 jajka olej do smażenia Sos żurawinowy: 4 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej śmietany

Kuchnia domowa Ani
Francuskie paluszki z solą i kminkiem 125

Bardzo udany eksperyment z ciastem francuskim. Polecam, bo to całkiem fajn a i szybka do przygotowania przekąska. Skł a dniki: 1 ciasto francuskie só l gruboziarnista kminek 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Ciasto francu skie rozwinąć, wyciąć paski o szerokości 1,5 cm. 2. Każdy pasek posmarować jajkiem, posyp ać solą gruboziarnistą i kminkiem. 3. Piec na złoto

Kuchnia domowa Ani
Śledzie w śmietanie z bazylią i cytryną 193

Wszystko dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny. Podawać podobnie jak tradycyjne śledzie w śmietanie, czyli z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Można też podać jako klasyczną przekąskę :)  Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mini quiche z ziemniaczanym spodem - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 155

Smaczna i niedroga przekąska imprezowa. Spodobał mi się nieco inny pomysł na "opakowanie".  Inspiracją był przepis na  tej  stronie. Quiche smaczne i na ciepło i na zimno. składniki ( na 12 foremek średniej wielkości) na foremki ok 600 g startych na małych oczkach surowych ziemniaków garść koperku łyżeczka lub więcej czosnku w proszku nadzienie 100 g boczku

Stare Gary
Małe frittaty z jarmużem i kozim serem 111

Frittaty są najsmaczniejsze  ciepłe, krótko po wyjęciu  z pieca. Ale zimne, z dodatkiem np sałaty też się dobrze sprawdzą jako przystawka lub przekąska. Polecam! Przepis pochodzi ze strony  The Kitchn składniki (na 8 mini frittat) 2 szklanki posiekanej kapusty (jarmużu) 1 ząbek czosnku, pokrojone w cienkie plasterki 3 łyżki oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki

Stare Gary
Pieczone skórki ziemniaczane z wędzonym łososiem i koperkiem 163

Bardzo dobra przekąska. Może odrobinę kłopotliwa w przygotowaniu, ale warto zrobić bo smaczne i świetne do podgryzania. Przepis ze strony  Reader's Digest składniki 8 małych ziemniaków do pieczenia (zbliżonej wielkości) 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin sól i pieprz 1 łyżka masła 125 g wędzonego łososia 1 łyżka soku z cytryny ok 160 g  gęstego jogurtu

Stare Gary
Kotleciki z kurczaka czyli pasteis de frango 373

sądzę, że jest to dobry pomysł na wykorzystanie rosołowych mięsnych pozostałości. Można kotleciki podać jako główne danie - z ryżem i sałatą, ale świetne będą również jako przystawka czy przekąska. Przepis znalazłam  tutaj składniki 500 g piersi z kurczaka lub mięso kurczaka z rosołu 2 lub 3 średnie ziemniaki 1 por (biała część) 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku

Stare Gary
Zielone szparagi w cieście francuskim 198

była bardzo smaczna przekąska. A że sezon szparagowy pomału zbliża się do końca, warto jeszcze przez chwilę nacieszyć się tym warzywem. Użyłam camembert'a, ale można użyć dowolnego, dobrze rozpuszczającego się sera. Również szynkę podsuszaną możemy z powodzeniem zastąpić inną smaczną  szynką.  Podobny przepis znalazłam

Stare Gary
Faszerowane papryczki 220

Smaczna przekąska, efektowna i szybka do zrobienia. Małe słodkie papryczki sprawdziły się świetnie, ostre były również znakomite ( po upieczeniu ostrość zmalała) jednak ich wadą jest dosyć gruba skórka która raczej nie daje się zjeść. Ale mimo tej skórki  - do powtórzenia. Tak zrobione papryki świetnie sprawdzają się również pieczone na grillu  - na grill  faszerowałam nieco większe

Stare Gary
Pomidorki, mozzarella i bazylia - koreczki caprese 139

Błyskawiczna przekąska. Efektowna i szybka do zrobienia - koreczki caprese  - zapraszam :) składniki opakowanie mozzarelli w małych kulkach listki bazylii - tyle ile kulek sera pomidorki koktajlowe - 2x mniej niż kulek serowych sól, pieprz przygotowanie Opłukane i osuszone pomidorki dzielimy na pół. Na wykałaczki nabijamy kulkę sera, listek bazylii i  połówkę pomidorka. . Układamy na półmisku, solimy,posypujemy pieprzem,  polewamy oliwą

Stare Gary