przekąski - 40822 przepisów (strona:573/2722)

Mus truskawkowy (z kaszką kukurydzianą) 131

truskawkowy na bazie kaszki kukurydzianej to pomysł na letni deser. Lekko różowa masa, udekorowana zmiksowanymi i całymi truskawkami. Przygotowanie poniższej przekąski na słodko jest banalnie proste. Świetnie smakuje od razu po przygotowaniu jak i po schłodzeniu. Konsystencja tego deseru przypomina krem/mus.  Składniki na 2 porcje: 200 g truskawek 300 ml +2-3 łyżki mleka 4 czubate łyżki kaszki

Ugotować
grissini – włoskie paluszki 177

najcieńsze wałeczki. Przekładamy na dużą blachę (wyłożoną papierem do pieczenia), smarujemy rozbełtanym jajkiem i dodatkowo posypujemy ziołami. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w 200 st. C. Podajemy z przekąskami np. z talerzem wędlin, serów, sałatek

Domowy Smak Jedzenia
Francuska przekąska z bakłażanem 145

pieprzem. Ścianki foremek do zapiekania smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Na dno dajemy plaster oprószonego solą bakłażana. Na to dajemy farsz ryżowy i przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch każdej przekąski smarujemy żółtkiem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około

R'n'G Kitchen
Ryż z mango 182

Lekka przekąska             Składniki cebula czerwona papryka 100 g marchewki 100 g cukinii mango 2 dymki 3 łyżki oliwy z oliwek kumin szczypta cynamonu kolendra po szczypcie kardamonu ,gałki muszkatołowej i chilli 2 łyżki posiekanych migdałów sól łyżka masła sok z cytryny natka pietruszki 300 g ryżu basmati Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej 126

kilku tygodni myślałem co z zamrożonym leszczem od Basi zrobić...niedługo czas imprez domowych więc pora szykować jakieś przekąski ,które mogą bez trudu postać w chłodnym miejscu nawet przez parę miesięcy. Składniki 2 sztuki leszcza 2 cebule sól papryka ostra mąka olej do smażenia Zalewa: 900 ml wody 250 ml octu cebula 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu

R'n'G Kitchen
Kalafior w cieście majonezowym 127

Smaczna przekąska Składniki kalafior 3 łyżki majonezu 50 ml mleka mąka sól ziołowa pieprz olej do smażenia Przygotowanie   Kalafior dzielimy na różyczki ,myjemy i osączamy. Oprószamy solą ziołową i pieprzem. W misce mieszamy majonez ,mleko i mąkę (ciasto ma być gęste). Do smaku doprawiamy pieprzem. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście ,smażymy na rozgrzanym ,głębokim oleju,na rumiano. Przekładamy

R'n'G Kitchen
Pieczarki w sosie pomidorowym 131

Pyszna przekąska i zagryzka. Polecam Składniki 1 kg pieczarek Zalewa: 1 l wody 125 ml oleju 125 ml octu 2 cebule (kroimy w piórka) 1/2 łyżki soli łyżka vegety słoiczek przecieru pomidorowego liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 5 łyżek cukru pieprz Dodatkowo: 2-3 jajka bułka tarta masło klarowane Przygotowanie Pieczarki oczyszczamy ,obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej

R'n'G Kitchen
Zapiekane faszerowane pory 98

Moja propozycja na przekąskę. Składniki 4 grube pory 4 jajka 200 g ulubionej kiełbasy 200 g sera tartego cheddar 2 dymki ze szczypiorkiem 50 g bułki tartej 4 łyżki oleju 4 łyżki kwaśnej śmietany tymianek sól świeżo zmielony pieprz Przygotowanie   Pory oczyściłem, odciąłem korzonki, przyciąłem ciemnozielone końce, opłukałem, włożyłem do osolonego wrzątku i obgotowałem 5 minut. Osączyłem, przeciąłem wzdłuż

R'n'G Kitchen
Przystawki na kolację 158

Smaczne przekąski ,świetnie nadają się na kolację lub na przystawkę dla gości. Składniki 2 małe cukinie ser kozi 200 g 1/2 łyżeczki papryki w proszku 1/2 łyżeczki startego imbiru pieprz sól 1 duże awokado mała puszka tuńczyka w sosie własnym mała szalotka sok z 1/2 limetki świeżo zmielony czarny pieprz łyżeczka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Pasta z awokado z tuńczykiem

R'n'G Kitchen
Koreczki z serem camembert 142

Szybka przekąska. Nie tylko dla wielbicieli sera camembert. Składniki 2 krążki sera camembert 6 łyżek suszonych pomidorów w oliwie 16 czarnych oliwek 2 łyżki kaparów 3 łyżki posiekanego szczypiorku mała cebula sól pieprz Przygotowanie Cebulę, oliwki i suszone pomidory posiekałem, wymieszałem ze szczypiorkiem i kaparami. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Ser przekroiłem na pół, jak bułkę. Posmarowałem nadzieniem, złożyłem

R'n'G Kitchen
Sałatka pomidorowa 111

Idealna na przekąskę lub jako dodatek do mięs. Składniki 250 g pomidorków koktajlowych (kolorowych) 1 ogórek sałatkowy pęczek szczypiorku Sos: 3 łyżki octu ryżowego 50 ml oliwy z oliwek 3 łyżki sosu słodko-kwaśnego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidorki płuczemy ,osuszamy i kroimy w ćwiartki ,ogórek w małą kostkę. Szczypiorek siekamy. W misce

R'n'G Kitchen
Surówka z rukoli 153

Dzisiaj mamy ją do obiadu (kurczak) ,ale równie dobrze nadaje się na lekką ,wieczorną przekąskę. Składniki 80 g rukoli 200 g pomidorków cherry 4 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Sos: 50 ml oliwy z oliwek 5 ml octu winnego 40 ml sosu pikantnego z mango i tamaryndowca (można zastąpić mieszanką musztardy ,chili i miodu) Przygotowanie   Normal 0 21 false false

R'n'G Kitchen
Tarte flambee z serem kozim 138

Propozycja na szybką smaczną przekąskę z kozim serem. Przepis zaczerpnięty z magazynu Moje Gotowanie. Składniki 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 2 dymki bez szczypioru 200 g koziego sera pleśniowego sól morska rukola garstka 2 łyżki miodu 3 łyżki świeżego rozmarynu Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki oleju 125 ml wody 1 łyżeczka soli morskiej Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Ryż ze szpinakiem 136

Świetny dodatek do obiadu ,może być samodzielnym daniem głównym lub przekąską. Składniki 150 g ryżu 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 pełna łyżka masła 1 ząbek czosnku sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. W rondelku rozpuszczamy masło ,szklimy na nim posiekaną cebulę ,dodajemy szpinak i dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty

R'n'G Kitchen
Grillowane krewetki 115

Idealna przekąska dla amatorów krewetek. Składniki 125 ml oliwy z oliwek sok z 1 cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżki natki pietruszki 500 g dużych krewetek sól morska Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,oregano ,posiekaną natkę ,mieszamy

R'n'G Kitchen