Mini tortilla 241Szybka i smaczna przekąska. Można komponować różne warianty w zależności co kto lubi i co posiada w lodówce:) Czas wykonania: 10 min Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: 2 placki do tortilli 100 g serka kanapkowego 3 plastry szynki 3 plastry sera 2 korniszony marynowanie ¼ papryki marynowanej 4 listki sałaty masłowej Przygotowanie: Tortille posmarować serkiem, ułożyć
KuchniaWeDwoje.pl
Rolada szpinakowa z łososiem 205Rolada na zimno z łososiem w szpinakowym cieście to super pomysł na imprezową przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym. Ciasto szpinakowe jest wilgotne, a farsz ma lekko czosnkowy smak. Do tego duża ilość wędzonego łososia – danie bardzo proste w wykonaniu i oryginalne. Czas wykonania: 1 h + 1 h czas
KuchniaWeDwoje.pl
Paszteciki z pieczarkami 189Niewielkie paszteciki z dużą ilością farszu to super pomysł na wieczorną przekąskę lub danie na wigilijny stół. Ciasto pomimo, że jest robione na drożdżach jest cienkie i bardzo miękkie. Najlepiej smakują na ciepło. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 20 sztuk Składniki: Ciasto: 300 g mąki 125 g margaryny
KuchniaWeDwoje.pl
Pierożki z serem mozzarella, suszonymi pomidorami, oliwkami i szynką 950Pierogi smażone to rewelacyjna przekąska. Przepis na ciasto znalazłam w jednej z książek kucharskich, dodałam własną kompozycje na farsz i jestem tym daniem zachwycona. Jedyny minus pierożków to ich kaloryczność, gdyż są smażone na oleju, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na zjedzenie czegoś niezdrowego, prawda
KuchniaWeDwoje.pl
ROLADA PIECZARKOWA 481Drożdżowa rolada z farszem pieczarkowym przygotowana na ekologicznej mące Szymanowskiej to pyszna przekąska na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Świetnie smakuje również jako dodatek do czerwonego barszczu lub zupy krem. Sprawdzi się też jako przystawka na różnego rodzaju imprezach. U mnie w domu jest uwielbiana. Składniki: Ciasto: 20 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki Szymanowskiej ekologicznej 1 łyżeczka cukru
Kuchnia MagdaLeny
Wołowe mięsne kulki z cynamonem 141Przekąska na rozgrzewkę. Składniki 250 g mielonej wołowiny jajko pół czerstwej bułki 100 ml mleka 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 łyżki bułki tartej pół łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 1 łyżka skórki otartej z cytryny sól pieprz olej Przygotowanie Zalałem czerstwą bułkę mlekiem, odstawiłem na 10 minut. Bułkę odcisnąłem, dodałem wraz z imbirem do mięsa, wbiłem
R'n'G Kitchen
Parówki w cieście francuskim 180Dzisiejsze parówki w cieście francuskim to idealna przekąska na domówkę, czy każdą inną imprezę, na której chcemy zaserwować coś prostego, a jednocześnie wyjątkowego, smacznego i wygodnego. Są świetne w każdym calu – od przygotowania, aż po zjedzenie U mnie te parówki sprawdzają się niekiedy na kolacji i zawsze słyszę to samo – że są obłędne,a wydawałoby się
NiePieprz.pl
Frytki z batatów z piekarnika 165Dziś przygotowałam zdrową i niskokaloryczną przekąskę - frytki z batatów pieczone w piekarniku. Te słodkie ziemniaki posiadają dużo więcej wartości odżywczych niż zwykłe ziemniaki. Częste spożywanie korzystnie wpływa na wzrok i lepszą pamięć,zaleca się włączenie ich do diety cukrzyków. 2 średnie bataty 2 łyżki oliwy 1 łyżka suszonego tymianku sól Bataty obrać,pokroić w słupki,skropić oliwą
Kolorowa kuchnia Elki
Ryby w occie 189indywidualnych upodobań. Do przygotowanej zalewy przełóż usmażone ryby i odstaw całość na co najmniej 12 godzin. Takie rybki najlepsze są następnego dnia po przygotowaniu. Można je jeść jako przekąskę, z pieczywem do kolacji lub z tłuczonymi ziemniakami jako postny obiad. Ocet skruszy ości, więc wykorzystać można także inne ryby, np. wspomniane wcześniej leszcze
blog.moje-pasje.info
Ryba w sosie pomidorowym 157moim domu. Jak zawsze w przypadku moich rodzinnych receptur jest to bardzo proste danie. Na dodatek, przy drobnej modyfikacji, przepis ten można wykorzystać do przygotowania dania obiadowego lub zimnej przekąski. Ryba w sosie pomidorowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę lub półmisek, patelnię, łopatki, naczynie żaroodporne, płaski talerz. Przygotuj składniki: 500 g filetów z dowolnej białej ryby, np. mintaja
blog.moje-pasje.info
Bułeczki zawijane z kiełbasą 150Cześć Zbliża się koniec karnawału więc to dobry moment, żeby sięgnąć po przepis Smacznej Pyzy na pomidorowe bułeczki z kiełbasą . Ta bardzo smaczna przekąska sprawdzi się na każdej imprezie. Przepis ten wypróbowałam jeszcze w zeszłym roku. Bułeczki wyszły naprawdę smaczne, choć nie tak ładne jak te zrobione przez Panią Izę. Bułeczki zawijane z kiełbasą Przygotuj miskę, nóż i deskę
blog.moje-pasje.info
Jajka w majonezie 225drugiej strony jestem dzieckiem późnej komuny i praktycznie żadna uroczystość rodzinna z mojego dzieciństwa nie mogła obyć się bez tego dania. Zresztą jest to też jedna z moich ulubionych przekąsek. Jajka w majonezie Przygotuj garnek, łyżkę, 2 łyżeczki, nóż i deskę do krojenia, płaski talerz, durszlak. Przygotuj składniki: jajka, majonez, cienki szczypiorek, ewentualnie czarny pieprz grubo mielony, czerwoną paprykę mieloną
blog.moje-pasje.info
Zapiekane kotleciki mielone 186Kotleciki mielone zapiekane z grzybami leśnymi to smaczny pomysł na obiad lub przekąska na imprezkę. To absolutnie wspaniałe danie, które mam nadzieję, że ucieszy i Wasze podniebienie :) Składniki na 6-7 osób: Farsz: ok. 1,5 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone) 6 plasterków wędzonego boczku 2 małe cebule 1 mała czerwona papryka sól, pieprz ostra papryka - 1/3 łyżeczki czosnek
Alutka-Gotuje
Cebula faszerowana mięsem i serami pleśniowymi 198Cebula faszerowana serami pleśniowymi to moja ulubiona, ukochana przekąska. Pierwszy raz przygotowałam ją ponad 10 lat temu, gdy zaprosiłam na swoje urodziny grono moich znajomych. Chyba każdy z nich jadł to cudo pierwszy raz w życiu, bo początki były trudne, nikt nie chciał się przełamać „bo to przecież cebula”, ale gdy spróbowali… każdy chciał dokładkę. Pieczoną cebulę przygotowałam w pięknym
Gotowanie i blogowanie
TARTALETKI BURACZKOWE Z FETĄ 169Wytrawne tartaletki kakaowe z nadzieniem z buraczków i fety to przekąska, która zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Muszę się przyznać, że ja do takich należę- jestem bardzo wybredna kulinarnie 😉 A połączenie buraków z fetą zapieczone w tartaletkach podbiło moje serce. Tak się na nie "rzuciłam", że mojemu mężowi zostały zaledwie 2 sztuki. Są po prostu przepyszne! Sami musicie spróbować
Kuchnia MagdaLeny