Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw sezonowych. Uwielbiam ją za to, że można z niej przygotować zarówno słone jak i słodkie przekąski. Ostatnio bardzo często gości w mojej kuchni w różnej postaci. Dziś przygotowałam z jej udziałem pyszne, małe kulki, które podbiją podniebienie wszystkich miłośników słodkiego wydania tego warzywa. Oprócz dyni znajdują się tam daktyle, które nadają naturalnej
wegujemycukierek czy psikus – tylko z tym kłopot. Na taką zombie imprezę potrzebne jest zwykle jakieś przebranie i składkowe jedzonko w klimacie turpistyczno-strasznym. Robienie takich “strasznych” przekąsek wydaje się nieco dziwne, ale jeśli przypomnimy sobie smak obważanek, pańskiej skórki i innych specjałów, które zawsze można kupić przy okazji wizyty na cmentarzu 1 listopada, to nagle wszystko ma sens
Ugotowane pozamiataneHalloween już za kilka dni więc pora na halloweenowe oczy. Młody ma fajną zabawę a jednocześnie to zdrowa przekąska. Składniki: kilka rzodkiewek owoce borówki lub ciemnych małych winogron Przygotowanie: Odcinamy od rzodkiewki natkę (ogonek zostawiamy) , obieramy ze skórki wzdłuż i robimy to niedokładnie tworząc tym samym "żyłki". Na koniec wydrążamy mały otwór w który wkładamy owoc borówki. Gotowe oko nabijamy
Mechanik w kuchniKisiel nigdy nie należał do przekąsek, które lubiłam. Przeszkadzał mi zawsze jego chemiczny smak. Podobnie było z budyniami. Te drugie odczarowałam jakiś czas temu dzięki perełkom tapioki. A dziś udało mi się to również z kisielami. Składniki (na 3 porcje): Kisiel 500 ml wody 6 czubatych łyżek tapioki w perełkach łyżka cukru skórka z cytryny Mus z pigwy 3 pigwy
Weekendy w domu i ogrodzieCukinia podsmażana z marchewką, to dodatek do obiadu lub przekąska w ciągu dnia. Smakuje lekko orzechowo, dzięki podsmażonemu sezamowi. Składniki: 1 niewielka cukinia 2 większe marchewki 3 łyżki oliwy extra vergine sól i pieprz 1 łyżeczka sezamu białego 1 łyżeczka sezamu czarnego (polecam Skworcu ) 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżeczki sosu sojowego Wykonanie: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni
Smak mojego domuSurówka z cukinii może być dodatkiem do obiadu a może być i wspaniałą przekąską a nawet zastąpić deser :) Staram się by w naszej diecie było coraz więcej warzyw, by nawet deser się z nimi kojarzył :) Składniki: - 1 średnia cukinia - pęczek pietruszki - 1 szklanka pestek dyni - sok wyciśnięty z 1/2 cytryny - 4 łyżki oleju lnianego - 2 ząbki czosnku - opcjonalnie sól
Szkrab Je Samkupuje słodycze, a dla większości są one stałym elementem diety. Prawie połowa z nas zjada słodkości co najmniej 5 razy w tygodniu, a ponad 10 proc. sięga po słodką przekąskę kilka razy dziennie. Nie jesteśmy świadomi faktu, że cukier ukryty w codziennych produktach spożywczych buduje w nas nałóg, z którym przyjdzie nam stoczyć nierówną walkę lub poddać mu się
Szkrab Je SamPrawdziwe japońskie sushi nie jest przekąską, którą jadam z przyjemnością. W domowym zaciszu lubię natomiast te ryżowe roladki w glonach w wydaniu roślinnym z dobrym sosem sojowym i odrobiną oleju sezamowego. Są tak uzależniające, że rozum podpowiada, by robić je tylko od czasu do czasu, choć podniebieniu nie bardzo się to podoba 😋 Składniki : ok. 200 ml ryżu do sushi
Weekendy w domu i ogrodziePlacuszki z kalafiora to świetny sposób na warzywną przekąskę. W wersji z jajkiem można je podawać niemowlętom od 10 miesiąca życia. Z siemieniem lnianym można takie placuszki zaserwować nawet mniejszym dzieciom. Placuszki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego nie są tłuste, więc z powodzeniem możecie je zabrać na spacer. pół kalafiora 2 jajka / 2 łyżki
Dieta bez mlekaobiadu ziemniaków z wody lub puree Zaoszczędzą ci też czasu gdy podane do świątecznego lub z okazji innej uroczystości obiadu po jego skończeniu mogą pozostać na stole jako przekąska. Wystarczy postawić obok nich jakiś sos. Może być serowy na ciepło lub zimno lub jakiś sos na bazie jogurtu lub majonezu, np. koktajlowy, na ostro, musztardowy czy czosnkowy. Krokiety można podać
Sztuka gotowania w/g Samirymące, bo oprócz pysznego wnętrza mamy także mięciutkie ciasto o wytrawnym smaku. Jest smaczna na ciepło, np. podana z ziemniakami i sosem tatarskim, ale także sprawdzi się jako przekąska na zimnym stole. Gdy nam zostanie jej więcej, można z powodzeniem wykorzystać do ryby po grecku, czy do domowych burgerów. Znajdzie też zastosowanie na Wigilijnym Stole :) Ryba w cieście piwnym podana
Poezja Smaków - blog kulinarnyProsta halloweenowa przekąska - spajderinki - mini pizze "pająki". Imprezowy finger food rozbawi dzieci, zapewniam i na twarzach dorosłych zagości uśmiech! Trochę z nimi zabawy, szczególnie przy układaniu pajęczych odnóży, taka zabawa dla cierpliwych. Pizzerinki są puszyste i bardzo smaczne, choć to najzwyklejsze pizze margherity - salami, mozarella i czarne oliwki. Do pizzy polecam drakula drink (przepis tutaj ), pyszny i zdrowy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Szybkie, pyszne ciasteczka owsiane z dodatkiem bakalii. Nie za słodkie, idealne na przekąskę albo do sięgnięcia podczas czytania książek w ten jesienny weekend. Ktoś chętny na spróbowanie? ;) A w tle książka Simona Becketta "Chemia śmierci", którą czytałam jakiś czas temu i zdecydowanie wpisała się w mój gust. Jest to pierwsza część serii z doktorem Davidem Hunterem w roli głównej
Simply FoodPomidorki i kapary w cieście francuskim na ciągnącym się delikatnie serze w ziołowej oliwie z oliwek. Wspaniała aromatyczna przekąska! Może być podana na ciepło lub zimno, sama lub maczana w dipach. Wybierzcie sami, tak jak warzywa, które dowolnie można wrzucić na takie ciasto, w zależności od upodobań. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego kilka plasterków żółtego sera kolorowe pomidorki koktajlowe kapary
Zasmakuj KuchniDzisiaj mam dla Ciebie propozycję na FIT szybką i słodką przekąskę. Jeśli lubisz kokos to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Zapraszam na mojpomyslna.pl
coolinarny