dań, które znają wszyscy, ale każdy gotuje inaczej. Zatem ja przedstawiam dziś swoją wersję. Danie to jest z natury bezglutenowe i jest uniwersalne, może być zarówno drugim daniem, deserem, przekąską, czymkolwiek chcemy. Później nie tylko kuchnia, ale cały dom pachnie pieczonymi jabłkami i cynamonem. Coś przepysznego. Serdecznie zapraszam :-) Podaję przepis również w wersji wegańskiej. * * * Składniki (proporcja składników dla trzech osób
Kawa z mlekiemDziś przedstawiam przepis na zdrową, słodką przekąskę, oczywiście wegańską i bezglutenową , i bez cukru . Są to ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych bezglutenowych , mięciutkie, lekko chrupiące, wspaniały dodatek do kawy. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną blachę): 120 g oleju kokosowego 3 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego 100 g mąki kokosowej 100 g płatków owsianych bezglutenowych 1 łyżeczka bezglutenowego
Kawa z mlekiemPyszne domowe batony to świetna przekąska, słodkie drugie śniadanie, rozkoszny podwieczorek lub zdrowy deser. Przygotuj w kilkanaście minut i sięgaj po nie za każdym razem kiedy najdzie Cię ochota. A Ty kiedy spałaszujesz swój batonik? Jeżeli podoba Ci się przepis i lubisz pożywne domowe batony zapraszam również po przepis na BATONIKI ŚNIADANIOWE Z ORZECHAMI Składniki (ok. 8 sztuk, forma
Fitsweet.mewyjęciu z garnka, żeby było najpyszniejsze, więc nie da rady zrobić większej ilości na zapas. Wszystkie te wymówki zniknęły, kiedy zdałam sobie sprawę, że takie raviolo to doskonała przekąska zero waste przy robieniu wigilijnych pierogów. Przecież to nie apteka i zawsze zostaje nam trochę ciasta, bo przygotowaliśmy za mało nadzienia. Kiedyś robiło się z takiego resztkowego ciasta warkocze czy ślimaki
Ugotowane pozamiataneFoccacia to klasyczne włoskie danie, które głównie występuje jako przekąska. Mimo długoletniej tradycji, a może właśnie z jej powodu, każdy region Włoch ma inny sposób na przygotowanie tego pieczywa. Czasami foccacia to po prostu chrupiące ciasto na pizzę podawane tylko z solą i oliwą. W innych przypadkach do puszyste pieczywo, często robione z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, rozmarynem lub szałwią - podawane
Milion SmakówDelikatne placuszki pachnące bananami, orzechami włoskimi i cukrem pudrem. Podczas smażenia w domu unosi się piękny bananowo-orzechowy zapach, aż chce się jeść. Takie placuszki to idealne śniadanie, przekąska w ciągu dnia. Ciasto jest wdzięczne z dodatkiem maślanki, drobno tartych orzechów włoskich, szczypty cynamonu i mąki – możecie zamiast bananów dodać jagód, truskawek, jabłek, brzoskwiń, borówek czy suszonych owoców, takich
Zasmakuj KuchniJeśli szukacie smacznej przekąski na karnawałowe przyjęcie to proponuję mini Quiche – małe placki, ze słonego kruchego ciasta i wytrawnego nadzienia zalane jajeczno-śmietanową masą. Składniki na kruche ciasto 1 żółtko 3 łyżki lodowatej wody szczypta soli 250 g maki pszennej 125 g masła Nadzienie 300 g pieczarek 1 wędzone udko z kurczaka czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko
Kasia i jej kobiecy światŚledzie to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole 😀 Jeśli lubicie słodkie smaki to spróbujcie przygotować śledzie po szwedzku, czyli smażone kawałki filetów śledziowych a'la matyjas, marynowanych
UgotowaćGalaretka, to coś co chyba każdy lubi i warto sobie przygotować takie pyszne przekąski. Skład: mięso gotowane z kurczaka-dokładnie oddzielone od kości, rosół, ugotowane jajka, ugotowana marchewka z groszkiem, żelatyna spożywcza. Kurczaka gotujemy jak na rosół min. przez 60-120 minut, żeby mięso samo odchodziło. Potem z rosołu odławiamy przez sito mięso i warzywa, aby nie zostały jakieś kostki
chleba naszegociasta wątpliwości. Niepotrzebnie. Te pierniki to nie są słodkie i miękkie mysie pysie, tak, że aż zęby wykręca, tylko prawdziwe pierne ciasteczka. Kiedyś pierniki poza tym, że były słodką przekąską były też lekarstwem ułatwiającym trawienie dzięki przyprawom w nim zawartym. Pierniki z tego przepisu nie każdemu zasmakują, ale ku mojemu zdziwieniu bardzo smakują Miście, która sięga po nie do gorącej
greenscarfWażne, by zastosować podobne proporcje jak w moich przepisach, bo te są wielokrotnie przetestowane. Próbujcie własnych wersji! W taki sposób otrzymacie coś, co jest jednocześnie ciasteczkiem, jak i energetyczną przekąską. Domową i zdrową. I pyszną! Składniki: 1 szklanka płatków jaglanych 1 szklanka jagieł ekspandowanych 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka miodu 1 łyżka oleju kokosowego 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
zadanie-gotowanieszybka i smaczna przekąska którą zrobimy w zaledwie 30 minut, doskonała na zbliżającego się Sylwestra. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego, 10 plastrów salami lub szybki, 10 dag sera żółtego, 1 jajko, czarnuszka i sezam do posypania, ketchup Kotlin, 15 dag pieczarek, 1 mała cebula, sól, pieprz, papryka słodka 1 łyżka masła WYKONANIE Pieczarki ścieramy na tarce. Cebulę kroimy
słodki bratekPrzygotowana w ten sposób frittata idealnie sprawdzi się jako szybka przekąska dla gości. Całą masę można przygotować już rano i wstawić do lodówki. Świetnym dodatkiem jest Ketchup Łagodny Kotlin . Ma on idealnie pomidorowy smak, więc zaoszczędzi nam czasu w przygotowywaniu dodatkowego sosu pomidorowego. Bo imprezy są po to by spędzać je w gronie przyjaciół i rodziny, a nie w kuchni
Passions hobbies lifeŚniadanie to najważniejszy posiłek dnia. W tygodniu zazwyczaj nie mamy czasu na poranne pitraszenie w kuchni, robimy szybkie przekąski i biegniemy do pracy. Warto w weekendy poświecić chwilę na przygotowanie dzieciom tych pysznych placuszków. Możecie razem przygotować to śniadanie. Dzieci bardzo lubią pomagać w kuchni. Na pewno chętnie zmieloną płatki śniadaniowe i udekorują placuszki bananami. Składniki: 2 duże jajka
Kasia i jej kobiecy światśniadaniówki czy na deser. O dziwo nawet Syncio, który za strączkami raczej nie przepada, domaga się kolejnych porcji kulek. Na pomysł wykorzystania fasoli do przygotowania słodkiej przekąski wpadłam wraz z kolegą opracowując zajęcia o roślinach strączkowych. Tydzień temu przypomniałam sobie o kulkach szykując się do przeprowadzenia warsztatów w przedszkolu u Syncia. i dobrze się stało gdyż smakowały wszystkim uczestnikom
Dzieje kuchennej Wiewióry