potrząsaj słoikiem w czasie gdy będzie zastygać skwarki i cebulka aby nie opadły na dno. Gdy smalczyk zacznie zastygać wkładamy do lodówki. PS. Jest to znakomita sprawa na przekąskę lub zakąskę do dobrej wódeczki. Do tego kiszony ogórek kawałek cebuli i nie ma nic lepszego :) SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Fritule to świąteczne chorwackie ciasto przygotowane specjalnie na święta Bożego Narodzenia. Przypominają małe pączki, włoskie zeppole i holenderską świąteczną przekąskę „oliebollen” („kulki oleju”). Są one zazwyczaj aromatyzowane rumem i skórką cytrusową. Mogą zawierać rodzynki i są zwieńczone cukrem pudrem. Pączki jogurtowe – Fritule. Składniki: - 200 g mąki tortowej - 180 g jogurtu greckiego - 2 jaja - 2 łyżki drobnego
mojewypiekiinietylkoDziś szybka sałatka z sałaty rzymskiej. Do niej kilka dodatków i mamy fajna propozycję na przekąskę czy kolację. Kolorowo i smacznie, w sam raz na jesienną pogodę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipory jadłam, w dodatku przygotowane samodzielnie w domu! Wilgotne i przepyszne! Wyczuwalny smak banana, śliwek suszonych i masła orzechowego, dzięki któremu tak łatwo się formują. Uwielbiam takie przekąski i z pewnością jeszcze powstaną kolejne przepisy tego typu, już nie mogę się doczekać i sama jestem ciekawa, co tym razem przyjdzie mi do głowy! Kule z bananem
Moja smaczna kuchniaSałatka jest przepyszna i ekspresowa w przygotowaniu, a najwięcej czasu zajmuje w niej... gotowanie jajek... Idealnie sprawdzi się jako pożywna przekąska, na imprezę czy wizytę niepodziewanych gości. U mnie znika w każdej sytuacji. Polecam! 250g fasolki szparagowej w zalewie 2 jajka 1 puszka łososia (u mnie w wodzie, ale może być w oleju; można użyć też tuńczyka lub makreli
Di gotujeIdealna i słodka przekąska, którą można pałaszować chwilę po przygotowaniu, jak również zatopione w czekoladzie. Jest świetnym dodatkiem do deserów. Robi naprawdę wielkie wrażenie pośród mniejszych i większych łasuchów. Składniki: 365 g cukru trzcinowego Dry Demerara Diamant 140 g miodu płynnego (ja użyłam sztucznego)/syropu glukozowego/syrop trzninowy Diamant 110 ml wody 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku
Malinowe PocałunkiSkładniki: – 1 kg dynii – 5 suszonych pomidorów – 1 1/2 łyżki octu balsamicznego – 1/2 cebuli – 1 ząbek czosnku – 2-3 łyżki oliwy – tymianek – sól i pieprz
I LOVE LIFEspontanicznie, ze składników, które uwielbiam i jem często na śniadanie. Chia, masło orzechowe i płatki owsiane z miodem. Tyle składników wystarczy, aby powstała zdrowa i pełna mocy przekąska, nie tylko dla uprawiających sport. Już w głowie układam nowe przepisy na kuliki mocy, tym razem z bakaliami i w świątecznych odsłonach też będą. Masa, po dobrym wymieszaniu składników
Moja smaczna kuchniaStripsy rybne to o drobinę zdrowsza wersja popularnych stripsów. Stripsy rybne idealnie nadają się jako przekąska lub dodatek do obiadu. Możemy je podawać jako odrębną przystawkę lub jako danie obiadowe wraz z ziemniakami i surówkami - w obu wersjach smakują wyśmienicie, a przypadną do gusty w szczególności dzieciom. Stripsy Rybne - Składniki : 3-4 filety z białej ryby (mintaj, morszczuk, dorsz
Słodka StronaPyszna, zdrowa i bardzo soczysta surówka z czarnej rzepy jest wspaniałym dodatkiem szczególnie do dań mięsnych. Polecam ją również jako samodzielną witaminową przekąskę z dodatkiem razowego pieczywa. Czarna rzepa ma niezbyt przyjemny zapach, gdy ją zetrzemy na tarce, ale z dodatkiem marchewki i jabłka jest on prawie niewyczuwalny. Sama rzepa ma dość ostry smak i nie każdy da radę samodzielnie
Kuchcik gotujedługie jesienne wieczory idealne są ciepłe i zdrowe przekąski – takie jak pieczone jabłka. Świetnym pomysłem są nadziewane jabłka, które mogą nam zastąpić deser. Przepis, który umieściłam poniżej jest bardzo prosty w przygotowaniu – wystarczy wymieszać składniki na nadzienie, wydrążyć środek jabłek, napełnić je nadzieniem, włożyć do piekarnika i gotowe! Przepis jest wegański i nie zawiera cukru. Zapraszam do obejrzenia
Via GustoChrupiące ciasteczka, mocno arachidowe. Doskonale będą nadawały się jako przekąska podczas dłuższego wyjścia, wycieczki rowerowej. Sprawdzą się również jako deser czy drugie śniadanie - koniecznie podajcie je wówczas z owocem. Smakują dzieciom i dorosłym. Ciężko im się oprzeć. Przygotowując z dzieckiem warto zaangażować je do: - obrania bananów z skórki - pokrojenia bananów przed zblendowaniem (Szkrabina tnie takim nożem do masła ) - wsypywania orzechów
Szkrab Je SamWartości odżywcze papryki: witamina C, witamina B1, PP, witamina A, witamina E, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, mangan, a ponad to zawiera mało kalorii, więc można jeść ją jako przekąskę. Dojrzałe strąki papryki można ususzyć, a potem zmielić. Mieloną paprykę należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. O charakterystycznym smaku papryki decyduje substancja zwana kapsaicyna, która pobudza gruczoły trawienne
Pomysłowa kuchniapodkreśliłam sosem czosnkowym Folwark. Czy wiedzieliście, że został on wyróżniony przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znakiem Poznaj Dobrą Żywność? My go uwielbiamy. W szczególności jako dodatek do wielu przekąsek i… domowej pizzy. Przepisy na pizze znajdziecie tutaj (klik) . A dziś zapraszam Was na pyszną sałatkę z cieciorką i polędwicą sopocką. Składniki: 3/4 puszki cieciorki konserwowej 3 plastry polędwicy
Słodkie okruszkiwielonienasycone - dość dobrą proporcję kwasów omega 6 do omega 3), co sprawia, że nie warto unikać jego jedzenia Orzechy laskowe są doskonałym źródłem witaminy E. 100 gramów tej smacznej przekąski dostarcza aż 15 mg tej substancji - to ilość, która pokrywa około 100% dziennego nań zapotrzebowania. Dzięki temu orzechy laskowe dbają o kondycję i wygląd naszej skóry , poprawiając
Szkrab Je Sam