zawiera. Mi ciasto wydawało się za suche, w stosunku do tego co podają w oryginalnym przepisie. Wykonanie: Wymieszaj ze sobą przy użyciu miksera z hakiem bądź ręcznie wszystkie składniki, czyli: mąkę, sól, zakwas żytni, masło, zioła (można bez ziół), tak by wyszło w miarę gładkie (nie lepiące się) zwarte ciasto (coś w stylu kruchego ciasta). W przypadku gdy jest(...)zbyt suche, dodaj stopniowo wody (100 ml powinno starczyć). Powstałe ciasto podziel na dwie równe części i zrób coś na kształt prostokątnych sztabek. Obydwie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 min. Ciasto musi być lekko twardawe. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na stolnicy lub blacie do grubosci ok 2 mm, podsypujac
Przepisy na domowy ser i chlebraty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych(...)super chrupiące udka, bez tłuszczu, bez smażenia, bez tradycyjnej kalorycznej panierki , za to w smakowitej orzechowej otulinie. Doskonale sprawdzą się w towarzystwie pieczonych frytek jako niedzielny obiad, albo jako przekąska np. dla wygłodniałych kibiców podczas oglądania meczu. Zobaczcie też inne nasze menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia. Z tak upieczonym kurczakiem znakomicie komponuje się
Niedzielny kucharzPrzepis na muffiny w nowej, słonej wersji – z szynką, papryką, szpinakiem i serem feta. Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 16 sztuk
KuchniaWeDwoje.plWymieszaj go z keczupem, musztardą i innymi przyprawami, aby uzyskać pyszny sos. Oprócz powyższych pomysłów, sos słodko kwaśny można stosować jako dodatek do wielu innych potraw, w tym do pizzy, hot dogów, kanapek i wiele innych. Jest to uniwersalny sos! PRZEPIS – sos słodko kwaśny jak z McDonald’s! Sos słodko-kwaśny jak z McDonald's Via Gusto(...)następnie przelej do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy sos zagotuje się, zdejmij go z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Sprawdź inne przepisy na przekąski i sosy – klik . Bądź na bieżąco – odwiedź social media bloga: Facebook Instagram Pinterest sos słodko kwaśny mcdonald – przepis Sos słodko-kwaśny z McDonald’s McDonald
Via GustoDziś przedstawiam Wam świetną przekąskę nie tylko do szkoły, ale również na imprezę. Zbliżają się Andrzejki, niedługo zagości sylwestrowe szaleństwo, więc ta propozycja może się niektórym przydać. W okresie letnim powiedziałabym, że idealne są również na grilla ze znajomymi. Tysiąc razy powtarzam, że wolę wytrawne wypieki, więc pojawiają się one stosunkowo często na moim blogu. Po pierwsze dlatego(...)Składniki na 13-15 sztuk: Ciasto: 0,5 kg mąki 50g świeżych drożdży Ok. 200 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko Farsz: 20 dag pieczarek 30 dag piersi z kurczaka Po ¼ żółtej i czerwonej papryki Mała puszka kukurydzy Kilka plastrów sera żółtego Ketchup Przyprawa do pizzy Prymat Przyprawa do kurczaka złocista – Kamis 1 czerwona
Fabryka pomysłówZ #OlejWielkopolski wyzwania się podjęłam, i za wykonanie tradycyjnego dania w nowej odsłonie się wzięłam. Olej miał być jednym ze składników, do powstania
Moniki Smakołykiidąc w drugą stronę - im ciemniejsza, tym większy typ i zdrowsza. Zastosowanie mąki mamy dość oczywiste, bo stosujemy je do wypieków ciast, chlebów czy produkcji mącznych jak makaron, czy pierogi. Często przy niektórych przepisach np. na ciasta, określany jest typ mąki, że akurat przy tym wyjdzie najlepiej. A w takich sytuacjach najczęściej jest podawana zwykła biała np. krupczatka(...)ciemnobrązowa i każdy wypiek z jej udziałem będzie nieco ciemniejszy. W mojej kuchni zastosowanie znajduje w mniejszych deserach tak jak placki czy omlety. Przy ciastach rzadziej występuje jako główny składnik, bo jest dość ciężka i ciasta na niej nie wyrastają zbyt wysokie. Często łączy się ją z mąką pszenna (z typu szarych). Mąka z cieciorki (bezglutenowa). Pokazała się dość niedawno
zdrowo i aktywnieidąc w drugą stronę - im ciemniejsza, tym większy typ i zdrowsza. Zastosowanie mąki mamy dość oczywiste, bo stosujemy je do wypieków ciast, chlebów czy produkcji mącznych jak makaron, czy pierogi. Często przy niektórych przepisach np. na ciasta, określany jest typ mąki, że akurat przy tym wyjdzie najlepiej. A w takich sytuacjach najczęściej jest podawana zwykła biała np. krupczatka(...)ciemnobrązowa i każdy wypiek z jej udziałem będzie nieco ciemniejszy. W mojej kuchni zastosowanie znajduje w mniejszych deserach tak jak placki czy omlety. Przy ciastach rzadziej występuje jako główny składnik, bo jest dość ciężka i ciasta na niej nie wyrastają zbyt wysokie. Często łączy się ją z mąką pszenna (z typu szarych). Mąka z cieciorki (bezglutenowa). Pokazała się dość niedawno
Zdrowie i pysznie na talerzuPyszne, mięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem
Rozpustne gotowanieNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Quinoa Raz!Kontynuuję moją kulinarną podróż na Bliski Wschód i przyszedł czas na wykorzystanie za'ataru do przygotowania popularnych w krajach arabskich drożdżowych placków- manakisz, zwanych też
Smakowity Blog Kulinarnypomidorami. Nigdy nie byłam na Kimolos, nigdy nie jadłam ladenii, ale przepis tak mi się spodobał że szybko musiałam sprawdzić jak placek smakuje. Ciasto podobne jest do ciasta na pizze, piecze się je jednak długo bo aż 45 minut, i w efekcie dostajemy pyszny gruby placek. Dodatkiem są tylko dojrzałe pomidory i cebula. Pyszne! Robiłam już(...)następnie przełożyć ciasto na posypany mąką blat i wyrabiać ręcznie tak długo, aż ciasto jest giętkie i nie przykleja się do rąk. W razie potrzeby lekko podsypać mąką. Rozprowadzić trochę oliwy w formie w której będziemy piec, posypać semoliną. Rozwałkować lub rozciągnąć ciasto na placek do wielkości pasującej do foremki. Włożyć do formy. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około
Stare Garyswym smakiem każdego, a skutkować to będzie bardzo szybkim znikaniem owej przekąski. Kształt i wielkość krakersów zależą od naszych chęci i fantazji, moje krakersy powstały w wersji mini, bo takie lubimy chrupać najbardziej. Dodatkiem smakowym w przepisie jest sezam, ale i tutaj istnieje spora dowolność i do ciasta można dodać np. mak lub paprykę w proszku. Z poniższego przepisu upiekłam(...)ciasto - ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce - schłodzone ciasto można podzielić na 2-3 mniejsze części (łatwiej będzie rozwałkować mniejszą ilość ciasta), pierwszą rozwałkować cienko - najlepiej robić to na papierze do pieczenia, jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać niewielką ilością mąki - rozwałkowany placek przyciąć z każdej strony tak, by tworzył kwadrat - ostrym nożem lub radełkiem do pizzy ciasto
Smakołyki Berenikiwszystkie są niskokaloryczne. To znaczy, że istnieją pokarmy sycące, które są po prostu sycące, ponieważ naprawdę nas wypełniają, ponieważ są wysokokaloryczne. Oczywiście do tej grupy można zaliczyć pizzę czy dobry kawałek ciasta. Jednak w tym artykule chcemy porozmawiać o tych sycących pokarmach, które możemy jeść bez obawy, niskokalorycznych sycących pokarmach, które pozwalają nam się wypełnić i nie czuć głodu(...)śniadaniem, ponieważ potrafią utrzymać nas bez głodu dłużej niż wyrafinowane śniadania i przemysłowe wypieki. Popcorn. Wbrew temu, co sądzi wiele osób, popcorn jest jedną z najzdrowszych dostępnych dla nas przekąsek. Oprócz tego, że są bardzo sycące, są niskokaloryczne i bogate w błonnik. Oczywiście sposób, w jaki ją spożywamy, będzie miał wpływ na to, jak ją spożywamy. Jeśli zdecydujesz się
ProstePesto.pldodaj pozostałe składniki ciasta: sól, pozostałą mąkę, roztrzepane jajko oraz oliwę. Zacznij od wymieszania wszystkiego widelcem w misce. Gdy składniki się połączą, przełóż je na podsypany mąką blat i wyrabiaj ciasto przez ok. 8 min., aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby w czasie wyrabiania podsypuj ciasto mąką. Uformuj z ciasta kulę i włóż(...)ciasto podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką (ja używam sylikonowej podkładki), przyklep dłońmi, a następnie rozciągnij na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Na cieście rozsmaruj koncentrat pomidorowy, delikatnie posyp solą i oregano. Teraz ułóż warstwę plasterków cukinii, posyp cienką warstwą parmezanu, a na wierzchu ułóż kosteczki sera Apetina. Ciasto zwiń
Chilli Czosnek i Oliwa