czasu ogromna. Nadmiar ugotowanych dań można też porcjować i mrozić w specjalnych woreczkach lub naczyniach, by podczas ciężkiego tygodnia w biurze nadal mieć możliwość zjedzenia swojego obiadu zamiast zamawiania pizzy. Po czwarte, można też korzystać z kupnych dań gotowych jednak wymaga to zawsze analizy składu. Warto stworzyć sobie bazę kilku zaufanych „gotowców” by w kryzysowej sytuacji nie zastanawiać się(...)zwiększyć udział warzyw na talerzu lub zamówić dodatkową surówkę. Po szóste, w stresie i zabieganiu zgubne są przekąski. W biurze najczęściej pod ręką mamy cukierki, czekoladki i ciasteczka. A to co w zasięgu wzroku to trafia do żołądka. Wystarczy niezdrowe przekąski zamienić na pokrojone w słupki warzywa czy owoce. Trzeba tylko pamiętać o ich zakupie przed wejściem do biura
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!faktycznie - są tłuste, bo oleje znajdują się już na drugim miejscu w składzie. Chociaż jedząc je nie wyczuwasz tak bardzo tego, bardziej można je określić jako wilgotne, czymś nasączone. Ciasto jest bardzo smaczne. Puszyste, jakby sypkie, w każdym bądź razie o przyjemnej strukturze. Co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło to to, że muffinki nie są przesłodzone, co często zdarza się(...)płatki paprykowe * przyprawy W środku kartonika znajduje się foliowe opakowanie, a w nim 100 g małych, grubiutkich patyczków. Grissini, czyli inaczej na wstępie wspomniane krakersy posiadają smak pizzy. W paczuszce znajduje się ich na prawdę sporo. Mają pomarańczowy kolor z widocznymi czarnymi kawałeczkami, które prawdopodobnie, według mnie są serem. Są raczej bezwonne. W smaku bardzo twarde, ale tak porządnie
Zdrowie na języku :Pgładkie ciasto dłońmi. Kiedy wszystkie składniki się połączyły, to ciasto zaczynamy zbijać: wałkiem uderzamy mocno w ciasto, rozpłaszczając je na blacie (oprószcie wszystko wcześniej mąką, aby nie lepiło się zbyt mocno), a następnie zawijamy brzegi do środka i znowu uderzamy. Takie zbijanie i zawijanie spowoduje, że do ciasta wtłoczymy powietrze i na usmażonych faworkach zrobią się bąbelki powietrza. Ciasto zbijamy(...)sposób na odstresowanie). Następnie dajemy mu kolejne 10 minut odpoczynku. Ciasto dzielimy na około 5-6 kawałków i każdy po kolei rozwałkowujemy cieniutko na oprószonym mąką blacie (już podczas wałkowania powinniście zauważyć pęcherzyki powietrza w cieście), a następnie za pomocą noża (świetnie sprawdzi się tu nóż do pizzy) lub specjalnego radełka, wycinamy pasy o szerokości około 4 cm. Pasy
Analiza SmakuDo pity podchodziłam kilka razy i choć za każdym razem wychodziły bardzo smaczne, w moim odczuciu zawsze zrobiłam coś nie tak. Moje pierwsze pity jakoś dziwacznie
Smaki Na TalerzuKeto krakersy lniane są mocno chrupiące, wystarczą trzy składniki (plus ewentualne przyprawy) i są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu! Do tego są wegańskie , bez glutenu
WegePrzepisNie wyrzucaj zakwasu! Co zrobić z zakwasem? Jak często dokarmiacie swój zakwas na chleb? U mnie jest różnie i czasem wykorzystuję do pieczenia chleba cały zakwas
Tajemnice Smakutego że farsz pozostał mi z przepisu na Paprykę faszerowaną postanowiłam go wykorzystać do bułek a'la pizza. Na 2 mi zabrakło więc na szybko coś dorzuciłam co było pod ręką, wiec podaje przykładowe przepisy na farsze. Składniki na ciasto (mi wyszło 10 placków o średnicy 14 cm) 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 łyżki(...)wodą wrzucamy pokruszone drożdże i dokładnie mieszamy. Do robota kuchennego wrzucamy wszystkie suche składniki dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Jak ciasto będzie już sprężyste przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jak ciasto podwoi swoja objętość, rozwałkowuje je bardzo cienko ale nie aż tak bardzo by przedzierało, na oko 3 mm. Wycinamy kółka
Piekielna Kuchnia PatiOrzechy nerkowca uwielbia cała nasza rodzinka. Są miękkie, delikatne, lekko słodkie. Podjadamy je między posiłkami, dodajemy do granoli na śniadanie, używamy do pesto (zobacz przepis na
Moja DelicjaWeekendowe wypiekanie, czyli jabłkowo-cynamonowe scones! I to w zdrowej wersji! Każda pora roku jest dla mnie dobra do wypiekania. Każda z nich daje różne możliwości
rabarbarowożadna nowość, bo każda pizza jest tego doskonałym przykładem. Dzisiejsza moja propozycja to takie mini- pizzerinki z farszem typu "co w lodówce miałam" ;) Drożdżówki z pieczarkami Rozczyn drożdżowy: 2 łyżki letniego mleka, 20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru (z w/w składników zrobić rozczyn, pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu) Ciasto: 1,5 szklanki mąki(...)wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 min. Następnie w każdym placku zrobiłam wgłębienie, które uzupełniłam farszem pieczarkowym. Brzeg ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wszystko ostatecznie posypałam jeszcze odrobiną bazylii i wstawiłam do piekarnika na 15 min. w 180st. Świetnie sprawdzają się jako przekąska
bastalenaPizzerinki z ciasta francuskiego to super pomysł na szybką przekąskę. Sięgając po ciasto francuskie nie ma potrzeby czekać na wyrośnięcie ciasta, tak jak jest to w przypadku ciasta drożdżowego. Ciasto francuskie należy jedynie wyjąć z lodówki, wykroić z niego odpowiednie kształty i wypełnić je nadzieniem. W tym przepisie skupiam się na cieście kupionym w sklepie, dlatego też przygotowanie tych pizzerinek(...)lodówce przez 2-3 dni przed wykorzystaniem go do pizzerinek. Ciasto francuskie w momencie wycinania z niego kółek i układania na nim nadzienia powinno być zimne. Najlepiej jest je wyjąć z lodówki dopiero wtedy kiedy mamy przygotowane nadzienie i zabieramy się za formowanie pizzerinek. Lubisz pizzę? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pizzę Margheritę . Pizzerinki The post Pizzerinki
MeCooksdowolne, w składnikach wymieniłam te które najczęściej używam. Jeśli lubisz pizzę z określonymi składnikami, możesz je również umieścić na swoich pizzerinkach. Składniki na ciasto drożdżowe: 30 g drożdży świeżych 300 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek (ewentualnie oleju) 0,5 kg mąki pszennej tortowej lub specjalnej do pizzy 0 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Sos pomidorowy(...)grubych oczkach, a oliwki kroję na plastry. Krok 4. Wałkuję ciasto i wykrawam kółka. Ciasto dzielę na kawałki Ciasto po wyrośnięciu dzielę na kawałki, każdy z nich rozwałkowuję na stolnicy (stolnicę można podsypać mąka wówczas ciasto nie będzie się przyklejać). Wałkuję ciasto i wykrawam kółka Z rozwałkowanego ciasta za pomocą miseczki wykrawam kółka o średnicy około 10 cm. Kółka układam
Ania gotuje