Przekąski, małe dania Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu Pieczone talarki ziemniaczków i grzybki w lekko pikantnej wersji Pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce Chrupiąca przekąska sylwestrowa ze śledzikiem Grzybowe crostini w pikantnej wersji Pikantne ziemniaczki z piekarnika Zapiekane ciabetty faszerowane pieczarkami Ziołowy dip serowy (light) z orkiszowo-słonecznikowymi chrupakami Jaja faszerowane pastą z sardynek Tosty(...)miodzie migdałami Lekka sałatka z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką Zajrzyjcie również do zestawienia 10 szybkich sałatek/surówek Dania/potrawy na ciepło Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce (ala'kfc) Pizza domowa z ziołowym kurczakiem Chrupiący kurczak w miętowo-bazyliowej panierce Delikatne pieczone ziemniaczki z kiełbaskami bankietowymi i słodką sałatą Bezmięsne ryżowo-owsiane kotleciki z rzodkiewką Pieczone ziemniaki z kiełbasą - danie
Słodkie okruszkiprostu pyszne. Można zajadać je na słodko, na przykład z miodem lub z masłem orzechowym własnej roboty. Albo z dodatkiem sera, warzyw czy wędliny. Idealnie nadają się jako przekąska na wynos. Są fantastycznym dodatkiem do sałatek czy dań mięsnych. Zalety mleka koziego Mleko kozie możemy zastąpić mlekiem krowim. Warto jednak przekonać się do mleka koziego, szczególnie wskazane jest ono osobom(...)Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty rozczyn, zsiadłe mleko, sól oraz masło, wyrabiamy ciasto do momentu, aż stanie się ono elastyczne i będzie łatwo odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na 11 lub 12 części, z każdego kawałka formujemy okrągłą
KulinarneImpresje.plPamiętacie przepis na Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem puree z dyni ? Ciasto jest mięciutkie, dobrze się z nim pracuje, zachwyca zarówno kolorem
Rozpustne gotowanieSerowe krakersy solone to moja propozycja na konkurs z serkami Almette dla blogerów. Przygotowałam wcześniej babeczki z czerwonej fasoli , dzisiaj prosta, ale bardzo smaczna przekąska z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV lub jako zagryzka do piwa. Krakersy przygotowałam bazując na moim starym przepisie na kruche, serowe rogaliki, bez jajek i cukru. Gdy wstawiłam zdjęcie(...)szczyptę soli, pokrojoną margarynę i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy posypujemy solą ziołową prowansalską. W okrągłych krakersach robimy dziurki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiałam wszystkich składników. Improwizowałam więc i stworzyłam własny przepis "na winie" - przepis na mięciutkie, pachnące, pożywne i przepyszne mini pizzerinki w kształcie muffinek ;) idealne na śniadanie, imprezową przystawkę lub przekąskę do pracy czy szkoły :) Moim zdaniem - są świetne zamiast porannej bułki na śniadanie :) można je na przykład zamrozić i wyciągnąć w leniwy, deszczowy dzień, kiedy w domu nie ma pieczywa(...)Extra 1 papryka czerwona (można też mieszać kolory) 3/4 laski kiełbasy 1 serek topiony ziołowy (100g) 2 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia (Gellwe) 2 łyżeczki przyprawy do pizzy (Prymat) 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej (Prymat) szczypta papryki ostrej mielonej (Prymat) szczypta soli Opcjonalnie: posiekana natka pietruszki Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę obieramy
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: 200 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy + odrobina do obsypania po wierzchu babeczek; 1 łyżeczka bazylii; 1/2
Gospodyni Miejskarybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę, można także przyrządzać z nich szaszłyki lub przekąski kanapkowe. Krewetki są dodatkiem wielu gotowych dań mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek(...)się na blogu: Krewetki kokosowe na puree z mango Krewetki maślano czosnkowe Kolorowe spaghetti z krewetkami Sałatka z czarnych tortelloni i krewetek Makaron chow mein z krewetkami na ostro Pizza z owocami morza i szparagami Wydrukuj przepis The post Krewetki królewskie tandori appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoWakacje nad morzem? Koniecznie trzeba wpaść na gofra! A jeśli mieszka się nad morzem? To zawsze lepiej zrobić domowe gofry niż jeść te na mieście. Dzisiejsza
Be Fit Be Strongmąki. Składniki na ciasto wyrabiam ręcznie przez około 15 minut . Możesz też użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego . Mieszaj wówczas przez minimum 5 minut. Ciasto drożdżowe wyrabiam tak długo, aż będzie idealnie gładkie, elastyczne . Musi też ładnie odchodzić od miski i nie lepić się do rąk. Miskę oprószam mąką lub smaruję olejem . Kładę wyrobione ciasto i nakrywam czystą ściereczką(...)wyłączam piekarnik). Dłonie natłuszczam w oleju i wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski . Możesz też samo ciasto polać 2 łyżkami oleju. Klejące ciasto kładę na blat kuchenny i dzielę na 4 kawałki. Możesz podzielić ciasto na 4 lub 8 kawałków, wszystko zależy jakiej wielkości placki węgierskie chcesz uzyskać. Z kawałków ciasta formuję kule. Następnie spłaszczam
Ania gotujemąki. Składniki na ciasto wyrabiam ręcznie przez około 15 minut . Możesz też użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego . Mieszaj wówczas przez minimum 5 minut. Ciasto drożdżowe wyrabiam tak długo, aż będzie idealnie gładkie, elastyczne . Musi też ładnie odchodzić od miski i nie lepić się do rąk. Miskę oprószam mąką lub smaruję olejem . Kładę wyrobione ciasto i nakrywam czystą ściereczką(...)wyłączam piekarnik). Dłonie natłuszczam w oleju i wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski . Możesz też samo ciasto polać 2 łyżkami oleju. Klejące ciasto kładę na blat kuchenny i dzielę na 4 kawałki. Możesz podzielić ciasto na 4 lub 8 kawałków, wszystko zależy jakiej wielkości placki węgierskie chcesz uzyskać. Z kawałków ciasta formuję kule. Następnie spłaszczam
Ania gotujeWakacje nad morzem? Koniecznie trzeba wpaść na gofra! A jeśli mieszka się nad morzem? To zawsze lepiej zrobić domowe gofry niż jeść te na mieście. Dzisiejsza
Be Fit Be Strongniej resztę składników. Wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto będzie się kleić więc stopniowo dodajemy jeszcze trochę mąki dopóki nie powstanie miękka, jednolita ale nieklejąca się masa. Takie ciasto zagniatamy przez około 20 min. - im dłużej zagniatane ciasto tym lepsze :) Po tym czasie odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po godzinie dzielimy ciasto na tyle ile chcemy mieć bułeczek(...)którą kładziemy ciasto do piekarnika musi być już nagrzana, a nie, że wsadzamy blaszkę razem z ciastem jak się robi zazwyczaj. Gdy piekarnik się nagrzeje kulki ciasta kładziemy na obsypany mąką blat i rozpłaszczamy je na placki grubości około 3-5 mm. Ja to robię za pomocą deski do krojenia, którą zwyczajnie naciskam na kulkę ciasta. Jest ona akuratna
Jedzeniomaniadzięki czemu posiłek jest idealnie chrupiący, a to lubi każdy z Nas! Gofry z Ajvarem Podravka możecie też przygotować w wersji mini, wtedy będą idealną i bardzo ciekawą przekąską na niejedną imprezę karnawałową. Warto podkreślić, ze Ajvar Podravka to pasta warzywna, która powstaje w oparciu o oryginalną recepturę chorwacką. Jej bazę stanową papryka i bakłażany. Nie zawiera konserwantów, sztucznych(...)zastosowania w kuchni, jako dodatek do kanapek, wrapów, naleśników, poprzez dania główne, wystarczy, że ugotujecie makaron zmieszacie z pastą i obiad gotowy, możecie wykorzystać ją również jako sos do pizzy, zapiekanek, pieczonych mięs lub po prostu zjeść w formie dipu do surowych warzyw! Składniki na wierzch: - 1 słoik Ajvaru łagodnego Podravka - na każdego gofra garść świeżego szpinaku
SMYKWKUCHNIwprowadzaniu w życie restrykcji. Zaplanuj jadłospis tak, żeby znalazło się w nim miejsce na słodycze. Najlepiej, żeby były to domowe wyroby, niosące ze sobą wartości odżywcze - np. razowe ciasta słodzone owocami i/lub ksylitolem. Oczywiście i takich słodkości nie można jeść bez ograniczeń, ale nie wolno narzucać sobie zbyt dużego rygoru, bo to powoduje jedynie zniechęcenie i powrót do starych nawyków(...)sezonowe, są znacznie tańsze niż pizza, chipsy czy słodycze . Najlepszym rozwiązaniem jest tutaj zrobienie kalkulacji wydatków. Podlicz wszystkie pieniądze wydawane na jedzenie (łącznie z posiłkami na mieście, napojami gazowanymi, alkoholem, batonami i innymi niezaplanowanymi zachciankami) w przeciągu tygodnia czy dwóch. Następnie porównaj to z kosztami tzw. zdrowej diety, przy założeniu że rezygnujesz ze zbędnych przekąsek i używek. Wynik powinien Cię
Powiedz dietom nie