Okazało się, że kaszka kukurydziana nadała muffinkom nie tylko piękny, żółty kolor, ale również bardzo ciekawą, ziarnistą strukturę. Zjadłam dwie sztuki prosto z piekarnika, gorące, bez dodatków - obłędne! Na zimno, z dodatkiem serka kremowego, łososia, pesto i kiełków smakują równie dobrze. C. był zachwycony, i wspólnie zjedliśmy nieprzyzwoite wręcz ilości. Czy może być lepsza motywacja do wypróbowania tego przepisu...? Kukurydziane(...)pół w poziomie, podawać z łososiem, serkiem kremowym, pesto, koperkiem i kiełkami. Smacznego! Takie babeczki, z nadzieniem, mogą stanowić nie tylko oryginalne śniadanie, ale też idealnie nadadzą się jako przekąską na przyjęcie. Bez dodatków można je spakować i zabrać na piknik - jestem pewna, że nie uchowa się nawet jedna sztuka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGrissini to rodzaj włoskiego pieczywa. Mają postać cienkich paluszków, a wyrabiane są z ciasta drożdżowego. Idealnie sprawdzą się jako przekąska lub jako dodatek do sałatki z owocami. przygotowywane jest na słono. Podawane są wtedy z oliwą z oliwek lub hummusem. Ja zdecydowałam się jednak na przygotowaniem grissini na słodko . Dodałam odrobinę czekolady, daktyli oraz pestki słonecznika, sezamu i dyni. Dzięki(...)paluchów. Paluchy układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy grissini przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st. Grissini można jeść na ciepło lub zimno
Kuchnia w oparachBardzo smaczne i proste w wykonaniu serniczki. Znakomicie sprawdzą się na ciepłe śniadanie, podwieczorek, a po wystudzeniu możemy je zabrać do szkoły lub pracy. Przepis
Przepisy MikołajaRUKOLA pochodzi z krajów Śródziemnomorskich. Ma przyjemny orzechowy, pikantny oraz lekko gorzkawy smak. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera wapń, żelazo, potas, witaminy A
wege i kropkajest po prostu fantastyczne! Kulki z kaszy jęczmiennej są proste do przygotowania, zdrowe, smaczne i pożywne. Czego chcieć więcej? Kulki z kaszy i buraków świetnie sprawdzą się jako przystawka czy przekąska, a w nieco większej ilości mogą równie dobrze stanowić danie główne. Świetnie sprawdzają się do zapakowania do pudełka z lunchem do pracy. Polecam! Jęczmienne kulki z burakiem i fetą Składniki(...)Jęczmienne kulki z burakiem i fetą piec przez około 30 minut, lub do czasu aż będą przyrumienione. Kulki z kaszy jęczmiennej z burakiem można jeść na ciepło lub na zimno z ulubiona sałatą i sosem czosnkowym, lub po prostu same - są pyszne! Smacznego
Codzienne GotowanieTarta z cukinią , szczypiorkiem i cebulką dymką na pysznym, kruchym i chrupiącym spodzie. Idealna w sezonie na cukinię , który już się zaczął. Póki cukinia jest młoda
Moja DelicjaDawno temu dzięki koleżance japonce, Sawako, przeżyłam pierwszą fascynację szeroko pojętym weganizmem. Od tamtego czasu do mojego jadłospisu weszły koktajle owocowe, warzywne. Później jakoś tak
Szybko Tanio SmacznieDawno temu dzięki koleżance japonce, Sawako, przeżyłam pierwszą fascynację szeroko pojętym weganizmem. Od tamtego czasu do mojego jadłospisu weszły koktajle owocowe, warzywne. Później jakoś tak
Szybko Tanio SmacznieOstatnia była frittata z łososiem w chlebie tostowym a dziś trochę mięsa, frittata zapiekana w boczku. Składniki: - 5 jajek - 50 ml śmietanki 12% - 1 kulka mozzarelli
Kulinarne życieKasza jaglana to nieocenione źródło składników odżywczych. Zawiera błonnik, białko, miedź, żelazo, krzem i witaminy. Jest także dobrym zastrzykiem energii, dlatego można ją jeść na śniadanie
My Chcemy Jeść15-18 małych papryczek, 100 ml komosy, 1 cebula, oliwa, 2 ząbki czosnku, garść mięty, 150 g cukinii, chilli, sól, pieprz Quinoa czyli komosa ryżowa, spokrewniona
królestwo garówSkładniki: 1 kg mielonej łopatki 1 bułka 1 jajko 3 ząbki czosnku 2 łyżki amarantusa pół łyżeczki tymianku szczypta kolendry 1 duży ziemniak o sól i
kgwjanczewoMagda Ekspresowa, ciepła przekąska do podania to oczywiście zawijasy z ciasta francuskiego z dodatkami. Idealnie podzielne krążki, chrupiące, pełne smacznych dodatków świetnie się sprawdzą podczas spotkania ze znajomymi, imprez czy wieczorów z planszówkami. Podajcie je z ulubionymi sosami, aby przed każdym kęsem zanurzyć zawijańca w smacznym sosie. Składniki (na 16 zawijasów): płat ciasta francuskiego około 150g salami w plasterkach pół(...)około centymetra przestrzeni – sprawi to że ładnie się upieką, ale nie za bardzo rozwiną podczas pieczenia. Pieczemy na złoto, około 25-30 minut. Podajemy gorące, ale na zimno do podjadania też są pyszne. Powrót na górę
Smaczna StronaPlacuszki to pomysł na szybką do przygotowania i smaczną przekąskę na słodko :) Dzisiaj zachęcam Was do usmażenia różowych placuszków, które kolor zawdzięczają upieczonemu buraczkowi. Takie placuszki powinny przypaść do smaku dzieciom, ponieważ smakiem (burak jest minimalnie wyczuwalny w smaku) i wyglądem zachęcają do jedzenia. Składniki na porcję dla 4 osób: 1 opakowanie maślanki (400 ml) 2 płaskie szklanki mąki(...)się spalić. Najlepiej przewrócić na drugą stronę, gdy zaczną pojawiać się "dziurki" (widać to na zdjęciu poniżej). Upieczone placuszki posypać cukrem pudrem. Smakują na ciepło, jak i na zimno. Przygotowywanie ciasta na placuszki Po lewej: wylane surowe ciasto Środek: w placuszkach pojawiły się "dziurki", czyli idealny moment na odwrócenie placuszków Po prawej: smażenie placuszków z drugiej strony
UgotowaćMoja ulubiona odmiana dyni, małe zgrabne kulki które można przechowywać, aż do późnej wiosny. Dynia hokkaido. Ma same zalety odżywcze, bogactwo mikro i makroelementów, witamin
Mała w garnku miesza