części świata, a kiedyś mam nadzieję uda mi się tam pojechać, aby spróbować oryginalnych dań kuchni bliskowschodniej. W Libanie omlet z papryką i oliwkami serwuje się jako przekąskę, lub pokrojony na mniejsze kawałki, jako część dania typu mezze. Ja postanowiłam podać go jako danie główne na późne śniadanie. Omlet jest pyszny - gorąco polecam, szczególnie teraz, gdy jest pod dostatkiem pysznej(...)smażyć na niewielkim ogniu aż jajka się zetną i omlet będzie sztywny. Ewentualnie można wstawić go pod górną grzałkę do piekarnika jak frittatę. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego
Codzienne GotowanieSmak goryczy z dzieciństwa zniechęcał mnie do robienia potraw z kaszy jaglanej. Minęło kilka lat,abym mogła na nowo poznać jej smak. Nauczyłam się nie tylko
KukuleczkiZapewniam każdego, że ten pasztet zagości na stale w Waszej lodówce, zróbcie go szybciutko, nawet na Święta, a nie pożałujecie ! Jest wspaniały, pyszny i bardzo aromatyczny. Jako genialna przekąska na dużego głoda! Bez chleba! Składniki na małą keksówkę, około 6 porcji dwie trzecie ugotowanej fasolki Adzuki SKWORCU pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 duża(...)minut dodaj mielone siemię lniane oraz oliwę. Wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia.Wylej całość, wyrównaj. Piecz około 30 minut w 190 stopniach. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno. Zniknie w ciągu kilku minut. Ja już zrobiłam takie...trzy w ciągu tygodnia. Można go zabrać ze sobą wszędzie. Daje uczucie sytości na długo, a zawarte w nim przyprawy
Z Kuchni Do KuchniZdecydowanie bardzo szybki i smaczny przepis na przekąskę. Dla mnie ogromnym plusem ślimaczków jest ich podzielność i delikatny smak z nutka aromatu i smaku ostrej papryki. Spróbujcie sami, a z pewnością będziecie je robić częściej :) Składniki: duży płat ciasta francuskiego (u mnie 375g) papryka czerwona ząbek czosnku kawałek papryczki chilli sól, pieprz ok 150g szynki delikatnie wędzonej Przygotowanie: Paprykę(...)pieczenia wyłożonym na blasze. Wstawiamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 20 minut, aż sprawdzać, czy ciasto się zarumieni. Wykładamy i jemy i na ciepło i na zimno :) Pychota
ChilliJemyTartaletki z masą z awokado i bananów na spodzie z bakalii * Smaczny, zdrowy i … surowy deser. Tradycyjne, pieczone z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta
Tajemnice SmakuHot dogi w Polsce pojawiły się w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku. Wbrew krążącym pogłoskom i wpisom w internetowych encyklopediach i nie tylko, były to bułki z
królestwo garówChrzanowe roladki to taka przystawka, która bardzo sprawdza się podczas różnych uroczystości. Moja wersja zdecydowanie jest dla miłośników wyrazistego chrzanowego smaku, lecz jeśli ktoś preferuje łagodniejszą
Taste TherapyPołączenie kilku podstawowych składników przyczyniło się do powstania smacznej sałatki świątecznej. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie tortellini z szynką prosciutto 1 opakowanie groszku
Kuchnia w czekoladzieKarnawał w pełni. Jak karnawał to i procenty, jak procenty to i zagrycha :-) a i "śledzik" już wkrótce, więc postanowiłam się z
Rozpustne gotowaniePodstawowy przepis na hiszpański omlet na słono, czyli tak zwaną hiszpańską tortillę, której bazą są jajka i ziemniaki.Składniki:4-5 ziemniaków3-4 jaja1 cebulaszczypiorekpół szklanki
wyzwania kuchenneCześć :D Dziś postanowiłam napisać o daniu ze stołu wielkanocnego a to dlatego, że klops mi nie wyszedł :D Rety! Tyle lat, co robię mielone, klopsa
Pieprzyć z FantazjąLatem lubię wybrać się na piknik nad Odrę, albo nawet na własny balkon, jeśli nie mam zbyt dużo czasu. Robię wtedy coś pysznego do jedzenia, najlepiej
Quinoa Raz!Chyba po raz pierwszy zdarzyło się nam, że dwa pozornie bardzo podobne do siebie produkty wzbudzają tak odmienne odczucia. Nie wiemy czy jest to kwestia pierwszego
Candy PandasZ okazji Nowego Roku życzę Wam dużo zdrowia, szczęścia i powodów do uśmiechu oraz realizacji noworocznych postanowień i spełnienia marzeń. Wyspani po nocnych
Weekendy w domu i ogrodzieroku, czyli od czasu, gdy mam stałą pracę na pełen etat, miałam pewien problem. Ok. godz. 12, czasem wcześniej robiłam się potwornie głodna. Trzeba więc było coś zjeść, a przekąska musiała być na tyle sycąca, bym mogła bez trudu wytrzymać do obiadokolacji, którą przygotowuję zwykle dopiero po powrocie do domu. Często te moje przegryzki nie były najzdrowsze. Zdarzały się kanapki(...)zdążę, a to zapomnę, ale zwykle nie mam takich problemów. Jest za to inny. Zima! Sałatkę czy surówkę do czasu zjedzenia trzymam oczywiście w lodówce, więc jest zimna. Sama myśl o takim posiłku, gdy za oknem panują minusowe temperatury, nie nastraja zbyt pozytywnie. W związku z tym mój cudowny pomysł trafił szlag, jak tylko nadeszły mrozy. Chciałam czegoś ciepłego, czegoś
Ratunku obiad