Zawsze, odkąd usłyszałam, że kwiaty są jadalne miałam ochotę zrobić takie danie. Brakowało mi jedynie możliwości kupienia kwiatów. Udało się i już wszystko wiem
Stare GaryPyszne sajgonki z nadzieniem mięsno-warzywnym czyli klasyczna przekąska azjatycka w sam raz na mecz :) Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 30-40 minut Składniki: 25 płatów papieru ryżowego sos chili do maczania sajgonek olej do smażenia Na farsz(...)sajgonki obeschną, czyli mniej więcej kiedy zrobimy ostatnią – zaczynamy smażyć. Najlepiej jest je smażyć na głębokim tłuszczu - parę minut aż się ładnie zezłocą, delikatnie zbrązowią. Podajemy na ciepło lub zimno z sosem chili. Smaczengo
Bazując na smakuSmaczny i oryginalny keks na jesienną kolację, aperitif, przekąskę lub piknik; to naprawdę idealna słodko-słona kompozycja, gruszki dodają mu lekko, ale tylko lekko słodkiego posmaku, który złagodzi ostry smak rokfortu. Ten prosty w przygotowaniu keks niewątpliwie zachwyci Waszych gości. Przygotowanie: 20 min. Pieczenie: 45 min. Porcja dla 6-8 osób : ● 200 g mąki ● 1 proszek do pieczenia(...)keksu. Posyp z wierzchu pozostałymi listkami tymianku i orzechami laskowymi. Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Piecz do suchego patyczka. Podaj keks na ciepło lub na zimno, sam lub z dodatkiem sałaty
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacieniutkich, delikatnych i smacznych listków. Po drugie ciasto francuskie to morze możliwości, bo świetnie sprawdza się w wypiekach słodkich jak i wytrawnych. Po trzecie czas - wystarczy 15 minut i przekąska gotowa. Dlatego zawsze w lodówce lub zamrażarce mam opakowanie gotowego ciasta. Dodatki do niego zawsze się znajdą - może to być domowy dżem, sezonowe owoce, szparagi, parówki czy cukinia. Niespodziewani goście(...)układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Roladki powinny być rumiane. Podajemy gorące, choć na zimno smakują również znakomicie. By Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchniUwielbiam przygotowywać sałatki. Tym razem sięgnęłam po buraczki ćwikłowe. To bardzo zdrowe i niedoceniane warzywo. Połączenie z ogórkiem konserwowym, groszkiem i majonezem dało wspaniały efekt końcowy
Tradycyjna kuchnia Kasi300 g ciasta na chińskie pierożki (2 opakowania), farsz: 300 g pieczarek, 100 g rukoli, 1 - 1,5 łyżki sosu ostrygowego, 2 - 3 łyżki sosu sojowego
królestwo garówzrobić świderki z ciasta francuskiego z sosem pomidorowym, z czosnkiem i ziołami prowansalskimi oraz wędzonym żółtym serem. Nie jest to co prawda danie główne do najedzenia, ale fajna przekąska na zaspokojenie małego głodu. Takie świderki fajnie wyglądają, więc nadadzą się również na różne imprezy czy posiadówki przy piwie. Można je podać z dodatkiem sosu czosnkowego lub innego dipu/sosu. Oto przepis(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Moje świderki piekłam ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu przełożyłam je na kratkę. Można je podawać na ciepło lub na zimno, bez żadnych dodatków lub z dodatkiem sosu czosnkowego, pomidorowego lub innego dipu. Można je też podać jako dodatek do zupy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem
Waniliowe Improwizacjerobi się „nieco” krócej i wydają się bardziej przystępne do spożycia niż zielone „stuletnie” jajo. Z tego, co udało mi się dowiedzieć jajka gotowane w herbacie to popularna uliczna przekąska. Jednak myślę, że sprawdzą się znakomicie na wielkanocnym stole. Ich oryginalny marmurkowy wzór bierze się z wolnego gotowania w wywarze z przyprawami. Jajka nabierają wtedy nietuzinkowego aromatu. Jedynym minusem jest(...)przyprawy. Delikatnie włóż jajka i doprowadź wodę do wrzenia. Całość gotuj pod przykryciem przez 3 h na małym ogniu. Gotowe jajka możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Po obraniu jajko powinno mieć piękny marmurkowy wzór. * *Przepis od Facet i Kuchnia , zaczerpnięty z książki Mimi Thorisson „ Apetyt na Francję
Food Square400 g grzybów mrożonych (prawdziwki, podgrzybki) 1 duża czerwona papryka pół papryczki chili 1 cebula sól pieprz pieprz ziołowy bazylia oregano natka pietruszki tłuszcz do smażenia
Gotowanie jest łatweDzisiaj prezentuję Wam przepis na najzwyklejszą sałatkę jarzynową z majonezem. Bardzo lubię ją przygotowywać w tej postaci, bez zbędnych składników. Najczęściej podaję ją z wędliną i
Tradycyjna kuchnia Kasijaki tych na słodko. Ja skombinowałam przepis ze składników, które znalazłam w lodówce. Bez zakupów i zbędnych przygotowań wyprodukowałam małą partię na próbę. Takie muffinki na słono stanowią idealną przekąskę zarówno na domową imprezkę, seansik filmowy czy na drugie śniadanie dla dzieci do szkoły. W atrakcyjnej formie można zapiec całkiem zdrowe składniki, a ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje(...)dobrze wymieszałam łyżką. Nakładałam w papierowe papilotki do 3/4 wysokości. Zapiekłam w piekarniku rozgrzanym do 195 stopni przez ok 30 minut. Smakują doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Powstają błyskawicznie i szybko znikają. Polecam smaczną zabawę w wytrawne muffinki. Przepis zgłoszony do konkursu POTRAVEL Szczegóły znajdziesz pod tym adresem
Kuchnia po mojemuPisząc ten post zajadam się tym co na zdjęciu. Polanym ketchupem. Przepis pochodzi z włoskiego czasopisma. Jednak pierwszy nie wyszedł - był zbyt tłusty. A teraz moja
AZgotuj!nadzieniem. Nie zawierają dużo nasion, a grillowane z ogonkami są szczególnie dekoracyjne i łatwe w jedzeniu, takie na jedno ugryzienie. Grillowane czy pieczone są najlepsze. Często je przygotowuję jako przekąskę na ciepło ale i jako przystawkę do mięsa, na przykład do grillowanych skrzydełek . Nadziewane czy nie są smaczne, lekko gorzkawe. Choć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek(...)ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika nastawionego na funkcję grilla. Piecz papryczki przez 10 minut. Podawaj na ciepło lub zimno. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Nadziewane papryczki pardon – pimientos de pardon appeared first on Blog kulinarny
codojedzenianadzieniem. Nie zawierają dużo nasion, a grillowane z ogonkami są szczególnie dekoracyjne i łatwe w jedzeniu, takie na jedno ugryzienie. Grillowane czy pieczone są najlepsze. Często je przygotowuję jako przekąskę na ciepło ale i jako przystawkę do mięsa, na przykład do grillowanych skrzydełek . Nadziewane czy nie są smaczne, lekko gorzkawe. Choć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek(...)ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika nastawionego na funkcję grilla. Piecz papryczki przez 10 minut. Podawaj na ciepło lub zimno. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Nadziewane papryczki pardon – pimientos de pardon appeared first on Blog kulinarny
codojedzeniazdecydowanie wytrawne i słone. Zatem - uzupełniamy się! Jestem przekonany, że oba przepisy są świetnymi propozycjami na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. W domu sprawdzą się doskonale jako popołudniowa przekąska. Ciasto cukiniowe można wzbogacić o dodatkowe składniki - podsmażony boczek, szynkę, ulubione zioła. Ja jednak poszedłem drogą prostego smaku i ograniczenia ingrediencji. Nie żałuję. Delikatny smak cukinii jest dzięki temu wyczuwalny(...)umieścić w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piec 45 - 60 minut do zrumienienia wierzchu i "suchego patyczka". Podawać po lekkim przestudzeniu, pokrojone w kwadraty, z mieszanymi sałatami. Doskonałe na zimno na drugi dzień
zadanie-gotowanie