kubkiem kakao - idealne! Kochani, teraz małe ogłoszenie! Ponieważ staram się ograniczać słodycze, na blogu będzie pojawiało się mniej ciast i deserów, a więcej wytrawnych dań typu obiadowego, przekąsek, pewnie z czasem będę wrzucać jakieś lekkie dania. Broniłam się rękami i nogami przez mianą profilu bloga, jednak uznałam, że czas najwyższy pokazać Wam, że jemy nie tylko słodkie potrawy
Cakes By Kejtczekolady są zaledwie 2 mg cholesterolu, za to aż 1218 mg kwasów omega-6! To już tyle na temat czekolady teraz czas na szybki deser lub przekąskę. Pracy niewiele, a efekt bardzo fajny i smaczny. Potrzebujemy: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - kilka wykałaczek lub patyczków - owoce ( np. jabłko, banan) - dodatki na posypkę (np.wiórki kokosowe, orzechy) Owoce pokroić na kawałki (banan
Fit & Healthy LifeIdealna szybka przekąska, zaserwowałam ją na spotkaniu towarzyski. Potrzebne składniki: 1 opakowanie fety garść bazylii 5 suszonych pomidorów kilka łyżek czarnuszki kilka łyżek sezamu kilka łyżek papryki czerwonej ostrej pieprz Przygotowanie: Fetę rozdrabiamy widelcem dodajemy pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone, bazylię i pieprz. Zagniatamy i formujemy kuleczki. Kuleczki obtaczamy w przyprawach: czarnuszce, sezamie
Łycha smakówZapiekane pomidory są idealne jako przekąska oraz danie główne, szybko się je przygotowuje i smakują bajecznie. Na moim blogu znajdziecie również przepis z zapiekanymi warzywami: Zapiekane pomidory z kozim serkiem orzechami włoskimi, zapiekanym bakłażanem i papryką . Potrzebne składniki: 6 średnich pomidorów malinowych 100 g koziego sera 1 awokado garść świeżych ziół: bazylia, oregano, majeranek) garść nerkowców pieprz, sól Przygotowanie: Pomidory
Łycha smakówpomidorowych. Najlepszymi pomidorami do weków są limy, ze względu na małą ilość wody. W warzywniaku znalazłam limy w wielkości pomidorków koktajlowych, postanowiłam je zamarynować. Takie pomidorki będą idealne jako przekąska lub dodatek do sałatek. Potrzebne składniki: 1 kg malutkich pomidorów lima garść świeżej bazylii garść suszonego majeranku 6 ząbków czosnku 6 liści laurowych 1 łyżka ziaren gorczycy 1 łyżka
Łycha smakówoliwek dobrej jakości, ulubione zioła i ser pokrojony w kostkę. Ser wkładamy do słoika razem z ziołami i zalewamy oliwą z oliwek, a po kilku dniach mamy gotową, karnawałową przekąskę! Brzmi pysznie, prawda? Sałatka z kabanosa z bundzem i krakersami Składniki: 1 kabanos wieprzowy gruby plaster sera bundz 2 krakersy 1 łyżeczka suszonej żurawiny 1 łyżka oliwy z oliwej dobrej
Moja smaczna kuchniasobie na leniwe weekendy lub inne wolne dni. Scones to angielskie bułeczki śniadaniowe. Wyrabiać je możecie zarówno na słodko, jak i na słono. Słone doskonale sprawdzają się jako imprezowe przekąski, a słodkie, cóż - z powodzeniem zastępują nawet domowe ciasto. Do bułeczek dodawać możecie przeróżne składniki: bakalie, nasiona, zioła, czekoladę, sery. Scones, te już gotowe zajadajcie z domowym dżemem, serkiem śmietankowym
kolorowotorcikowoSzybka i smaczna przekąska do zrobienia. Idealna na sylwestra, karnawał czy małe, domowe przyjęcie :) Można sobie wcześniej przygotować, a przy gościach tylko włożyć do piekarnika na 20 minut :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 4 plasterki polędwicy sopockiej Tradycyjne Jadło , 4 plasterki żółtego sera, 150 g pieczarek, 1/2 małej cebuli, 4-5 suszonych pomidorów w oliwie, suszone oregano. Przygotowanie
Aga w kuchniKilka składników i zaledwie 5 minut w kuchni - tylko tyle potrzebujesz, żeby przygotować tę fantastyczną przekąskę. Musem łososiowym możesz wypełnić korpus kruchej babeczki. Możesz go też podać na kawałkach pumpernikla, grzankach lub krakersach. Pełna dowolność. Ja preferuję takie mini-babeczki, akurat na dwa kęsy. Są niezastąpione podczas domówki, a ozdobione czerwonym kawiorem będą święcić triumfy również podczas eleganckich bankietów. Potrzebne
W poszukiwaniu inspiracjioraz niewielkie ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej soli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. sól z Maras (zwana też solą peruwiańską) - produkowana jest w warzelni usytuowanej na zboczu góry Maras. Po odparowaniu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataChyba wszyscy lubimy coś chrupać przed telewizorem. Paluszki, chipsy, chrupki i inne słone przekąski są może i smaczne (przyznaję się bez bicia, że lubię) ale niekoniecznie zdrowe. Postanowiliśmy od nowego roku odżywiać się zdrowiej więc skusiłam się i wypróbowałam popularny ostatnio przepis na zdrowe chrupki. Smakowały mi, nawet bardzo ale zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Zimne robią się twarde
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapachnąca. Jak przystało na danie wywodzące się z miasta portowego z wyraźnym, aczkolwiek nie dominującym aromatem i smakiem morza. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek - idealna na lekką przekąskę lub imprezę. Gorąco polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 główki sałaty lodowej, 3 pomidorów, 1 długiego ogórka, 1 czerwonej cebuli, 4 jajek, 1 puszki tuńczyka w sosie własnym, 20 czarnych
Wyprawy kulinarneNowym Roku zaserwuję Wam trochę zdrowia, postaram się wrzucać więcej wartościowych przepisów. Nie tylko na przekąski ale i na obiad. Będziemy lepiej jeść tak żeby wyszło nam na zdrowie :) 6 porcji Składniki: 1 duży ananas (obrany i z wyciętym środkiem) 3 kiwi 250 g świeżego szpinaku 200 ml mleka kokosowego 200 ml wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj
Niezły MłynekPieczone pierogi są świetną przekąską. Można zrobić ich większą ilość i zaraz po ostygnięciu zamrozić. Rozmrożone smakują jak świeże, stanowią świetny dodatek do warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. :-) Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła. Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia . Ciasto
Szefowa kuchniJeżykiem z koreczkami na pomarańczy dekoruję deskę z wędlinami. Bardzo ładna dekoracja a przy okazji smaczna przekąska. Składniki: 1 pomarańcza 100 gram sera żółtego 100 gram szynki kilka kawałków żółtej papryki konserwowej kilka kawałków czerwonej papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych garść czarnych oliwek kilka listków sałaty wykałaczki Sposób przygotowania: Pomarańczę dokładnie myjemy, lekko ścinamy spód, żeby stała stabilnie
Bajeczna Kuchnia