mama często powtarzała mi, "nie jedz ciepłego chleba"! I dlatego właśnie nie powinno się jeść ciepłego chleba lub ciasta. Podany przepis jest wiec na kotleciki, które można podać jako przekąskę na zimno. Oczywiście na ciepło może trafić na stół i sobie spokojnie tam stygnąć. Zresztą nie ma co stawiać od razu wszystkiego na głowie i odmawiać sobie "ciepłych przyzwyczajeń
Sztuka gotowania w/g Samirywspaniała gorąca przekąska, wymaga trochę pracy, jednak nie tylko cieszy zmysł smaku, ale zadowala oczy! Dobra na każdą okazję, polecam! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej papryka marynowana(najlepiej domowa) przyprawa do drobiu pieprz masło klarowane wykałaczki WYKONANIE: pierś rozcinamy i rozbijamy bardzo cienko, posypujemy przyprawą do drobiu i pieprzem roztartym w moździerzu, paprykę kroimy
Kuchnia BeatyKiedy weekend w pełni z przyjemnością spotykamy się z bliskimi i przyjaciółmi. Miło wtedy jest gdy mamy coś do przegryzienia. jak wszem wiadomo panowie do piwa lubią słone przekąski i dzisiaj właśnie coś co z pewnością im przypadnie do gustu. Pierwszy raz przygotowałam je podczas meczu i okazały się strzałem w dyszkę. Często wracam do nich gdy szykuje się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłodko" dodajcie do masy odpowiednią ilości cukru, ksylitolu lub miodu. Ciasteczka z powodzeniem mogą zastąpić poranną owsiankę, sprawdzą się też jako drugie śniadanie do pracy, deser lub przekąska. Porcje: 12 Czas przygotowania: 30 minut / 20 minut z thermomixem Składniki: 260 g dojrzałych bananów bez skóry 100 g migdałów 60 g płatków owsianych 50 g jabłek 20 g sezamu
SzczyptaSmaQWkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, żeby smaki się połączyły. Schłodzoną podajemy z grzankami. Poza tostami na poranny czy wieczorny posiłek ta pasta jajeczna idealnie sprawdza się jako przekąska imprezowa na krakersach i tartinkach (świetnie smakuje z pumperniklem), lub – jeszcze bardziej rozrzedzona majonezem, kwaśną śmietaną czy kremowym serkiem – jako dip do chipsów, nachos i warzyw. SKŁADNIKI 6 jajek
Karo in the KitchenWytrawne babeczki faszerowane Szykujesz karnawałową imprezę w domu? Z pewnością wymaga ona wielu przygotowań, ale przygotowanie prostych przekąsek nie musi zabierać wiele czasu. Na naszym sylwestrowym stole, obok innych smakołyków, pojawiły się m.in. wytrawne babeczki faszerowane pastami. Nie miałam niestety czasu, by samodzielnie piec kruche spody, ale w tej sytuacji przyszła mi pobliska cukiernia, gdzie bez problemów dostałam wytrawne babeczki
Moje Qulinariatartare. Uznajmy jednak, jak to się w Polsce zakorzeniło, że tatar to wszystko to co surowe i posiekane ;) Tatar ze śledzia znakomicie nadaje się jako przystawka, jest też świetną przekąską na spotkanie ze znajomymi czy rodzinne posiedzenia. Idealnie komponuje się ze świeżą bułką żytnią, na którą przepis wkrótce podam. Z podanych składników wychodzi ok. 6 porcji. Składniki: 4-5 płatów
Jacob TastesJajka na śniadanie, kolację lub przekąskę. Szybkie w przygotowaniu choć z sardynkami z puszki to smaczne. Użyłam tu sardynek w sosie paprykowym. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniPoniższy przepis pochodzi z książki „ Apetyt na Francję ” autorstwa Mimi Thorisson. Skąd więc w książce poświęconej kuchni francuskiej przepis na chińską przekąskę ? Otóż Mimi wychowała się w Hong Kongu, i dlatego jeden z rozdziałów jest poświęcony kuchni chińskiej. Składniki 12 jajek 120 ml (0,5 szklanki) ciemnego sosu sojowego 1 laska cynamonu 2 łyżki czarnej herbaty liściastej( użyłam aromatyzowanej bergamotką
Kulinaria - potrawy z różnych stron światablaszce, posypujemy bazylią i czosnkiem granulowanym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy, aż się zarumienią - będziemy mieli pyszne grzanki do zupy lub jako osobną przekąskę. 4. Kiedy chleb rozpadnie się w zupie dolewamy wody (ilość wedle uznania), aby rozcieńczyć zupę. 5. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy zupę ponownie. Podajemy z grzankami i świeżą bazylią. Można też
two broke sistersFajna propozycja na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Zarówno jako pyszny dodatek do obiadu jak i samodzielna przekąska podana z ulubionymi dipami. Podczas smażenia w głębokim tłuszczu, na zewnątrz tworzy się chrupiąca skórka a wewnątrz pozostają miękkie i kremowe. Ja masę dzielę na kilka części i każdą z nich doprawiam innymi przyprawami. Składniki: ok. 80 dkg ugotowanych
Maślane ciasteczkokubkiem kakao - idealne! Kochani, teraz małe ogłoszenie! Ponieważ staram się ograniczać słodycze, na blogu będzie pojawiało się mniej ciast i deserów, a więcej wytrawnych dań typu obiadowego, przekąsek, pewnie z czasem będę wrzucać jakieś lekkie dania. Broniłam się rękami i nogami przez mianą profilu bloga, jednak uznałam, że czas najwyższy pokazać Wam, że jemy nie tylko słodkie potrawy
Cakes By Kejtczekolady są zaledwie 2 mg cholesterolu, za to aż 1218 mg kwasów omega-6! To już tyle na temat czekolady teraz czas na szybki deser lub przekąskę. Pracy niewiele, a efekt bardzo fajny i smaczny. Potrzebujemy: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - kilka wykałaczek lub patyczków - owoce ( np. jabłko, banan) - dodatki na posypkę (np.wiórki kokosowe, orzechy) Owoce pokroić na kawałki (banan
Fit & Healthy LifeIdealna szybka przekąska, zaserwowałam ją na spotkaniu towarzyski. Potrzebne składniki: 1 opakowanie fety garść bazylii 5 suszonych pomidorów kilka łyżek czarnuszki kilka łyżek sezamu kilka łyżek papryki czerwonej ostrej pieprz Przygotowanie: Fetę rozdrabiamy widelcem dodajemy pokrojone w bardzo cienką kostkę pomidory suszone, bazylię i pieprz. Zagniatamy i formujemy kuleczki. Kuleczki obtaczamy w przyprawach: czarnuszce, sezamie
Łycha smaków