Karnawałowe biedroneczki 217przygotowaniu, a efekt nieziemski ;) Gwarantuję Wam, że każdy, komu podacie taką kanapeczkę, uśmiechnie się od ucha do ucha ;) Składniki: pomidorki koktajlowe czarne oliwki rukola lub inna sałata twarożek krakersy Przekąskę warto przygotować tuż przed podaniem ponieważ krakersy namiękają od twarożku. Krakersy smarujemy twarożkiem, układamy na nim sałatę, połówkę pomidorka i pół oliwki, formując biedroneczkę. Z kawałków oliwki można przygotować kropeczki
Czerwona Porzeczka
Tarta z kurczakiem, cukinią i czerwoną cebulą 190smaczne i starcza na dwa/ trzy dni, jeśli przygotowujesz ją dla dwóch osób :) Można je jeść na ciepło i na zimno, jako danie główne, kolacja lub po prostu lunch, przekąska do pracy lub szkoły. Tu głównym warzywem jest cukinia. W sezonie smakuje zdecydowanie najlepiej, dlatego warto wykorzystać jej smakowe walory. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej
Calzonella.com
Domowy kisiel z czerwoną porzeczką i wiśniami 180gości w moim domu kisiel. O budyniu pisałam TUTAJ oraz TUTAJ . Kisiel jest równie prosty w wykonaniu, a może nawet prostszy, a stanowi zdrową propozycję na podwieczorek czy smaczną przekąskę w ciągu dnia. A dlaczego zdrową? Bo dosyć sporo w nim witaminy C. Gęsty, domowy sok z czerwonej porzeczki i domowe wiśnie ze słoika. Pychotka! :-) No to robimy! :-) SKŁADNIKI
Wielopokoleniowo
Bruschetta z dodatkiem papryczki pepperoni 178Świeże pomidory i bazylia, chrupiący chlebek, oliwa z oliwek, a do tego papryczka pepperoni. Takie połączenie uwielbiam najbardziej. Pyszna przekąska na spotkanie z przyjaciółmi lub kolację z najbliższymi. Warto zawsze mieć pod ręką w kuchni podstawowe produkty bo wtedy nawet niespodziewana wizyta gości może przerodzić się w pyszną ucztę. 3 pomidory 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku
noteskulinarnyfiga
Churros. 143Dziś propozycja na tłusty czwartek który w Polsce obchodzony jest wyjątkowo słodko! ;-) Dzisiejsza przekąska pochodzi z Hiszpanii chociaż znana jest w wielu krajach. Jest to tłusty wypiek w formie długiego prętu który po przegryzieniu ma kształt gwiazdki. Ten przepis nieco różni się od tego tradycyjnego ale jest równie smaczny. Churros bo tak nazywa się ten wypiek
Radość kipiąca uśmiechem.
Białkowe placuszki 179Doskonały sposób na wykorzystanie białek pozostałych po karnawałowych wypiekach. Pyszne, mięciutkie, lekkie placuszki dobre na śniadanie, a także jako słodka przekąska. Przepis znalazłam tutaj i jestem bardzo zadowolona, na pewno zrobię te placuszki jeszcze nie raz. Składniki: 4 białka jaj 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku
talerz przyjemności
Hummus thats all 206Hummus – pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej. Występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita , ale zasadniczymi składnikami są zawsze ciecierzyca , ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek , tahini (pasta sezamowa ), oliwa
Lajtkraft food intolerance
Mini pizza z salami, chilli, BBQ i żółtym serem 142jeszcze ciasto francuskie zamiast klasycznego na pizze, słodkawy sos BBQ zamiast sosu pomidorowego, żółty ser zamiast mozzarelli. Do tego salami i ostre chilli. Mimo tego doskonale się sprawdza jako przekąska - zwłaszcza na imprezach. Dla niektórych może być nieco za ostre - ale wtedy to idealny pretekst, żeby sięgnąć po kolejnego drinka
Milion Smaków
Wegetariański pasztet pomidorowy – dwie wersje 266pasztety jadłam tylko od święta i zazwyczaj te przygotowane przez kogoś. Od kiedy wypróbowałam pierwszy pasztet wegetariański piekę jakiś praktycznie co miesiąc. Uwielbiam zajadać je z musztardą jako szybką przekąskę lub podane z dobrym pieczywem. Dziś mam dla Was dwie wersje. Pierwsza bardzo kremowa, idealna do rozsmarowywania. Pasztet przygotowany z czerwonej soczewicy i ugotowanych warzyw. Drugi natomiast z kaszy jaglanej
Mienta blog
Rogaliki serowe z ricotty 191proste, lekkie i szybkie do przygotowania rogaliki zdominowały tegoroczny karnawał. Stanowią idealną przekąskę: smaczne dzięki delikatnemu serkowi ricotta, a do tego bez cukru. Osłodą jest tu nadzienie: najlepiej sprawdzą się naturalnie słodkie, domowe powidła śliwkowe
Milion Smaków
Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem 227Wszelkiego rodzaju przekąski z wędzonym łososiem cieszą się zawsze dużym powodzeniem wśród gości, dlatego często je przygotowuję. :-) Standardem jest ciasto francuskie, roladki z tortilli, ale z ptysiami w wytrawnej formie mało kto się spotkał - goście będą zaskoczeni i na pewno zadowoleni z ich smaku. Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka L Nadzienie
Szefowa kuchni
Śledzie w miodzie 776(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w miodzie – to bardzo dobre połączenie smaków :) Odkąd znalazłam je na blogu Danka pichci , to zakochałam się w nich bez pamięci
Kulinarne Przeboje
Wytrawne eklery z sałatką 192wytrawnym farszem a wręcz przeciwnie - mile się zaskoczą. Eklery w wersji wytrawnej nie są typową propozycją, zapewniam, że przyciągną wzrok gości, zaciekawią i znikną z talerzy jako pierwsze z przekąsek, zostawiając po sobie miłe, smakowe wspomnienie. ;-) Jak dla mnie prawdziwa pychotka, zamierzam powtarzać w przyszłości. Ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 125 g margaryny 4 jajka
Szefowa kuchni
Zielone oliwki marynowane z oregano i majerankiem 188oliwek suszone zioła, paprykę, ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Zalewamy oliwki i uzupełniamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż smaki się "przegryzą". Podajemy jako przekąskę na imprezy
Moja smaczna kuchnia
Kabanosy w cieście francuskim 220Niedługo kończy się karnawał ale póki jeszcze się bawimy trzeba coś podać na imprezie. Ja proponuję szybką przekąskę którą zrobi każdy. Składniki: - 1 op ciasta francuskiego - kabanosy (lepsze są grubsze i nie wysuszone) - ser żółty - żółtko Przygotowanie: Ciasto francuskie tniemy na cztery paski wzdłuż dłuższego boku. Do jednego paska przykładamy kabanosa i owijamy ciastem francuskim dookoła i obcinamy z lekkim
Kulinarne życie