przekąska - 23005 przepisów (strona:709/1534)

Orzechy prażone w miodzie i herbatnikach 127

Bardzo lubię orzechy, a gdy zobaczyłam ten przepis to wiedziałam, że  muszę je zrobić. Przepis prosty i szybko się robi, a przekąska pyszna. Gorąco polecam. Przepis znalazłam na stronie  gotujmy.pl . Składniki: 20 dag orzechów włoskich 2 łyżki cukru 3 łyżki płynnego miodu 50 g ekstra kruchych herbatników lub trochę więcej Orzechy uprażyć w piekarniku o temperaturze 200 stopni

Ewusiowe Smaki
Smażone bataty idealne do obiadu. 119

się rozpadać. W między czasie delikatnie przyprawiamy pieprzem i solą. Natkę drobno kroimy. Gotowe bataty posypujemy orzechami i natką pietruszki. Podajemy zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu lub jako samodzielną przekąskę. Najlepiej smakują gdy są ciepłe. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Pieczone warzywa z feta 196

minut. Powinny być miękkie i lekko złote (głównie ziemniaki). Po lekkim przestygnięciu wkładamy warzywa do miski, wkruszamy fetę, ilość zależy od upodobań. Całość skrapiamy pozostałą oliwą. To przekąska  świetna na ciepło ale i na zimno. Ciekawie prezentuje się w szkolnej śniadaniówce

Dzieje kuchennej Wiewióry
KONKURS Z FIRMĄ BRZEŚĆ 131

szalonych zabaw, wspanialej atmosfery w gronie przyjaciół, znajomych i rodziny. To czas, kiedy dzielimy się ze sobą entuzjazmem i radością...ale to również czas przygotowań, czas nowych pomysłów i ....przekąsek. Czas ,który poświęcamy na zabawę i na jej przygotowanie. Jeśli mamy taką możliwość , bawimy się na balach, w pubach, czy restauracjach. A co jeśli jesteśmy organizatorami takiej imprezy? Co podamy

Z Kuchni Do Kuchni
Rożki francuskie z jabłkami 201

Pyszne kruche ciasteczka pachnące cynamonem będą idealną przekąską do kawy lub herbaty. Zrobicie je bardzo szybko, gdy tylko przyjdzie Wam ochota na coś słodkiego lub zjawią się niespodziewani goście. Dlatego zawsze mam w lodówce ciasto francuskie, tak na wszelki wypadek ;) Filiżanka z kolekcji "Jesień" Porcelana Bogucice. op. ciasta francuskiego (275g) 2 jabłka cukier  cynamon jajko cukier Gruba Rafinada Diamant

Smakołyki Asi
Kąski kurczaka z sezamem 193

jedna z tych imprezowych przekąsek na ciepło, którą możemy przygotować długo przed imprezą a później tylko wstawić do piekarnika i cieszyć się daniem na ciepło. :-) Jeśli mamy więcej czasu lub niesprawny piekarnik możemy je usmażyć, będą równie dobre, choć mniej zdrowe. Kąski kurczaka z sezamem podajemy z sosami lub keczupem. 2 duże filety z kurczaka 1 mały jogurt naturalny

Szefowa kuchni
Ciasteczka czekoladowe z awokado (bez mąki) 198

Wyjmij z pieca i zostaw na kolejne 5 do 10 minut, by ostygły. Gotowe! Bardzo czekoladowe i wilgotne ciasteczka smakują znacznie lepiej niż wyglądają. Są świetną i całkiem zdrową przekąską w ramach diety paleo . Głównym składnikiem uczulającym są jajka, choć zdarzają się także alergie na kakao, a wyjątkowo rzadko na awokado. Z powodu jajek ciasteczka nie są dozwolone na protokole

PaleoSMAK
Rolada serowa 5909

prostu uwielbiam, świetnie nadaje się na zimną przekąskę i jest łatwa do zrobienia, najważniejsze jest by nabyć dobrze roztapiający się ser żółty, z tych co pamiętam to nadaje się idealne gouda firmy Hej lub Gouda Pilos - ta druga na mniejszą ilość składników na masę bo kostka ma tylko 40 dag. Przepis chyba już historyczny bo nawet babcia moja robiła taką

Piekielna Kuchnia Pati
Sałatka z olejem z wiesiołka 234

Sałatki to nie tylko szybkie, często barwne przekąski, ale także bardzo zdrowe dania. Ja polecam tym razem sałatkę na bazie sera typu włoskiego z dodatkiem świeżych warzyw, ale także ze zdrowymi olejami. Oprócz oleju rzepakowego dodałam olej z wiesiołka, który doda naszej potrawie ziołowego posmaku i dodatkowych walorów prozdrowotnych. Sałatka w wykonaniu jest prosta i dodatkowo bogata w nienasycone kwasy

Kuchnia co dnia
Trufle z konopiami i herbatą matcha 153

Pyszne i co najważniejsze zdrowe trufle stanowią świetną przekąskę na każdą okazję. Ja przygotowałam je na święta. Smakowały wszystkim, polecam :) Przepis pochodzi z bloga Facet i kuchnia —>KLIK 75 g mąki konopnej 50 g surowego kakao 200 g daktyli bez pestek 40 g oleju kokosowego virgin łyżka matchy ziarenka z laski wanilii   dodatkowo kakao do obtoczenia trufli

Mienta blog
Cannelloni z mięsem i pomidorami 163

oregano.  A na czym polega jego nietypowość?  Zobaczcie sami.  I powiem szczerze, ono było pyszne :)) Składniki na 2 porcje obiadowe lub 4 mniejsze traktowane jako przekąska (na zdjęciu mniejsze porcje): 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 400 g mielonej karkówki 500 g dojrzałych, świeżych pomidorów lub puszka pomidorów 1 czubata łyżeczka domowej Vegety 2 czubate

Smak mojego domu
Drobiowe roladki z masłem, czosnkiem i natką pietruszki 243

Otoczone chrupiącą skorupką, soczyste i miękkie w środku. Czosnek i pietruszka nadają im smaku oraz charakteru – jednym słowem: doskonała propozycja obiadowa lub gorąca przekąska. Składniki: 4 filety z piersi kurczaka, 70 – 80g masła, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, 2 jajka, bułka tarta, olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi opłukać, osuszyć i rozbić na kotlety. Oprószyć

Nie tylko w kuchni
Kuskus z kalafiora 175

właśnie kuskus. Jeśli wcześniej upieczemy go w piekarniku, nabierze lekko orzechowego smaku. W połączeniu z natką pietruszki, listkami świeżej mięty, uprażonymi płatkami migdałów i pestkami granatu będzie lekką, pożywną przekąską, którą można zabrać do pracy lub ciekawym dodatkiem do potraw mięsnych lub ryb.   Składniki: 1 kalafior 1/2 szklanki płatków migdałów uprażonych na suchej patelni 1 granat 1 pęczek posiekanej

Smakowity Blog Kulinarny
Czekoladowy kuskus z żurawiną i orzechami 222

powiecie na słodką przekąskę, zdrowy deser i pożywne śniadanie w jednym? Kuskus jest bardzo sycący - zawarty w nim błonnik zapewnia uczucie sytości na długo. Dodatek mleka sprawia, że danie jest bogate w łatwo przyswajalne białka, orzechy włoskie pokrywają zapotrzebowanie na cenne kwasy omega-3 i chronią serce, a żurawina pomaga nam dbać o pęcherz. I jak tu nie kochać takiego

W poszukiwaniu inspiracji
Kulki śledziowe w zalewie 188

Kulki śledziowe, a właściwie śledziowo-wołowo-wieprzowe w zalewie octowej, to propozycja smacznej, zimnej przekąski. Dawniej były popularne na weselach. Przepis pochodzi ze starego zeszytu. 1/2 kg solonych płatów śledziowych 1/2 kg mięsa wieprzowego np. karkówki lub łopatki 1/2 kg mięsa wołowego  1 jajko 1łyżka mąki ziemniaczanej  pieprz, bułka tarta olej do smażenia Zalewa: 1 litr wody

Praktyczna pl