przekąska - 23005 przepisów (strona:705/1534)

Owsiane Ciasteczka z Malinami i Czkeoladą 137

Owsiane ciasteczka z malinami i czekoladą to zdrowsza wersja przekąski, która idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub podwieczorek. My osobiście zabraliśmy pudełeczko ciasteczek ze sobą na bawialnię. Rozeszły się jak świeże bułeczki. Dzieci je polubiły, dorośli również. Szybkie, bezproblemowe w przygotowaniu, smaczne, zdrowe… Koniecznie do zrobienia na Waszej liście.   Składniki na 13 sztuk: 100 g płatków owsianych

Made By Mom And Son
Kanapki ryżowe w stylu azjatyckim 162

Ryżowe kanapeczki na śniadanie, lunch, kolację lub jako pyszne przekąski, napakowane smakami i aromatami, w komponowaniu których ogranicza nasz jedynie wyobraźnia :D  Mogą być z rybą, mięsem lub wegetariańskie - tak jak lubisz :) Podstawa to pół na pół ryż kleisty i basmati, płaty nori i folia spożywcza, która zatrzyma wszystkie składniki na miejscu. Dziś proponujemy dwie wersje: z marynowanym indykiem

SzczyptaSmaQ
Majówka – twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 181

Majówka - tak nazywamy w moim rodzinnym domu twarożek połączony w młodą rzodkiewką i szczypiorkiem podany ze śmietaną. Jest to jedna z ulubionych letnich przekąsek a można ją podać na wiele sposobów. Często jemy ją z chlebem jako lekka kolacja. Ja bardzo lubię zajadać ją z grzankami smażonymi na maśle. Jest to bardzo proste danie ale jak smaczne i uzależniające

sierotka maRysia w kuchni
Panierowane krążki cebulowe z kminkiem 184

Ciekawa i inna przekąska do ulubionego filmu czy spotkania z bliskimi. Szczególnie, że robi się je szybko, nie wymagają czasochłonnego przygotowania. Na początku miałam lekkie opory przed panierowaniem cebuli i jej smażenia, bo wydawało mi się, że wszyscy wokół będziemy pachnieć tylko i wyłącznie cebulą. Jednak tak nie było, smakują jak ziemniaczane chrupiące chipsy o delikatnym posmaku cebuli. Składniki

Zasmakuj Kuchni
Focaccia Czosnkowa z Patelni 274

patelni, jest to dobra alternatywa dla osób które nie posiadają piekarnika a chciały by upiec „usmażyć” focaccie. Focaccia to rodzaj pieczywa pieczonego we Włoszech, można je podawać jako przekąskę, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Do przygotowania focacci czosnkowej będziemy potrzebować: Użyłam patelni o średnicy 28 cm 500 g mąki pszennej

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Drożdżowe wytrawne bułeczki (ślimaczki) 110

Przekąska dobra jako dodatek do sałatki, gdy przychodzą goście, do zabrania na wycieczkę zamiast kanapek. Na kolację, albo na drugie śniadanie. Najlepsze oczywiście są jeszcze ciepłe, ale zimne smakują też dobrze.   Część zrobiłam ze szpinakiem, ale że nie wszyscy w domu są Papajami, zrobiłam też wersję z żółtym serem i szynką. Można dodać salami, suszone pomidory, oliwki, paprykę

bistro mama
Zapiekanki z pieczonym kurczakiem 146

lubi zapiekanek? Pewnie są wśród nas tacy, ale ja bardzo lubię. Idealna przekąska. Moje wspomnienie ze szkolnych lat. Do zapiekanki wykorzystałam resztkę pieczonego kurczaka. Jeśli Wam zostanie pieczone mięso to właśnie podsuwam Wam pomysł na małe co nieco. Polecam Wam również bagietki smażone w jajku Składniki 1 pieczona pierś z kurczaka 2 krótkie bagietki 8 pieczarek 1 cebula starty żółty

O kuchni z uczuciem
Mozzarella smażona 91

Bardzo prosta przekąska, idealny dodatek do piwa, wina... przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Przygotowuje się ją na bieżąco, gdyż najlepsza jest ciepła. Kulki mozzarelli, jajka (na 300 g kulek mozzarelli 1 jajko) bułka tarta, olej do głębokiego smażenia (u mnie ryżowy), mąka do oprószenia Kulki mozzarelli odsączyć, oprószyć mąką, obtoczyć w rozmąconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć

królestwo garów
Warzywne fit frytki 260

Frytki, to zakazane danie osób będących na diecie. Spróbujmy dziś zrobić ich fit zamiennik, który może stanowić pyszną przekąskę, jak i dodatek do obiadu. Co będzie nam potrzebne? Kilka jakże zdrowych i kolorowych warzyw. Smacznego! Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut + 40 minut pieczenia, 2 porcje. Produkty 2 x marchewka, 1 x pietruszka, 1 x burak

Fit&Fast Kitchen
Apetajzerki makrelowe Graala 180

Dziś następna przekąska z serii Graal. Tym razem głównym dodatkiem będą... Filety z Makreli w sosie pomidorowym:) Powtały z nich całkiem wykwintne... Apetajzerki Makrelowe Podpiekłam bagietkowe kromeczki i wyłożyłam na nie makrele, które roztarłam na pastę. Jak widzicie położyłam też ogóreczka, który jakże wzbogacił cały smak. Brakowało mi jeszcze listków pietruszki ale niestety nie miałam. Pyszne chrupiące kromeczki z pastą

Ukojenie Podniebienia
Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym i pieczarkami 260

Ciasto francuskie to genialny towarzysz wielu dań, zarówno przekąsek, jak i obiadów czy też oczywiście deserów. Dawno, dawno temu przedstawiałam Wam parówki w cieście francuskim , dziś pora na coś bardziej "treściwego" :) Z podanych składników wychodzi ok. 12-14 pierożków, porcja dla jednej osoby waha się pomiędzy 2 a 4, w zależności od apetytu naszych współbiesiadników :) Składniki: - dwa opakowania ciasta francuskiego

Kulinarne zapędy Kokosa
Sałatka brokułowa na chrupiąco (z orzechami, sezamem i pestkami dyni) 136

Uwielbiam brokuła, więc często przyrządzam różne sałatki z jego udziałem. Ta jest szybka i rewelacyjna w smaku, a c hrupiące dodatki nadają jej dodatkowego charakteru. Idealnie sprawdzi się jako przekąska w wersji solo oraz dodatek do lekkiego obiadu.    (2 porcje) 150g pomidorków koktajlowych 150g brokuła 1 jajko 1-2 łyżki majonezu (można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym) Dodatkowo

Di gotuje
Sałatka z rzodkiewką, porem i patisonami 234

Dzisiaj polecam przepis na pyszną sałatkę warzywną z majonezem. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Podaję ją z pieczywem i wędliną.  SKŁADNIKI: 6 rzodkiewek, 1 por, 15 sztuk patisonów konserwowych ORZECH , 4 jajka, 3,5 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 5 minut pod przykryciem. Pora odcedzam na sitku

Tradycyjna kuchnia Kasi
Placki z cukinii z płatkami jaglanymi i lnem 181

Przepyszne placuszki z wspaniałym sosem dobre na przekąskę Składniki -1 cukinia - 1 jajko - 2 łyżki mielonego lnu - 4 łyżki płatków błyskawicznych jaglanych - sól - pieprz - 1 łyżka ziół dalmatyńskie sos - 2 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 mały czosnek - 1 łyżeczka posiekanego kopru olej do smażenia placków  Sposób przygotowania 1. - Cukinię zetrzeć na drobnej tarce dodać jajko, mielony

W królestwie smaków Beaty
Bezglutenowe muffinki czekoladowe z maslem orzechowym 79

zrobić, gdy mamy ochotę ale zdrowie ogranicza korzystanie nam ze słodkich wypieków? Mozna upiec bezglutenowe muffinki. Szybkie, proste i pyszne. Z dodatkiem masła orzechowego idealna, weekendowa, słodka przekąska. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik