przekąska - 23005 przepisów (strona:715/1534)

Śledzie z suszonymi pomidorami w sosie musztardowym 195

środowe przedpołudnie zapraszam na pyszne śledziki z sosem musztardowym. To doskonała przekąska dla całej rodziny. Warto je przygotować, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 300g śledzi matiasów, 1 cebula czerwona, 80g suszonych pomidorów, sok z połowy cytryny, 1 łyżka musztardy chrzanowej PARCZEW , 2 łyżki majonezu, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Matiasy moczę godzinę we wodzie. Śledzie osuszam i skrapiam z dwóch stron sokiem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Hummus. 120

Jeżeli ciecierzyca to obowiązkowo hummus. Podstawowymi składnikami tej pasty, oprócz wspomnianej ciecierzycy, są czosnek, oliwa, sok z cytryny, tahini (pasta sezamowa) oraz kmin rzymski. Podawana jest jako zimna przekąska z chlebem pita czy warzywami. Oczywiście modyfikacji przepisu i samego sposobu podania jest już wiele. Ale to dobrze, bo uważam, że w kuchni trzeba być kreatywnym. Mój hummus świetnie dopełniał

zadanie-gotowanie
Pumpernikiel na jeden kęs. 148

sklepach dostępny jest pumpernikiel w większych kromkach oraz takich małych okrągłych, jak na zdjęciu. Z tego drugiego możemy przygotować smaczną i kolorową przekąskę, w sam raz na jeden kęs. Moje mini kanapki podałam z pastą pieczarkową i szczypiorkiem, polecam też kolorowe pasty kanapkowe Maćka. Przygotowując takie talarki z różnorodnymi, kolorowymi pastami na pewno zachwycicie gości, a stół podczas przyjęcia będzie

zadanie-gotowanie
Scotch eggs. 143

Szkocji. Jedna z wersji pochodzenia potrawy to sugeruje, ale inne wskazują Londyn lub nawet Indie jako miejsca gdzie zostały wymyślone. Tak czy inaczej, scotch eggs są obecnie ogólnobrytyjską przekąską piknikową. Jedną z ulubionych. Można je zrobić w domu, ale najczęściej kupuje się gotowe - do dostania niemal w każdym sklepie. Jada się je na zimno, najczęściej z sosem majonezowym.  Istnieje

zadanie-gotowanie
Chrupiące łódeczki ziemniaczane. 292

wiejskiego baru na ciemne piwo i talerz chrupiących łódeczek. A gdyby ich nie mieli? Dałbym im przepis ;) (a w czasie, kiedy by się go uczyli, zjadłbym porową zupę )! Ta przekąska, którą właśnie wypróbowałem po raz pierwszy, może być imprezowym hitem. Co ja piszę, jakie może? Z całą pewnością musi być hitem! Łódeczki są uzależniające - serio! :) ps wydrążony miąższ ziemniaków można

zadanie-gotowanie
Jaja faszerowane tuńczykiem i serkiem homogenizowanym bez laktozy 92

laktozy, to nie wyczułabym różnicy. To idealne rozwiązanie dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Pomyślcie, że cierpi na nią aż 20% dorosłych Polaków. To dla nich przygotowałam tę przekąskę. Składniki jaja najwyższej jakości , najlepiej wiejskie ze sprawdzonego źródła tuńczyk w kawałkach serek homogenizowany naturalny bez laktozy  Łowicz rzeżucha sól i pieprz do smaku Ugotuj jaja na twardo, odstaw

Z Kuchni Do Kuchni
Przekąska- roladki z kawiorem z bakłażana. Bez laktozy, bez obaw 130

osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Propozycja dla osób, którzy kochają śródziemnomorskie smaki . Którzy cenią sobie smak i zjawiskowość potrawy a co najistotniejsze- szybkość jej przygotowania. Przygotowanie tej pysznej przekąski jest niemal błyskawiczne. Więcej czasu zajmie Wam obranie ogórka ze skórki , niż zrobienie całości. Składniki kawior z bakłażana  PROECO plastry Gouda bez laktozy  ŁOWICZ ogórek świeży czerwona papryka glassa

Z Kuchni Do Kuchni
Pieczarki smażone w panierce. 265

Dziś zapraszam na pyszne, soczyste pieczarki smażone w chrupiącej panierce. Idealne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smakowity dodatek do obiadu, jak również pyszna samodzielna przekąska. Bardzo polecam! Składniki na pieczarki smażone w panierce: 350 g małych pieczarek mąka 1 jajko 1/3 łyżeczka soli spora szczypta przyprawy do kurczaka szczypta papryki ostrej lub pieprzu bułka tarta olej do smażenia

Rozpustne gotowanie
Profiteroles czyli ptysie w wersji mini 184

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Profiteroles to francuskie, malutkie ciastka z ciasta parzonego. Najczęściej podawane na słodko z bitą śmietaną, kremem budyniowym (crème pâtissière) lub …

My Blueberry Corner
Batoniki orkiszowe – wiecie, że nie tylko płaki owsiane są na świecie 146

Dziś batony śniadaniowe – właściwie nie tylko śniadaniowe. Możecie je zabrać do pracy, zjeść na drugie śniadanie lub jako przekąskę gdzieś na mieście zabiegani. Może i Wy macie tak, że kupicie coś, po powrocie do domu włożycie to do szafki i zapomnicie ? U mnie tak było z płatkami orkiszowymi. Hen hen kiedyś tam dawno kupiłam płatki orkiszowe, ale nie zużyłam

Niebieski kubek z kawa
Jak przechowywać banany ?. 196

Właściwie nie zdarza się ,aby u mnie w domu nie było bananów .Są smaczne, lepsze jako przekąska zamiast czegoś słodkiego i na jakiś czas zaspokajają głód .Niestety bardzo szybko ,szczególnie w okresie letnim ,kiedy jest gorąco czernieją i wtedy nie nadają się już do niczego . Ostatnio widziałam gdzieś prosty sposób , aby przedłużyć ich życie w żółtej skórce i rzeczywiście zadziałał

Ladylaura.
Bułeczki króliczki 147

Cieszą oczy nie tylko najmłodszych. Będą nie tylko smaczną przekąską ale piękną ozdobą wielkanocnego stołu. Moja córka była zachwycona samym kształtem króliczków zaraz po upieczeniu a gdy zobaczyła ich wesołe buźki szkoda było jej je zjeść ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki tortowej Młynomag 7 g drożdży instant 2 łyżki cukru cytrynowego 1 łyżka cukru 1 szkl mleka 75 g masła

Smakołyki Asi
Jajeczne muffinki z bazylią i boczkiem 111

Pozostając jeszcze w temacie jajek, śniadań, a także Świąt Wielkanocnych bo to już jutro. Chciałbym zaproponować jeszcze jedną sytą paleo przekąskę: jajeczne muffinki z bazylią i boczkiem. Muszę się przyznać, że to jedno z tych dań, które lepiej smakuje niż wygląda. Robiąc je po raz pierwszy jakiś czas temu wszyscy byliśmy zaskoczeni jakie jest smaczne. Taki efekt wow, znacie

PaleoLife
CHRUPKI NA SŁODKO - PODWIECZOREK DIETA 1500 KCAL. 140

podwieczorku najlepsze są chrupki kukurydziane.Zdrowe i dietetyczne co wie nawet małe dziecko.Jest to syta przekąska , którą przygotowuje się z mąki kukurydzianej wymieszane z wodą.Poddaje się ją potem " ekstruzji " czyli przetwarzaniu na cele spożywcze przez ekstrudery pod wysokim ciśnieniem i w wysokiej temperaturze (140-180 ) st.do komory schładzajacej.Ekstruzji poprawia jakość spożywczą składników pokarmowych.Chrupki mogą być naturalne,solone

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Orzechowy pasztet z soczewicy 114

Chrupiący pasztet z soczewicy dla tych, których znudził już smak klasycznego pasztetu wege. Polecam nie tylko od święta.   Orzechowy pasztet z soczewicy Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu Składniki 400-500 g soczewica zielona/żółta/czerwona dowolnie 2 szt marchewka 1 szt korzeń pietruszki 2 łodygi seler 1 garść szpinak lub 1-2 brykiety mrożonego 100 g orzechy 5 łyżek

Kucharzyca

Proponowane wyszukiwania