przekąska - 23005 przepisów (strona:718/1534)

Babka piaskowa 188

zapewne każdy z nas ma już swój ulubiony. Taka babka jest znakomita na Święta Wielkanocne, ale nie tylko. Sprawdzi się dobrze podczas weekendowej kawy czy też jako słodka przekąska w pracy. Przepis jest przepisem prostym, a powiedziałabym wręcz podstawowym. Nic tylko zabierać się za pieczenie! ;)     Składniki:   Ciasto: 250 g miękkiego masła 1 szkl cukru 4 jajka

Nastoletnie Wypiekanie
Proste gofry z bananami 143

Kolejny nasz deser i kolejne gofry. Owocowe gofry to pyszna przekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dodając sporo przepisów na gofry chcemy pokazać, że gofr to nie tylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki

KasiaiKrzysiu.pl
Cytrynowe zawijańce 110

wykorzystaniem mojej formy! No nie mogłam się oprzeć, i oczywiście od razu je wypróbowałam :) Ciasteczka po upieczeniu mają biszkoptową, lekką strukturę i dosyć mocny, cytrynowy aromat. Fajna, słodka przekąska do popołudniowej kawki. Składniki (na 8 sztuk): 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  2 jajka 1/3 szklanki śmietany 60 g masła  skórka

Świat Ciasta
Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką 183

szpinak są niezwykle popularne. Dzięki wykorzystaniu mrożonego szpinaku takie cudowne, zdrowe, pachnące słońcem danie można przygotować o każdej porze roku! Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, jest idealna jako zdrowa przekąska na lunch (do pracy lub szkoły), a może także stanowić dodatek do dania głównego np. jakiegoś mięsa. Polecam! Składniki :  800g mrożonego szpinaku (siekanego) 3-4 ząbki czosnku 1 cebula

Codzienne Gotowanie
Marchewkowa tarta tatin 164

Ciekawa i pyszna tarta z przepisu z miesięcznika Good Food. Tarta nadaje się zarówno na danie główne, jak i na przystawkę lub przekąskę. Przygotowując tą tart warto dobrze odsączyć suszone pomidory z oleju żeby tarta nie była bardzo tłusta. forma: naczynie żaroodporne do smażenia i pieczenia o średnicy 23 cm. Składniki: 500 g marchewki 1 duża cebula 100 g suszonych

Mama Gotuje
Ciasteczka owsiane z bakaliami 173

Szybkie, smaczne i pożywne ciasteczka owsiane z bakaliami. Idealne na przekąskę lub drugie śniadanie. Składniki: 100 g masła 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki płatków owsianych 1 jajko 1/3 szklanki cukru 3 łyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki sezamu 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki ziaren słonecznika 1/2 szklanki rodzynek Sposób przygotowania

Na Ciasteczkowych Papierach
Sałatka z kuskusu, tuńczyka i suszonych pomidorów 183

Bardzo smaczna lekka sałatka , idealna na drugie śniadanie, kolację lub jako przekąska. Świetnie sprawdza się w pacy, nawet po niedużej ilości czujemy się długo syci i co najważniejsze nie czujemy się ociężali. Składniki: 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie lub oleju 1 puszka ciecierzycy 1/2 szklanki kuskusu przyprawa do pieczonych ziemniaków (do smaku

IMPRESJA SMAKU
Rolada szpinakowa 592

Rolada szpinakowa, cechuje ją oryginalny smak oraz wygląd. Może być podana jako samodzielna przekąska jak również element deski serów i tak właśnie lubię ją podawać. Do przygotowania rolady szpinakowej potrzebne są : jajka szpinak serek kanapkowy łosoś wędzony czosnek

SPS Catering
Pieczona ciecierzyca 182

coraz więcej zwolenników w naszym kraju. Już chyba wszyscy znamy smak humusu, ale na pewno nie każdy próbował ciecierzycę pieczoną. To nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa przekąska.  Cieciorka jest bogata w białko i ma niski indeks glikemiczny co sprawia, że jest świetna dla osób odchudzających się. Zjedzenie nawet niewielkiej jej ilości daje szybko uczucie

Simple Dish
Mini pizza z szynką parmeńską, rukolą i mozzarellą 125

Klasyczne połaczenie składników na pyszną pizzę tym razem w połaczeniu z ciastem fracuskim zamiast tradycyjnego ciasta na pizze. Dzięki temu to doskonała przekąska, którą można zrobić błyskawicznie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno

Milion Smaków
Chrupiące nachosy w zdrowej wersji, wegańskie, bezglutenowe 124

pewno da się je jeść, natomiast po upieczeniu smakowały obłędnie, chrupiące lekko pikantne idealne do domowych dipów, ja zjadłam jako dodatek do obiadu.  Idealne jako zdrowa przekąska i zamiennik niezdrowych sklepowych chipsów pełnych tłuszczy trans i innych szkodliwych dodatków, wystarczy połączyć składniki, rozwałkować ciasto między arkuszami papieru, powycinać trójkąty i piec 10-15 minut.  Składniki :  2 szklanki

zdrowa vege kuchnia
bezglutenowe krakersy z sezamem 169

najbardziej cieszy, gdy mamy ochotę na "to coś", co nie jest słodkie? Oczywiście, że "słonawe" przekąski. Wszelkie krakersy, paluszki i inni chrupiący towarzysze, nagle stają się naszymi najlepszymi przyjaciółmi. Mam dla was zdrową i bezglutenową alternatywę, dla tego rodzaju dobroci: domowe, wegańskie krakersy z sezamem, o które zabiega każdy: gość, czy domownik. U mnie zniknęły już pierwszego dnia.  SKŁADNIKI

healthy dreams
Mini frittaty, czyli jak zamienić resztki z obiadu w posiłek do pracy lub szkoły + PREZENT 155

mają wiele zalet. Robi się je prościej niż tradycyjną dużą frittatę. Nie musisz mieć specjalnej żeliwnej patelni czy martwić się odwracaniem omleta. Są małe, więc poręczne. Sprawdzą się jako przekąska w pracy czy w szkole, ale też na pikniku i wycieczce. UWAGA: Frittaty upiekłam w foremce na muffiny, którą wcześniej wysmarowałam dokładnie olejem. Niestety przywarły mi do formy, dlatego

Chilli Czosnek i Oliwa
Frytki z batatów (pieczone) 141

Najprostsze na świecie pieczone frytki z batatów - słodkawe, lekko słone, niezbyt tłuste i przepyszne! Idealne na przekąskę. Składniki: 2 duże bataty łyżka oliwy z oliwek sól zioła prowansalskie (ok. 1/2 łyżeczki) Przygotowanie: Bataty umyć, osuszyć i obrać, pokroić w paski (ok. 1cm grubości). Włożyć do miski, zalać oliwą, dodać sól i zioła prowansalskie. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem

Kulinarne Inspiracje
Muffiny jajeczne 380

Mini omlety z dowolnymi warzywnymi i serowymi dodatkami, podawane na śniadanie lub przekąskę. Składniki na 6 sztuk: 4 jajka ser np. feta, kozi, pleśniowy, mozarella szynka - ewentualnie warzywa np. cukinia, papryka, szpinak szczypiorek sól, pieprz Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffiny wysmarować masłem. Warzywa, ser i szynkę pokroić w kostkę, szczypiorek posiekać. Jajka rozbełtać widelcem, doprawić

wyzwania kuchenne