Zamiast cukru użyłam dojrzałych bananów, które przy okazji dodają też wilgotności, a w środku umieściłam truskawkę, która nadaje świetnej orzeźwiającej słodyczy :) Muffinki idealnie sprawdzą się na śniadanie lub zdrową przekąskę. Robi się bardzo szybko, są pyszne, a jeśli dodamy jeszcze jedno jajko, ciasto będzie bardziej puszyste. Bardzo polecam :) Składniki (około 10 muffinek): 2 bardzo dojrzałe banany 1 szklanka zmielonych
Healthy food explorerPrzedstawiam grube, pożywne ciasteczka a'la owsianka.Ciasteczka są pyszne, zrobione z samych zdrowych składników. Doskonale zaspokajają apetyt na słodycze, przez co stanowią świetną przekąskę na diecie. Można je też zjeść na śniadanie jako alternatywę dla tradycyjnej owsianki. Ciasteczka są bardzo proste do wykonania, nie ma w nich jajek, a przy użyciu odpowiednich płatków owsianych będą też bezglutenowe. Ciasteczka są miękkie
Healthy food explorerzbyt wysokie, dlatego u mnie przyjęło się, że jest to brownie, ale smakiem i tak nadrabia wszystko. Ponadto można się takim ciastem najeść, więc może stanowić nie tylko pyszną przekąskę, czy deser ale też osobny posiłek - na drugie śniadanie pasuje idealnie. Jako fanka czekoladowych wypieków muszę szczerze przyznać, że to ciasto jak na razie jest moim numerem jeden, po prostu
Healthy food explorerktóry sprawia, że muffinki mają taką strukturę jaką najbardziej lubię. Całość uzupełnia chrupiąca orzechowa kruszonka. Muffinki są bardzo smaczne, wilgotne oraz miękkie. Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę lub śniadanie. Składniki (12 muffinek): 1 duży dojrzały banan 1 jajko 1/2 szklanki mleka roślinnego 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki owsianej 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli
Healthy food explorerkonsystencji mąki. Chlebek robi się błyskawicznie, a smakuje naprawdę świetnie. Borówki wraz z wiórkami doskonale wzbogacają smak ciasta. Taki chlebek świetnie sprawdzi się jako szybkie ciasto na imprezę, przekąskę czy śniadanie. Rano, posmarowany masłem orzechowym smakuje naprawdę rewelacyjnie. Inspiracja: Missberry Składniki: 2 duże dojrzałe banany 3 jajka 1 szklanka mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Healthy food explorerobtoczenia i jeśli chcemy to można je pominąć :) Kuleczki są mocno czekoladowe, robi się je błyskawicznie i wspaniale zaspokajają ochotę na słodycze. Takie kuleczki można zabrać ze sobą na przekąskę, ale też podać np. na jakiejś imprezie, bo bardzo ładnie prezentują się na talerzyku. Największą ich zaletą jest chyba to, że nie potrzeba za wielu składników i czasu do zrobienia
Healthy food explorerCiasto jest idealnie wilgotne, puszyste i miękkie. Chlebek świetnie sprawdzi się na śniadanie, obowiązkowo posmarowany masłem orzechowym ;) Oczywiście śmiało można nim przywitać gości, albo po prostu zjeść go jako przekąskę do niedzielnej kawki. Składniki: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 dojrzałe banany 3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
Healthy food explorerpewno dobrze sprawdzi się również mąka razowa lub orkiszowa. Muffinki można również wzbogacić np. o bakalie albo kawałki gorzkiej czekolady. Idealnie sprawdzą się jako szybka i smaczna przekąska nie tylko na diecie ;) Składniki (12 sztuk): 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego 4 średnie dojrzałe banany 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 i 1/2 szklanki
Healthy food explorerprzygotowaniu, z samych wartościowych składników, bez cukru, tłuszczu i z użyciem płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej. Do tego aromatyczne przyprawy i chrupiące orzechy włoskie oraz migdały. Doskonały na lekką przekąskę lub śniadanie. Świetnie pasuje do jesiennej aury, wystarczy kawałek tego ciasta kubek kawy lub herbaty i można się relaksować. Bardzo polecam, jako równie pyszną odmianę od chlebka bananowego :) Składniki (keksówka
Healthy food explorerzrobiłam z płatków owsianych i wzbogaciłam ją o chrupiące orzechy włoskie. Serniczki wyszły przepyszne i bardzo ładnie prezentowały się na talerzyku, doskonale sprawdzą się więc nie tylko jako zdrowa przekąska, czy deser do kawy, ale też przy różnych okazjach, na pewno będą idealnie pasować na świąteczny stół . Składniki (10-12 sztuk): Spód: 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
Healthy food explorerwilgotne i sycące, w smaku przypominają troszkę brownie bananowe, które kiedyś pojawiło się na blogu, ale te muffinki są chyba jeszcze bardziej czekoladowe :) Idealnie sprawdzą się na szybką przekąskę, albo śniadanie. Składniki (ok. 12 muffinek): 3 średnie dojrzałe banany 2 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 duże jajko 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
Healthy food explorerBardzo proste, smaczne i lekkie muffinki bananowe z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Takie muffinki można przygotować bardzo szybko, świetnie zaspokoją ochotę na słodycze a przy okazji są zdrową i lżejszą przekąską. Muffinki nie zawierają cukru ani tłuszczu, są bardzo puszyste i mięciutkie, z wyglądu przypominają bułeczki a smakują jak chlebek bananowy :) Można je zjeść na śniadanie, najlepiej posmarowane masłem orzechowym
Healthy food explorerpóźniej nabierają nieco wilgoci i co ważne nie robię się suche, więc można je trzymać w lodówce do kilku dni. Takie muffinki t o świetny pomysł na szybką przekąskę do pracy, albo na śniadanie - są doskonałą alternatywą dla kanapek. Składniki (ok. 8 sztuk): 1 jajko 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki ketchupu 1 szklanka
Healthy food explorerpóźniej problemów z jego nakładaniem. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, słodkie i bardzo pożywne. Robi się je bardzo szybko i idealnie sprawdzą się na drugie śniadanie lub szybką przekąskę. Inspiracja: running with spoons Składniki (ok. 8 ciastek): 8 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 duży banan
Healthy food explorerupieczeniu ciastka są kruche i chrupiące, na drugi dzień robią się miękkie, ale smakują naprawdę znakomicie. Idealnie nadają się do relaksu przy kawie lub herbacie, ale będą też świetną przekąską do szkoły lub pracy. Składniki: 1 jajko 3/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki kokosowej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 5 łyżek płynnego miodu lub innego płynnego słodzika
Healthy food explorer