przekąska - 23005 przepisów (strona:332/1534)

Kandyzowany imbir i syrop imbirowy 177

Wyjdzie ciekawa mieszanka o nieco różnych smakach.Kandyzowany imbir ma strukturę zbliżoną do twardszych galaretek w cukrze. Można go wykorzystać do dekoracji ciast lub jako odświeżającą oddech przekąskę. Taki imbir można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja jednak wolę sama go zrobić :)Syrop przelewamy do wyparzonych buteleczek i przechowujemy w lodówce. Przyda się, kiedy zmarznięci

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paluchy z piwnego ciasta...do piwa i nie tylko - Październikowe Wyzwanie Blogerek 144

nadało puszystości, zadziałało jak spulchniacz. Po przełamaniu palucha widać, że ciasto nie jest zbite jak klasyczne kruche. Charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście :)Polecam Wam taką przekąskę. Robi się szybko, znika błyskawicznie ;) Pasuje nie tylko do piwa, ale również jako dodatek do zup: od czystego barszczu po gęste kremy.Jak już wspomniałam, to ciasto wykorzystałam do przygotowania dwóch

Codzienna kuchnia niecodzienna
galaretka z udek kurczaka... 194

mięska, wymieszać, galaretkę dać do miseczek lub zostawić w jednej dużej i zostawić do stężenia w lodówce na kilka godzin smaczna lekka galaretka i na śniadanie i na przekąskę..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Klasyczna Tapenada 128

hiszpańskich oliwek doprawiona najczęściej czosnkiem i ziołami.   Tapanade to danie kuchni francuskiej wywodzące się z Prowansji, niemniej   jednak istnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie przekąskę wam prezentuję. Jej wykonanie jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie!   Składniki: 1 ząbek czosnku 125g czarnych oliwek bez pestek 7 suszonych pomidorów w oleju 1 łyżka oliwy z oliwek sól

Smakowity Blog Kulinarny
Empanadillas z jagnięciną i warzywami 200

Empanadillas czyli hiszpańskie pierożki z wytrawnym nadzieniem to moja kolejna propozycja na hiszpańską przekąskę. Tradycyjnie ciasto do tych pierożków wyrabia się z masła, smalcu, wina i mąki, ja jednak ułatwiłam sobie zadanie i użyłam gotowego ciasta francuskiego, a zamiast smażyć je w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Do nadzienia można użyć dowolnych składników, warzyw, ryb, owoców morza, mięs

Smakowity Blog Kulinarny
Spring rolls 160

wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka lub przekąska.  Składniki:papier ryżowy makaron ryżowypierś kurczakasałatapapryka czerwonapapryka żółtaogóreksos sojowysól, pieprzolej sezamowy Przygotowanie:Zaczynamy od przygotowania kurczaka. Pierś kurczaka kroimy w cienkie plasterki, przyprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym

Smakowity Blog Kulinarny
Hekele 156

cebuli, przyprawiona pieprzem i musztardą. Podawana najczęściej z pieczywem. Kiedyś było to danie postne. Myślę, że u mnie świetnie się sprawdzi jako imprezowa przekąska.Składniki:3 filety śledziowe w oleju2 jajka ugotowane na twardo2 ogórki kiszone1 mała cebulamusztarda i pieprz do smakuPrzygotowanie:Wymoczone filety śledziowe kroimy w drobną kostkę, podobnie jak ugotowane jajka, ogórki

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 138

Miękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. FarszSkładniki:200g kiszonej kapusty1/4 główki czerwonej kapusty1 cebulagarść suszonej żurawiny1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiemsól, pieprzcukier do smakuCiastoSkładniki:3 szklanki mąki pszennej50g

Smakowity Blog Kulinarny
Szpinakowa rolada z łososiem 438

Szpinakowa rolada z łososiem...Jajeczno-szpinakowe ciasto.Oblepione puszystym serkiem twarogowym.Z dodatkiem wędzonego łososia.Smakowita przekąska!Składniki:Opakowanie szpinaku mrożonego (waga 450 g);1 czubata łyżka chrzanu ze słoiczka;1 łyżeczka masła;4 jaja;2 opakowania puszystego serka twarogowego (u mnie Almette śmietankowy,  waga 1 opakowania 150 g);150 g łososia wędzonego w plastrach;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Szpinak rozmrozić

Gospodyni Miejska
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 135

Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie. Na szybko z chrupiącą bagietką, z wszelkiego rodzaju konfiturami np. z antonówek i czarnego bzu, z sosem serowym lub chrzanowym, w towarzystwie sałat z orzechami

SzczyptaSmaQ
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 154

Szybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują się

SzczyptaSmaQ
Serowo-limonkowe puree z selera na steku wołowym 218

selera, kremowe, puszyste. Soczysta, polska wołowina smażona z czosnkiem i macierzanką, oraz słony kapar, jak wisienka na torcie. Danie przyjemnie połechce Wasze kubki smakowe.W mniejszych porcjach sprawdzi się jako przekąska lub kolacja.  Mięso wołowe wysokiej jakości jest poprzecinane cienkimi paseczkami tłuszczu, ma tzw. marmurkową strukturę, co gwarantuje nam soczystość i wyjątkowy smak po przyrządzeniu. Czas przygotowania: 20 minutPorcje

SzczyptaSmaQ
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 215

uwagi na dużą zawartość błonnika obniża poziom cholesterolu, stąd bardzo często jest łączony z tłustymi mięsami, baraniną i wieprzowiną. Dobrze smakuje również z serami.Tatar z pieczonego bakłażana to smaczna przekąska z chrupiącymi ogórkami i suszonymi pomidorami, z wyrazistym dodatkiem kaparów i marynowanego pieprzu, pod chmurką puszystego kremu pomidorowego.Całość uzupełniona lekko jabłkową nutą młodej kalarepki zamarynowanej w cydrze. Czas

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 126

Czas goni, śniadanie nie gotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek? Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym lub pistacjowym. Pełne witamin i zdrowych tłuszczy oraz białka w formie sosu na bazie maturalnego jogurtu?Pokrojenie cukinii w cienkie nitki przy pomocy specjalnej obieraczki zajmie niecałą minutę, tyle samo

SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 184

szybko miękną i w ekspresowym tempie możemy wyczarować z nich pyszne zupy i surówki, nawet wówczas, gdy w lodówce mamy tylko światło. Na przygotowanie pysznego, pożywnego śniadania lub szybkiej przekąski potrzebujemy chwilę, wystarczy suche płatki namoczyć w zimnej wodzie na 5 minut. Wakame znakomicie łączy się z ogórkiem i słodko-kwaśnymi dresingami, a zamiast budować smak sosu z cukrem

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania