Dopiero co skończyliśmy wyjadać zapasy świąteczne a już pora na przygotowania sylwestrowe. Ja lubię takie szybkie przekąski, które są idealnie sprawdzają się na wieczór z przyjaciółmi.Składniki:- 1 opakowanie ciasta francuskiego- 100 g wędzonego łososia- 100 g sera żółtego- 2 łyżki koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka oreganoPrzygotowanie:Łososia kroimy w cienkie plastry a ser żółty ścieramy na tarce o grubych
Zainspirowana w kuchniPastel (l.poj, l.mn pasteis). Pierożek? Pasztecik? Sajgonka? Hmm żadna z odpowiedzi nie jest prawidłowa. Pasteis to pyszna przekąska, której przygotowania Brasileiro odmawiał przez ostatnie lata. Nie pomagało trzepotanie rzęs Polonesy, proszę, proszę Cunhady - te piękne zdjęcie zawdzięczamy dopiero przybyciu Naszych Niedzielnych Gości. Pasteis z kształtu i tzw. procesu przygotowania przypominają nasze swojskie polskie pierogi. Stolnica i wałek
Smaki Brazyliicoś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem.Można przygotować empanada z kurczakiem można i z sardynkami. Dzisiaj zaprezentujemy empanada z kurczakiem:Farsz: Jako pierwszy przygotujemy farsz gdyż ten zajmie nam trochę
Smaki Brazyliiprzywrócić im kształt batonika i ułożyłam na kratce do ostudzenia. Sezamki owsiano kokosowe możemy polać czekoladą, dodatkowo posypać orzechami, albo zjeść same. Zdrowe i pyszne, akurat na przekąskę. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Sezamki owsiano kokosowe appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkowierzch górna część bułki. Podstawą tego dania jest bułka i dobrej jakości mięso. Reszta, to dodatki, które samemu można dokomponować, dając to – co kto lubi. Ta „przekąska” może, z powodzeniem, stanowić samodzielne danie. Życie jest zbyt krótkie, by odmawiać sobie przyjemności. Dlaczego tą małą przyjemnością nie może być… domowy hamburger… i nie tylko? Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Domowe
mojewypiekiinietylkoJest bardzo wiele wersji tego dania, ale camembert kokosowo pistacjowy, to moje ulubione. Przekąska lub danie kolacyjne. Podane z sałatką i ryżem idealnie nada się też na obiad. Składniki: - 1 serek camembert (250g)- ok.150g wiórków kokosowych- ok. 50g orzeszków pistacjowych niesolonych- 1 jajko- olej kokosowy Wiórki kokosowe i orzeszki pistacjowe mielimy w blenderze (osobno – najpierw wiórki
mojewypiekiinietylkominut (również, co jakiś czas zamieniając miejscami). Uwaga – chipsy mają się zezłocić, brązowe będą gorzkie i niesmaczne.Chipsy z mikrofali i z piekarnika, to szybka przekąska. Nie zachęcam do jedzenia tych kupowanych, ale do przygotowanych w domu, dlaczego nie. Tym bardziej, że należą one do gatunku „wiemy co jemy”, czyli bez zbędnych „dodatków”. Na korzyść piekarnika przemawia oczywiście możliwość zrobienia
mojewypiekiinietylkopostępujemy z winogronami tak samo, jak przy białej czekoladzie. Blaszkę z winogronami wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, aż czekolada zastygnie.Czerwone winogrona w czekoladzie i pistacjach, to przepszyna przekąska lub deser. Podane w tak nietypowy sposób będą niespodzianką dla gości… i nie tylko. Zaskoczeniem będzie nie tylko wygląd, ale i burza smaków, jaka czeka podczas degustacji. Przygotowalam na kilka
mojewypiekiinietylkokładziemy kotleciki. Smażymy po 2 – 3 minuty z obu stron, wyjmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Falafel, to w kuchni arabskiej baza dania głównego, przekąska lub dodatek do kanapek.Falafel w chlebku pita z sosem tahini, to przysmak godny polecenia. Z dodatkiem świeżych liści sałaty, plasterków pomidora, czy papryki gwarantuje niezwykłe doznania kulinarne. Połączenie całej gamy przypraw przenosi
mojewypiekiinietylkoprzygotowaniu, są bardzo lubiane i popularne nie tylko na Kaszubach, ale w całej Polsce. Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Polecam jako przekąskę na zbliżającego się Sylwestra!Składniki:500 g filetów śledziowych a'la matias2 cebule100 ml przecieru pomidorowego500 ml mleka50 ml oleju2 łyżki cukru4 łyżki octu10 ziarenek ziela angielskiego2 liście laurowesólpieprzPrzygotowanie:Filety
Smakowity Blog Kulinarnysię już tutaj kilkakrotnie, między innymi przy okazji wegańskiej szarlotki (KLIK) i mini-omletów (KLIK). Tym razem również jest słodko, delikatnie orzechowo i bardzo pysznie. Takie batoniki to świetna przekąska między posiłkami lub uzupełnienie śniadania. Dzięki cukrom prostym zawartych w suszonych owocach błyskawicznie dostarczają energii. Poza tym stanowią doskonałe źródło zdrowych tłuszczy, a dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę
peanutbuttermonsterŚwięta minęły, a teraz powoli zaczynamy szykować się do sylwestrowej nocy i karnawałowych szaleństw. Dzisiaj więc podrzucam Wam pomysł na przekąskę, czyli szpinakowy farsz zawinięty w delikatne ciasto filo, która doskonale sprawdzi się jako jeden ze składników imprezowego domówkowego menu. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Czas
Kulinarne przygody GatityKoniec świąt, czas na imprezy sylwestrowe, a potem karnawałowe. Czas na sałatki, przekąski, rzeczy które łatwo się przygotowuje i które zawsze są chętnie zjadane. Taką klasyczną sałatką jest sałatka gyros. U mnie z domową przyprawą, którą tak naprawdę łatwo zrobić zamiast kupować gotowe przyprawowe mieszanki z rożnymi E. Bo to co domowe jest naprawdę zdrowsze. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknajpyszniejsza przekąska jaką udało mi się kiedykolwiek zrobić! Podbiła nasze serca od pierwszego kęsa. Gorąco polecam - kęski z sosem są przepyszne!!! Składniki:Mięso:2 pojedyncze piersi z kurczakaprzyprawa do drobiu1 ząbek czosnkusól, pieprz1 łyżka olejuPanierka:mąka ziemniaczana2 jajkaolej do smażeniaSos żurawinowy:4 łyżki majonezu2-3 łyżki gęstej śmietany 18%3-4 łyżki pikantnego keczupu2 łyżki dżemu żurawinowego (np. do serów
Kuchnia domowa AniBardzo udany eksperyment z ciastem francuskim. Polecam, bo to całkiem fajna i szybka do przygotowania przekąska.Składniki:1 ciasto francuskiesól gruboziarnistakminek1 jajkoSposób przygotowania:1. Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć paski o szerokości 1,5 cm.2. Każdy pasek posmarować jajkiem, posypać solą gruboziarnistą i kminkiem.3. Piec na złoto w 180 st. C.Smacznego
Kuchnia domowa Ani