prosty przepis na chleb - 500 przepisów (strona:3/34)

Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 297

pięknego koloru i maślanego smaku. Wydaje się trudne? Jeśli tak, to tylko pozory. Dajcie szansę ciastu drożdżowemu, a sami przekonacie się, że jest proste i że można z niego upiec pyszne ciasta, drożdżówki, bułki czy chleby. Poniżej garść jednych z moich ulubionych drożdżowych wypieków: Drożdżówki z makiem i cytrynowym(...)lukrem Drożdżowe bułeczki muffinkowe z czekoladą i jagodami goji Bułeczki drożdżowe z kardamonem i cynamonem Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem Drożdżówki z jeżynami Maślane bułeczki z masą kajmakową Prosty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb Chleb pszenno-żytni z musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 211

uczestnictwa w World Bread Day 2016 . To był znak! Trzeba piec chleb z semoliną! Wybór padł na chleb na zakwasie, zaproponowany przez J.Hamelmana w jego książce o prostym tytule „ Chleb ”. Wybór wyśmienity. Chleb wyszedł aromatyczny, z lekko żółtawym dzięki semolinie miękiszu, i o fantastycznie chrupiącej skórce. A ponadto okazał się bardzo łatwym do wykonania. I dlatego gorąco polecam wszystkim

Grahamka, weka i kajzerka
Najlepsze tosty na słodko 188

zdecydowanie polecam tosty na słodko. Szybko i pysznie. Gwarantuję, że na śniadanie posmakują całej rodzince!Składniki :* chleb tostowy - u mnie z ziarnami* masło migdałowe* dojrzałe bananyPrzygotowanie :Banalnie proste. Kromki chleba wrzucamy do tostera bądź na suchą patelnie aż do podgrzania. Nie muszą się zrumienić. Smarujemy masłem migdałowym i układamy plasterki banana. Dociskamy drugą kromką chleba. Rewelacja

Magiczne Życie Marty
Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami 129

Uwielbiam zapach suszonych pomidorów. Podgrzane roztaczają aromat lata w całej kuchni, stąd postanowiłam upiec chleb z ich dodatkiem. Chleb jest prosty w wykonaniu i bardzo pyszny dlatego zrobi go nawet laik chlebowy. Polecam serdecznie. Chleb pszenno - orkiszowy z suszonymi pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny na zakwasie 174

Czasochłonny, ale prosty w przygotowaniu chleb pszenny na zakwasie. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", jednak pozwoliłam sobie wprowadzić tutaj kilka zmian (głównie też dlatego, że nie mam koszyków rozrostowych). SKŁADNIKI na 2 formy keksowe o wymiarach 35x12,5 (mogą być mniejsze) Na zakwas 120 g zakwasu żytniego 500 g mąki pszennej chlebowej

Passions hobbies life
Żywienie i trening. Kilka podstawowych zasad. 134

razu) węglowodan o wysokim IG, np. suszony daktyl, a do max godziny jemy głównie białko, np koktajl białkowy. Wieczorny: 30 minut przed treningiem jemy połączenie węglowodanów złożonych z prostymi, np chleb żytni z miodem. Uważamy by porcja błonnika nie przekraczała 2 gramów, ponieważ obciąży żołądek, co może skutkować późniejszymi problemami. Po treningu oczywiście posiłek białkowy, np wspomniany koktajl. Dla lepszej(...)przy treningu wygląda następująco.  Obiad jem o 14:30, około 17 godziny przed treningiem jem 2 daktyle bądź kromkę chleba z miodem. O 17:30 zaczynam trening- rozgrzewka, tabata, ćwiczenia na mięśnie, tabata, rozciąganie.  Następnie jem węglowodan prosty np. suszone owoce a potem spokojnie przygotowują posiłek białkowy, np sałatka z Newellą albo koktajl z twarogu, jogurtu i warzywa

Życie na widelcu
Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 196

połączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką gryczaną i ziarnami 350 g aktywnego zakwasu 300 g mąki żytniej razowej 150 g mąki gryczanej 0,5 łyżki soli 2-3 łyżki pestek dyni

FitKot
Żytni chleb radzieckiego żołnierza, czyli styczniowa piekarnia 197

pieczenia, przepyszny  chleb żytni. Tym razem Amber zaprosiła nas do wspólnego pieczenia razem z Guciem z Kuchni Gucia. Gucio wybrał dla nas ten prosty żytni chleb, o którym pisze, że "ten chlebek jest efektem poszukiwań oryginalnych smaków chlebów żytnich razowych. Historia tego przepisu sięga 1938 roku i chleb ten był uznawany za numer jeden

Kulinarne przygody Gatity
Chleb pszenno – żytni z prażoną mąką 124

pierwszy miałam przyjemność dołączyć do piekarni Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Na marzec chleb wybrała Jola z bloga Smak mojego domu. Chleb jest prosty w wykonaniu. Wymaga jednak dobrego rozplanowania pracy w czasie. Moje bochenki popękały, ale to właśnie dlatego, że nie do końca dobrze rozplanowałam dzień w którym go piekłam i chleb dostał

Polska Zupa
Chleb z pełnego ziarna 171

wielki wstyd, bo wszyscy smażyli pączki, pączusie i faworki, a w lawendowej kuchni powstał pierwszy, inauguracyjny, domowy chleb. Każdy kto lubi w swoim mieszkaniu zapach świeżo pieczonego chleba pokocha ten prosty przepis z całego serca :) Chleb z pełnego ziarnaSkładniki:100 g mąki żytniej pełnoziarnistej200 g mąki pszennej razowej1,5 łyżeczki soli15 g świeżych drożdży 250 ml wody

Lawendowe Niebo
O urodzie słów kilka. I chleb na mące orkiszowej 145

moich włosów dobrała się siostra C. Jest fryzjerką, więc czemu miałabym jej nie ufać, prawda...? Najpierw tylko mi je skracała, później zaczęła kombinować. Dorobiłam się grzywki na skos, prostej, króciutkiej i takiej na oko. Za każdym razem, kiedy mnie obcina dziwię się, jak to jest możliwe, że z tak krótkich włosów daje radę jeszcze tyle odciąć(...)naprawdę mnie zdenerwują... Niemniej, gdy mówię to głośno, koleżanki patrzą na mnie z wyrzutem. No niewdzięcznica, i tyle!Dość o włosach, przejdźmy do jedzenia.Dzisiaj mam dla Was chleb. Zwykły, prosty, na drożdżach. Na mące orkiszowej, ale doskonale się uda na zwykłej pszennej. Z dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika. C. był

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi 146

orzechów włoskich czyniłaby chleb ciężkim, zrównoważył to jednak dodatek mąki 550. Zmielone orzechy dodały również dodatkowej wilgoci, co trzeba uwzględnić podczas pieczenia, zmieniły również kolor miękiszu.Geneza powstania chleba była prosta - zaciekawił mnie przepis zaproponowany przez Poserbaby. Po przygotowaniu zaczynu i zaparki zorientowałem się jednak, że nie mam ani jednego migdała, nie mówiąc już o mączce migdałowej, która to wchodziła(...)20cm):270 g zaczynu330 g zaparki200 g mąki orkiszowej razowej 300 g mąki luksusowej (typ 550)200 g zmielonych orzechów włoskich250 g wody6 soli7 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta do ich dokładnego połączenia i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 15 minut. Zagnieć krótko i odstaw na godzinę. Złóż 2 razy i odstaw

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb tostowy 157

jest to idealna okazja aby na śniadanko upiec sobie pyszny chleb, a taki jest właśnie ten pszenny chleb tostowy Przepis pochodzi z książki White Plate „O chlebie” – bardzo prosty i bardzo smaczny Składniki: - 20 g świeżych drożdży - 400 g mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 ml mleka - 40 g masła - 1 łyżeczka cukru - 1 łyżeczka soli(...)piekarnika z funkcją pary ale jeżeli nie macie takiego (tak jak my ) to na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z lodem (który pow wpływem temperatury powinien parować ). Dzięki temu chleb będzie miał chrupiącą skórkę, a w środku będzie miękki i puszysty. Po włożeniu do piekarnika formy zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb przez 30-35 minut . Po upieczeniu

Kuchenne Wariacje
Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenie. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnami 185

rokiem z ogromną radością i przyjemnością zapraszam Was na kolejną już dziewiętnastą odsłonę listy "Na zakwasie i na drożdżach". W tym miesiącu Wisła z bloga Zapach chleba, która jest pomysłodawczynią listy, powierzyła mi jej prowadzenie.Styczniowe "Na zakwasie i na drożdżach" - zaproszenieWszystkie szczegółowe informacje na temat akcji znajdziecie na stronie u Wisły, ja wrzucę tylko najważniejsze informacje.Aby wziąć(...)Waszym karnawałowym menu.A przy okazji serdecznie zapraszam Was do obejrzenia poprzednich podsumowań, znajdziecie je tutaj.Ze swej strony na początek styczniowej akcji chciałam Wam zaproponować bardzo prosty żytni chleb na zakwasie z dodatkiem ziaren i naturalnego słodu żytniego. Żytni chleb na zakwasie ze słodem i ziarnamiCzas przygotowania: ok. 25 godzinProporcje na 1 bochenekSkładnikiZaczyn:2- 3 łyżki aktywnego zakwasu

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania