Kiedy byłam dzieckiem, moja mama często przygotowywała ten deser dla mnie i siostry. Właściwie u nas zastępował wszystkie posiłki, mogłyśmy go jeść całymi dniami. Pamiętam, jak ciągle prosiłam mamę, żeby po znowu zrobiła dla nas makaron z jabłkami. Gdy podrosłam na tyle, żeby samej go przyrządzić, poprosiłam mamę o przepis. Kiedy go dostałam moim pierwszym pytaniem było(...)tych kilku nie może wyjść coś aż tak smacznego" Mama tylko się roześmiała i powiedziała "zrób, a zobaczysz". Zrobiłam więc. I faktycznie, te kilka składników wystarczy. Przepis jest bardzo prosty, ale jednocześnie genialny w swej prostocie. Polecam gorąco! Składniki: jabłka makaron ugotowany jajka cukier słodka śmietana lub jogurt Najlepszy makaron to ten "rosołowy" jak mówi mój T., czyli nitki
chwile dla mnieNo teraz coś z tradycjami :) kapuśniaczek ze świeżej kapusty babci Józi. Jak byłam mała nawet nie chciałam jego spróbować (nie wiem dlaczego) teraz nie mogę się
Niezły MłynekDzień dobry! Mimo, że jest bardzo pochmurno, humory nadzwyczaj nam dopisują. A jak u Was? Dla niepocieszonych pogodą, lub dla tych, którzy chcą świętować dobry nastrój
Symfonia SmakówDeser dzieciństwa. Pamiętacie jeszcze galaretki w cukrze? Dobrze pamiętam jak w dzieciństwie zajadałam się nimi z wielkim apetytem, były bardzo słodkie i bardzo kaloryczne, ale kto wtedy liczył kalorie. Podobne są do galaretek Fresh & Fruity tylko bez nadzienia. Galaretki jabłkowe w cukrze to s łodka porcja owocowego smaku. Jabłkowe galaretki w cukrze: Ostatnio Piotrek dopominał się o słodycze, postanowiła(...)więc zrobić mu domowe galaretki w cukrze, ale o smaku jabłkowym, do przygotowania galaretek wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok jabłkowy. Przygotowanie jabłkowych galaretek w cukrze jest bardzo proste. Swój zielony kolor zawdzięczają dodatkowi galaretki jabłkowo-miętowej. Składniki: 500 ml soku jabłkowego z papierówek ½ szklanki cukru 1 opakowanie galaretki jabłkowo-miętowej 1,5 łyżeczki żelatyny Cukier do obtaczania, najlepiej kryształ Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMieszkanie w większym gronie mimo wszystko ma swoje plusy. Późnym jesiennym wieczorem można wspólnie spędzić czas w kuchni i upichcić jakieś ciacho na weekend. A przy
W kuchni KatieZawsze po grillu chce się czegoś słodkiego, czegoś co postawi przysłowiową kropeczkę nad i. W sezonie, kiedy truskawek jest pełno to najlepsze rozwiązanie na jakie
Malinowe PocałunkiZ okazji swoich urodzin postanowiłam zamiast tortu upiec sernik. Z sernikami u mnie ubogo, rzadko je robię a nie wiem dlaczego, bo ten przepis jest właśnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikIdealny dodatek do obiadu zamiast tradycyjnych ziemniaków. Brukselka- tak mało jej w naszej kuchni, a przecież jest przepyszna. To jest wersja dla tych, którzy nie mogą
Niezły MłynekSkładniki : 4 łyżki zmielonych ziaren dyni 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich 8 łyżek zmielonego sezamu 5 łyżek zmielonych migdałów 5 łyżek zmielonych ziaren kozieradki 5 łyżek
Proste Potrawyłososia z awokado. Sok z cytryny + sok z limonki, czosnek, cebula szalotka, kolendra (nie za bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona(...)warzyw. oraz smażony morszczuk, puree z dyni i ziemniaków, grillowane zielone szparagi i czerwona salsa . I wina - Reserva, Pinot Noir 2011 – Veramonte i Reserva Chardonnay 2014 – Montgras. Na deser zjedliśmy zapiekane owoce leśne do których piliśmy wino Late Harvest, Muscat 2011 – Tabali. Wino, które samo w sobie mogłoby być deserem. W nosie bogate, intensywne, głębokie i wyraziste. W ustach
królestwo garówMetrowiec - jedno z popularniejszych ciast goszczących w naszych domach. Ciasto z poniższego przepisu wychodzi delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach, ponadto masa składająca się z
Słodka StronaKolejna moja propozycja na kreatywne wykorzystanie wafli ryżowych, które przełożone są zmiksowanymi bananami, oblane w czekoladzie i posypane 3 rodzajami krokantu: orzechowym, pistacjowym i sezamowym. Czekolada
Kraina Miodem PłynącaPodsumowanie akcji IV Podsumowanie akcji V A party without Pierniczki świąteczne-najlepsze Apetyt na więcej Słodko-gorzka rolada z wafli bez pieczenia Betty gotuje Tiramisu Cafe Amaretto Tort cappuccino Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino Chabrowa kuchnia Domowy baileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe(...)tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką orzechową Makaron-kawowy z bitą śmietaną Kulinarne zapiski Olki Masełko kawowo-miodowe Lejdi of the house Proste pyszne genialne lody kawowe Brownie kawowe Delikatnie kawowe ciasto z gruszkami Mirabelkowy blog Ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami Moje domowe kucharzenie Ciasto kawowo-migdałowe Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami
Moje domowe kucharzenieDzisiejsza propozycja może mieć dwa zastosowania. Sprawdzi się jako szybki deser oraz jako pożywne śniadanie, które poprzez kolory poprawi nam humor, szczególnie gdy za oknem szaro, buro i wieje mocny wiatr. Nie wiem jak Wy, ale ja już mam dość tego deszczu i chlapy. Poza tym zbliżająca się ku końcowi sesja już dawno „wyprała” mój mózg, więc tylko wyczekuję(...)porządnie się zregenerować. Tymczasem ładuję akumulatorki i poprawiam sobie nastrój małymi przyjemnościami. Poza tym, na blogu jakoś zabrakło do tej pory pozycji deserowych, więc nadrabiam to teraz. Niby proste, a zawsze cieszy. Składniki na 2 porcje: Pół puszki ananasa – krojony 1 duże kiwi 1 mały jogurt naturalny 6 czekoladowych ciastek owsianych Kolorowa posypka cukrowa Przygotowanie: Do wysokich szklanek
Fabryka pomysłówpróbowanie z uśmiechem tego, co czasem wydaje się (lub jest) niejadalne... ;) Tort lodowy z porzeczkami Teraz trochę o torcie. Muszę się przyznać, że byłam pełna obaw przy szykowaniu tego deseru. Obecnie, w związku z wakacjami, ciągle się gdzieś przemieszczamy. Tort powstawał więc na "wyjeździe". Do dyspozycji miałam chyba najgłośniejszy na świecie i bardzo retro mikser, o oszałamiającej mocy 140W. Przy(...)ostateczny efekt był... PRZE-PYSZ-NY! Porzeczki idealnie przełamują słodycz bezy. Oczywiście można też pominąć bezę i zrobić tylko lody (wtedy dajcie troszkę więcej cukru). Lody są bardzo proste i nie wymagają maszynki. Ich bazę stanowi bita śmietana, mleko i owoce. Gorąco polecam! Składniki: Beza 5 dużych białek szczypta soli 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny
Pełny talerzHej wszystkim!, czas na wielki hit :) czyli własne pralinki! Pomyślcie o tym jak genialny i oryginalny był by to prezent dla bliskiej nam osoby. Oczywiście opcja
Kuchnia PROzdrowotnaNapój cynamonowy odkryłam całkiem niedawno. Niesamowity aromat, słodycz i smak. Jeżeli lubisz cynamon, to jest właśnie dla Ciebie. Nazwałam ten napój eksplozją zdrowia, gdyż przeciwdziała cukrzycy
Pasje Jolki