Uwielbiam owoce, niestety zimą nie ma tych świeżych, więc staram się wykorzystywać to co jest dostępne. Jak już wcześniej wspominałam śniadanie to posiłek, bez którego nie
dom-agi.plKilka dni temu na portalu durszlak.pl pojawiła się nowa akcja kulinarna. Normalnie nie zwracam na takie rzeczy uwagi, jednakże akcji o takiej nazwie duma nie pozwoliłaby
Kulinarne zapędy Kokosaogóle nie jestem zmęczona, a piękna na przyjście gości, a w lodówce (łopsiiii!) są 4 rodzaje przystawek, 2 rodzaje obiadów (dla wegetarian i mięsożreców) oraz 3 rodzaje deserów (beztłuszczowe, z alkoholem i te dla dzieci). Wszystko zajmuje 15 minut, a jest cudowne chrupkie, zbawienne i tłuściutkie. Jeszcze jedna rzecz zawsze ubóstwiałam patrzeć jak Nigella w nocy zakrada się do lodówki(...)korzystają ze składników słoikowo-puszkowych. Traf chciał, że wszystkie składniki znajdowały się w moich szafkach i lodówce (mam nadzieję, że nie świadczy to o mnie źle), więc wybór był prosty. Do dzieła! Składniki: 3 łyżki oliwy 8 filecików anchois (drobno posiekane) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pokruszonego chilli albo 1-2 łyżki marynowanych czerwonych papryczek jalapeno (drobno pokrojonych) 500g spaghetti
Brzuszki Łakomczuszkibył to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja jest nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo? Dolmades(...)ryby ( można wybrać, która zostanie dla nas usmażona ), gawędzący z gośćmi. Zamówiliśmy grillowaną ośmiornicę, zupę rybną i placuszki z ciecierzycy - wszystko pyszne. Nie ma to jak restauracja, w której deser rośnie ci nad głową:) Grecka kuchnia - co mnie zaskoczyło? 1. Ser Feta Uwielbiam fetę, często ją jem i przecież doskonale znam jej smak. Ale w Grecji okazało się, że istnieje
Chilli Czosnek i OliwaPyszne i zdrowe ciasto marchewkowe z ananasem, przekładane delikatnym i lekkim kremem z serków śmietankowych oraz kawałkami ananasa (ananas w cieście i na kremie). Ciasto z
Moja DelicjaRobiłam drinka z rukoli, więc dlaczego nie zrobić bazyliowych czekoladek? Smak bazylii nie jest dominujący, czekolada dopełnia go w każdym calu. Tego trzeba spróbować! Bo
Malinowe Pocałunkimnie i wprawiły w doskonały przedświąteczny nastrój. A sama gołębica? Zanim napiszę jak smakuje, poczytajcie trochę o jej ciekawej historii. Kiedy po tradycyjnym, wielkanocnym obiedzie przychodzi pora na deser, na włoskich stołach pojawia się Colomba – wyrośnięte ciasto w kształcie gołębicy. Od zamierzchłych czasów gołębica, obok jajka, jest symbolem pokoju, odrodzenia i miłości. Gołębica z ciasta stała symbolem włoskiej(...)pierwszy wypieczone w Pawii w 750 roku. Ubogi cukiernik upiekł ciasto w nadziei, że zapanuje w mieście pokój. Pawia była bowiem w stanie wojny z królem Alboino. Ten prosty gest skruszył serce najeźdźcy i w konsekwencji doprowadził go do wycofania się z zamiarów podbicia miasta. Inna legenda mówi, że podczas walki oddziałów żołnierzy Fryderyka Barbarossy ze Związkiem Gmin Lombardzkich
KUCHARNIANieskromnie muszę przyznać że to jeden z lepszych serników mojej produkcji, żeby nie powiedzieć że chyba najlepszy! :D Upiekłam go przy okazji testowania mojego nowego nabytku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćbardziej tuczących pokarmów. Ponadto skrobia zawarta w lekko niedojrzałych, zielonkawych bananach tworzy wyścielenie błony śluzowej żołądka, dzięki temu chroni ją przed działaniem soku żołądkowego. Banany są również źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii. Ze względu na to, stanowią doskonałą przekąskę dla osób mających większe zapotrzebowanie energetyczne np. tych, których czeka trudna rozmowa w sprawie pracy. Banany zawierają również magnez(...)flawonoid, który pomaga zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń. To niejedyne właściwości lecznicze mandarynek. -śmietanka do ubijania 36 % -2 malutkie serki homogenizowane -około łyżka sosu do deserów 1 batinik BA! Bakalland -Baton zbożowy BA! 5 owoców tropikalnych to egzotyczne połączenie ananasa, papai, melona, bananów i wiórków kokosowych, dodające słonecznej energii na cały dzień. Jogurt naturalny listki bazylii
Z Kuchni Do KuchniOj dużo mam Wam do opowiedzenia. Zacznę od tego, że w tym tygodniu przechodziłam przymusowy odwyk od komputera i internetu! mój laptop padł na amen! wieczorem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 5 serków homogenizowanych (op. 200g) 4 galaretki- 2 zielone i dwie inne polewa: 200g margaryny 1/2 szkl cukru 1 szkl mleka tabliczka czekolady 2 łyżeczki
Luźna Kuchniajeszcze bardziej pomarańczowy smak i przygotowałam go z podanych powyżej składników. Na noc schowałam go do lodówki i trochę za bardzo zgęstniał, ale smakował wyśmienicie. Jego przygotowanie jest naprawdę proste. Kremówkę i mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy 5 czubatych łyżek orange curd, sok z cytryny i cukier. Tak jak już wspominałam możemy(...)umieścić go razem ze słoiczkiem na ok. 10 sek. w mikrofali i dodatkowo polać nim tort. Podajemy od razu lub najpóźniej 1 godz. po przygotowaniu. Może nie jest to deser bardzo szybki, ale nie jest bardzo trudny i każdy poradzi sobie z jego przygotowaniem. Potrzeba tylko trochę chęci i cierpliwości oraz silnej woli (by nie wyjeść orange curd prosto
Ratunku obiadswojemu. Prawie bez przypraw, żeby wydobyć ten charakterystyczny, delikatny smak. Topinambur świetnie skomponował się z pasternakiem, delikatnie orzechowy smak obu warzy idealnie do siebie pasuje. Do tego chipsy - banalnie proste do przygotowania, a sprawiają, że zupa staje się dużo bardziej elegancka i nowoczesna. No i te chrupiące, przypieczone plasterki - rozkosz dla podniebienia. Wychodzi ich nieco więcej, niż potrzeba(...)Podawać gorące z chipsami z topinamburu i posiekaną dymką. Smacznego! A dzisiaj, żeby za lekko nie było, do pracy... Na szczęście w domu będzie czekał ciepły obiad i słodki deser, wraz z miłym towarzystwem - czy potrzeba czegoś więcej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWasz ulubiony film? (niekoniecznie o tematyce kulinarnej) Hmm... To jedno z trudniejszych pytań. Uwielbiam oglądać filmy i robię to w miarę możliwości dość często, dlatego wybór nie jest prosty. Bardzo lubię zarówno filmy akcji, jak i te, przy których trzeba trochę pogłówkować. Myślę, że oba te kryteria spełnia jeden z moich ulubionych filmów czyli "Incepcja" :) 9. Kto Was nauczył gotować(...)przyrządzacie najczęściej i chętnie do niej wracacie? 8. Jakie kulinarne wspomnienie zmieniło wasz pogląd na kuchnię i gotowanie? 9. Co najchętniej przygotowujecie z makaronu? 10. Jaki jest Wasz ulubiony deser? 11. Jaki smak lubicie najbardziej? Słodki, słony, kwaśny? A może jeszcze inny? I MOJE NOMINACJE: Trochę słodyczy Z pamiętnika młodej kucharki Na oko Stoliczku nakryj się Lekki brzusio 777 przepisów
Ratunku obiadolejem rydzowym z chutneyem z wiśni nadwiślanek” - przystawka przygotowana przez Tomasza Hratmana. Chleb nasączony olejem rydzowym, a następnie opalony. Do chleba ser koryciński, polskie pomidory i olej szczypiorkowy. Proste a jednocześnie bardzo ciekawe danie, inspirowane wspomnieniami z dzieciństwa – chleb z ogniska i pomidory z ogródka. Następnie otrzymaliśmy Caprese.pl Grzesia Łapanowskiego. Skoro nawiązanie do popularnej sałatki to wiadomo, że był(...)dania był wspaniałe, ale to najbardziej zapadło mi w pamięć. Kolejnym daniem była polska jagnięcina z jabłkiem i miętą w wykonaniu Tomka Wożniaka. No cóż... jagnięcina bez zarzutu :) Na deser otrzymaliśmy ciastko z fasoli wrzawskiej z żelem z maślanki w wykonaniu Roberta Harny. A do niego sorbet z wiśni nadwiślanki (jak nikt nie słucha to przyznam się – zjadłam kilka porcji
królestwo garów