się. Jedzenie też było, i to dobre, ale nic nie mające wspólnego z polskimi tradycjami - był szwedzki stół, na którym oczywiście główną rolę odgrywały jajka na twardo, a na deser krem cytrynowy (pyszny, kiedyś podam Wam przepis). A później wszyscy z niedowierzaniem oglądali ciasto w jajkach... Widziałam takie cuda już w zeszłym roku, a może nawet wcześniej. Ogromnie mi się(...)chwili, gdy nadejdzie pora pieczenia. Reszta to już banał - przygotowałam zwykłe ciasto muffinkowe (wszystkim bardzo smakowało) na wodzie - można użyć mleka, moje miały być bez laktozy. Napełnianie skorupek jest proste, a później wystarczy bezpiecznie ułożyć je w gniazdkach i upiec. Jedna ważna rzecz - nie wlewajcie za dużo ciasta do skorupek - popękają! Mi się tak z kilkoma niestety przytrafiło
Pożeraczka, czyli raz adobrzegarści, WYKONANIE: Kompot zagotowujemy z suszonymi owocami, proszek budyniowy rozrabiamy z wodą i gotujemy na kompocie jak budyń, dodajemy śmietanę, cukier do smaku i zagotowujemy. Chciałoby się powiedzieć "prosta jak barszcz", ale... przecież ona jest prostsza. Naszą owocową zawsze robimy z własnych, osobistych owoców. Mamy sporo słoiczków przygotowanych w sezonie, więc nawet zimą mamy odrobinę ogrodu w garnku. Czasem(...)intensywnych smaków i aromatów nie odnalazłyśmy na żadnych bazarkach, stoiskach czy innych (nawet typowo owocowych) miejscach. Jaka ona jest? Kremowa, aksamitna, mocno owocowa. Łącząca danie główne z deserem, nadająca się na śniadanie, kolację, podwieczorek, drugie śniadanie i... w sumie, jak się człowiek uprze to co 60 minut może wybić "godzina tej zupy". Jest rewelacyjna: - na gorąco i/lub
Wypisz WymalujNa Wielkanoc dostałam zestaw książek z przepisami, chwaliłam się tym jakiś czas temu :) Sukcesywnie przeglądam je i wyłapuję co ciekawsze (według mnie) propozycje
Codzienna kuchnia niecodziennadziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło miejsca na deser, na czym szczególnie mi zależało, bowiem za ten odpowiedzialna byłam ja. Ponieważ impreza była urodzinowa, musiał być tort. C. koniecznie chciał truskawki, i nie zmienił zdania mimo faktu, że musieliśmy(...)naprawdę pyszna. Jestem z tego ciacha wyjątkowo dumna - wszystkim bardzo smakowało, i tylko nasz najmłodszy, trzyletni gość nie dał rady całej porcji. Polecam Wam serdecznie - ciacho jest stosunkowo proste do wykonania, i z pewnością zrobi wrażenie na gościach - sprawdziłam! Tort waniliowy z truskawkami i nutą pomarańczy Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 8 jajek 300 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZostałam poproszona o ocenę i krótkie komentarze do produktów, które są tu widoczne. Są to : syropy owocowe z soków zagęszczonych -Łowicz dżemy- Łowicz soki pomidorowe - Fortuna
Proste PotrawyJakiś czas temu dostałam dużo pysznych, słodkich i bardzo dojrzałych już renklod. Wszystkich byśmy nie przejedli, więc trzeba było coś wymyślić, by śliweczki się nie popsuły
Ratunku obiadwłasnego łóżka, tym bardziej, że po całym dniu spędzonym na świeżym powietrzu moje przeziębienie się odnowiło. Zakopana więc w kołdry siedzę na kanapie i wspominam ten magiczny czas. Na deser mam dla Was coś wyjątkowo ciekawego. Mały przerywnik od korzenno-cytrusowych, świątecznych smaków. Coś, co nie dawało mi spokoju, i musiałam jak najszybciej takie cudo przygotować. Otóż jakiś czas temu(...)jeśli ma być jedzony na zimno, trzeba pamiętać, że w czasie stygnięcia dość mocno zgęstnieje. Trzeba uważać, żeby nie wyszedł za twardy. Poza tym jednak jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak naprawdę wyjątkowy. Pudding z kaszy kuskus z dżemem truskawkowo-rabarbarowym Składniki: (na 4 porcje) 200 g grubej kaszy kuskus 1 łyżka masła 600 ml mleka 1 laska wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry, Ostatni przedświąteczny weekend minął mi pod znakiem francuskiej świątecznej kuchni . Upiekłam dwa rodzaje ciasteczek - kruche waniliowe sablé oraz cynamonowe palmier na bazie ciasta francuskiego
Chilli Czosnek i Oliwakanapie, a C. poznawał tajniki nowej gry, którą niedawno nabył drogą kupna. Nie było przewidzianego wcześniej wina, był za to przepyszny obiad, który C. przygotował, gdy spałam, a na deser skromna, choć naprawdę smaczna, panna cotta. Kiedy więc w końcu wczoraj poczułam się lepiej, stwierdziłam, że muszę mojemu Panu wynagrodzić niedogodności, i choć wina nadal pić nie mogę (nadrobię(...)obawy były zupełnie nieuzasadnione. Ciasto bowiem wyszło perfekcyjne - ciężkie, mokre, nikt by nie zgadł, że nie ma w nim ani grama czekolady, bo smakuje bardzo browniowato . Pycha! Przygotowałam prosty, waniliowy krem z kremówki i serka kremowego, a całość dodatkowo przełożyłam lekko kwaskowym dżemem truskawkowym, którego słoiczek znalazłam w szufladzie pełnej smakowitości i niespodzianek . Wyszło oszałamiająco! Ciężkie ciasto, delikatny krem, przełamane
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień dobry, Grecy uwielbiają oliwę bardziej niż jakikolwiek inny naród na świecie. Dodają ją praktycznie do wszystkiego. Nie tylko poleją nią sławną sałatkę horiatiki , czy skropią
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam czekoladę, ale nigdy jeszcze nie piekłam tradycyjnego, amerykańskiego ciasta o nazwie brownie. Robiąc ostatnio porządki znalazłam gazetkę z biedronki, w której był przepis na to
Mój Smak na Życieuczucie. Pamiętam, że Kotlet.TV był jednym z pierwszych blogów, na które zaczęłam zaglądać. Lubiłam (i wciąż lubię) ich filmiki i zaraźliwą radość Pauliny. Aż chciało się gotować. Przepisy raczej proste, takie domowe, które jednocześnie nie były nudne. Wiem, że dużo osób zarzuca jej dużą ilość reklamodawców i niską jakość, ale każdy robi co uważa ze swoim blogiem. Przyznaję, że odkąd(...)kilka rozdziałów, a każdy z nich opatrzony jest stosownym wstępem. Te rozdziały to: świeże chrupiące (pieczywo), małe wielkie (przekąski i przystawki), smakowite gorące (dania obiadowe) i pyszne słodkie (desery). Przeraża mnie natomiast cena okładkowa - 69,90 zł to naprawdę sporo pieniędzy. Ja swoją książkę dostałam od wydawnictwa, ale uczciwie przyznaję, że nie zapłaciłabym tyle za tę książkę. Przeglądam teraz
Pasja SmakuSą takie przepisy, które trzeba znać, potrawy, których trzeba spróbować, miejsca które trzeba zobaczyć. Choć ja wielu potraw jeszcze nie spróbowałam, wielu miejsc nie odwiedziłam (choć
Słodkie PrzyjemnościPoczątek Nowego Roku pora więc wrócić do normalności po tych kilku tygodniach rozluźnienia… pewnie nie będzie łatwo ale takie jest życie. Zresztą łatwiej wrócić do
UgotujmyTo.plDawno, dawno temu na Mikołaja i Boże Narodzenie przygotowywano dla dzieci słodkie talerze. W mojej rodzinie przygotowujemy jeden olbrzymi, na którym nie może zabraknąć grochu czekoladowego
Kulinarny karnet Christophera