prosty deser - 1651 przepisów (strona:77/111)

Prawie Pavlova 168

Tematem wspólnego gotowania na dziś jest Pavlova. Deser absolutnie idealny - krucha na zewnątrz i cudownie ciągnąca w środku beza, chmura delikatnej i leciutkiej bitej śmietany, a na wierzchu całe mnóstwo soczystych owoców... Marzenie. Miliard kalorii, a nie można się oprzeć kolejnemu kawałkowi. Czysta rozkosz. Nie wiem, co mam jeszcze napisać, żeby Was do Pavlovej przekonać - musicie spróbować sami.  Wbrew(...)wszystko przy każdym kolejnym kęsie... Poezja . Ja tym razem troszkę odeszłam od tematu, i jest to raczej wariacja na temat . Zainspirował mnie przepis na krem z gazetki Pieczenie jest proste , nr 2/2014. Rabarbar z dodatkiem ajerkoniaku? To musiało być pyszne! W oryginale kremem napełniono rożki z ciasta francuskiego; ja nie mam odpowiednich foremek, ale kremu chciałam spróbować. Pomyślałam sobie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1027

moje oko też wygląda w porządku:) Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. W tym czasie parzymy aromatyczną kawkę i czekamy na pachnący i cieplutki deser, który możemy delektować się bezpośrednio po upieczeniu i oprószeniu cukrem pudrem. Mniam! A jeśli nie gorąca kawka i słodkie ciasteczka to może przekąska do chłodniejszego napoju?;) Piwna przekąska Składniki(...)świderki. Wkładamy na 15-20 minut do nagrzanego do  200 stopni piekarnika. Jeśli uznamy przekąskę za mało treściwą zawsze możemy wybrać wariant bogatszy w składniki ale równie prosty w wykonaniu tj. Parówkowe przekąski na ciepło  Składniki: 6 szt parówki             1 szt ciasto francuskie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Idealne ciasto na pizze 2012

Robiłam już wiele różnych ciast do pizzy, jednak od jakiegoś czasu w moim domu króluje właśnie to :). Jest mięciutkie a zarazem chrupiące i świetnie smakuje z

Niezły Młynek
Proste ciasto jabłkowo-orzechowe 434

suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki, które zawsze mam :) Pozycja obowiązkowa na niedzielny deser w gronie najbliższych. Składniki: 6 jabłek obranych i pokrojonych w kostkę 3/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blachę. Piec ok. 35 minut. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe .     The post Proste ciasto jabłkowo-orzechowe appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Szybki mini sernik na zimno z Oreo i Monte 138

serem, twarożku na słono, a jogurtów po prostu nie cierpię:) Dlatego nie odmawiam sobie różnego rodzaju słodkości z białym serem, naleśników, deserów itp. Właściwie to nie sernik, ale szybki deser. Najlepiej zjeść go od razu, bo ciasteczka są fajne, chrupiące. Do przygotowania użyłam twarożku zmielonego - takiego jak na sernik. Kupuję go w opakowaniach 500g lub 1 kg i wystarcza(...)mieszamy z serkiem. 2. Przekładamy masę do dwóch kieliszków. Do każdego na wierzch kruszymy po kolejnym ciasteczku. 3. Na wierzch wykładamy wymieszane Monte i ozdabiamy połówką ciasteczka. Szybkie, proste i naprawdę smaczne:) Wpis bierze udział w akcji

Kraina Tysiąca Smaków
Błyskawiczne pączki z serka 1748

Po Tłustym Czwartku śladu już nie ma. Czy to jednak oznacza, że pączków nie można zjeść? ;) Moje pączki powstały znowu niejako "przy okazji", bo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Świąteczne ule, czyli orzechowe ciasteczka z kremem o smaku amaretto 216

Boże Narodzenie to czas, kiedy staramy się, aby wszystko było wyjątkowe i inne. Jest to idealny czas na przygotowanie przysmaków oryginalniejszych, piękniejszych i wymagających od

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 180

przerwie może być ciężko - tyle czekolady potrafi nasycić... I choć deser jest naprawdę lekki, to jednak sycący. Można więc zrobić dwanaście mini rożków, jeśli ktoś ma cierpliwość. Albo przygotować deser w szklankach lub małej tortownicy - będzie prościej. Choć już z pewnością nie tak widowiskowo... Za ogromną motywację i radość wspólnego pieczenia, tudzież schładzania, chciałabym podziękować Maggie , Oli ,  Siaśce(...)czekolady (70%) 1 łyżka kakao Najpierw przygotować rożki: Wyciąć z papieru do pieczenia 6 kwadratów o boku 30 cm. Każdy złożyć na pół po przekątnej. Ułożyć pierwszy trójkąt kątem prostym do siebie, przyciągnąć do niego jeden z bozostałych końców. Następnie zawinąć drugi koniec dookoła, formując rożek. Skleić końce taśmą klejącą.  Tak samo złożyć pozostałe trójkąty. Serek kremowy, mascarpone, cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Frużelina truskawkowo waniliowa. 166

możemy zobaczyć gwiazdy frużeliny truskawkowo waniliowej. Świeżo zerwane z krzaczka, skąpane w porannym słoneczku. Coś pysznego i prostego. 1 kg truskawek 2 szkl cukru 100 ml wody 8 łyżeczek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki żelatyny (można pominąć) nasiona z laski wanilii, lub cukier waniliowy Truskawki pozbawiamy szypułek i dzielimy na mniejsze części. Umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem, odstawiamy na chwilkę(...)czekamy aż spęcznieje. Wyłączamy kuchenkę i dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Rozlewamy gorącą frużelinę do słoików i odwracamy do góry dnem do wystudzenia. Polecam do gofrów, kanapek, deserów... Naprawdę pycha

Malinowe Pocałunki
Słodkie środy - Sernik na zimno z truskawkami i kokosem 139

Sezon na truskawki w pełni... musimy korzystać z niego by nacieszyć się pysznym smakiem świeżych polskich truskawek na cały rok. Owszem, wielu z nas zatrzyma ich

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
106. Słodkie popołudnie, czyli kruche ciasteczka z ziarnami 186

Zima zbliża się wielkimi krokami i daje nam o tym znać mrożąc nam nosy i policzki. W ciągu takiego zimnego dnia dobrze schrupać sobie coś pożywnego

Symfonia Smaków
Cud MALINA 112

Delikatne.  Przytulone do siebie.  Jak maleńkie czerwone baloniki.  Subtelną mgiełką otulają to co najcenniejsze.  Rubinowe kropelki.  Słodkie.  Barwiące palce. 

KUCHARNIA
Deser - truskawkowa palisada 132

Szybki deser truskawkowy, najbardziej ucieszy chyba dzieci. W letni upalny dzień  niezła frajda wyjadać rurką zimną bitą śmietanę z pysznym musem truskawkowym. Składniki: 300 g dojrzałych truskawek 100 ml śmietany 30 % (schłodzonej) 1 łyżka cukru pudru 2 -3 łyżki cukru trzcinowego lub innego 1 łyżka soku z cytryny 50 g czekolady + 1 łyżka mleka rurki puste w środku Przygotowanie(...)schłodziła. Do śmietany dodać cukier puder, ubić na sztywną pianę (nie przebić, gdyż powstaną grudki masła). Roztopić czekoladę z mlekiem (w kąpieli wodnej). Szklanki lub pucharki o szerokim i prostym dnie napełnić do 1/2 wysokości masą truskawkową. Następnie powstawiać rurki, wypełnić przestrzenie między nimi bitą śmietaną. Do środka rurek wlewać łyżeczką roztopioną czekoladę, tak by smugi ściekały na zewnątrz

Kuchcik gotuje
books - miette Meg Ray i Leslie Jonath 134

zdjęć przedstawiających niepowtarzalne piękno deserów .   Zastanawiałam się co o niej napisać. Hmmm. Książka nie tylko z zewnątrz jest słodka. W środku znajdziemy przepisy na same słodkości (ciasta, ciasteczka, desery itd.), oraz kilka stron cukierniczych porad. Książka podzielona jest na 6 rozdziałów ( cake, afternoon cakes, cookies, bars and pastries, candies and creams, miette essentials, essential ingredients and essential tools ). Większość(...)zdjęciu. Ja osobiście tak nie lubię, bo niestety należę do osób, które najpierw jedzą oczami, a później buzią :( Książkę polecam wszystkim tym, którzy szukają nowości cukierniczych i nie tylko. Proste, smaczne i łatwe w wykonaniu przepisy na słodkości. Mam nadzieję, że niedługo doczekamy się polskiego wydania Miette . miette Meg Ray and Leslie Jonath recipes from san francisco's most

CookYourself
O gofrach, czyli najlepszy prezent świąteczny 166

Święta dostałam w prezencie gofrownicę (dwie właściwie; dzisiaj jedziemy jedną wymienić na termos mam nadzieję. Albo cudowne szklanki z podwójnymi ściankami, o których marzę od dawna, bo desery będą w nich wyglądać fenomenalnie). W związku z tym ogarnęło mnie prawdziwe gofrowe szaleństwo - przez tydzień nic nie piekłam, bo codziennie zajadaliśmy się goframi (ci, którzy są na noworocznej diecie, lepiej niech(...)Chwil szczęścia. Przejrzałam całe mnóstwo przepisów na gofry, część zapisałam do wypróbowania na później (na drożdżach, kakaowe, dyniowe, piernikowe), a swoje przygotowałam z przepisu z instrukcji obsługi. Wydawał się prosty - wszystko tylko wymieszać trzepaczką, odstawić na pół godziny i gotowe. Można piec. Okazało się, że gofry wychodzą idealne - chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, trochę słodkie, ale nie za bardzo

Pożeraczka, czyli raz adobrze