Przepis pochodzi od mojej Teściowej, która obecnie ma 96 lat .Wspaniałe rogaliki pamiętam od momentu poznania mojej Gizeli, a było to 45 lat temu. Ponieważ przepis
Kulinarny karnet ChristopheraW dniu roboczym rzadko jest dużo czasu na gotowanie i przygotowanie czegoś smacznego. Dzisiejsza deszczowa aura wyzwoliła we mnie jednak ochotę na coś słonecznego. Przedstawiam szybką
Wyprawy kulinarneBardzo rzadko, ale zdarza nam się zaglądać na blog prowadzony przez Kasie Tusk. Robimy to głównie przez wzgląd na przepisy kulinarne. Ostatnio naszą uwagę przykuły babeczki
Kolizje Smakówktóry choć trochę miał mi przypomnieć smak prawdziwych owoców, uwalanych ziemią i pachnących słońcem. Dalsze wypadki potoczyły się błyskawicznie - kruche ciasto i delikatna beza w takim towarzystwie wypadają idealnie. Deser ze względu na poziom słodkości smakowej i wizualnej doskonały dla dzieci, tych dużych jak najbardziej też! ;) Kruche ciasto 150 g mąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta(...)proste linie lub dodajemy kilka kropli bezpośrednio do miski z masą bezową i wykałaczką robimy nieregularne wzory. Pianę przekładamy do rękawa i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy okrągłe bezy o 2 cm mniejsze niż średnica tartelek. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 110 stopni przez 60 minut. Zostało nam już tylko złożenie deseru :) Na kruchy spód
sama złodycztrochę i tym razem wymyśliłam sobie taki deser. W smaku wyszedł prawie identycznie jak serek Danio. Młody zachwycony, a to najważniejsze :) Ten deserek możemy modyfikować do woli, następnym razem dodam wanilii i jeszcze kilka fajnych składników, ale to wkrótce. Składniki: ser z wiaderka cukier puder truskawki świeże lub mrożone Wykonanie: Banalnie proste. Ser miksujemy z cukrem pudrem - do smaku. Truskawki
Blondynka GotujeGry MMORPG stanowią nieodłączną część naszego dorobku gracza i mimo, że mamy na nie coraz mniej czasu, to nadal zdarza nam się zarwać nockę przy grindowaniu
Nerds KitchenW takie upały jakie ostatnio się u nas przeplatają - rzecz idealna i obowiązkowa w niemal każdym domu! Mniej kaloryczne i mniej pracochłonne i czasochłonne niż lody
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Waslotka? A dlaczego by nie? Wasa nadaje się do tego idealnie. Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział- czy będzie dobre, czy się nadaje. Teraz wiem
Malinowe PocałunkiOjj nie będę się rozpisywała, dni tykają i coraz bliżej tłusty czwartek. Na pewno macie swoje przepisy na ten słodki i tłusty dzień ale podzielę się
Niezły MłynekOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodDawno nie było deseru. Nie robię go codziennie. Czasem zjem jakieś owoce tylko, bez parowania ich :) Bez obróbki cieplnej też są zjadliwe ;) Choć granat z ostatniego wpisu smakuje naprawdę niesamowicie z parowaru i na pewno będę go wykorzystywał w przepisach i obiadowych i deserowych. Dziś chciałbym wam przedstawić prosty przepis na koreczki z owoców. Bardzo przydatny sposób podania jak owoców
Parowar FacetaWprawdzie za oknami nadal jesienna aura, ale zima zbliża się już wielkimi krokami. A jak zima to i pierniki :) Dzisiaj propozycja na pyszne muffinki piernikowe. Bardzo
Kolizje SmakówOd dawna chciałam zrobić ten torcik, beza jednak wydawała mi się bardzo trudną do zrobienia ze względu na jej delikatność. Ale… nic bardziej mylnego! Beza
PastelFoodDomowa chałwa - polecam - Niektóre smakołyki tylko z pozoru wydają się trudne. Chałwa - zawsze kupowałam. Przyznam, że nawet nie wnikałam, jak się ją robi . A okazało
kolorowotorcikowoDziś słodka (biję się w piersi, że i "z lekka" kaloryczna) propozycja, zaczerpnięta z książki kucharskiej dla dzieci. Skoro dla dzieci, to powinna być nie tylko
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała