nowej kanapie też. Jednym słowem - marchewkowe pole :D Niedziela. A obiad piątkowy. No cóż, tak już bywa jak posta pisze się przez kilka dni :) Danie jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Jeśli macie dodatkowo gotowy sos, tak jak ja, wtedy całość przygotowuje się jeszcze szybciej. Jeśli natomiast nie macie domowego sosu, możecie użyć puszki pomidorów dodając większą ilość(...)nadmiar wody wyparował a powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji). Składniki: 250 g makaronu spaghetti słoik domowego sosu pomidorowego ( klik ) 2 kromki pszennego chleba 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili odrobina skórki z cytryny świeża bazylia oliwa Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej. 2 kromki pieczywa pszennego (ze skórką
My simple kitchenPão de queijo to małe serowe bułeczki, popularna w Brazylii przekąska. Robi się je z mąki z tapioki, bez dodatku środków spulchniających, takich jak drożdże
Przepisy na domowy ser i chlebPrzepis Na pewno nie raz wysychał wam swojski pasztet i wędliny w lodówce a przeważnie tak się dzieje po świętach lub gdy mamy świeżą wędzoną wędlinę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie Bułeczki drożdżowe a’la pizza. Czyli małe pyszne bułeczki z pysznym nadzieniem. Bułeczki powstały w
Kuchnia na wzgórzupopularny również w Finlandii i Estonii. Najłatwiejszy tort jaki robiłam, no może zaraz po Torcie z arbuza:D Tort w niecodziennym wydaniu, bo zrobiony z ... kanapek, a dokładnie chleba tostowego przekładanego całą masą pysznych rozmaitości: wędzonym łososiem, jajkiem, rukolą, szynką, świeżym ogórkiem, a także kremowym serkiem śmietankowym oraz majonezem i odrobiną ostrej musztardy. Całość smakuje obłędnie, jestem przekonana(...)stanie się numerem jeden na Waszej imprezie Sylwestrowej! Tort jest bardzo podzielny, świetnie się kroi i bardzo wygodnie je:) A co najważniejsze - przepięknie wygląda na stole i jest tak prosty do zrobienia - kanapki chyba robić umie każdy, a to jest taka kanapka w wersji XXL:)) Świetną sprawą jest również to, że ten tort możecie przygotować dosłownie w każdej chwili
Słodko-Słony Świat Ilonybędzie tutaj mocno chlebowo. A ten chleb z żurawiną całkiem fajnie wyszedł. Słodka żurawina doskonale się komponowała np. z żółtym serem, pasztetem, czy wszelakimi wędlinami. Mieliśmy z Madzią naprawdę wyborne kanapki do pracy. Jedliśmy go chyba ze 4 dni i wciąż był tak samo świeży jak na początku. To bardzo dobry (i prosty) przepis. 300 g mąki pszennej(...)ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 12-16 godzin - aż urośnie do brzegów formy. Pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy chleb z formy i dopiekamy już bez formy przez 15 minut. Studzimy na kratce i kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój
Marder&Marder ManufactureCrumble z pomidorami Nie ze śliwkami. Nie z truskawkami. W ogóle nie z owocami, tylko z pomidorami. Właśnie tak. Wymyśliłam sobie crumble z pomidorami. Danie jest z kategorii bardzo prostych, banalnych wręcz, ale jednocześnie genialnych. Wszystkie smaki przenikają się i uzupełniają. Słodycz pomidorów, aromaty ziół i czosnku, oliwa. Wszystko to ukryte pod idealnie chrupiącą serową skorupką. Danie jest tak zachwycająco(...)ząbki czosnku kilka gałązek oregano i tymianku chlust oliwy mniejszy chlust octu (użyłam malinowego, ale dobry będzie też balsamico, winny lub jabłkowy) sól morska Kruszonka 4-6 kromek czerstwego chleba pełnoziarnistego (w sumie po podsuszeniu powinno wyjść ok. 100 g) 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka mielonych migdałów 2 łyżki masła 50 g startego twardego sera (u mnie miks parmezanu
Pełny talerzDzisiaj krótki przepis, ale pyszny i od dzisiaj nie zabraknie go w Waszej kuchni. Pasuje do wszystkich warzyw , więc ostatnio ląduje na wszystkich moich sałatkach. Nadaje
Słodkie Gotowaniewina i przypraw). Kromki pieczywa (nie ma znaczenia czy będzie to bułka, chleb czy pieczywo czosnkowe - wedle uznania) smaruję masłem, które wcześniej wymieszałam z czosnkiem i ziołami. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza i wkładam je na 10 minut. W tym czasie robię sos - bardzo prosty w przygotowaniu. Do jogurtu naturalnego dodaję 2 łyżki majonezu, przyprawiam solą, pieprzem a następnie
Przepis na Dzień Dobrydynie, są jeszcze maliny, borówki i jeżyny. Owoce te sprawdzają się najlepiej w prostych ciastach, do których zaliczam chlebek bananowy. Podstawową zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga użycia miksera czy innego sprzętu. Wystarczy miska, widelec, foremka i piekarnik. Sekretem dobrego ciasta bananowego, zwanego też chlebem bananowym są bardzo dojrzałe, a nawet przejrzałe banany, które im ciemniejsze, tym słodsze
Smakowity Blog KulinarnyDziś polecam Wam chrzanową pastę z kiełkami rzodkiewki . Prosty i pyszny pomysł na wykorzystanie pozostałości ze świątecznego stołu – chrzanu i jajek na twardo. Taka pasta doskonale nadaje się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Możecie podać ją w wersji tradycyjnej z chlebem lub tak jak ja z pysznymi piramidkami POPCROP . Te zdrowe przekąski zbożowe sprawią, że nawet zwykła
Słodkie okruszkiSzakszuka to potrawa, która jest niezwykle popularna w Turcji oraz Izraelu. Banalnie prosta - niezwykle smaczna. Tradycyjna wersja, czyli ta, którą podaje niżej składa się jedynie z cebuli, jajek, pomidorów, papryki i przypraw. Najlepiej smakuje prosto z patelni w towarzystwie świeżej bazylii i chrupiącej bagietki lub chleba. Prostota wygrywa? Myślę, że tak :) Składniki: 2 jajka 1/2 pomidorów z puszki
Czarnawisienkajabłko kwaśne i twarde. Do zaczynu też. Ja chyba wybrałam zbyt słodkie jabłko. Chleb z tartym jabłkiem na blogach: Akacjowy blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu
Przepisy na domowy ser i chlebTym razem pokusiliśmy się na własnoręcznie zrobiony pasztet drobiowy. Przepis kuchni kaszubskiej zapewne posmakuje amatorom pasztetów. Delikatny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki 500
R'n'G Kitchenaromatem gałki muszkatołowej. Te danie polecam szczególnie początkującym, gdyż jest na prawdę proste w przygotowaniu. Składniki: (2-3 porcje) 500 g polędwiczki wieprzowej 0,5 – 0,75 l mleka * 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz 20 g miękiszu z chleba Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć. Włożyć do rondla (u mnie garnek żeliwny
Moja Delicja