Dzisiaj krótki przepis, ale pyszny i od dzisiaj nie zabraknie go w Waszej kuchni. Pasuje do wszystkich warzyw , więc ostatnio ląduje na wszystkich moich sałatkach. Nadaje
Słodkie Gotowaniewina i przypraw). Kromki pieczywa (nie ma znaczenia czy będzie to bułka, chleb czy pieczywo czosnkowe - wedle uznania) smaruję masłem, które wcześniej wymieszałam z czosnkiem i ziołami. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza i wkładam je na 10 minut. W tym czasie robię sos - bardzo prosty w przygotowaniu. Do jogurtu naturalnego dodaję 2 łyżki majonezu, przyprawiam solą, pieprzem a następnie
Przepis na Dzień Dobrydynie, są jeszcze maliny, borówki i jeżyny. Owoce te sprawdzają się najlepiej w prostych ciastach, do których zaliczam chlebek bananowy. Podstawową zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga użycia miksera czy innego sprzętu. Wystarczy miska, widelec, foremka i piekarnik. Sekretem dobrego ciasta bananowego, zwanego też chlebem bananowym są bardzo dojrzałe, a nawet przejrzałe banany, które im ciemniejsze, tym słodsze
Smakowity Blog KulinarnyDziś polecam Wam chrzanową pastę z kiełkami rzodkiewki . Prosty i pyszny pomysł na wykorzystanie pozostałości ze świątecznego stołu – chrzanu i jajek na twardo. Taka pasta doskonale nadaje się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Możecie podać ją w wersji tradycyjnej z chlebem lub tak jak ja z pysznymi piramidkami POPCROP . Te zdrowe przekąski zbożowe sprawią, że nawet zwykła
Słodkie okruszkiSzakszuka to potrawa, która jest niezwykle popularna w Turcji oraz Izraelu. Banalnie prosta - niezwykle smaczna. Tradycyjna wersja, czyli ta, którą podaje niżej składa się jedynie z cebuli, jajek, pomidorów, papryki i przypraw. Najlepiej smakuje prosto z patelni w towarzystwie świeżej bazylii i chrupiącej bagietki lub chleba. Prostota wygrywa? Myślę, że tak :) Składniki: 2 jajka 1/2 pomidorów z puszki
Czarnawisienkajabłko kwaśne i twarde. Do zaczynu też. Ja chyba wybrałam zbyt słodkie jabłko. Chleb z tartym jabłkiem na blogach: Akacjowy blog Apetyt na smaka Codziennik kuchenny Fabryka kulinarnych inspiracji Kuchennymi drzwiami Kuchnia Gucia Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Pieguskowa kuchnia Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu
Przepisy na domowy ser i chlebTym razem pokusiliśmy się na własnoręcznie zrobiony pasztet drobiowy. Przepis kuchni kaszubskiej zapewne posmakuje amatorom pasztetów. Delikatny w smaku i bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki 500
R'n'G Kitchenaromatem gałki muszkatołowej. Te danie polecam szczególnie początkującym, gdyż jest na prawdę proste w przygotowaniu. Składniki: (2-3 porcje) 500 g polędwiczki wieprzowej 0,5 – 0,75 l mleka * 4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz 20 g miękiszu z chleba Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć. Włożyć do rondla (u mnie garnek żeliwny
Moja DelicjaByło dzisiaj słodko! i gwarno było ponieważ odwiedziły nas ciocie z pociechami swymi czyli w sumie 7 osób :) Oba przepisy zaczerpnęłam z książki "Słodkie" Elizy Mórawskiej
Dzieje kuchennej WiewióryTo ciasto zaintrygowało mnie od razu kiedy o nim przeczytałam w "Spotkajmy się w kawiarni" a potem mnie zachwyciło gdy ukroiłam sobie mały kawałeczek do kawy
Dzieje kuchennej Wiewiórycucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb z ziemniakami, zupa z pokrzywy oraz zupa kapuściana z Canavese w Piemoncie, którą mama Carluccio przygotowywała zimą. Sporo jest właśnie przepisów z rodzinnych stron autorów, czyli Piemontu i Kampanii. Receptury są zarówno proste, jak i bardziej skomplikowane (dania mięsne). Moje ulubione rozdziały to kolorowe przystawki oraz
Chilli Czosnek i OliwaKarnawał zbliża się powoli ku końcowi. Lada moment ostatnia karnawałowa sobota, a później ostatki. Dlatego moja dzisiejsza propozycja to szybka i prosta imprezowa
Kulinarne przygody Gatitydomowe pieczywo? U mnie w domu dość często piekę chleby czy bułki, zazwyczaj wtedy kiedy zapomnimy kupić pieczywo w sklepie. Bądź wtedy, kiedy jest weekend! O tak weekendowe śniadania to coś co uwielbiam, wtedy jest czas dla najbliższych, który można celebrować, na spokojnie porozmawiać, pośmiać się i rozkoszować śniadaniem. Prosty i sprawdzony przepis na bułeczki orkiszowo- pszenne, które robię wtedy(...)piekarnictwie, ale pisałam Wam to już tak wiele razy, że na pewno już to wiecie ;-) Bułeczki są przepyszne i mają idealnie cienką skórkę. Polecam również inne przepisy na chleby i bułki, znajdziesz je TUTAJ
SMYKWKUCHNImojprzepisna.pl | Chleb pszenny bez wyrabiania Zachęcona zdjęciami Agnieszki (z blogu marynawkuchni ) zrobiłam ten chlebek i ja Osobiście wolę pieczywo z mąki pełnoziarnistej z pestkami słonecznika, dyni, siemieniem, ale mój mąż lubi czasem czyste pszenne pieczywo, więc zrobiłam chlebek dla niego. Chlebek jest prosty w wykonaniu, ma całkiem fajne duże dziury, nie jest suchy, ani dmuchany, ma całkiem chrupiącą skórkę(...)godzin. Na blat wyłożyć folię teflonową do pieczenia lub papier do pieczenia obficie posypany mąką. Ciasto rozpłaszczyć, następnie złożyć jak kopertę. Przykryć ściereczką, pozostawić do podwojenia objętości (chleb w dotyku ma być miękki jak łydeczka niemowlaka). Do piekarnika wstawić naczynie i pokrywkę żaroodporną, piekarnik nagrzać do 240 st. Jak już chleb się napuszy, przenieść razem z folią do naczynia żaroodpornego
moj przepis naBardzo się cieszę gdy znajdę nowy przepis na sałatkę, i niekoniecznie na bazie ryżu i warzyw z puszki.W tym roku Mikołaj obdarował mnie książką "What Katie
Dzieje kuchennej Wiewiórymałym procencie dojdę do tych smaków, które miałam przyjemność spróbować. Dzisiaj wyjątkowo prosty przepis na zapiekane tosty francuskie z czereśniami. Bez smażenia, bez dużej ilości tłuszczu, a równie smacznie – lub smaczniej! Do przygotowania tego przepisu najlepiej sprawdzi się czerstwa chałka, aczkolwiek możemy posłużyć się również zwykłym chlebem. Do dzieła! Składniki na 2 kokilki o pojemności 420ml: – 1 średnia
Be Fit Be StrongBułki z mąką owsianą Pyszne bułki z mąką owsianą i makiem . Doskonałe na kolację , śniadanie lub do pracy czy szkoły . Wspaniały i do tego zdrowy posiłek
Ogrodnik w podróżyPyszna zupa czosnkowa, bardzo aromatyczna i prosta w przygotowaniu.W sam raz na mroźne zimowe dni. Składniki 4 główki czosnku 1 cebula 5 średnich ziemniaków 2 łyżki kminku 30 dkg wędzonego boczku 2 kiełbaski jałowcowe 2 łyżki smalcu kilka kromek razowego chleba sól, pieprz Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Wlać do garnka około 2 l … Czytaj dalej Zupa czosnkowa
gotuj ze mnąkażdą porę dnia! Jak ja lubię takie przepisy na jajka, na kanapki, na zaoszczędzenie czasu! Przepisy na jajka – jajka w koszulce Składniki: na 2 kanapki 2 grube kromki chleba 2 łyżki oliwy 200 g sosu bolognese 1 łyżka utartego parmezanu 2 jajka 4 plastry boczku sól do smaku szczypta czarnego pieprzu, młotkowanego sałata, kiełki Kromki chleba posmaruj oliwą
codojedzeniaNajlepiej jeść po ok. 12 godzinach. chleb na blogach : Akacjowy blog Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Konwalie w kuchni Kornik w kuchni Kuchenne wojowanie Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarna Maniusia Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu i ogrodzie W mojej kuchni W poszukiwaniu
Stare Garywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta i idealna propozycja na śniadanie, gorącą kolację, czy zwykłą przekąskę. Do wykonania ciepłych kanapek - zmotywowała mnie Kasia z Adamem. W końcu muszę się zabrać za ich oryginalną wersję. Kanapki robiłam z bułeczek oraz chleba, więc to od Was zależy jaki rodzaj pieczywa wybierzecie. Ilość poszczególnych składników - to również Wasz indywidualny wybór
Di gotujepyszną paprykę faszerowaną białym serem i tuńczykiem, papryka jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się do podania na obiad jako drugie danie lub na kolacje. Będziemy potrzebować: 2 duże strąki papryki czerwonej 300 g białego sera 1 puszka tuńczyka duże kawałki 100 g chleba bez skórki 1 jajko - rozdzielone żółtko od białka 50 ml mleka sól , pieprz
Uwaga Babcia GotujeOrkiszowy chleb na piwie, tym razem drożdżowy, chyba najlepszy ze wszystkich drożdżowych jakie upiekłam. W pierwszym dniu po upieczeniu zachwycający, pyszny, z niesamowicie chrupiącą skórką. Trudno mu się oprzeć. Pieczenie chlebka to sama przyjemność. Bardzo prosty do przygotowania, ciasto mieszałam przy pomocy ręcznego robota, no i ten cudny zapach wydobywający się z piekarnika. Składniki na 1 bochenek: 2,5 szklanki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!