szparagi, więc ja tak dla odświeżenia. Szparagi uwielbiam i chciałam zrobić coś pysznego. Wyszła mała zapiekanka z ciastem filo, który zagościł u mnie po raz pierwszy. Danie jest proste a ciasto filo jest coraz bardziej dostępne w przystępnej cenie. Składniki: 5-6 płatów ciasta filo ok. 30g masła, roztopionego pęczek zielonych szparagów 6 ziemniaków szklanka startego
Olikowa kuchniaczymś jeszcze. Nie tylko dzieci na pewno będą się cieszyć z takiej przekąski ale i dorośli. Długa bagietka, trochę pieczarek, szynka, pomidor, papryka...wybierasz co chcesz! Pyszne i jakie proste i szybkie. Moja wersja dzisiejszej zapiekanki wygląda tak: Składniki: 1 bagietka 400 g pieczarek 200 g sera 1 cebula szczypiorek sól pieprz Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce
Olikowa kuchniapytanie... Post powstał na potrzeby konkursu organizowanego przez autorkę bloga Green Morning . Szczegóły: TUTAJ . O wart sztach natomiast TUTAJ . Jak fotografować jedzenie? Kiedy zaczynałam blogowanie myślałam, że to banalnie proste. Wystarczy strzelić pierwszą lepszą fotkę i opublikować. Jakże się wtedy myliłam! Nie mając pojęcia o aparatach, o świetle, o przysłonach, kadrowaniu, a nawet o obrabianiu zdjęć, brnęłam
W kuchni Karmel-itkiSzybkie, mało pracochłonne mufiinki, idealne do popołudniowej kawy albo porannego śniadania dla zapracowanych. Wystarczy wymieszać kilka prostych składników i gotowe. Czego chcieć więcej? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikcebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, skrapiamy 2 łyżkami oliwy, wsypujemy 2 łyżkami mieszanki ziaren, mieszamy i rozkładamy sałatkę do salaterek. Prostota, kolorowa i bardzo smaczna. Inne moje przepisy na proste sałatki: Sałatka z buraka à la caprese Sałatka à la caprese Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) Letnia sałatka z pomidorów: The post Letnia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękrótkie wspomnienie morza, mianowicie flądrę z pieczonymi młodymi ziemniaczkami ze świeżym rozmarynem. czego potrzebujemy: 2 flądry ziemniaki młode świeży rozmaryn sól morska oliwa z oliwek limonka Przygotowanie mega proste ;-)))) Do naczynia żaroodpornego wkładamy wcześniej przygotowane flądry oprószamy solą morską i pieprzem cytrynowym polewamy z oliwą z oliwek, naczynie wcześniej smarujemy masłem. Do drugiego naczynia wkładamy pokrojone
SMYKWKUCHNIDzisiaj proponuję Wam kochani wykorzystać troszeczkę owoców sezonowym tj. maliny i porzeczki, a smak koktajlu wzbogacić owocem mango. Tego rodzaju koktajle są banalnie proste w wykonaniu, bardzo smaczne, a przede wszystkim zawierają ogromną ilość witamin. Maliny i porzeczki to bogactwo witaminy C i błonnika, jak i źródło antyoksydantów, więc warto je spożywać w dużych ilościach, wtedy kiedy
SMYKWKUCHNISałatka bardzo prosta, bardzo szybka, bardzo smaczna i sycąca. Dla tych, którzy nie mają zbyt dużo czasu na gotowanie (na chwile obecną np. Ja ;-))) ) Możemy przyrządzić ją zamiast obiadu i zabrać do pracy. czego potrzebujemy: opakowanie Tortellini (smak wybierzcie sami) ogórek zielony, 3 garście rukoli, 4 jajka 1/2 opakowania sera feta 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany Gotujemy
SMYKWKUCHNIDzisiaj zdrowa i smaczna propozycja na grilla, szaszłyki z marynowanym mięsem z warzywami. Danie bardzo proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Zawsze się sprawdza na imprezach przy grillu. Mięso (ja użyłam łopatki wieprzowej) marynujemy około 4 godzin w marynacie z miodu, oleju i przyprawy do mięsa wieprzowego. Na 1,5 kg mięsa cała paczka przyprawy, 2 łyżki miodu
SMYKWKUCHNIUwielbiam ciasta ucierane, bo są bardzo proste w wykonaniu, zawsze się udają i są rewelacyjne w smaku. Propozycja na dziś to połączenie malin z gruszką i odrobiną kakao. Przygotowanie ciasta nie zajmie Wam zbyt wiele czasu, a z efektów swojej pracy na pewno będziecie zadowoleni. Zapraszam! Składniki na ciasto (duża prostokątna blacha) 40 dag masła (miękkie
SMYKWKUCHNIsmakiem. Taki dżem możecie wykorzystać jako dodatek do ciast, do deserów, jako konfiturę do herbaty, jako wspomagacz w walce z przeziębieniem i oczywiście jako dżem na kanapki. Wykonanie jest proste lecz pracochłonne ale warto ;-) Składniki: 4 kg malin 3kg cukru 4 opakowania dżemixu (jeżeli używacie innego środka zwróćcie uwagę czy w składzie ma kwas cytrynowy, jeżeli nie, to dodajcie
SMYKWKUCHNIjajka i dodajemy 4 łyżki śmietany (30%), mieszamy trzepaczką, solimy, dodajemy natkę i zioła polewamy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika, zapiekamy około 30min w temp. 200stopni. To proste danie, a zobaczycie jak często będziecie do niego powracać Smacznego
SMYKWKUCHNIWykonanie pasztetu samemu jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, efekty są fantastyczne. składniki: - ugotowane mięso drobiowe ( np. mięso z rosołu, mogą to być 2- 3 udka, korpus ) - 4 jajka - 1 kajzerka namoczona w rosole - 2 ugotowane marchewki Ugotowane mięso oddzielamy od kości, dodajemy bułkę, marchewkę, żółtka, przyprawy (sól, pieprz, ewentualnie przyprawę do drobiu), wszystko
SMYKWKUCHNIminut. Do rozgrzanego woka wlewamy olej, wrzucamy wcześniej polane sokiem z limonki krewetki, smażymy 2 minuty, dodajemy zblanszowane brokuły, podlewamy sosem sojowym, dodajemy odrobine chili, posypujemy sezamem. Niesamowicie proste i niesamowicie smaczne
SMYKWKUCHNIDzisiejsze fotografie, które Wam prezentuję są autorstwa mojego K. Dzisiaj proponuję gotowaną kukurydzę z masłem. Wykonanie banalnie proste. Kukurydzę obieramy i gotujemy maksymalnie 10 minut, gdy będziecie gotować dłużej kukurydza zrobi się twarda. Wyjmujemy podajemy z masłem i solą. Pychota!!! Szczerze polecam !!! Smacznego
SMYKWKUCHNI