proste i szybkie przepisy - 4315 przepisów (strona:170/288)

SORBET Z ZIELONYCH JABŁEK I NAJPRZYSTOJNIEJSZY CUKIERNIK 147

Może się wydawać, że zrobienie sorbetu jest wyjątkowo proste. Bierzemy sok i cukier i mrozimy. Nic bardziej mylnego. Przygotowanie dobrego sorbetu, to kilkuetapowy proces, dzięki któremu sorbet nie będzie bryłą lodu, a miękkim i smacznym deserem. Zaadoptowałam przepis mojego ulubionego (i zarazem ideału z wyglądu ;)) cukiernika, Johnnego Iuzzini. Przepis Znalazłam w książce "Dessert fourplay". Książka jest wyjątkowa

Przepisy Aleksandry
CIASTO BUDYNIOWE Z TRUSKAWKAMI 359

reagowała podobnie na odgłos pękających pęcherzyków powietrza po każdym kęsie: "WOW, to strzela"! Naprawdę po raz pierwszy w życiu wyszło mi tak puszyste ciasto i choć takie proste, to ma już swoich wiernych fanów. W ciągu 1 tygodnia piekłam je 2 razy! Dwa razy wyszło równie puszyste...tylko czy to moja zasługa czy zasługa dobrego miksera? Jeżeli

Przepisy Aleksandry
CIASTO DROŻDŻOWE SIOSTRY LEONILLI 299

Leonilla (urocze imię :)), ale muszę przyznać, że drożdżowe z Jej przepisu jest smaczne. W przepisie zwiększyłam ilość cukru - moje truskawki były dość kwaśne i nie dawałam kruszonki. Ciasto jest proste, dość tanie i wychodzi go dużo. Mały minus - sporo truskawek osadziło się na spodzie ciasta. Musiały być za ciężkie. Te które były małe są dalej na wierzchu. Następnym razem

Przepisy Aleksandry
CIASTO SHREK 245

lepszy smak. Z drugiej strony mojej koleżance bardzo smakowało, więc to chyba rzecz gustu. W każdym bądź razie zapraszam do zrobienia tego ciasta: wygląda bardzo efektownie i jest banalnie proste. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło

Przepisy Aleksandry
ŚWIĄTECZNE CIASTO Z KARMELIZOWANYMI POMARAŃCZAMI 180

Jeżeli masz ochotę na proste i bardzo aromatyczne ciasto, to moja dzisiejsza propozycja jest właśnie dla Ciebie. Zapach pomarańczy kojarzy mi się bardzo mocno ze Świętami (podobnie, jak cynamon). Ciasto jest z tych leciutkich i puszystych. Jedynym trudniejszym punktem jest zrobienie karmelu. Jest jedna zasada - składniki karmelu miesza się tylko do połączenia składników, a potem mikstura musi gotować się

Przepisy Aleksandry
BABKA MARMURKOWA Z MALINAMI 143

kolejną (już nawet nie chcę liczyć, którą) formę do ciast. Tym razem można w niej upiec 6 podłużnych mini-babek. Z okazji Nowego Roku wypróbowałam nową blaszkę i upiekłam proste ciasto babkowe. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy

Przepisy Aleksandry
SAŁATKA GYROS 422

Sałatka gyros to warstwowa i bardzo prosta sałatka, która jest hitem przyjęć już od kilku lat. Jadłam ją wykonaną przez różne osoby i czasem zdarzało się, że dodawane do niej były inne składniki, np. marynowane pieczarki czy groszek. Poniżej przedstawiam przepis, który dostałam od Mamy. W składnikach nie ma soli, ponieważ przyprawa gyros już ją zawiera. Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
PROSTY CHLEB NA ZAKWASIE 168

Najprostszy, smaczny, pachnący, gorący...domowy chlebek :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w

Przepisy Aleksandry
CIASTO "ARLEKIN" 167

Arlekin" to ciasto, które zawsze bardzo mi się podobało. Strona wizualna mojego ciasta pozostawia jeszcze wiele do życzenia, ale jest całkiem OK. Ciasto jest proste i dość ładnie będzie się prezentować na stole. "Arlekin" to w zasadzie rodzaj babki. Jeżeli chcecie przełożyć ciasto dżemem, należy go najpierw mocno rozmieszać i delikatnie podgrzać. Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
JAJECZNY PASZTET WIELKANOCNY 2686

Przepis na ten pyszny wielkanocny pasztet moja Mama dostała od swojej siostry Alicji. To bardzo proste danie, które jest naprawdę smaczne i będzie ładnie wyglądać na wielkanocnym stole. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
"MAGICZNE CIASTO" ORZECHOWE 329

Dlaczego ciasto nazywa się "magiczne"? To bardzo proste - podczas pieczenia ciasta samoistnie tworzą się warstwy kremu budyniowego (czasami dwie o różnej barwie i gęstości - zależy to od czasu pieczenia), orzechów i biszkoptu, a skoro masa powstaje sama, to oszczędzamy mnóstwo czasu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry
CHAŁKA PLECIONA POSZÓSTNIE 130

Uwielbiam wypieki drożdżowe! Mam z ich wykonania najwięcej frajdy...są takie naturalne i bliskie naszym korzeniom...nie ma w nich przepychu. Chałka jest bardzo prostym chlebem, ale troszkę zabawy jest z "poszóstnym" zaplataniem. Jeżeli ktoś nie chce tracić czasu, to zawsze można zapleść ją w zwykły warkocz. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy

Przepisy Aleksandry
TORT "SŁONECZNE LATO" 239

Recipe in English ) Uwielbiam serniki-torty na bazie mascarpone! Podoba mi się, że choć są proste w wykonaniu, to bardzo ładnie się prezentują. Mój dzisiejszy przepis powstał trochę na przekór panującej w UK pogodzie :). "Słoneczne lato" łączy w sobie moje ulubione, orzeźwiające smaki lata. Gorąco polecam wypróbować, jak genialnie smakuje mascarpone z cytryną :). Jeżeli przygotowałaś

Przepisy Aleksandry
CAPRESE DI MOZZARELLA DI BUFALA (dwa podania) 282

Sałatka caprese jest jedną z moich ulubionych. To proste połączenie pomidora, bazylii i sera ujęło za serca ludzi na całym świecie. Danie jest idealne na upały i spotkania przy grillu :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło

Przepisy Aleksandry
Co to jest: SOLIRÓD? 130

rośnie soliród. Jako, że jest on słonolubnym sukulentem można go znaleźć na nadmorskich plażach, moczarach. Często jego 30cm łodyżki wystają ponad słoną wodę.  Przygotowanie tej rośliny jest niezmiernie proste. Można ją grillować, gotować na parze lub blanszować.  Idealnie pasuje do dań rybnych, chociaż nie tylko (przykład gnocchi).  Spora część moich czytelników mieszka w Wielkiej Brytanii, więc

Przepisy Aleksandry