Coś z niczego, czyli do jedzenia co tu zrobić ale się nie narobić. Efekt tego co było w lodówce, czyli sałatka prosta, klasyczna, do tego roladki z tortilli z łososiem. Mąż zjadł, przeżył i mu nawet smakowało. Wiec czy wy się skusicie? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdelikatne, bo przygotowane z twarogu 50:50 z serkiem mascarpone. Maliny doskonale komponują się z jabłkami. Do tego chrupiące, prażone płatki migdałów... Można się rozmarzyć, bo czy to nie proste smaki połączone ze sobą idealnie współgrając zachwycają najbardziej? Oj i to jak! No ale nie zatracając się już w zachwycie zapraszamy na przepis i samodzielne przygotowanie tych słodkości! Składniki
Symfonia Smakówszybko wyparowuje, więc taką pieczeń mogą jeść dzieci i kierowcy – piwa nawet nie czuć. Choć pieczony kurczak może wydawać się skomplikowany zrobienie go w taki sposób jest bardzo proste. Ogranicza się do obsypania kurczaka przyprawami i nabiciu na butelkę. Dodatkowo polecam w połowie pieczenia dodać do kurczaka ziemniaki pokrojone w duże części (można także dołożyć inne warzywa: marchewkę
Poezja smakunigdy nie udało mi się go zrobić. Ostatnio dotarła do mnie spora dostawa wiśni i nie trudno wyobrazić sobie lepszą okazję na ich spożytkowanie. A do tego jakie jest proste! I smakuje, jak z najlepszej cukierni, albo jeszcze lepiej - tak jakby przygotowała je dla Was babcia. . Więcej
Okolice PalnikaProste i pyszne danie jednogarnkowe, a właściwie jednopatelniowe. Młode ziemniaki, młoda cebula i fasolka szparagowa. Robi się dość szybko i nie ma mowy o brudzeniu wielu naczyń. Takie sezonowe danie. Smacznego! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki 1 cebula garść fasolki szparagowej garść mrożonej marchewki z groszkiem sól, pieprz 1 łyżka curry szczypta chili olej Wykonanie: Ziemniaki umyć
Pasja Smakujuż chyba będzie stałym elementem bloga, że na weekend zostawiam Was z ciastem. Dzisiaj pyszne, orzeźwiające i pięknie zielone ciacho. Kto jeszcze nie robił to poleca, bo jest genialnie proste, a efektowne i idealne na upały za sprawą orzeźwiającej galaretki agrestowej. Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * szklanka mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia * 3/4 szklanki cukru Przygotowanie : Jajka ubić
Magiczne Życie MartyChyba się powtarzam , ale proste jest najlepsze. Mamy jagodowy wysyp. Co prawda na jagody do lasu z różnych powodów już nie biegam, ale co za problem kupić?.A jak już są to wszystko robimy- pierogi, zupę jagodową, kisiel, no i właśnie makaron z sosem jagodowym i jagodami. Czas:20 minut Składniki: 1 dag makaronu fusilli ( świderki ) 1 szklanka jagód
Buniabaje w kuchniniedzielę odbyły się warsztaty kuchni koreańskiej organizowane przez nas. Kilka dań, sympatyczna atmosfera i Mistrz Czesio – prawdziwy koreański Koreańczyk. Kuchnia koreańska okazała się dosyć prosta, ostra i bardzo smaczna. Zatem ten tydzień ogłaszamy tygodniem koreańskim. Na pierwszy ogień … Czytaj dalej
slodkokwasnapltemu stałam się posiadaczką silikonowych foremek do lodu w kształcie ziaren kawy. Postanowiłam te kawowe lodowe ziarna pokazać na FB-ku. Odzew był natychmiastowy, ludzie się zachwycali tym banalnie prostym pomysłem, wystarczy te kostki kawowe zalać mlekiem i otrzymujemy błyskawiczną kawę mrożoną. Kiedyś pokazywałam już kawę mrożoną w kostkach, ale kostki były przygotowane w zwykłym woreczku do mrożenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoim wykonaniu nie przepada: śmietankowo-kremowe- rosną w buzi, a te z pieczonymi owocami przywodzą na myśl nielubiane dżemy. W jej łaskach pozostają dokładnie trzy mamine ciasta: sernik krakowski, proste ucierane ciasto z cynamonem i gruszkami( inne owoce nie wchodzą w grę), oraz tarta z kremem pasticcera i świeżymi owocami. Ten ostatni wybrała sobie jako „tort” urodzinowy. Dziecko miało
Mia Cucina Sofietawraz z jego dziewczyną) bawiliśmy się na koncercie i który znał to miejsce z pewnych źródeł, pewnie nigdy bym tam nie trafiła. Pierwsze wrażenie po wejściu - skromnie, ale schludnie. Proste stoły, bambusowe krzesła, przyciemnione światła, a w tle rockowa muzyka. Hałas rozmów, brzękanie szkła do piwa i powalające zapachy unoszące się wokoło, dobiegające z kuchni. Zapowiadało się dobrze. Jednak
W kuchni Karmel-itkinaczyniu żarodpornym, polewamy śmietanką (nie jest to opcja obowiązkowa), posypujemy żółtym serem i kładziemy świeże liście bazylii. Zapiekamy (tak długo aż szparagi staną się miękkie - odpowiednie to jedzenia). Bardzo proste - smacznego
Brzuszki Łakomczuszkipomidory pokrojone w małe kawałki dolewamy śmietanę i czekam chwilę aby wszystko przeszło smakiem. Na talerz wykładamy makaron (żytni pasuje idealnie) na to sos, można posypać startym serem. Niesamowicie proste i bardzo dobre
Brzuszki Łakomczuszkiusłyszałam mnóstwo komplementów (jedynie Babcia musiała polać ciasto wódką, gdyż uznała, że jest za słodkie :)) Mi również smakowało okrutnie mimo tego, że nie jestem słodyczowych łasuchem. Ciasto nie bardzo proste w zrobieniu i zajmuje dużo czasu, więc do dzieła! Składniki: ok 7-8 opakowań herbatników masa kajmakowa (bądź mleczko skondensowane) 1 budyń waniliowy (może też być śmietankowy
Brzuszki Łakomczuszkispodziewałam się cudownej kuchni włoskiej, jednak widać słabo odrobiłam pracę domową przed wyjazdem i zdaje się, że kuchnia rzymska nie jest równoznaczna z kuchnią włoską. Na pewno bardzo prosta z użyciem małej ilości składników. Smakowo mnie nie powaliła, jednak sam styl lekkiego gotowania na pewno mnie zainteresował. Tak więc co możemy zjeść w Rzymie? Pizza, pizza i jeszcze
Brzuszki Łakomczuszki