patyku. Ostatnio stają się bardziej modne niż cupcakes. Pierwszy raz zobaczyłam je na blogu Bakarelli, która jest mistrzynią w robieniu najbardziej wymyślnych cake popsów. Te wdzięczne ciasteczka są niezwykle proste w wykonaniu. Jedyna trudność to zdobienie, które jest niestety bardzo czasochłonne. No ale dla takiego efektu warto się trochę pomęczyć. Oczywiście w wersji dla leniwych możemy pozostawićje po prostu
Mania Gotowaniagłowie aby spróbować przyrządzić je samemu. Znalazłam mnóstwo przepisów, ciężko było się zdecydować jaki wybrać. Wszystkie wyglądały zachęcająco. W końcu wybrałam najprostsze rozwiązanie, krewetki smażone na maśle z prostymi dodatkami. Jak na pierwszy eksperyment myślę, że jest to najlepszy wybór. Krewetki wyszły naprawdę świetnie, super komponowały się z ostrą papryczka chili. Sosik jest niezwykle aromatyczny, smakuje doskonale z pieczywem
Mania GotowaniaDziś kolejne danie w stylu włoskim. Szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Jeśli chcemy aby było bardziej ekspresowe możemy oczywiście dodać gotowy sos pomidorowy. Polecam boloński z firmy Łowicz J Naprawdę miła odmiana dla typowych makaronowych zapiekanek. Polecam kupno dobrej jakości tortellini, bo naprawdę warto. Ja używałam zarówno wersji świeżej jak i tych paczkowanych, które możemy znaleźć
Mania GotowaniaIdealnie sprawdza się na imprezę czy wspólną rodzinną kolację, ponieważ nie ma jak integracja przy wspólnym jedzeniu. Jeśli chcemy zaskoczyć gości raclette na pewno będzie idealne. Jest bardzo proste w przygotowaniu, nie wymaga wiele czasu, a wrażenie murowane. U mnie zdecydowanie jest to imprezowy numer 1, dlatego postanowiłam podzielić się moim sposobem na to pyszne danie. Raclette
Mania Gotowaniabiałkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie. Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto makaronikowe zdąży przejść smakiem kremu. Makaroniki, w brew pozorom nie są proste w wykonaniu. Tak naprawdę trzeba upiec ich trochę,by uzyskać satysfakcjonującą nas konsystencję. Idealne makaroniki mają chrupiącą skórkę i są mięciutkie, lekko ciągnące w środku. Ja jestem ich wielką
Mania Gotowanianagroda, którą otrzymuje się od innego blogera. Jest to forma docenienia i wyróżnienia szczególnie dla początkujących blogów, które dzięki temu mogą zdobyć na popularności. Zasady są bardzo proste. Po otrzymaniu nagrody należy na swoim odpowiedzieć na 11 pytań zadanych przez blogera, oraz wybrać do nominacji 11 innych blogów, które lubimy. Nie można nominować bloga, od którego otrzymało się
Mania GotowaniaEtap I – ryż: Ryż jest podstawą dobrego sushi, tak naprawdę od niego zależy 80% sukcesu. Jeśli nauczymy się gotować ryż, droga do uzyskania doskonałego sushi będzie już prosta. Najważniejsze aby zakupić ryż przeznaczony specjalnie do sushi. Charakteryzuje się on prawie okrągłymi ziarenkami, które powleczone są dużą ilością skrobi, dzięki czemu jest bardzo kleisty. Aby uzyskać idealny ryż musimy
Mania Gotowaniastworzyć swoją własną wersję tradycyjnego gulaszu. Wyszło naprawdę rewelacyjnie. Zdecydowanie są to moje klimaty. Polecam wszystkim, którym znudziła się już tradycyjna kuchnia i szukają ciekawych smaków. Danie jest bardzo proste w wykonaniu. Jak prawie wszystkie potrawy jednogarnkowe możemy je przygotować dzień wcześniej, odgrzewane smakuje jeszcze lepiej. Orientalne danie jednogarnkowe z kurczaka Składniki: 2 piersi
Mania GotowaniaZwykle filety z ryb przyrządzamy w tradycyjny sposób, czyli w panierce. Ja proponuję wersję nieco bardziej „wykwintną” , a zarazem prostą w przygotowaniu. Moim zdaniem ryba i migdały to połączenie idealne. Zachęcam więc do wypróbowania mojego sposobu na rybkę z patelni. Ryba w migdałach S kładniki: 4 filety z ulubionej ryby (ja użyłam Morszczuka) sól, pieprz sok z cytryny
Mania Gotowaniamąkę migdałową, dzięki której cisto jest jeszcze bardziej aromatyczne. Jeśli nie chcecie jej dodawać, proponuję zamienić ją na zwykłą mąkę i dodać aromat migdałowy. Ciasto jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu, idealne, kiedy chcemy przygotować coś dla niespodziewnych gości. Wilgotny i aromatyczny spód, z pysznym, chrupiącym karmelowych wierzchem. Ciężko zaprzestać na jednym kawałku. Polecam i gwarantuje
Mania Gotowaniarazem przyszła kolej na burrito. Jest to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Tex-Mex, znane na całym świecie. Słowo burrito pochodzi od słowa burro , co oznacza "osioł". Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Dla miłośników kuchni meksykańskiej jest to pozycja obowiązkowa do wykonania. Burrito Składniki: 4 tortille 500 g mięsa mielonego wieprzowego
Mania GotowaniaUwielbiam dania jednogarnkowe, a curry należy do moich ulubionych. Jest stosunkowo proste i bardzo aromatyczne. Sezon na dynie trwa i nie trudno zauważyć, że mania dyniowa opanowała chyba każdego. Wstyd się przyznać, ale nie byłam dotąd jej wielkim fanem. Jednak w końcu się przełamałam, widząc na każdym portalu kulinarnym wspaniałe potrawy z dynią w roli głównej
Mania Gotowaniacałym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon , z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich mieszkających w Polsce. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek jest bardzo proste, choć wymaga poświęcenia trochę czasu i cierpliwości. Warto jednak spróbować bo domowe sajgonki nie mają sobie równych. Polecam! Sajgonki Składniki na około 15 sztuk: 1/3 cebuli czerwonej
Mania GotowaniaJeśli szukacie inspiracji na efektowny obiad, to koniecznie powinniście zapoznać się z tym przepisem. Roladki są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają wiele pracy i przede wszystkim są naprawdę pyszne. Możecie użyć do ich przygotowania, również gotowego Pesto. Pesto, które przygotujecie z proporcji podanych w przepisie starczy Wam na znacznie większą ilość roladek, ale można je śmiało przechować
Mania Gotowanialubiłam albo po prostu nigdy nie sięgnęgałam po nie, twierdząc z góry, że pewnie nie będą mi smakować :) Kurki idealnie komponują się z sosem śmietanowym, który uwielbiam. Danie proste w wykonaniu, a naprawdę zachwycające. Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 1 pierś
Mania Gotowania