Lody brzoskwiniowe Lody sorbetowe - zdrowe i proste :) Składniki: - 3 brzoskwinie - 3/4 szklanki wody - 1 łyżka cukru Przygotowanie Z wody i cukru gotujemy syrop. Wrzucamy do niego pokrojone brzoskwinie. Gotujemy kilka minut, aby lekko zmiękły, ale nie za długo - witaminy mają pozostać w naszych lodach. Miksujemy blenderem. Po ostygnięciu wlewamy do foremek i wkładamy do nich patyczki. Mrozimy
Słodka sielankaszybko chcemy przyrządzić proste mini tarty, ciasto francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem. Składniki: płat ciasta francuskiego 2 małe cukinie ser feta czerwone pesto świeży tymianek Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia
wyzwania kuchenneTarta z ciasta francuskiego z serem pleśniowym i suszoną żurawiną to prosta wegetariańska potrawa smaczna zarówno na zimno jak i po podgrzaniu. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 200 g sera camembert garść suszonej żurawiny 2 jaja 250 g gęstej śmietany tymianek pieprz Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie wyłożyć na formę do tarty i ponakłuwać spód widelcem
wyzwania kuchenneProsta i pyszna sałatka z rukoli, warzyw i sera feta z dodatkiem słodkiego kremu balsamicznego. Składniki na 2 porcje: rukola 2 pomidory garść czarnych oliwek 200 g sera feta oliwa z oliwek sok z cytryny krem balsamiczny sól, pieprz Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, oliwki na połówki, a fetę w kostkę. Rukolę umyć i osuszyć, ułożyć na głębokich talerzach
wyzwania kuchenneSycąca i rozgrzewająca francuska zupa z karmelizowanej cebuli, banalnie prosta w przygotowaniu. Idealnie komponuje się z grzankami z dodatkiem żółtego sera Składniki na 2 porcje: 400 g cebuli 500 ml bulionu 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki białego wina sól, pieprz 2 kromki pieczywa tostowego 50 g sera żółtego Cebulę obrać, przekroić na połówki, a następnie
wyzwania kuchenneBardzo prosta rozgrzewająca, pikantna zupa dla miłośników owoców morza i pomidorów. Składniki: 400 g mieszanki owoców morza 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 4 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chilli 2 fileciki anchois 1/2 szklanki białego wina pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól morska Owoce morza rozmrozić. Papryczkę chilli i anchois pokroić na kawałki, pietruszkę posiekać, W garnku
wyzwania kuchenneProsta i smaczna warzywno-serowa przekąska. Składniki: cukinia oliwa z oliwek ser brie lub camembert suszone pomidory świeża bazylia Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie pasy, nie obierając ze skórki. Skropić oliwą z oliwek i posolić. Ser brie pokroić na plastry, a pomidory suszone na połówki. Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i krótko opiec z każdej
wyzwania kuchenneMało skomplikowane, a pyszne. Jajka zapiekane w kokilkach z szynką, serem, pomidorkami i szczypiorkiem - ciekawa propozycja na proste śniadanie na ciepło. Składniki na 2 porcje: 2 jajka 2 plastry szynki np. drobiowej 2 plastry sera pomidorki cherry szczypiorek masło do wysmarowania kokilek sól, pierz Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Kokilki nasmarować masłem. Ułożyć na dnie plaster szynki
wyzwania kuchenneProsta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta. Składniki: płat ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku 250 g szpinaku 100 g sera feta sól, pieprz oliwa jajko Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć, ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i całość
wyzwania kuchenneProsta w wykonaniu toskańska sałatka z pomidorów i chleba, przyprawiona oliwą i octem z czerwonego wina. Świetna nie tylko na upały. Składniki: kilka pomidorów różnego rodzaju 2 kromki czerstwego pieczywa 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku świeża bazylia sól, pierz łyżka octu z czerwonego wina 2 łyżki oliwy Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, a cebulę na talarki. Kromki chleba pokroić
wyzwania kuchennePyszna propozycja z zielonych szparagów i mięsa drobiowego. Danie proste do zrobienia, a bardzo efektowne i sycące. Składniki na 2 roladki: 10 zielonych szparagów 2 sznycle z kurczaka lub indyka rozmaryn suszony oliwa z oliwek pieprz, sól 5 łyżek śmietany 30 % 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu piekarnik nastawić na 200 stopni C. Szparagi umyć i odłamać zdrewniałe końce
wyzwania kuchenneKlasyczne spaghetti z czosnkiem, oliwą i chilli to włoski ekspresowy i jednocześnie tani pomysł na makaron z zaledwie czterech prostych składników. Łatwiej już się chyba nie da... ;) Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu spaghetti 3 ząbki czosnku 2 suszone papryczki chilli 50 ml oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki sól starty parmezan - ewentualnie Makaron ugotować al dente
wyzwania kuchennepotrawa oznaczająca bałagan, mieszankę... Można ją przyrządzać na wiele sposobów: z kiełbaską, z mięsem, z warzywami, z jajkami i bez jajek. Ja dziś zrobiłam wersję śniadaniową, bardzo szybką i prostą. Ale jaką pyszną!!! Kto raz spróbuje, zakocha się na zabój! :) Składniki: 3 pomidory 2 jajka 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła garść świeżego oregano sól pieprz cukier Pomidory sparzamy
Olikowa kuchniawody, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 2 godziny opcjonalnie można całość opruszyć mąką tradycyjnie potrawa podawana jest z ziemniakami gotowanymi w mundurkach Źródło: internet Prawda, że proste
bastalenaparam czyli gotowania z Margarytką ciąg dalszy. Tym razem skusiła mnie mega prostym w przygotowaniu chlebem pszenno- żytnim. Niebo w gębie... tylko nie wiem czy to przez ten genialny przepis czy ja taka zdolniacha jestem ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej paczuszka świeżych drożdży 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru
bastalena