proste ciasto - 15398 przepisów (strona:804/1027)

Bułki pszenne w godzinę – najszybsze domowe pieczywo 203

W tych bułkach jest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A

Karo in the Kitchen
Jarski Bigos - Vege prosty przepis. Dieta odchudzająca warzywno-owocowa 14-dniowa kuracja oczyszczająca organizm z toksyn. Veget 197

    14 - dniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa.   Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej.   Vege Bigos jarski, świetna potrawa na obiad

IzaGotuje
PIERNIKOWE CLAPTRAPY – BORDERLANDS – szwedzkie pierniki korzenne Pepparkakor 178

Święta bez pierników – nie ma mowy! Jeśli lubicie ekspresowe przygotowania do Świąt, ten przepis jest idealny, gdyż pierniki można jeść w dzień pieczenia, chociaż na drugi

Nerds Kitchen
Muffiny migdałowe z truskawkami 101

łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.) Na końcu do masy wmieszać truskawki uprzednio pokrojone w kostkę.     Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, a następnie wypełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.  Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 190 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce

Di gotuje
Chleb w doniczce pieczony 126

były same duże.  Kupiłam więc dużą, rodzinną.  Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb drożdżowy.  Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki.  Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis na prostokątną doniczkę o wymiarach: 29/16/14 (długość/ szerokość/ głębokość) Możecie użyć trzech mniejszych doniczek(...)drobno szczypiorku 1 łyżeczka siekanej drobno natki pietruszki 1 łyżeczka siekanej świeżej szałwii 1 rozgnieciony ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonych płatków chili  Z podanych produktów wyrobić miękkie sprężyste ciasto.  Należy porządnie wyrobić chleb. Można ręcznie, lub mikserem albo w maszynie do chleba.  Odstawić do wyrastania na około 1godzine i 30 minut.   Po tym czasie chleb powinien

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pączki jabłkowe 518

wymieszać - starte jabłka wymieszać z sokiem z cytryny, odcisnąć z soku - do składników suchych dodać jogurt, roztrzepane żółtka, alkohol, domowy cukier waniliowy oraz jabłka, wszystko wymieszać do uzyskania gęstego ciasta - ciasto powinno być gęste, ale klejące, nie nadaje się do formowania dłonią - z oleju przygotowanego do smażenia odlać nieco do miseczki lub kubka (tak, by można było zanurzać

Smakołyki Bereniki
Bezglutenowy chlebek cynamonowy (marchewkowo- bananowy) 127

Prosty, pyszny i na dodatek bezglutenowy. Idealny chlebek marchewkowo - bananowy z dodatkiem dużej ilości cynamonu i rodzynek. Dla mnie jest to zdecydowanie jesienny, aromatyczny wypiek, który swym korzennym zapachem przenosi mnie już do drugiej połowy grudnia :) Składniki: 200 gram startej na drobnych oczkach marchewki 200 gram rozgniecionych bananów 250 gram mąki (użyłam 200 gram mieszanki mąk bezglutenowych złożonych głównie(...)oraz rodzynki. Całość dokładnie mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Chlebek piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 55- 60 minut, do tzw. "suchego patyczka". Ciasto studzę na kratce. Rozpuszczam czekoladę z mlekiem i polewam ciasto. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Orzechowe ciasteczka nadziane jabłkami 212

Uwielbiam domowe ciasteczka. Idealne na poprawę nastroju w szare dni. Dziś mam dla Was przepis na orzechowe ciasteczka nadziane jabłkami. To ciasteczka dla wielbicieli masła orzechowego i prostych domowych wypieków. Smak ciasteczek dodatkowo wzbogacają kawałki jabłek. Idealne do herbaty lub od tak do przegryzienia przy komputerze czy ulubionej książce. Ciasteczka orzechowe przygotowuje się naprawdę prosto i szybko. Chwila miksowania(...)posiekać nożem. Dodajemy masło orzechowe i cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy 2 jajka, znów miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z sodą oczyszczoną. Miksujemy do połączenia, ciasto będzie miało konsystencję a la kruszonki. Do ciasta wsypujemy 1/2 szklanki kostki jabłkowej ze skórką. Mieszamy łyżką składniki. Z masy formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy

Słodkie okruszki
Quesadillas z czerwonym farszem| razowe | wege 249

potrzebujesz? Odrobinę czasu i JEDNĄ patelnię.  Uwielbiam proste przepisy. Jakiś czas temu jadałam w jednej z sanockich restauracji dość często. Dlaczego? Bo uwielbiam smakować innych kuchni, a tam miałam możliwość spróbowania iście meksykańskich smaków. Nie uśmiecha mi się jednak pakować w siebie pustych kalorii, skoro sama mogę zrobić (nie chwaląc się) coś znacznie lepszego i zdrowszego. Czuje(...)miski wsypać mąki i sól. Dodać olej kokosowy i rozetrzeć razem z mąką. Zrobić wgłębienie i wlać wodę. Mieszać widelcem, aż mąka wchłonie wodę. Odczekać aż przestygnie, wyrobić ciasto ręką. Z ciasta ulepić kulę i podzielić ją na mniejsze kawałki. Przykryć mokrą ściereczką i odstawić na co najmniej godzinkę do lodówki. Po minimum godzinie wyciągamy kulki i wałkujemy na cienkie

Czarnawisienka
Domowa mieszanka do wypieku babeczek 119

upieczenie babeczek to nic trudnego. Gotowe mieszanki do wypieków są dostępne w niemal każdym większym sklepie spożywczym, dla wielu to wyjście awaryjne,  kiedy przypali się sernik, albo po wyciągnięciu ciasta z pieca orientujemy się, że proszek do pieczenia był jednak niezbędny. Przepis, który wybierzecie do stworzenia domowej mieszanki do wypieku babeczek zależy wyłącznie od waszych upodobań.Jeśli chcecie zrobić komuś(...)owsianekokos i mangoKażdy ze słoików powinien być opatrzony etykietką na której wypiszemy jakie "mokre" składniki należy dodać. Dla podanych powyżej przepisów:1 jajko0,5 szklanki mleka50 ml olejuOraz możliwie prostą instrukcją jak: "wymieszać wszystkie składniki, przełożyć do foremek, piec 30 min w 180stopniach".Jeśli osoba obdarowana jest wieeelkim amatorem babeczek możecie wybrać większy słoik i przygotować większą porcję korzystając

Ciastkozercy
Szybki chleb półrazowy 127

Bardzo prosty, puszysty  chleb na drożdżach z mąką pszenną razową. Składniki; 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 300 ml wody 1 łyżeczka cukru białego lub brązowego 1 łyżeczka soli 25 g drożdży 2 łyżki oleju słonecznikowego Drożdże pokruszyć w 100 ml wody, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić na 10 minut, aby zrobił się rozczyn(...)miski wsypać obie mąki, sól pozostałą część wody i olej. Dodać rozczyn z drożdży i zagniatać kilka minut, aż powstanie gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie krótko wyrobić ciasto i wstawić do natłuszczonej keksówki o wymiarach 9x26 cm. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 45 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Chlebek posmarować

wyzwania kuchenne
Pyszna babka cytrynowa 217

Bardzo lubimy wypieki z dodatkiem cytryny.Dzisiaj zapraszam na pyszną babkę cytrynową.Szybka i prosta do zrobienia. Składniki: margaryna 1 kostka cukier 1 szk jajka 4 szt mąka pszenna 2 szk proszek do pieczenia 1 łyżeczka kopiasta cytryna 1 szt cukier puder do oprószenia babki Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać(...)szklankę przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wymieszać.Dodać sok wyciśnięty z cytryny wymieszany z otartą skórką z cytryny i drugą szklankę mąki.Wszystkie składniki dobrze połączyć.Ciasto wylać do prostokątnej formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem.Piec w 160 st około 50 min.  Forma

Ala piecze i gotuje
Sos karmelowy. 175

Słodki , gęsty po prostu przepyszny :) A do tego całkiem prosty do wykonania Składniki : Szklanka cukru 1/3 kostki masła Puszka mleka skondensowanego niesłodzonego ew esencja waniliowa lub inny dodatek smakowy. Wykonanie : Do niewielkiego garnka wrzucić masło i cukier , ustawić na małym ogniu i gotować do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści i nabierze lekko brązowego koloru Ostrożnie wlać mleko , i pozostawić(...)ogniu aż masa zacznie gęstnieć , u mnie trwało to 50 min. Należy pamiętać ,że masa w miarę stygnięcia będzie jeszcze gęstnieć . Sos ten rewelacyjnie pasuje do wszelkich , ciast , lodów i innych deserów. Można go zaromatyzować wanilią , alkoholem (np rumem ), cynamonem , sokiem pomarańczowym czy innym ulubionym smakiem. Polecam

Malinowa Kawiarenka
Chleb pełnoziarnisty z ziarnami 569

ziarna i przyprawy. Tutaj zamiast cukru dodałam miód i zrezygnowałam całkowicie z przypraw (prócz soli). Gorąco polecam ten przepis dla wszystkich, którzy chcą upiec swój pierwszy bochenek! To bardzo proste. Chleb pełnoziarnisty PRZEPIS /na 1 keksówkę/ Temperatura: 210oC | Czas pieczenia: ok. 55 min. Składniki 40 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej 10 dkg mąki owsianej 10 dkg mąki pszennej 6 łyżek(...)łyżki soli 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 0,5 l ciepłej wody Przygotowanie Do miski przesiać wszystkie mąki, dodać ziarna, drożdże, sól, miód oraz wodę. Ciasto wymieszać mikserem. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min. Ponownie wyrobić ciasto i przelać do foremki. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 20 min. Piec w temperaturze 210oC przez

coolinarnastrefa.blogspot.com
Keks świąteczny 117

wyobrażacie sobie święta bez keksa? Ja nie, bo u mnie to obowiązkowy wypiek. Akurat ten przepis jest wyjątkowo prosty i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi nie wyszedł. To już próba przedświąteczna ponieważ chciałam wypróbować foremkę do keksów i pasztetów od Tarka i Miarka. Keks zachował idealny kształt i można powiedzieć, że "wyskoczył z foremki". Nie było najmniejszego problemu(...)masy dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Pod koniec mieszania dodać bakalie. Formę karbowaną o wymiarach 26*11*5 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca odczekać około 10 minut, wyjąć keksa i ostudzić na metalowej kratce

Ala piecze i gotuje