proste ciasto - 15398 przepisów (strona:804/1027)

Co Wam mogę podarować? Słone krople i fenkuł. Rustic fennel pizza. 196

smak. Kawałek po kawałku, jak strony książki, przyprawy i dodatki łączą się w opowieść.  Od pierwszej łzy po ostatni kęs wszystko układa się w doskonałą całość.  Prostą, chrupiącą, z nutą słodyczy, subtelnym aromatem anyżu, ostrością pieprzu i łagodnością śmietany. Rustic fennel pizza. Rustykalna pizza z karmelizowanym fenkułem i cebulą.  Który to raz prostota nie pozwala(...)cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić na 15 - 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdży, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto przez 10 - 15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny ( u mnie wyrastało niecałą godzinę). Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 równe części, obsypać mąką

KUCHARNIA
Miętowy sernik z czekoladą 203

Pamiętacie czekoladki  “After Eight”, te z przepysznym miętowym nadzieniem? W ł a ś nie taki smak chodzi ł za mną od dawna. Postanowi ł am więc upiec super prosty miętowy sernik z czekoladą.  Moja 100% improwizacja!! Do tego serniczka u ż y ł am serka ricotta i mascarpone, bo tylko taki mia ł am pod ręką. Wydaje(...)waniliowy 2 jajka 2,5 łyżki proszku budyniowego lub m ą ki ziemniaczanej 90 ml syropu mi ę towego 50 g groszku czekoladowego Pokruszyć ciastka( ja użyłam wałka do ciasta) i wymieszać z masłem. Wyłożyć na spód tortownicy(22cm)  i dobrze ugnieść. Całość schłodzić w lod ó wce przez około 60 minut. masa serowa: ubić żółtka z cukrem

Mia Cucina Sofieta
SZYBKIE PĄCZKI Z RICOTTĄ 193

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Chaczapuri imeruli 245

p { margin-bottom: 0.21cm; Dziś mam dla Was propozycję obiadową, która wśród moich znajomych zrobiła furorę. Być może niektórzy, którym przyszło bywać w Krakowie i

Przepysznik - BLW i nie tylko
44.Pierwszy tłusty czwartek z symfonią smaków: czyli miodowe pączusie struffoli! 265

Witamy tłusto i słonecznie! (; Dziś niemal wszystkie blogi kulinarne nie stronią od faworków i pączków (które oczywiście uwielbiamy), a więc i my tłustego czwartku nie mogłyśmy

Symfonia Smaków
MUFFINY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 189

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Słodkie zapomnienie
Brzoskwinowy tor komunijny - krok po kroku 255

Wbrew pozorom taki tort jest prosty i w miarę mało czasochłonny w przygotowaniu. Ceny podobnych wypieków w cukierniach powodują zawrót głowy a taki domowy tort jest o niebo lepszy, więc do dzieła. 1. Jednym z najważniejszych przedmiotów jaki nam będzie potrzebny do przygotowania takiego prostokątnego tortu jest obręcz z regulowanymi bokami. Jeśli takiej nie macie, to radzę zainwestowanie w taką(...)przygotowań.  Tak więc na deskę i już ułożony papier z folią wkładamy połówkę biszkoptu zwilżonego sokiem z brzoskwiń z puszki. Wkładamy obręcz na biszkopt dostosowując boki ciasno do ciasta. Odlać 3/4 szklanki soku kubusiowego i rozpuścić w nim dwa budynie i mączkę ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem i wlać mieszankę budyniową, gotując budyń. Jeszcze gorący wylać na biszkopt

Jadło i czytadło
Deser czekoladowo-owocowy 150

Pewnie zdarza się Wam mieć wielką ochotę na coś słodkiego, czekoladowego i nie mieć nic pod ręką? U nas ten problem jest rozwiązany, bo w takiej

Lamarida.pl
Pieczony sandacz w piwnej panierce z batatami i warzywami 162

Pomysł na rybę smażoną na głębokim oleju w piwnej panierce podrzucił mi mój przyjaciel, ale oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie zrobił czegoś po swojemu. I

ale Pysznie
Ruskie pierogi, czy na pewno? 197

maki , oczywiście można więcej, 2 łyżki oleju, 3 jajka ( jedno całe 2 żółtka), 1 szklanka gorącego mleka i jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. tak wygląda po wyrobieniu Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy(...)dodatkiem łyżki oleju, nie sklejają się. Wyjmujemy , gdy wypłyną na wierzch, można chwilę pogotować Już gotowe    Polecam również :  Pierogi z kapustą i grzybami Zarabiaj w prosty sposób

W kuchennym oknie Ewy
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 666

Przepyszne, mięciutkie i tak naprawdę proste do przygotowania pierniczki nadziewane marmoladą, które po oblaniu rozpuszczoną czekoladą (lub polewą kakaową) smakują niemal identycznie jak alpejskie pierniczki, które kupić można w każdym sklepie. Ten przepis bardzo dawno temu dostałam od koleżanki, a dopiero rok temu podjęłam próbę upieczenia (w sumie piekłam aż 3 razy!bo tak mi wyjadali na bieżąco;)) - strzał(...)Masę jajeczną dodajemy do miski z przesianą mąką (żółtka można też dodać wprost do mąki), dodajemy zawartość z rondelka i śmietanę z sodą, wyrabiamy całość na gładkie, ale lepkie ciasto. Konsystencja powinna być taka, aby kleiło się do rąk, ale nie zostawało na nich. Odstawiamy w chodne miejsce: jeśli do lodówki to na około 1,5-2 godziny, a jeśli

Kolorowy Przepisownik
Kokosowa panna cotta 151

częściowo zastąpiona może zostać mlekiem – panna cotta jest wtedy lżejsza i delikatniejsza w smaku. Panna cotta to jeden z tych deserów, po który warto często sięgać. Jest bardzo prosta do zrobienia i super szybka. Ta, z przepisu poniżej jest na bazie mleka kokosowego i śmietanki, podana z ananasowym chutney. Rewelacja Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam(...)Gotową panna cottę najlepiej wyciągnąć z foremki poprzez zanurzenie foremki na kilka sekund we wrzącej wodzie. Potem wystarczy odwrócić foremkę i panna cotta powinna sama z niej wyjść. Lubisz ciasta bez pieczenia? Sprawdź nasz przepis na Ciasto pomarańczowe The post Kokosowa panna cotta appeared first on MeCooks

mecooks
Tort kawowo - różany! Najlepszy tort na przyjęcie! 188

Tort na urodziny do zrobienia w domu! Dzisiaj specjalnie dla Was mam tort! I to jaki tort! Pyszny, bardzo aromatyczny z dodatkiem kawy i konfitury z

SMYKWKUCHNI
"Chleba naszego poprzedniego..." 184

cieszy mnie robienie chleb dla mojej rodziny, jak i to, kiedy zachęcone przeze mnie i obdarowane zakwasem siostra i mama częstują wypieczonym przez nie chlebem. Najczęściej piekę teraz bardzo prosty chleb wypiekany w garnku/naczyniu. Dlaczego? Jest najprostszy, a równocześnie daje nieskończenie wiele możliwości. Może być na drożdżach, jeżeli nie zaktywizuję wcześniej zakwasu (dowolnego, mój żytni nazywa się Gienek, pszenny(...)zimnego piekarnika naczynie, w którym będę piekła chleb. Musi mieć pokrywkę. Idealne jest naczynie żeliwne, ale uda się też w zwykłym naczyniu żaroodpornym. Kiedy piec się rozgrzewa, biorę ciasto czekające do 12 godzin w temperaturze pokojowej lub do 18 w lodówce. Praktycznie tak samo przygotowuję wersje z zakwasem. Stosuję wówczas zamiast drożdży ok.120-150 g aktywnego zakwasu.  Obsypuję stolnicę mąką

I tu będę miała takie te
SZYBKA BABKA Z KISIELEM 178

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle

Słodkie zapomnienie
Chleb pszenno-żytni z czosnkiem i rozmarynem 225

Ten chleb zrobiłam z myślą o wieczornych gościach – pasował do naszej nasiadówki przed kominkiem – z dobrym winem w jednej dłoni i z kiełbasą pieczoną na kiju

Karo in the Kitchen