Wykonanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i zasypujemy małą ilością mąki. Jak powstanie piana dodajemy resztę mąki, ziemniaki i ugniatamy. Możemy dosypać więcej mąki, bo ciasto nie ma być klejące. Urywamy kawałki, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na placki wielkości małego talerza, które następnie smażmy na głębokim oleju. Możemy je upiec, ale proponuje dodać trochę oleju
Kryzysowa Książka KucharskaWitam serdecznie Propozycja na bardzo prosty w przygotowaniu i smaczny chleb pełnoziarnisty na drożdżach z płatkami owsianymi. Można do niego użyć innej mąki niż pszennej pełno ziarnistej której ja użyłam w przepisie, chlebek wyjdzie tak samo smaczny. Do przygotowania chleba będziemy potrzebować: Użyłam foremki o wymiarach spodu 24 cm x 9 cm i wysokości 8 cm 500 g mąki(...)lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia. Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki : mąkę, sól, mleko, płatki owsiane. Składniki ciasta mieszam łyżką w misce przez około 4 minuty tak żeby składniki dokładnie się wymieszały, ciasta nie wykładam na blat ponieważ jest dość luźne i cały czas mieszam ciasto w misce
Uwaga Babcia Piecze ChlebInne dania główne (np. Pizza z tuńczykiem) Dania główne na słodko (np. Tarta z kawałkami pigwy) * Dodatki (np. Słodkie marchewki, Przystawka z selera) * Desery (np. Krem czekoladowy, Pigwowe cukierki) * Ciasta, torty i inne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb
Z miłości do słodkościDelikatny, prosty, niezbyt słodki torcik pod pierzynką z podprażonych płatków migdałowych, które nadają mu odświętnego charakteru. Torcik, bo upieczony w małej foremce o przekroju 20 cm. Biszkopt wykonany z mąki orkiszowej i krem o smaku mango świetnie harmonizuje ze świeżymi malinami. Na uwagę zasługuje kruchy, razowy spód, przełamujący delikatną strukturę tortu. Opis jest dość przydługi, ale tort jest bardzo łatwy(...)łyżeczki żelatyny 1 op. (100 g) płatków migdałowych 4 łyżki ulubionego dżemu maliny - dowolna ilość Wykonanie: wymieszaną mąkę rozetrzeć z masłem między palcami na kruszonkę. Zlepić ciasto w kulę, owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i upiec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dawna szukałam. Naczynie podobne do durszlaka choć niedziurawe. Praktyczne uchwyty, krótki i długi pozwalają na jego umieszczenie na dowolnej wielkości garnku. Coś wspaniałego, a zarazem tak prostego. Zaliczam to akcesorium do jednych z najpraktyczniejszych. Od dawna czaiłam się z kupnem podstawki na książkę lub ipad. W końcu na nią natrafiłam. Jest to bardzo praktyczne akcesorium, które również może spełniać funkcję(...)prezencie regulowany wałek. Wałek jest 50 cm długi co jest dużym plusem. Na końcach wałka znajdują się 4 kółka, przykręcone plastikową śrubą. Przykręcając wybraną parę kółek można wałkować ciasto od 2 mm do 10 mm grubości. Taki wałek jest bardzo pomocny, zwłaszcza przy przyrządzaniu ciasteczek. Jakie są Wasze ulubione kuchenne akcesoria? Lubicie tak jak ja chodzić po sklepach z kuchennymi
codojedzeniapotrzeba i orientacyjnie wyliczyć: np. kilogram marchwi, pół kilograma pietruszki, 2 puszki kukurydzy...i tak dalej. Przy każdym daniu zrobić podobną listę, a na końcu zsumować wszystko. Trudne? Proste, prawda? :) Kiedy lista zakupów będzie gotowa, wtedy pozostanie już tylko zdecydowanie kiedy i co będziemy przygotować. Niektóre potrawy powinny być na kilka-kilkanaście dni wcześniej przygotowane, a inne wręcz przeciwnie(...)nabrać smaku, więc je nawet trzeba wcześniej przygotować. Zalewy octowe potrzebują, w zależności od wielkości i rodzaju ryby (kawałki z ośćmi, pulpety) średnio 5-10 dni, aby oddać smak. Ciasta - wiem, że niektórzy zjadają i ponad tygodniowe...ja jednak uważam, że ciasto najsmaczniejsze jest do maksymalnie 3 dni od przygotowania. Pieczywo - kupione w sklepie ma zawsze określoną trwałość, jednak
Codzienna kuchnia niecodziennaMazurek musi się pojawić na wielkanocnym stole. Zapraszam zatem na prosty, pyszny mazurek z musem czekoladowym. Idealny, kruchy spód można upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowli wszystkich czekoladocholików i nie tylko. Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim "pijane" śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci(...)kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut ciasto rozwałkować i rozłożyć w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Są miękkie i kruche zaraz po upieczeniu, więc nie trzeba czekać tygodniami na możliwość ich schrupania. Mają świetny, aromatyczny smak przypraw i miodu. Można
Ze smakiem bez glutenu14 - dniowa Kuracja oczyszczająca organizm, odchudzająca dieta warzywno-owocowa. Kolejny przepis z diety warzywno-owocowej. Vegetariańskie dietetyczne Leczo, świetna potrawa na
IzaGotujeWieczorna rozmowa z mężem:- Wiesz co teraz bym sobie zjadł?- Nie wiem- Takie pączki z dziurką, które kiedyś kupowałem na Ozimskiej, tam była taka budka i
bistro mamaWykonanie: Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Orzechy pecan miksujemy w rozdrabniaczu. Mieszamy następnie z pozostałymi składnikami i wykładamy na papier do pieczenia. Najlepiej użyć dwóch łyżeczek do wyłożenia, bo ciasto jest dosyć klejące. Pieczemy ciasteczka ok. 20 minut. Zapisz
rabarbarowozbiór przepisów mini-formacie. Znajdziecie tu śniadaniowe muffinki, brownies w orzechami pekan czy też tartaletki cynamonowe z sorbetem z pieczonych jabłek. Rozdział trzeci zawiera garść pysznych inspiracji na ciasta na każdą porę dnia i moment życia. W tym rozdziale znajdziecie przepis na babkę marmurkową, szarlotkę czy też sernik zebra z truskawkami. Wylatkowo delikatne torty na magiczne chwile w życiu – już(...)Przepisy są ciekawe i mega inspirujące. Polecam ! A teraz – K O N K U R S ! Dzięki Wydawnictwu Esteri , mam do rozdania 3 książki „La Veganista. Wypieki”. Zadanie jest proste. Odpowiedz na 2 na pytania: Dlaczego książka powinna trafić akurat do Ciebie ? Wolisz słodkie czy słone wypieki ? Na odpowiedzi czekam do soboty 26 listopada do godziny
Moja pasja smakutakiego się nie stało :) Nadal sobie świetnie ze wszystkim radzą. Przyznaję, że myję je czasem w zmywarce- zwłaszcza nóż szefa kuchni, jeśli ma do czynienia z siekaniem ciasta, czy to na makaron, czy na kruszonkę. Zawsze jednak mają swoją "działkę" w koszyczku, więc nie dotykają nawet innych sztućców. Noży mam w domu już kilka, ale te naprawdę są najczęściej
Kuchnia w czekoladziewedług jednego przepisu, zasłyszanego ongiś w radiu. Przepis niestety mi zaginął, bo były to wieki temu. Dlatego chlebek według Joasi nie dość, że wyglądał apetycznie, to też wydawał się prosty. Chlebek podbił wkrótce podniebienia mojej rodziny jak i koleżanek w pracy. Co tam, urządziłyśmy swojego czasu nawet wspólny pracowniczy wypiek tego chleba, ale o tym ciii…Doskonały jest jeszcze(...)wyraźnie czuć smak mięsistych dużych oliwek. Z podanych ilości wychodzi 1 spory bochenek. Drukuj Chleb pszenny Składniki Dzień wcześniej 300 gr mąki 1/4 łyżki drożdży 350 ml wody Ciasto 125 ml wody 400-500 gr mąki 2 łyżki soli 1,5 łyżeczki drożdży zioła prowansalskie, oliwki Wykonanie Dzień wcześniej Dzień wcześniej, przed wypiekiem chleba, wszystkie składniki wrzucamy do miski
Mieszam w Garnkuminut, następnie wyciągnij i daj mu ostygnąć i oddać wilgoć. Ale ten chleb pachnie podczas pieczenia! A jak smakuje później! Jest dość słodki, dla niektórych nawet bardziej przypomina ciasto niż chleb – w moim domu jednak ten przepis funkcjonuje jako chleb i jest jedzony z masłem. Stanowi świetne śniadanie – dzieci go uwielbiają, ale jest też doskonałą przekąską za dnia(...)dietą SCD . // PaleoSMAK Nie zawsze jednak możemy dograć czasowo dojrzewanie bananów z ochotą na ten pyszny chleb. Co zrobić, żeby zawsze mieć pod ręką dojrzałe banany? Jest na to proste rozwiązanie – banany doskonale się mrożą . Gdy masz banany, który skórka jest bardziej czarna niż żółta, to możesz je zamrozić – albo całe, albo obrane, albo nawet w plastikowym
PaleoSMAKDzisiaj zapraszam Was na kieliszek swojskiego jarzębiaku. Jeśli ktoś jeszcze nigdy nie próbował, polecam zrobić go samemu. Jest to bardzo łatwy i prosty przepis, wystarczy wybrać się na spacer do lasu we wrześniowe popołudnie, narwać kilka kiści pomarańczowych, jędrnych, jarzębinowych jagód, odpowiednio je przygotować, zalać alkoholem i czekać. Na szczęście niedługo, bo po miesiącu można już go odcedzić, przelać(...)domu. Gdy mamy już jarzębinę w domu to zabieramy się do jej czyszczenia.Owoce jarzębiny odrywamy od szypułek, dokładnie myjemy, równomiernie rozkładamy na blaszce do pieczenia ciasta i wkładamy do ciepłego piekarnika, by nieco przywiędły. Gdy jagody już się dobrze wygrzały, chłodzimy je i przekładamy do foliowego woreczka, następnie mrozimy 2-3 godziny. Po tym czasie odmrażamy jarzębinę
Rozpustne gotowaniechili tymianek oregano imbir w proszku odrobina kminku Wykonanie: Naleśniki: Wszystkie składniki do ciasta na naleśniki umieścić w jednym pojemniku i zmiksować, albo roztrzepać trzepaczką. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie możemy zabrać się za nadzienie. Nadzienie: W woku rozgrzać kilka kropel oleju, na rozgrzany tłuszcz włożyć warzywa, bez potrzeby rozmrażania, przykryć(...)spaghetti? Kilka dni wcześniej mój syn robił spaghetti i jak zwykle sosu zostało na kilka dni, więc resztkę wykorzystałam w tym daniu. Skąd wziął się tabasco? Sprawa bardzo prosta, mój syn zawsze do tego sosu dodaje tabasco, ja jak robię nigdy nie dodaję :) Wracając do przepisu na koniec doprawiamy warzywa podanymi ziołami i przyprawami. Doprawiamy pod własny gust. Podanie
Blondynka Gotujemarcepanu, jednak jak widać do wszystkiego trzeba dorosnąć :). Przy pieczeniu babeczek korzystałam z gotowej masy, jednak efekt końcowy okazał się niepodważanie smaczny. Tym bardziej, że samo przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie, więc w ciągu kilku chwil możecie wyczarować coś naprawdę wyjątkowego! Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1/3 kostki masła pół szklanki tłustego mleka tabliczka białej czekolady pół(...)mieszamy dokładnie. Dorzucamy jajka, jeśli chcemy bardziej zbite babeczki to w całości, jeśli puszyste - ubijamy białka i łączymy z resztą masy. Połowę marcepanu ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta, które przekładamy do blachy wyłożonej papilotkami. Z drugiej połowy robimy 12 kulek, które wkładamy w środek muffinek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Z tej ilości składników
sama złodyczokazji robienia ruskich , powstały również z kaszą gryczaną, twarogiem , na słodko. Link do ciasta ciasto do pirogów . Polecam warto wypróbować. Efekt po ugotowaniu Czego potrzebujemy: Link : ciasto na pierogi Farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej( może buc z woreczka) 1/2 kg sera ok szklanka cukru ( tu według smaku) mięta suszona lub świeża pół łyżeczki cynamonu cukier waniliowy(...)cukru. Lepimy pierogi, można wyciskarką do pierogów . Zrobiłam kilka, ale przeszłam na ręczne. Wokół zlepionego pieroga robimy falbankę, składając jeszcze raz. Falbanka wokół pieroga SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewy