Święta, święta i po świętach... Jak zwykle przeleciały jak jeden dzień, niestety. W tym roku pierwsze dwa dni spędziliśmy rodzinnie, siedzenie, jedzenie, siedzenie, jedzenie, goście, inni
Trufelkowosprawdza się np. ksylitol, cukier kokosowy czy stewia, ale niestety na sklepowych półkach co raz częściej pojawiają się niezbyt dobrej jakości uzurpatorzy zdrowych słodzików, dlatego zawsze czytajcie skład. Kilka prostych zabiegów i mamy bezgrzeszny, pyszny deser. Można? Można… bez nadmiernego spinania się i nadal w dobrym smaku. Na koniec dodam, że u nas ten sernik truskawkowy to coweekendowy(...)dosyć rzadka) na przygotowany wcześniej spód, wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia (najlepiej na całą noc). 7) Kiedy sernik stężeje, poukładać na nim świeże owoce. 8) Przed wyjęciem ciasta z tortownicy oddzielić je delikatnie nożem od jej brzegów. Do krojenia najlepiej używać ostrego noża. Artykuł Lekki sernik truskawkowy na zimno. Deser na zdrowo. pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mezdjęcia w wysokiej rozdzielczości i później delikatnie tylko je wyostrzyć bądź poprawić kolor. No i właśnie z tym mam spory problem, bo o ile przy zwykłych zdjęciach wystarczyło mieć prosty w obsłudze PhotoScape, tak teraz korzystam z Rawtherapee i jak możecie się domyślić- dopiero się go uczę. Efekty mojej "pracy" możecie podziwiać właśnie tutaj. Chleb był pierwszym zrobionym(...)Ustawiamy prędkość 4, temp. 35⁰C i czas 2 minuty. Po tym czasie dodajemy przesiane obie mąki, sól, oliwę oraz ziarna. Ustawiamy prędkość 7 i czas 2 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką (chyba że misa Tefal Companion się Wam zmieści w lodówce- mi nie chciała;), owijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Rankiem ponownie dodajemy
Kuchnia w czekoladzieDatabase Truskawki w kuchni Truskawki uwielbiamy na surowo, i mamy rację, ponieważ wtedy zachowują wszystkie swoje wartości. W kuchni robimy z nich lody, musy, kisiele i galaretki. Dodajemy do ciast, drożdżówek i serników. Ja często przygotowuję lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu
Kulinarne przygody GatityPlacuszki śniadaniowe w wersji de luxe z bananem, kakao i gorzką czekoladą. Pomysł na wartościowe śniadanie na słodko. Mini naleśniczki uwielbiane przez dzieci, dlatego przepis polecany
ProstePesto.plświątecznych ciąg dalszy ! Dzisiaj propozycja na słodko, bardzo słodko. Oto czekoladowe ciasteczka, które będą doskonałym uzupełnieniem innych słodkości pojawiających się na naszych bożonarodzeniowych lub noworocznych stołach. Ich wykonanie jest proste, a efekt wizualny bardzo mi się spodobał, wyglądają jakby ktoś oprószył je lekkim śnieżkiem ! Nie wiem tylko czy następnym razem nie dodam do nich mniej cukru... ? Więc jeśli ktoś(...)niej stopniowo przestudzoną masę czekoladową, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą, wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i chowamy do lodówki na 3 godziny. Ciasto powinno stężeć. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i z powrotem wkładamy do lodówki, ewentualnie wstawiamy do chłodnego pomieszczenia ( wystawiłam na taras) na 15-20 minut, przed wstawieniem do piekarnika
Kulinarne przygody Gatityardzo smaczna babka, składająca się z trzech warstw: waniliowej, kakaowej i kawowej. Puszysta i bardzo prosta w wykonaniu. Polecam! Babka caffe latte PRZEPIS {źródło inspiracji: wielkie żarcie } temperatura pieczenia: 180 °C | czas pieczenia: ok 60-70 min. Składniki 4 duże jaja 3/4 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy lub 1 łyeczka pasty waniliowej 1,5 szkl. mąki pszennej(...)dodawać po łyżce makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Dodać stopione masło, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kawę a do trzeciej łyżkę mąki pszennej dla zachowania tej samej gęstości ciasta. Formę do babki wysmarować masłem, wylewać
coolinarnastrefa.blogspot.comKolejny pomysł na słodkie Halloween to pyszny tort czekoladowy z kremem Oreo i pajęczą dekoracją :) Biszkopt upiekłam według przepisu na prosty biszkopt czekoladowy , zmieniłam tylko nieco proporcje, żeby tort był wyższy (wszystko podaję poniżej), piekłam go w dwóch niedużych foremkach (16 cm każda). Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek(...)warstwę kremu i rozsmarowujemy. Powtarzamy z resztą spodów. Poskładany tort pokrywamy cienką warstwą kremu (nie musi być równa, na razie chodzi tylko o to, żeby złapać wszystkie kruszki z ciasta, które nie powinny przedostać się do kremu). Tort pokryty pierwszą warstwą kremu wkładamy na 10 – 15 minut do zamrażarki. Nakładamy drugą warstwę kremu i wyrównujemy brzegi. Przyklejamy Oreo
Ciastkozercyciasto na chleby wyrasta dość często. "PAELLA/RISOTTO" - przeznaczony do przygotowywania paelli, risotto i innych dań z ryżu i kasz, przygotowywania garnirunków. "BAKE" - do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego. "FRY" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony(...)parze, a także – co istotne – książeczka, w której znajdziecie 100 praktycznych przepisów na dania z multicookera. I oczywiście bardzo dokładna instrukcja obsługi, dzięki której opanowanie tego urządzenia będzie dziecinnie proste. A my dzisiaj mamy dla was dwa dania. Zrobiliśmy je w ramach testowania tego urządzenia. Zrobiliśmy oczywiście więcej dań (bo używamy go niemal każdego dnia), ale dzisiaj podzielimy się
Marder&Marder Manufacturemleka 2% tłuszczu 150 g sera twarogowego półtłustego 1 jajo kurze całe 10 g oleju kokosowego 60 g mąki razowej 100 g szpinaku mrożonego 6 g czosnku Przepis: ciasto: Wszystko mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylać taką ilość masy, aby po uformowaniu (poobracaniu patelni) wyszedł nie za gruby, nie za cienki naleśnik. Smażyć z obu stron. farsz: W garnku na maśle(...)szczególnie. Podwieczorek zjadłam ok. 17:30. Był zbyt słodki. Za dużo miodu. Miód rano, miód popołudniu. Lubię go, ale to dla mnie za dużo. Poza tym to nadal cukier prosty i odniosłam wrażenie, że jego dodatek jest wypełniaczem kalorycznym posiłku. Wolałabym na to konto więcej owoców, jogurtu lub orzechów. Kolacja standardowo już ok. 20. Dziś ani przez chwilę nie czułam
KucharzycaJest elegancka, ale prosta, solidna i dość ciężka, taka, jaka powinna być moja idealna patelnia. Po więcej szczegółów odsyłam Was na stronę firmy Ballarini (click). Przy pomocy patelni Positano Granitium wyczarowałam niebiańsko lekki omlet cesarski.Dwa słowa o samym omlecie. Kaiserschmarren, czyli omlet cesarski, wywodzi się z kuchni austryjackiej. W przeciwieństwie do skomplikowanej nazwy, jest bardzo prosty i szybki(...)chwilę, aż piana będzie błyszcząca. Doskonale ubite białka porcjami dodajemy do masy mleczno- żółtkowej. Bardzo delikatnie mieszamy, aby piana nie opadła.Rodzynki osuszamy na papierowym ręczniku i dodajemy do ciasta. Patelnię rozgrzewamy. Wylewamy dość grubą warstwę ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron aż się zetnie. Niedbale dzielimy omlet na kawałki, posypujemy cukrem i natychmiast podajemy. Jeśli ciasto
Mia Cucina SofietaW Majowej Piekarni pojawiła się propozycja Moniki, która to upiekła ten chleb w swoim żeliwnym garnku. Ponieważ takowego garnka żeliwnego nie mam, a chleb miał być
Grahamka, weka i kajzerkaChoć nie każdy obchodzi Walentynki to z pewnością większość z Was skusiłaby się dzisiaj na taki pyszny i prosty deser ;) Babeczki kakaowe z mąki orkiszowej z konfiturą żurawinową a na górze pyszna czekoladowa bita śmietana. Jeśli nie macie mąki orkiszowej możecie użyć mąki pszennej np. mąki tortowej. Babeczki nie są zbyt słodkie, bo uznałam, że śmietana jest już wystarczająco słodka(...)naczyniach wymieszać łyżką suche i mokre składniki. Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką bądź szpatułką zawartość obu misek. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do foremek, najlepiej silikonowych nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce konfitury i znów po łyżce ciasta aby przykryć konfiturę. Foremki powinny być wypełnione do 3/4 ich wysokości. Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 30-35 minut
Ze smakiem i z pasją