proste ciasto - 15398 przepisów (strona:805/1027)

HAGFISH QUENELLES – DISHONORED 2 – serkeńskie rybne kluski 207

Cesarstwo Wysp, czyli miejsce akcji gier z serii Dishonored, z oczywistych względów obfituje w dostawy ryb, co przekłada się na tutejsze tradycje kulinarne. Nadbrzeża pełne są

Nerds Kitchen
Tort w męskim stylu 172

mogłam się jednak powstrzymać i musiałam użyć złotego pyłku.....uwielbiam jak błyszczy się i mieni. Mam nadzieje że przez to nie stracił swojego męskiego charakteru. Ten tort jest prosty.  W środku bita śmietana, mascarpone i świeże owoce.  Na wierzchu krem z masła, gorzkiej czekolady i skondensowanego mleka. Zrobiłam też brązowo- czerwone mazy na torcie. (Użyłam masy, tej którą(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie. Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery  części. Krem 600 ml śmietany kremówki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jak zrobić dożywotni, domowy zakwas żytni do wypieku chleba? 225

Wypiekanie pieczywa w warunkach domowych jest banalnie proste. Po kilku próbach, gdzie każda była okraszona sukcesem, postanowiłem, dodając to do noworocznych uchwał, że piekarnie będę omijał szerokim łukiem. Nadszedł, więc czas na kolejny etap w wypiekaniu domowego pieczywa. Robimy, więc zakwas żytni. Czytałem na ten temat wiele, zadzwoniłem do babci i z tego zabierając, a z tamtego dodając tworzę(...)niższej niż 18 stopni Jak używać zakwasu? Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego miejsca.  Po 24 h znowu zabieramy 1/3 i znowu

BaRepas
Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu 143

polecamy Wam dodatek w postaci pieczonego jarmużu. Wysoka temperatura zmieni go w zdrowe chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne. Spróbuj też naszych przepisów na: Tartę na kalafiorowym cieście Tartę na brokułowym cieście Tarta ziemniaczana – składniki: 5 średnich ziemniaków Boczek wędzony w plastrach Dwie duże garści jarmużu Mały por 4 jajka 2/3 szklanki mleka 6 łyżek tartego parmezanu

Niedzielny kucharz
Pasta do chleba z makreli wędzonej z serem 148

tylko chwilę się potrudzić i zadbać o dobre źródło wędzonej rybki. U mnie do pasty trafiło akurat to, co było w lodówce. A, że dużo nie było, to jest prosta do zrobienia Możecie dodać śmiało rzodkiewkę, ogórek kiszony, paprykę świeżą i konserwową czy ugotowane na twardo jajko. Co kto lubi i każdemu według jego smaku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type(...)widelcem. Dodajemy przyprawy, keczup i olej. Mieszamy. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/pasta-chleba-makreli-wedzonej-serem/ MieszamWGarnku   Artykuł Pasta do chleba z makreli wędzonej z serem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Mrożona herbata. Z rabarbarem i bzem 178

który myślałam, że nie przetrwa, wypuścił nowe, malutkie gałązki. W tym roku już z niego pożytku nie będzie, ale w przyszłym, kto wie...? Być może doczekacie się przepisów na ciasta z rabarbarem truskawkowym. Jagody goji w końcu wykiełkowały, wprawiając mnie w stan bliski euforii, a leszczyna wypuściła kilka zielonych listków, więc teraz dmuchamy na nią i chuchamy z wielkim zapałem(...)słoneczny weekend, nie zwlekając więc, czym prędzej ukręciłam lody i przygotowałam chłodzący napój. W końcu nie wiadomo, kiedy znów trafi się okazja... Tak naprawdę przygotowanie mrożonej herbaty jest banalnie proste, wymaga jedynie odrobiny cierpliwości, aż całość mocno się schłodzi. Do delikatnej, czarnej herbaty dodałam sporo rabarbaru, dzięki któremu stała się kwaskowata i orzeźwiająca, a całość osłodziłam syropem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciastka owsiane bez cukru i tłuszczu, a mimo to delikatne i słodkie. 141

ciastka śmiało można nazwać wersją podstawową. Tak banalnie prostych i beztłuszczowych i cukrowych jeszcze nie piekłam. Mam w planach zrobić ...(coś) takie po przeróbkach,  a tam  trzeba mieć ciastka. Zazwyczaj używa się herbatników, ale w lżejszej wersji, takie owsiane ciacha  będą bardziej odpowiednie. Pokochałam daktyle za  ich wszechstronność, zastępują cukier, a po namoczeniu(...)płatków, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, sodę i resztę płatków, mieszamy łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, na blaszce wyłożonej papierem, rozkładamy łyżką porcje ciasta. Ja zrobiłam dość duże (1,5 łyżki) i piekłam około 30 minut. Masa jest dość gęsta, ciastka się nie rozpływają,  może tylko delikatnie się płaszczą. Jeśli ktoś zrobi mniejsze

Dieta moja pasja
Limonkowiec 149

Zawsze z ochotą oglądałam program “Ewa gotuje”. Podłapałam z niego sporo fajnych patentów kulinarnych, przepisy były ciekawe i proste. Wiele z nich wypróbowałam i wszystkie dania i wypieki nie dość, że były pyszne to i udane w 100%. Wypróbowałam więc też Limonkowiec. A tu klops! Choć może powinnam powiedzieć maślak. Biszkopt, chyba pierwszy raz w życiu, mi się(...)przesianą mąkę i oliwę, ponownie wymieszać - delikatnie, drewnianą łyżką, nie używając robota, by piana nie opadła. Dużą blachę piekarnikową (40 cm na 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać i włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 st. C na 12-15 minut. Po upieczeniu przełożyć na deskę i od razu usunąć papier. Zostawić do wystudzenia

Cakes By Kejt
Kukurydziana Quesadilla z kurczakiem, mozarellą i ananasem. 272

Bardzo smaczne, proste w przygotowaniu, a do tego są doskonałym pomysłem na wykorzystanie kurczaka, który został z niedzielnego obiadu. To nic innego jak kukurydziane tortille wypełnione ulubionym farszem, a następnie podpiekane, do momentu aż będą chrupiące, a ser delikatnie się rozpuści i połączy wszystkie składniki. SKŁADNIKI tortille kukurydziane ( 5-6 sztuk) szklanka mąki pszennej szklanka mąki kukurydzianej 4 łyżki(...)obrócić frytki na drugą stronę i piec kolejne 10 min. 2. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodać sól i oliwę, wymieszać. Wlać powoli wodę i rozrobić ciasto widelcem, jak składniki się połączą wyrabiać ciasto aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. 3. Jogurt wymieszać z majonezem, dodać: otartą skórkę

DefinicjaSmaku
Pan rústico wg Hairy Bikers' Bakeation 209

Wyłóż ciasto na blat roboczy, następnie dwukrotnie je rozciągnij i złóż. Uformuj okrągły bochenek i włóż go do natłuszczonego smalcem okrągłego naczynia żaroodpornego o średnicy około 26 cm. Oprósz ciasto delikatnie maką, przykryj je i odstaw do powtórnego wyrastania w ciepłym miejscu na około 60 minut - na przykład do zamkniętego piekarnika z włączonym światełkiem. Po zakończeniu wyrastania nakryj naczynie żaroodporne(...)kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb razowy pesto na starterze Tang Zhong 232

Chleb ze smakiem zielonego pesto. Prosty pomysł, wykonanie też - wystarczy do chleba razowego Tang Zhong dodać odrobinę pesto. Oczywiście można użyć pesto czerwone. Świetnym dodatkiem na chlebek jest cieniutko pokrojona szynka wędzona, równie bardzo smakuje z wędzonym serem, niezależnie czy jest to ser biały czy żółty.Niestety więcej możliwości nie udało się wypróbować, bo chlebek zniknął, a współkonsumentka stwierdziła(...)Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana.Uformuj kulę, przełóż

Grahamka, weka i kajzerka
Knekkebrød, norweski chrupki chlebek 224

będzie się nam lepiło do rąk. Blachę  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i kroimy na prostokąty. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu  chlebki razem z papierem przenosimy na kratkę(...)Craving Konwalie w kuchni Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magnolia-rozmaryn Moje domowe kucharzenie Moje małe czarowanie Nieład Malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Proste potrawy Red and Pale Ruskie raz! Smakowe kubki Smakowity chleb Stare gary W poszukiwaniu SlowLife W sezonie Zacisze kuchenne

Kulinarne przygody Gatity
Liebster Blog Awards 133

nagroda, którą otrzymuje się   od innego blogera. Jest to forma docenienia i wyróżnienia szczególnie dla początkujących blogów, które dzięki temu mogą zdobyć na popularności. Zasady są bardzo proste. Po otrzymaniu nagrody należy na swoim odpowiedzieć na 11 pytań zadanych przez blogera, oraz wybrać do nominacji 11 innych blogów, które lubimy. Nie można nominować bloga, od którego otrzymało się(...)mnie bloga. 2.     Jakie smaki wolisz piec czy gotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyć J 3.     Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego i tortu. 4.     Co jest dla Ciebie najcenniejsze? Moja rodzina, przyjaciele i radość w życiu

Mania Gotowania
Racuchy z jabłkami 172

Racuchy robię, gdy mam ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie prostego w wykonaniu. Placuszki wychodzą pulchne i dobre. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 szklanki zsiadłego mleka lub kefiru 3 szklanki przesianej mąki pszennej 2 jabłka olej do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: 1. Żółtka utrzeć z cukrem, solą, sodą i zsiadłym(...)ubitą pianą z białek. 4. Dodać pokrojone w małe kawałki jabłka (choć tu jest dowolność, mogą tez być inne owoce). 5. Na patelni rozgrzać tłuszcz i łyżką nałożyć ciasto formując nieduże placuszki. 6. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem. Ja uwielbiam racuchy także z dżemem wiśniowym lub porzeczkowym. Fajnym dodatkiem jest także bita śmietana

Pasja Smaku
Ślimaki 154

Pyszna i prosta przekąska. Pierwszy raz ją jadłam na domówce, były dwie wersje tego przysmaku. Jednak ta zdecydowanie podbiła moje serce :). Dziękuje Ado za rewelacyjny przepis :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 500g pieczarek 1 średnia cebula ( może być czerwona) 1 ser pleśniowy camembert (lub inny-ulubiony) przyprawy: sól pieprz, suszone oregano i bazylia olej do smażenia papier do pieczenia Pieczarki

Pudełko rozmaitości

Proponowane wyszukiwania