proste ciasto - 15398 przepisów (strona:796/1027)

Kochamy GENIALNE rozwiązania! 2- składnikowe ciasteczko-krakersy z siemieniem lnianym 254

    Nie mogłam się doczekać, by podzielić się z Wami tym przepisem! Patrz powyżej : jest GE-NIAL-NY!  Poszukując inspiracji do przepisów z siemieniem

Gotowanie to kochanie
105. Chrupiące serduszka czyli: gofry z korzenną, piernikową nutą. 229

Witajcie kochani. Ostatnimi czasy zafundowałyśmy sobie małą przerwę. Cóż.. początek pochmurnej, jesiennej aury aż prosi nas o chwilę oddechu i błogiego lenistwa. Ale z dniem

Symfonia Smaków
Tort czekoladowy z kremem miętowym - urodzinowy 300

Tort Urodzinowy. Nie na 18 - te, ale na kolejną szczęśliwą dziesiątkę.... Dlatego jest okazja by wypić lampkę szampana :)                

Proste Potrawy
Maślane, ucierane ciasteczka. 136

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy okrągłe ciasteczka. 3. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut. 4. Upieczone ciasteczka

Izabelawkuchni
KLASYCZNA BABKA PIASKOWA 107

Prosta, klasyczna babka piaskowa.  Sypka dzięki dodaniu do niej mąki ziemniaczanej.  Im więcej jest tej mąki (w stosunku do pszennej) tym babka jest bardziej ... sucha. Długo zachowuje świeżość, śmiem twierdzić, że im starsza tym lepsza 😉👍 Składniki: 200 g masła lub margaryny 150 g cukru 1 cukier waniliowy (16 g) 4 jajka szczypta soli 120 g mąki pszennej(...)cytryny. Ubijać do połączenia się składników. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać całość łyżką.  Foremkę tzw. keksówkę wysmarować masłem i posypać mąką. Przelać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 - 50 minut

Walijskie Pichcenie
Carbonara z cukinią 189

Carbonara z cukinią to idealne połączenie klasycznej carbonary (przepis TUTAJ) z cukinią. Oprócz niebiańskiego smaku nasz makaron będzie też bardzo apetycznie wyglądał. Uroku doda zielony dodatek

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bułeczki serowe prosto z Brazylii 175

mąki- intensywnie mieszając tak długo, aż cała mąka wchłonie płyn. Następnie przełóżcie do miski i używając miksera z hakiem, miksujcie około 7 do 10 minut. Nie przejmujcie się, że ciasto będzie glutowate, gumowe i ciągnące. Można wyrobić rękoma, ale musicie uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto będzie dość oporne. Następnie dodaj roztrzepane jajka w dwóch turach, dokładnie mieszając po każdym

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort kanapkowy rybny 167

Tort wytrawny w formie dużej kanapki czemu nie. Zachwycimy nim gości i rodzinę. Polecam jako przekąskę w innym wydaniu. Jest naprawdę prosty do zrobienia. Dekoracje można zrobić dowolne. przepis na chleb: 500 g mąki pszennej typ 650 2 łyżki mąki żytniej 720 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 i 1/2 szklanka letniej(...)łyżki mąki pszennej, szczyptę cukru i mieszam zaczyn. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę resztę, sól, olej i zarabiam ciasto mikserem. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dno formy o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto zagniatam, formuję okrągły bochenek, wkładam do formy i odstawiam na 30 minut

wesoła kuchnia
Placki ziemniaczane po królewsku z sercem i sosem pomidorowym. 102

kuchnia włoska jest smaczna, uniwersalna i prosta to już wiemy. Teraz czas wprowadzić kuchnię mieszaną czyli nasze placki ziemniaczane w wersji wypasionej i sos pomidorowy zrobiony zgodnie z  e -book #smakjęzyka . Na którym znajdziecie nie tylko ten, ale i wiele innych włoskich przepisów, tak po włosku jak i po polsku.  Kto chce się uczyć języków i poznawać(...)sito aby odsączyć nadmiar płynu, po 10 min przekładamy do naczynia, ścieramy cebulę i doprawiamy.  Delikatnie zlewamy płyn po ziemniakach, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. W ten sposób nie potrzebujemy dodawać mąki do ciasta, jest ono czysto ziemniaczane,a podczas smażenia mniej pryska. Do tego placki są bardziej delikatne i chrupiące.  Pierwszą patelnię smażymy

Dieta moja pasja
Kotlety ziemniaczane z marchewką,kapustą i pieczarkami z sosem serowym 113

Witam Kochani :-)  Dziś przychodzę do Was z przepisem niezwykle prostym a pysznym.  Chcę Wam przedstawić mój sposób na kotleciki ziemniaczane z wieloma dodatkami i pysznym sosem serowym :-) Danie jest idealne na obiad czy przekąskę.  Serdecznie polecam i zachęcam do wypróbowania :-) SKŁADNIKI: -1 kg ziemniaków -2 duże marchewki -1 duża cebula -2 ząbki czosnku -2 średnie pieczarki(...)mieszamy by się nie przypaliło-studzimy. Do zmielonych ziemniaków i marchewki dodajemy usmażone pieczarki,cebulę,kapustę i czosnek. Dodajemy mąkę,jajka, sól,pieprz i wszystko dokładnie mieszamy na gładkie ciasto. Z ciasto formujemy kotleciki,obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. SOS -wszystkie składniki dajemy do garnka,gotujemy do rozpuszczenia serków. Chwilkę studzimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Muffiny czekoladowe z malinami 202

sprytne patenty. Gosia, to wcale nie koleżanka z sąsiedztwa, choć i taka może być bardzo pomocna, bo przecież - co dwie głowy to nie jedna !My jednak szukaliśmy prostego rozwiązania przy pieczeniu muffin bez odpowiedniej blachy. Świetnym rozwiązaniem są jednorazowe aluminiowe foremki do wypieków . Sprawdźcie w sklepach i koniecznie kupcie. Takie sztywne foremki sprawdzają się także, gdy chcemy przetransportować muffiny(...)jednolitą masę. Do mokrych składników przesypać składniki suche oraz posiekaną czekoladę - szybko i energicznie zamieszać do połączenia składników. Nie miksować, nie ucierać - składniki mają się tylko połączyć. Przygotowanym ciastem napełniać aluminiowe foremki do muffinek, do wysokości 3/4 wysokości. Na wierzchu ułożyć kilka malin, wciskając je nieco w ciasto. Piec w temperaturze 185 stopni C przez 25 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pyzy z kaszy jaglanej ze szpinakiem 158

Jeżeli kasza już ostygła przystępujemy teraz do mielenia. Tym razem dokonamy tego za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Po zmieleniu, dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy. Łyżką stołowa nabieramy ciasto i formujemy kulkę w której to palcem robimy wgłębienie. Dołek wypełniamy szpinakowym farszem i zalepiamy otwór. Tak przygotowane pyzy, wkładamy delikatnie do wrzącej wody i na bardzo małym ogniu, gotujemy

Markowy smak
Ciasteczka cytrynowe z serkiem ricotta 204

Przepis na te ciasteczka pochodzi z książki The hummingbird bakery. Home sweet home . Jest niezwykle prosty, szybki, a efekt zniewalający! Ciasteczka są mięciutkie, puszyste, delikatnie, świetnie nadają się do porannej kawy. Oczywiście zmniejszyłam trochę ilość cukru w przepisie. Oryginalnie ciasteczka powinny być polane lukrem cytrynowym, ale jako, że nie przepadamy za lukrem i ograniczamy ilość spożywanego cukru zastąpiliśmy go polewą(...)gładką masę. Dodajemy jajko - ubijamy do połączenia składników. Dodajemy serek ricotta, sok i skórkę z cytryny - ponownie miksujemy do połączenia składników. 3. Dodajemy małymi porcjami sypkie składniki do masy ciasta i miksujemy do połączenia składników. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto w dosyć dużych odstępach od siebie (dwie łyżki ciasta na jedno ciastko). 5. Ciasteczka pieczemy w piekarniku

W kuchni Katie
Jagodzianki FIT z kruszonką kokosową - IV 137

rondelku razem z olejem kokosowym. Nie dopuszczać do zbyt wysokiej temperatury, bo gorące mleko unieczynni działanie drożdży Odstawić i dać czas olejowi kokosowemu, by się rozpuścił składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość  wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Podzielić na 10 części, najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ekspresowy, bezglutenowy placek śniadaniowy z mąką z quinoy 161

Czasem mi się nudzą płatki, albo nie chce mi się piec bezglutenowego pieczywa, wtedy na śniadanie robię ten banalnie prosty i szybki placek, który można potraktować jak kanapkę, naleśnika, lub tortillę. Można go jeść na ciepło i na zimno, na słodko, na słono, na ostro, jak się komu podoba. W tym wydaniu zgięłam go na pół i zapakowałam do środka(...)składniki nadal mieszając, aby nie było grudek (można to też zrobić mikserem, ale wolę ręcznie, bo rano zwyczajnie nie chce mi się wyciągać całego tego sprzętu dla jednego placka ;) ). Ciasto powinno wyjść gęstsze, jak na naleśniki, ale nadal lejące. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię do beztłuszczowego smażenia (jeśli takiej nie macie, można też zrobić na zwykłej na odrobinie tłuszczu

Quinoa Raz!