niezwykle lekki,puszysty i pełen smaku sernik. W zasadzie podobnie jak poprzednim razem ( przepis tutaj ) przygotowany został na kanapkowym serku śmietankowym typu Filadelfia. Przepis jest banalnie prosty i potrzebujecie nieskomplikowanych składników. Bardzo przyjemny i intensywnie czekoladowy. Sernik pieczony jest w trzech etapach i tak naprawdę jeśli chcemy uzyskać pożądaną konsystencję lekkiej pianki to należy ściśle trzymać się przepisu(...)minut, po tym czasie całkowicie wyłączamy temperaturę i pozostawiamy na kolejne 15 minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i wyjmujemy wypiek. Studzimy całkowicie . 5. Gdy ciasto jest wystudzone wywracamy je na paterę do góry nogami tak by węższa część była na górze a szersza na dole. 6. W kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę, gdy będzie
vaniliowoczekoladowajeden z najlepszych smaków Mazowsza... Nad recepturą myślałam długo, bo zależało mi na dokładnym odtworzeniu smaku, który tak zawładnął moimi kubkami smakowymi.. i udało się. Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu i bardzo pyszne! Polecam :-) Składniki na ok. 35 szt: 2 białka 60 g cukru pudru 60 g mąki 40 g masła w temperaturze pokojowej Normal(...)stopniowo dodawać białka, nie przestając miksować. Wlać ekstrakt waniliowy i powoli wsypywać mąkę, mieszając całość łyżką. Dokładnie wymieszać by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą, gładką masę. Tak powstałe ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą gładką końcówką o szerokości ok. 1 cm. Można użyć też rękawa cukierniczego bez końcówki - po prostu odciąć torebkę na wymaganą szerokość. Piekarnik rozgrzać
maniapieczeniaprostu posypane świeżo startym parmezanem i skropione oliwą z oliwek. Ja dodaję do nich pesto z rukoli , ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka: Pesto z buraka liściowego Mangold Bazyliowe pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto(...)dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, natkę i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką. Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy
Kulinarne przygody GatityMam tak czasem (z niektórymi osobami), że malutki komplement, który od większości osób byłby miły, ale to wszystko, a od tej jednej szczególnej, sprawia że rosną
Przepysznik - BLW i nie tylkoRolada mięsno-serowa to przepis nie tylko dla fanów serowych smaków, ale także prostego gotowania z łatwo dostępnych składników. Mięso mielone i żółty ser dostaniemy praktycznie wszędzie. Sprawdzi się jako danie główne, ale zdecydowanie lepiej sprawuje się jako przystawka – jest idealna na wszelkie przyjęcia, parapetówki czy Sylwestra. Duża ilość żółtego sera sprawia, że roladka jest bardzo sycąca – wystarczą(...)tartej, dwie łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę, posiekany szczypiorek i startą marchewkę. Wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy – najlepiej wyrobić dłonią. Po upieczeniu ciasto serowe wyciągamy i lekko studzimy (powinno być jeszcze ciepłe, ale nie bardzo gorące). Odwracamy, kładąc roladę na bawełnianą ściereczkę lub nowy kawałek papieru i delikatnie zrywamy papier do pieczenia. Rozkładamy
Poezja smakumoże pokusicie się i upieczecie własny chleba na Sylwestra ? Oto bardzo prosty sposób na pyszny pszenny chleb domowy na drożdżach. Wprawdzie odpowiedniego garnka do upieczenia tego chleba w mojej przepastnej kuchni nie znalazłam, ale może Wy znajdziecie, więc tytuł pozostawiam taki jak u Berniki w Jej kulinarnym pamiętniku , to jest tam gdzie wypatrzyłam ten przepis. Mój(...)dodajemy do nich pół łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy około minutę. Miskę z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie ciasto wykładamy na posypany mąką blat i kilkukrotnie składamy w kopertę, po czym formujemy
Kulinarne przygody Gatitymąkę (nie wszystko od razu, najpierw jakieś 3/4) oraz drobno posiekaną natkę i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest jest jeszcze bardzo lepka, dodajemy resztę mąki. Dobrze jest wyrabiać ciasto na kluseczki z jeszcze ciepłych ziemniaków, wtedy zabiorą mniej mąki i będą niezwykle delikatne w smaku. Masę dzielimy na części, z każdej rolujemy wałeczek i kroimy go na kwadratowe kawałki(...)czas lodówkę wypadałoby rozmrozić. Wtedy też powstał pomysł na to danie. Gdybym miała przygotowywać je od podstaw, zajęłoby mi to o wiele więcej czasu, a tak mamy pyszny i prosty obiad i nie trzeba pół dnia spędzać w kuchni. Ok, wiem, że część z Was pewnie to lubi (tak samo jak ja ;)), ale czasem warto wyjść z domku i skorzystać
Ratunku obiadzyskały by na smaku gdyby je polać czekoladą mleczną ale ja nie lubię dodawać kalorii więc u mnie są bez polewy. Zapraszam... (Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków) Stopień trudności- proste, trzeba pamiętać o rozgrzanym piekarniku przed włożeniem ciasteczek inaczej mogą się rozlać Skala smaku- 7/10: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)jajka, po każdym dodaniu dobrze zmiksować. 4. Dodać wanilię, wymieszać. Wsypać mąkę i mieszać, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wsypać orzechy i poszatkowaną czekoladę. 5. Formować z ciasta kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać (ciasto jest dość klejące, więc dobrze jest od czas do czasu opłukać ręce) lub nakładać łyżeczką. Piec
Kubki smakuCzasami trudno mi żyć ze sobą :) Zrobić klasyczne eklerki? Eeeee, niee! To byłoby za proste. Więc sobie wymyśliłam takie dwu smakowe. W sumie też nie były trudne, tylko trochę pracochłonne, a to Kochani trochę kłóci się z moim brakiem cierpliwości. Cóż, było zrobić jak fantazja mnie poniosła, oj, poniosła bardzo, jak widać zresztą, ale warto było! Oj warto(...)mnie to normalne. Powiem Wam tylko, że warto ubrudzić te wszystkie garnki, warto poświęcić ten czas. Z książki wykorzystałam przepis na krem kawowy i polewę czekoladową, przepis na ciasto w tej książce dla mnie okazał się lekkim niewypałem. Cóż, po przeczytaniu przepisu już miałam wątpliwości, ale co ja tam wiem Blondynka jedna jak tam mi sam Mistrz pisał
Blondynka GotujeTo jedno z tych dań, które jest nie tylko zdrowe ale i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie to możemy zaliczyć do dań jednogarnkowych, bo całość przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Moje pierwsze boje w ramach Weekendowej Cukierni okazały się wiekim sukcesem. Spojrzałam na przepis i wydał mi się specyficzny i dziwny, że tak to ujmę
Przepysznik - BLW i nie tylkoCantuccini - włoskie ciasteczka z migdałami Cantuccini - przepyszne, włoskie, chrupiące ciasteczka, które uwielbiam! Są twarde jak suchary, ale to właśnie ich urok! Idealnie nadają się do maczania
Moje Qulinariapodwieczorek z popołudniową hertatą, jako wysublimowany deser nasiąknięty słodkim Vin Santo, lub jako pyszny polepszacz humoru, do zażywania w ciągu dnia na życzenie! Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrealizowania, a ciasteczka są lekkie i aromatyczne, pokryte pysznym laskowo-karmelowym krokantem. Tak jak w przypadku cantucci, przepis uwzględnia powójne pieczenie, które dodaje im chrupkosci i pozwala(...)krem, dodać cukier ze skórką cytrynową i cukier waniliowy, 2 żółtka, zmiksować. Po trochu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i serek ricotta. Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto na 4 równe części i uformować 4 podłużne, płaskie wałeczki. Wałeczki posmarować lekko ubitm białkiem z dodatkiem mąki ziemnaczanej, posypać brązowym cukrem i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Mia Cucina SofietaWiem, wiem, sernik krakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia…. Ku mojemu zdziwieniu, żadne trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek piekł(...)semolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej skórki pomarańczowej oraz szczypty kardamonu. Serniczek smiało mogę uznać za mój kulinarny sukces, ponieważ nawet moje dziatki, które z reguły nie przepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto: 250 g mąki 1 jajko 150 g masła
Mia Cucina Sofietamoja córka, która czynnie brała udział w powstaniu tego wypieku, już dopomina się kolejnej sesji w kuchni. To oznacza, że wkrótce możecie się spodziewać nowego przepisu. Oby był tak prosty jak ten i efekt tak samo smaczny. Pragnę tylko nadmienić, że zapewne niektórzy z Was znają już ten przepis, bo nie jest to nic odkrywczego, ale jeśli jest ktoś(...)całkowitego wystygnięcia. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy miękkie masło. Następnie dokładamy przesianą mąkę z solą, proszkiem i sodą. Dolewamy zimną herbatę. Dokładnie łączymy składniki. Na końcu do ciasta dokładamy rodzynki. Małą foremkę do babki smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180°C. Wystudzoną babkę pokrywamy lukrem. Normal 0 21 false false false
Przysmaki KarolkiZielono mi! Ah tak tak, na sercu i w duszy, za oknem i na talerzu. Dziś moje pokrewne irlandzkie dusze świętują Dzień Św. Patryka, w oczach
Przepysznik - BLW i nie tylkokarmię swoich najbliższych, już od jakiegoś czasu nie używam gotowych mas kajmakowych, choć nie ukrywam iż kiedyś używałam... Nie zdawałam sobie sprawy, że przygotowanie masy krówkowej jest tak banalnie proste. Zajmuje to dosłownie 40 minut i mamy pyszną (aż za...) domową masę kajmakową, bez białego rafinowanego cukru (dla mnie to istotne), bez konserwantów, bez wzmacniaczy smaku, itd.itp. Moja masa(...)szklanego naczynia i odstawiamy do przestudzenia. Po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w lodówce. W zamkniętym naczyniu (najlepiej w słoiku) może stać nawet kilka dni. Gdy chcemy użyć masę do polania ciasta, należy ją po wyjęciu z lodówki lekko podgrzać, wówczas stanie się płynna. Moja była po wystudzeniu bardzo gęsta. masa z nierafinowanego cukru trzcinowego złocistego
Smaczne Zdrowe