ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche, potrafi się mocno kleić i łamać. Przez swoją konsystencję i dodatek orzechów nie nadaje się też do wycinania bardzo skomplikowanych wzorów – postawcie raczej na proste kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około
Karo in the KitchenCzasami mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, ale zaraz po zjedzeniu batonika pojawiają się wyrzuty sumienia. W takim przypadku proponuję prosty domowy wypiek ze zdrowej kaszy jaglanej z owocami. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej szczypta soli 55 g masła 500 ml wody 1 banan 2 łyżeczki cukru trzcinowego 180 g borówki amerykańskiej 2 gruszki WYKONANIE Do garnka wlać wodę(...)wrzucić do kaszy, po czym zmiksować na jednolitą masę (najlepiej blenderem ręcznym). Do masy wsypać umyte borówki i delikatnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Gotowe ciasto przełożyć do formy tortowej o średnicy 22 cm i wyrównać górę. Pozostałą gruszkę pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Piec na środkowej półce piekarnika 40 minut. Po tym czasie
Passions hobbies lifezebry? Chyba wszyscy jedli ja w dzieciństwie, ale nie wszyscy ja robili. Ta prosta, chociaż trochę pracochłonna babka jest tak ładna, że najchętniej bym jej nie zjadała tylko na nią patrzyła ;) W zebrze najlepsze jest to, że to tak naprawdę od nas zależy jakiego gazowanego napoju użyjemy. Mi najlepiej odpowiada czerwona oranżada, ale pyszna jest również z fanta, wodą(...)całość będzie puszysta i błyszcząca dodajemy po jednym żółtku cały czas mieszając. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypywać partiami na przemian z olejem oraz oranżadą, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. Na koniec dodać opcjonalnie zapach. Ciasto podzielić na dwie równe części ( w dwóch miskach). Do jednej dodać 2 czubate łyżki mąki, a do drugiej kakao
ChilliJemyEfektowny deser może być bardzo prosty do przygotowania. Ja tym razem wykorzystałam swój stary przepis na sernik na zimno, ale na wierzchu zamiast standardowej galaretki, zrobiłam kremowy topping z naturalnego serka i japońskiej herbaty matcha. Nadaje ona zielony odcień i intensywny smak. Do tego beziki, maliny, pistacje – i już mamy coś niezwykłego. Ciasto tak szybko znikło, że zabrałam się
Poezja smakuPółki sklepowe uginają się pod gotowymi ozdobami do ciast. Jednak nic nie sprawia takiej przyjemności jak przygotowanie takiej ozdoby samemu. Początkowo wydaje się to trudne jednak z czasem jest to łatwiejsze. Aby czekoladowe ozdoby przypominały te sklepowe należy kilka prostych reguł i przepisów. Czy do stworzenia czekoladowych ozdób potrzeba specjalnych urządzeń czy figur? Nie koniecznie. Oczywiście możemy zaopatrzyć się(...)ciepłej czekolady dodajemy kawałki odłożonej czekolady. Mieszamy do momentu,aż drobinki się roztopią w czekoladzie, a czekolada . Następnie tak przygotowaną czekoladę lekko podgrzewamy. Tak przygotowaną czekoladą możemy polać ciasto czy zrobić pralinki. Tak przygotowane ozdoby chłodzimy i ostrożnie odrywamy od papieru i układamy na cieście. Czekoladowe ozdoby na bazie masła: Składniki 200 g czekolady 50 g masła Czekoladę roztapiamy
Ciasta z tradycjamiWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na makowiec dla osób uczulonych na gluten (chorych na celiakie). Makowiec jest pyszny i prosty w przygotowaniu, polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali: użyłam foremki o wymiarach 24cm x 24cm 500 g maku sparzonego i zmielonego 500 g jabłek winnych 150 g cukru pudru 125 g masła lub margaryny o temperaturze(...)łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Makowiec bezglutenowy Przygotowanie: Mak przygotowałam według tego przepisu: Przepis na przygotowanie maku Przed przygotowaniem ciasta jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję przez chwilę, tak aby składniki się połączyły (nie będzie
Uwaga Babcia Gotujeskładniki na 1 biszkopt jasny: (pieczemy 2 takie biszkopty) 45 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone
Domowy Smak JedzeniaOstatnio w pracy zostałam poczęstowana babką cytrynową, pyszna! Tym razem chciałam zrobić ją sama. Jak się okazuje jest ona bardzo prosta w wykonaniu, robiłam babę pierwszy raz i została przetestowana - będzie u mnie na Wielkanoc. Bazowałam na przepisie, który jest na margarynie "Kaśce". Cytrynowo bardzo wyszło! Składniki 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 2 cytryny 1 łyżeczka proszku(...)wycisnąć sok. Połączyć skórkę z sokiem. Dodać do masy kolejną szklankę mąki i sok z skórką. Miksować do czasu powstania jednolitej masy. Blaszkę posmarować margaryną i posypać mąką. Wlać ciasto i dać do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 40 min. Przygotować lukier - wycisnąć sok z drugiej cytryny, cukier puder wymieszać z sokiem (ok 10 łyżeczek soku) i polać
pink envelopecuda do dekoracji tortów czy fantastyczne nowe ceramiczne formy do ciast. Ktoś może zapytać, po co wydajesz na to pieniądze skoro nie pieczesz. No właśnie do tego zmierzam. Wracam! Ale nie tak na niby. Wracam z nową dawką, mam nadzieję, ciekawych przepisów, które pozostają oczywiście w klimacie prostych ale smacznych łatwych deserów i uwaga fajnych wytrawnych dań(...)często królują u nas takie wynalazki jak właśnie kisz. Dziś mam dla Was przepis na Quiche ze szpinakiem. Mam nadzieję, że zasmakuję Wam tak jak mi ;) Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) opakowanie sera feta 2-3 ząbki czosnku (w zależności od upodobań
Słodkie PrzyjemnościPrzeglądając moje przepisy na ciasta czekoladowe i brownie zauważyłam, że dawno nie piekłam brownie ale również i sernika . Nie pozostało mi nic innego jak tylko upiec cheesecake brownie czyli sernikobrownie. Przepis na sernikobrownie jest bardzo prosty. Wystarczy wybrać jakieś ulubione brownie, serniczek robi się praktycznie sam…i połączyć obie masy. Prawda, że łatwo! Nie muszę dodawać, że sernikobrownie smakuje(...)temperaturze. Wymieszaj twaróg z cukrem, wanilią i jajkiem. Wyłóż na brownie i widelcem lekko połącz z masą czekoladową. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 20 minut. Ciasto powinno się lekko uginać na środku. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze dojdzie. Ostudź ciasto i pokrój na kawałki. Smacznego! The post Cheesecake brownie czyli dwa ciasta w jednym appeared
codojedzeniaczyli Kresów Wschodnich. Długo zresztą nazywane były pierogami lwowskimi. Prosty farsz ziemniaczano-twarogowy z dodatkiem podsmażonej cebulki jest uniwersalny. Można go zastosować nie tylko do przygotowania tradycyjnych ruskich pierogów, ale w pasztecikach, naleśnikach, zapiekankach, bułeczkach. Dla większości, która uważa, iż przygotowanie pierogów jest czynnością pracochłonną adresuję dzisiejszy przepis - pierogi z ciasta francuskiego. Jeśli masz przygotowany farsz piergi robi się błyskawicznie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się nazwać sernikoholiczką. Gdybym miała wybrać jakie ciasto jest moim ulubionym bez wahania powiedziałabym, że sernik. Przepis na ten sernik jest w mojej rodzinie od kiedy pamiętam, niegdyś piekła go moja babcia, później mama i ja od kiedy "zakochałam się" w kuchni. Przepis może wygląda na skomplikowany ale jest naprawdę bardzo prosty do wykonania. Sernik nie tylko pięknie się(...)łyżeczka proszku do pieczenia parę kropli aromatu migdałowego Wykonanie: Mąkę i cukier puder przesiać. Dodawać po kolei, masło, śmietanę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Zagnieść ciasto. Wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: 1.20 kg sera białego tłustego szklanka cukru pudru
Krakowskie smaki AniKajmak swą słodyczą dopełnia całości. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, należy połączyć najpierw suche, a następnie mokre składniki ze sobą, po czym krótko zmiksować całość. Poszczególne placki na tort piecze się krótko w trzech tortownicach, ale nie martwcie się, jeśli nie macie ich u siebie. Zmiksowana masa na ciasto może bowiem spokojnie poczekać do następnego pieczenia, wiec możecie
Słodko-Słony Świat Ilonyniego orzechów, a tu one występują i muszę przyznać, że ciasto na tym bardzo zyskuje :). Nie nazwałam go Pleśniakiem z tego względu, że tu, gdzie obecnie mieszkam pod tą nazwą chyba nigdzie nie występuje, a przepis pochodzi właśnie od tutejszej gospodyni. Bardzo je lubię; niby proste i niewyszukane, a jednak ma w sobie to coś ;). Niezwykle smaczny umilacz(...)dżem wiśniowy ) Wykonanie: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia i 1/2 szklanki cukru. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i posiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Gdy sypkie składniki i masło zaczną się ze sobą łączyć dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 3 części - jedną większą i dwie mniejsze
Opowieści z piekarnikaspędzać zbyt wiele czasu w kuchni, nie potrzebna Ci satysfakcja z wykonania bardziej skomplikowanych ciast, (spróbuj truskawkową chmurkę , lub tartę z pianką i bitą smietaną ) i nadal masz ochotę na wypieki z truskawkami, to te babeczki są dla Ciebie! Bardzo proste i szybkie, pulchne i mięciutkie, idealne na podróż, chwilę relaksu i zapomnienia
Upiecz sobie babeczkę