proste ciasto - 15398 przepisów (strona:469/1027)

Pączki bez smażenia 147

Odchudzona wersja pączków :), wspaniałe puszyste i wodzą człowieka na pokuszenie, żeby sięgnąć po następnego.... Przepis banalnie prosty, kochani wypróbujcie koniecznie, bo czas karnawału powinien być słodki!. Składniki na ok. 40 sztuk, wykrawałam kółkiem o średnicy 5-6 cm: - 50 dag mąki pszennej, u mnie typ 500 - 5 dag świeżych drożdży - 18 dag roztopionego ciepłego masła - 3 jaja - 5 łyżek cukru(...)rozpuszczamy z cukrem, mieszamy do rozpuszczenia cukru, odstawiamy do przestudzenia. Jajka w całości ubijamy widelcem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łączymy z resztą składników. Zagniatamy elastyczne, miękkie ciasto, przykrywamy szczenie folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 50-60 minut. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony blat kuchenny, przyciskami dłońmi tworząc koło, grubość

Apetyczna babeczka
MURZYNEK Z DŻEMEM 124

Mocno czekoladowy i wilgotny murzynek z domowym dżemem z dyni i polewą z mlecznej czekolady -  inspirowany jesienią 🍂 Przepis prosty i szybki a wypiek zaskakujący !  Gorąco polecam  Składniki:   3 jaja  1 szklanka cukru  3 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka oleju  3 łyżki ciemnego kakao 1/2 słoika dżemu (ja użyłam domowego dżemu z dyni(...)stopni Celsjusza.  2. Do miski rozbijamy jajka, dajemy cukier i ucieramy za pomocą miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki .Wszystkie łączymy za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiego ciasta.  4. Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy lub inne formy 5. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 40-45 min. Po wbiciu wykałaczki

Marcepanowa kuchnia
Ekpresowy piernik 180

przepis na super szybki piernik, na który wystarczy tylko zamieszać składniki i upiec. Bajecznie prosty i naprawdę smaczny. Piernik idealny nie tylko na Święta, ale też do niedzielnej kawki. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki zimnej wody 1/3 szklanki cukru (w oryginale 1/2 szklanki) 4 łyżki płynnego miodu 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)rodzynki, żurawina i skórka pomarańczowa) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki poza bakaliami umieścić w misce. Zmiksować na najwyższych obrotach do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać łyżką. 2. Ciasto przełożyć do keksówki (10x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i piec w 180 st.C przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 3. Gotowy piernik można polać polewą i posypać

Kuchnia domowa Ani
Najlepsza focaccia z warsztatów kulinarnych w Umbrii - z oliwą, ziołami i ziemniakami 195

focaccię, której nauczyłam się na warsztatach z umbryjskiej kuchni w trakcie mojego wyjazdu do Spoleto . Jest bardzo prosta, a jednocześnie przepyszna. Gdy mój Mąż jadł ją wczoraj, to stwierdził, że jest to najlepsza focaccia jaką dotąd przygotowałam!  Powierzchnię ciasta smarujemy oliwą zmiksowaną z ziołami i czosnkiem, a następnie ścieramy na nią ziemniaka i posypujemy solą morską. Ziemniak

Chilli Czosnek i Oliwa
Ziemniaczane Ciasteczka Jak Krakersy 194

Ciastka te wspaniale smakują z  rożnymi dipami lub pastami, ale możemy chrupać je także same :) W przekroju (po ugryzieniu) rozwarstwiają się jak ciasto francuskie, a

Gotowanie...to proste !
Sałatka makaronowa z ananasem (bezglutenowa) 183

Oto przepis na prostą i smaczną sałatkę, oczywiście bezglutenową. Dobrze mieć w lodówce na weekend jakąś dobrą sałatkę. Polecam :-) Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego (np

Kawa z mlekiem
Pierogi ze szpinakiem 142

największą fanką. Jest to niby proste danie, ale jednak wymaga jednak trochę pracy. Na dzisiaj przygotowałam pierogi z nadzieniem z szpinaku.  Pierogi ze szpinakiem składniki: 1/2 ciasta na pierogi - przepis znajduje się tutaj  500 g świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi ze szpinakiem wykonanie: Szpinak najlepiej ugotować na parze, odcisnąć nadmiar

Delusional Trine
Bułki z oliwkami na zakwasie 145

bułki do szkoły, pracy, mięciutki miękisz, chrupiąca skórka i aromat oliwek w tle. To raj dla miłośników oliwek. Ciasto można zrobić w wolnej chwili a potem wyrasta w lodówce, przy następnej wolnej chwili uformować bułki i czekać aż urosną. Proste? no to zabieramy się do pieczenia bo warto. Bułki z oliwkami na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tort Malakoff 132

Austriacki torcik migdałowy. P yszne połączenie biszkoptów, ponczu, kremu i migdałów. Jest prosty, łatwy w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia, skomplikowanych składników i urządzeń. Jeden wieczór i

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tarta dyniowa na słodko 110

pełni. Dla odmiany od pierogów, zup i tym podobnych zapraszam na tartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z pomarańczy albo sok z cytryny. Składniki na ciasto -250 g mąki tortowej -125 g zimnego masła -50 g cukru pudru -1 duże jajko -2 łyżki mleka nadzienie

Zielona Kuchnia
Pancakes, czyli wegańskie, amerykańskie naleśniki 124

obiedzie, słodkie krakersy między posiłkami… Na szczęście potrafię się kontrolować, bo stosuję kilka prostych trików, o których pisałem w artykule Jak nie podjadać między posiłkami?. Jednak od kilku dni chodziły za mną gofry. Przypieczone ciasto, chrupiące z każdym kęsem, a do tego […] Artykuł Pancakes, czyli wegańskie, amerykańskie naleśniki pochodzi

Vegan Taste
Sałatka z truskawkami w słodko-kwaśnym sosie 132

Sezon na truskawki w pełni. Ostatnio kuszę Was pysznymi ciastami z truskawkami (klik) , orzeźwiającymi napojami, koktajlami czy smoothie, śniadaniami, deserami itd. Dziś jednak postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na prostą i dość nietypową sałatkę. Sałatka z truskawkami w słodko-kwaśnym sosie . Tego połączenia pierwszy raz spróbowałam u mojej znajomej. I choć początkowo miałam obawy co do smaku

Słodkie okruszki
MINI SZARLOTKI Z MALINAMI 99

babeczki. Przepis ten znalazłam na jednym z popularnych blogów o pieczeniu i trochę go zmodyfikowałam. Powód był prosty – osobiście nie przepadam za bardzo słodkimi deserami a w tych babeczkach prócz słodkiej bezy, cukier był także w nadzieniu oraz cieście. Liczę na to, że wam zasmakują. Mnie kupiły w całości, zwłaszcza, że jest to ciekawa i nietypowa wersja szarlotki:) Składniki

PatiGotuje
Ciasteczka francuskie z kajmakiem i migdałami 173

słupki lub płatki) 2 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki mleka Cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na kwadraty (ok 6x6cm). Smarujemy kajmakiem i posypujemy odrobiną migdałów. Ciasteczka zwijamy po przekątnej lub do prosta, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zwinięciem do spodu. Smarujemy mlekiem i posypujemy odrobiną cukru trzcinowego. Pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą 159

jęczmiennej z kapustą i boczkiem. Pierożki proste i szybkie do zrobienia. Są bardzo dobre w smaku. Bardzo lubię szpinak i staram się dodawać go do wielu potraw. ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 80 g szpinaku 1/3 szklanki gorącej wody farsz: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 20 dkg boczku wędzonego 6 liści

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania