Potrawa z mojego dzieciństwa, którą przygotowywała moja babcia. Lane kluski podawała ze zrumienionym boczkiem i gotowaną kapustą kiszoną z odrobiną smalcu i kminku. Proste danie i bardzo smaczne. Boczek usmażyłam jeszcze z dodatkiem cebulki, bo… lubię Składniki: Kapusta: 500 g kapusty kiszonej (mało kwaśnej) 1,5 – 2 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki kminku 1 łyżka smalcu cukier(...)miękkości. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze cukrem. Przed podaniem odcedzić. Lane kluski: W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Z podanych składników wyrobić ciasto (ma mieć konsystencję lekko rzadkiego ciasta drożdżowego). Gotowe ciasto przełożyć do woreczka foliowego (użyłam woreczka na mrożonki, bo jest wytrzymały i się nie przerywa) i odciąć jeden z narożników (otwór
Oryginalny smakSzarlotka to chyba jedno z najpopularniejszych ciast. U mnie co prawda najczęściej występuje w formie kruchej bądź półkruchej tarty, ale poproszona zostałam o skompilowanie przepisu na prawdziwą ucieraną szarlotkę, i oto jest – szarlotka ucierana na maślance :) Puszysta, pachnąca, mięciutka, wilgotna, a do tego bardzo prosta i szybka. Składniki: ok. 1 kg jabłek 430 g mąki pszennej 3 jajka(...)wymieszać z cukrem z wanilią i z proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitych jajek z maślanką i olejem – zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w plastry ok. 0,5cm. Ciasto wylewamy na okrągła blachę (śr. 23-25 cm), delikatnie posypujemy bułką tartą (można przez małe sitko). Układamy jabłka i lekko posypujemy cynamonem (według uznania). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Pociąg Do KuchniPrzed Państwem nasza pierwsza w życiu tarta! Ten przepis miał być tylko dla nas, jednak stwierdziłyśmy, że wyszła urocza i prosta w przygotowaniu, dlatego przedstawiamy ją na blogu w minimalistycznej aranżacji za to z bonusem w postaci nas :P Warto dodać, że do jej przygotowania zainspirował nas przepis Beaty, którego przysłała na nasz konkurs! Oczywiście wyniki pojawią się(...)szkl. wody -1 szkl. napoju ryżowego i kokosowego (ew. mleka) -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol Dodatkowo -maliny i jeżyny TARTA Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać olej kokosowy i zagnieść ciasto (jeśli jest bardzo luźne dodać jeszcze nieco mąki a jeśli jest zbyt suche dołożyć łyżkę oleju). Ciasto okryte folią wstawić do lodówki na ok 45-60 minut (lub więcej
Candy Pandasrazy do tej samej rzeki. Ponoć nic dwa razy się nie zdarza... Ciasto z pigwą i nutką imbiru to już moja ostatnia propozycja na wykorzystanie tego owocu. Następne pomysły dopiero za rok... I nawet ze zdjęć jestem tym razem zadowolona. A ciacho? Bez zbędnych udziwnień, proste, ucierane z odrobiną fantazji w postaci pigwy. Do herbatki z cytryną jak znalazł(...)waniliowym na puch. Następnie dodać po jednym jajku i nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. Wlać mleko. Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto rozsmarować równomiernie na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wystudzone pigwy pokroić w plasterki i poukładać na cieście. Całe ciasto posypać cukrem z imbirem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 minut
My simple kitchenczujesz ten smak i zapach. Pamiętam, ten zapach, podpłomyków, robionych na płycie kuchni węglowej. Za każdym razem, jak je robiłyśmy z babcią, w całym domu unosił się zapach przypalenizny, ciasto rzucone na nagrzane żeliwo, od razu bąbelkowało, robiły się takie duże bąble, babcia przewracała je wtedy na drugą stronę. Najlepiej smakowały, właśnie te przypalone. Ale to była frajda, chyba taka(...)jaką pamiętam z czasów dzieciństwa i podpłomyków w wersji egipskiej z zatarem w roli głównej. Podpłomyki zazwyczaj robiło się u mnie w domu wtedy kiedy zostawało po prostu ciasto na pierogi, bądź w domu skończył się chleb. Podpłomyki to świetna opcja na spotkanie ze znajomymi, nadają się świetnie do podgryzania przy oglądaniu widowisk sportowych, do piwka czy jako szybka
SMYKWKUCHNIpomidorowy. Jest o wiele smaczniejszy niż ten ze sklepu, a do tego świetnie się mrozi. Warto zawsze mieć go w zamrażalniku – pasuje do wielu dań, szczególnie makaronów! Idealne ciasto na pizze i calzone Pizza i calzone – to dania, dzięki którym resztki z lodówki(...)zmieniają się w pyszne i atrakcyjne potrawy. Warto zagnieść więcej ciasta za jednym razem, zamrozić je, a potem wyciągnąć gdy będzie taka potrzeba. Pyszna domowa pizza będzie gotowa szybciej niż dostawa do domu! Kurczak nadziewany wątróbką Kurczak nadziewany wątróbką to niewyszukane, a zarazem wykwintne danie, zrobione z prostych składników, ale bogate w aromat i smak. Dzięki nadzieniu może się
Niedzielny kucharzPyszny, delikatny aromatyczny sernik z rodzynkami.Taki sernik mogła bym jeść na okrągło i by mi się nie znudził :) Prosty w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Zapraszam do wypróbowania :) 1kg i 250 g sera białego chudego 3 krotnie milonego 1,5 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 6 jajek 2 budynie waniliowe 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki(...)jeszcze z wierzchu posypać rodzynkami ale nie koniecznie. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 175/180 stopni i pieczemy około 70 minut.Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach, wyciągamy ciasto gdy całkiem ostygnie. Zimny sernik można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chiliświęta tego mazurka, ponieważ piecze go się szybko, a i przygotowanie go nie nastręcza większych trudności :) W "103 ciastach Anastazji" znalazłam przepis na biszkopt orzechowy, jeszcze go nie piekłam, podaje przepis, bo jest też prosty. składniki: 4 jajka, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 3 łyżki zmielonej bułki tartej, 4 łyżki cukru, 1 łyżka mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku(...)temp. 180 stopni C. przez 30 min. Nie jest to tradycyjny mazurek, ale biszkopt orzechowy, można po upieczeniu udekorować podobnie jak mazurka i będziemy mieć swoje oryginalne ciast
Proste PotrawyCiasto drożdżowe zawsze wydawało mi się mało interesujące samo w sobie, do tego trzeba czekać w nieskończoność na jego wyrośnięcie... Okazuje się jednak, że jest dziecinnie proste, a do tego anielsko dobre. No i ten zapach w czasie pieczenia! Jako że mamy sezon rabarbarowo-truskawkowy dodatek do pysznych bułeczek nasunął się sam. Warto! Ciasto drożdżowe: 280 g mąki
sama złodyczw wykonaniu i tak dobre, że zagoszczą w Waszym menu już na zawsze! Kaszotto z kurkami i cukinią Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami Cukinia w cieście naleśnikowym Cukinia zapiekana z pomidorami i mozzarellą Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Focaccia z cukinią
Moja smaczna kuchniatarta bananowa doskonała na każdą okazję, idealna do kawy oraz na poprawę humoru :). Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Sprawdza się świetnie jako deser na spotkaniach w gronie przyjaciół, ale także prezentuje się wspaniale jako dodatek na eleganckim przyjęciu. składniki na ciasto kruche: 1 jajko + zółtko 280 g mąki 150 g zimnego tardego masła 100 g drobnego cukru
noteskulinarnyfigaPostanowiłam tak spontanicznie przygotować jakiś wypiek z programu "Bake Off" i jako że naszła nas duża ochota na drożdżowe padło na pyszny kołocz śląski z serem
Gotowanie...to proste !Sałatka z kurczakiem, ananasem i selerem konserwowym to bardzo szybkie i proste w przygotowaniu danie. Tak naprawdę najwięcej czasu zajmie Wam przygotowanie i podsmażenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!proste. Bez ubijania i długiego mieszania. Bez użycia miksera. Wystarczy do miski przesiać mąkę, wbić jajka i stopniowo dolewać wodę i mleko. Jeśli mamy czas, najlepiej odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło i lekko zgęstniało. SKŁADNIKI / 12 sztuk 1 szklanka mąki pszennej (160 g) 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka
cool and mintyOpis: Pizza margherita – klasyka wśród pizz. Jest ona szybka i prosta w przygotowaniu, jednak pyszna w smaku. Jak przygotować idealna margheritę? Pamiętajcie, że podstawą są dobrej jakości składniki. Pizza ta składa się tylko z trzech podstawowych składników: ciasto, sos pomidorowy oraz ser. Ciasto powinno być cienkie i chrupiące Składniki: 150 ml ciepłej wody 1½ łyżeczki cukru 15 g świeżych
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne