Pizza serowa Pizza u mnie w domu , to częsty gość na kolacji , szczególnie jeśli obiad był lekki lub wegetariański , to moi chłopcy domagają się swojej porcji
Ogrodnik w podróżyzrobić kilka słoiczków gruszek w syropie. Ostanie francuskie kwadraciki smakowały obłędnie. Teraz padło na tartę migdałowo – gruszkową. Szybka, prosta i uwierzcie mi, że pyszna. Z gałką lodów wyborna. Polecam bardzo i nie tylko na jesienne popołudnia. Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g masła 50 g cukru kryształu 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 2 łyżki
Made By Mom And Sonryba na święta musi być i takie danie pojawi się u mnie w tym roku (zdradziłam taki ważny sekret ;). Proste do zrobienia, łosoś trochę inaczej podany niż zwykle. Jadłam u siostry M. łososia posmarowanego czerwonym pesto i zapieczonego w cieście francuskim, było pysznie i zainspirowało mnie to do dalszych poszukiwań. Może ktoś inny wymyśli coś jeszcze lepszego na bazie
Corner With Recipesbiałka ze szczypta cukru na gęstą pianę.Delikatnie połączyć z ciastem gofrowym. Gofrownice wysmarować cienką warstwą masła, nalać ciasto gofrowe łyżka wazową na całą powierzchnię gofrownicy i piec 3-4 minuty. Smacznego :) Przepis pochodzi z ksiażki 'jajka-130 prostych przepisów', autor - Michel Roux. Ingredienti
w mojej kuchniyszna nalewka deserowa lub dodatek do deserów (lodów, kremów, ciast itp) oraz owoców. Niestety pyszna więc zimy nie przetrwała. Wpis będzie uzupełniany o nowe zdjęcia w trakcie procesu produkcji :). Prosta metoda przygotowania, przepis bardzo ciekawy. Jednego dnia robimy nalewkę a drugiego dnia z pozostałych owoców pyszne lody lub desery. Dziś nalewka, w następnym poście lody, które już możecie zobaczyć
SzczyptaSmaQpieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko I teraz sprawa jest już naprawdę prosta: najpierw do miski lecą składniki suche, potem mokre. A potem do miski lecą ręce i mieszamy :) Mieszamy 10 minut. Ciasto będzie dość rzadkie, trochę będzie się lepiło do dłoni. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez
Marder&Marder Manufacturewyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Ciasto nam ładnie w tym czasie wyrośnie. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy chleb na 40 minut. Prawda, że proste? A zakwas oczywiście musi być dokarmiony ze 12 godzin wcześniej. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz
Marder&Marder Manufacturerobienia rozczynu i można je długo przechowywać i nie martwić się, że się przeterminują zbyt szybko. Chleb jest dość prosty z wykonaniu, miękki, ale jak przystało na wypiek drożdżowy nie zachowuje zbyt długo świeżości. Skład jest bardzo podobny do ciasta na pizzę - poza tym, że nie ma przypraw i zamiast oleju jest oliwa. Zużyłam 2 szklanki mąki pszennej
apetytnapieczenieProsty a efektowny torcik do podania zarówno na letnie przyjęcia w plenerze jak i codzienny podwieczorek. Aromatyczne czekoladowo-migdałowe ciasto wspaniale komponuje się z malinami zanurzonymi w lekkiej śmietance. Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis pochodzący z Biblioteczki Poradnika Domowego
Milion Smakówrazu taki sukces. Polecam wszystkim laikom, wbrew pozorom jest to bardzo prosty i do ogarnięcia temat. Uwierzcie mi, ja raczej nie jestem ciastkowa, zdecydowanie wolę gotowanie, a że urodziny ma się raz do roku, to się poświęciłam i na pewno wrócę do tego przepisu jeszcze nie raz. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki gorzkiego kakao
pieprzny smaczekużywam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z domowym dżemem . Prawda, że proste? Smacznego
Słodkie okruszkiświetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego obiadu, a przy tym zrobienie ich jest szybkie i proste. Są idealne nie tylko do gulaszu lub innych sosów, ale i polane cebulką zeszkloną na smalcu i posypane koperkiem. Ciastu na kopytka nie służy długie oczekiwanie na gotowanie, więc najlepiej przygotować go tuż przed gotowaniem. Składniki: ½ kg ziemniaków ½ szklanki
Mama Gotujezazwyczaj w okresie Wielkanocy. Składa się z warstwy delikatnego ciasta kruchego, nadzienia oraz pięknej okazjonalnej dekoracji. W niektórych domach nie ma tradycji przygotowywania tego deseru, w zamian za to robi się babki i paschy wielkanocne. Jeśli nigdy nie próbowaliście upiec mazurka, warto spróbować w te święta. Przepis jest banalnie prosty i naprawdę bezproblemowy :) Składniki na pisankę o wymiarach
Chocolate Muffin BlogSkładniki: 0,5 l maślanki 1,5 kubka mąki 2 jajka 5-6 średniej wielkości jabłek sok z 1 cytryny syrop z lawendy olej rzepakowy Przygotowanie
Luźna KuchniaSkładniki: na tortownicę 24 cm : ciasto : 3 jajka 2 kubki mąki 1 op mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 1 kubek cukru 1 kubek
Luźna Kuchniawyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę odetchnąć. Po ok. 5 minutach możemy podawać ciasto pokrojone w trójkąty. Nam najlepiej smakuje podawane z białym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem imbiru. Sos jest bardzo prosty :) 200 ml słodkiej śmietanki 12% rozgrzewamy w rondelku, dodajemy startego żółtego sera, sporo imbiru w proszku i odrobinę pieprzu. Doprowadzamy do rozpuszczenia sera i zgęstnienia sosu :) Gotowe
vegetaniegdyż sezon na nie jest niezwykle krótki. Przekąska jest niezwykle prosta i efektowna. Ja użyłam szynki dojrzewającej, ale przekąska będzie też smaczna jeśli użyjemy innej szynki . Całość posypałam czarnuszką, którą wręcz uwielbiam, ale jeśli ktoś nie lubi to nie jest element obowiązkowy. Szparagi w szynce i cieście francuskim SKŁADNIKI: 10 szparagów zielonych 10 plasterków szynki dojrzewającej (u mnie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzybkie i proste ciastka francuskie z nadzieniem z nutelli. W sam raz dla niespodziewanych gości lub na karnawałowe przyjęcie. SKŁADNIKI: 1 op. ciasta francuskiego nutella 1 jajko 1. Ciasto rozłożyć na płasko. Pociąć w prostokąty (u mnie poziomy "pasek" dwóch ciastek miał ok 6 cm wysokości i 15 cm szerokości), nałożyć po łyżeczce nutelli i zawinąć ciastka. 2. Brzegi
Kto ugości moich gości?Truskawki na rynku się pojawiały... więc musiałam zrobić pierwsze ciasto z truskawkami w tym roku... wybór padł na sernik na zimno, prostszego przepisu nie znajdziecie
Aga w kuchniPyszna i prosta roladka. Bita śmietana i brzoskwinie fajnie komponują się w cieście z dodatkiem startej czekolady. składniki: 3 jajka 80 g mąki pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa 80 g cukru drobnego 1 łyżeczka cukru wanilinowego Wodzisław 3-4 kostki gorzkiej czekolady 30 g 200 ml śmietanki 30 % 2 płaskie łyżeczki cukru pudru 2 brzoskwinie 1 śmietan
Monia miesza i gotujeSezon na szparagi ciągle trwa, dlatego proponuję proste danie z nimi w roli głównej właśnie. składniki : płat ciasta francuskiego szparagi, u mnie białe kilka plastrów sera żółtego i chudej szynki koperek, sól Przygotowanie : Rozmrożony płat ciasta można lekko rozwałkować podsypując mąką i podzielić na takie kawałki, by można było swobodnie zawinąć w nie plaster sera lub szynki
Proste PotrawyŚwięta za nami, czas pomyśleć o sylwestrowych przekąskach. Nasza pierwsza propozycja jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Wykorzystujemy w niej gotowe już ciasto francuskie i bardzo aromatycznego, wędzonego łososia. Efekt jest znakomity i na pewno zaskoczymy naszych gości ; ) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie 100g wędzonego łososia 1 jajko Garść sezamu Ciasto francuskie rozkładamy na blacie. Możemy
Kolizje SmakówDzisiaj klasyk kuchni włoskiej, mianowicie pizza z pieczarkami i szynką. Bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa w upieczeniu. Pychota! Składniki: Na Ciasto: 30 gr drożdży w 1/2 szklance wody, * 1 ½ szklanki mąki 3 łyżki oliwy *na tą pizzę będziemy używać ciężkich składników farszu, dlatego też należy dodać nieco więcej drożdży i oliwy niż normalnie
Kolizje SmakówBrak chęci na robienie jakiegoś ciasta....a domownicy domagają się słodkości ..i tak oto jest prosty i szybki deserek..Wystarczy jogurt owocowy lub naturalny - w razie potrzeby dosłodzony cukrem..kilka herbatników..jakiś dżem , konfitura..itp..u mnie wyszła mieszanka różnych smaków.. dżem brzoskwiniowy ... frużelina malinowa .. konfitura truskawkowa z cynamonem.. jogurt naturalny [ cukier do smaku] dżem, frużelina
Moje domowe kucharzeniePrzepis na bułeczki opracowany przez Tatter w oparciu o przepis Dorotus był propozycją Małgosi w Wypiekaniu na śniadanie..Bułeczki są proste w przygotowaniu, ale trochę czasu trzeba poświęcić na wyrastanie ciasta...ale warto..bo są smaczne..Dzięki za wspólne pieczenie... Zaczyn: 320 g białej pszennej maki chlebowej [dałam zwykłą pszenną] 1 ,5 łyżeczki drożdży
Moje domowe kucharzenieBanalnie proste, a jakoś nie wpadło mi do głowy wcześniej, żeby takie danie zrobić;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowychoć w sumie nie miałam wątpliwości, że tak będzie:) Pamiętam ten sernik doskonale i wiem, że był obłędny w smaku. Polecam inne wypieki, również ciasta czekoladowe, wybierałam je starannie i wszystkie są pyszne. I proste do zrobienia, bo takich przepisów szukam:) Pozdrawiam serdecznie
Zdrowa Kuchnia Sowypotem wybrałam miąższ i to czego nie zużyłam od razu popakowałam do pojemników i zamroziłam. Kilka razy miałam gotową bazę do zupy albo ciasta. Ta ostatnia porcyjka też trafiła do gara powstała bardzo prosta zupa. A na blogu "Mężczyzna gotuje" można przeczytać od dzisiaj zapis rozmowy jaka miała miejsce niedawno w warszawskim parku. Marcin wyciągnął mnie
Smaczna Pyzalubię. Ten jest szybki i prosty bo bez pieczenia. Chcecie więcej? To przygotujcie go koniecznie! Składniki : * 150g herbatników * 50g masła * 500g borówek amerykańskich * 250g serka śmietankowego typu Philadelphia * tabliczka czekolady karmelowej * ewentualnie mięta do dekoracji Przygotowanie : Herbatniki pokruszyć, masło rozpuścić i dodać do ciastek. Wymieszać, wyłożyć formę do ciasta, dobrze docisnąć i odstawić na pół godziny
Magiczne Życie Martyręką) wymieszać tak, aby składniki się dobrze połączyły i utworzyły lepkie ciasto - ok. 30 sekund. Nie zagniatać! Miskę nakryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-18 godzin, aż ciasto podwoi objętość, a na powierzchni pojawią się bąbelki ( u mnie wyrastało prawie 20 godzin). Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i złożyć 2-3 razy, a następnie delikatnie nadać(...)obficie mąką. Wierzch ciasta również delikatnie oprószyć mąką i nakryć ścierką. Odłożyć ponownie do wyrastania na 1-2 godzin. Ciasto jest gotowe kiedy niemal podwoi objętość, a po dotknięciu palcem pozostaje w nim wgłębienie. W przeciwnym wypadku poczekać jeszcze ok. 15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 260 stopni . Blachę do pieczenia natłuścić oliwą. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery
KUCHARNIAPodjęłam kolejne wyzwanie na Ugotuj z nami klik, tym razem Maria podała przepis na piwny chleb. Chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, nawet jeśli ktoś będzie piekł pierwszy raz to bez problemu sobie poradzi.Chleb jest bardzo sprężysty, delikatny posmak słodyczy i jest wyczuwalna nuta ciemnego piwa. Zupełna odmiana od tradycyjnego. Moja mała przepada za tym chlebem. "mamo chleb jest przepyszny(...)mikserze. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany.- wkładamy do wysmarowanej keksówki tłuszczem oraz posypanej płatkami owsianymi- ja dałam jeszcze ciastu ok 30-40 minut czasu na podrośnięcie- po tym czasie piekłam w nagrzanym piekarniku do 170 stopni 40 minut.Gotowe chleb jest bardzo prosty w wykonaniu, ma charakterystyczny smak przez co jest niepowtarzalny. A Mari klik dziękuję za super przepis.Zapraszam
Basia w kuchnitaki przyrząd jak struna do tortów, której oczywiście w mojej prostej kuchni nie mam ;) Jakoś sobie radzę zwykłym dużym nożem, tym samym, którym kroję chleb i w ogóle wszystko inne. Praktyka czyni mistrza ale nawet jeśli blaty nie wyjdą Wam mistrzowsko równe to co? Ktoś odmówi zjedzenia ciasta? Nie przejmujcie się za bardzo, ot co. Albo zaopatrzcie się najpierw
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE