Fajny, szybki i prosty pomysł na słodki podwieczorek. 2 op. ciasta francuskiego (np to z Lidla) 300-350 g twarogu mielonego minimum dwukrotnie 3 jajka 1 op. cukru wanilinowego 3-4 łyżki cukru szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek. Zmielony twaróg miksujemy chwilę razem z żółtkami oraz cukrami. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łączymy delikatnie z twarogiem
Smaki Na TalerzuJeżeli jesteście fanami szarlotki i wszelakich jabłczanych deserów – mam coś dla Was! Rustykalna szarlotka z ciasta filo z sosem waniliowym to wybitnie prosty, błyskawiczny i nieziemsko smaczny deser, który wykona dosłownie każdy! Jedynym problemem jaki możecie napotkać, to fakt, że ciasto filo nie jest dostępne w każdym sklepie. Ciasto francuskie możemy dostać wszędzie, gotowy spód do pizzy również, niestety
Be Fit Be Strongkrótkiej przerwie, wracam do Was z przepisem na proste, szybkie do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Makowiec japoński to wypiek, który posmakuje osobom, które lubią ciasta z makiem. Nie jest zbyt czasochłonny w przygotowaniu, ponieważ makowiec nie ma spodu, a do ciasta wykorzystałam gotową masę makową. Dzięki startym jabłkom, makowiec jest bardzo wilgotny. Pamiętajcie o tym, że upieczony
UgotowaćFiliżanka ulubionej herbaty lub aromatycznej kawy i pyszne, wilgotne ciasto czekoladowo-owocowe . Czasem nie trzeba nic więcej Domowa słodkość i chwila relaksu. A przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie. Potem chwila cierpliwości, gdy ciasto jest w piekarniku… minuty na zastygnięcie polewy i … można jeść Spróbujcie i Wy tego pysznego wilgotnego ciasta czekoladowo-owocowego. My je uwielbiamy
Słodkie okruszkiWitajcie :) mamy sezon na soczyste papierówki więc zapraszam na pyszny i prosty w wykonaniu jabłecznik z budyniem.Uwielbiam to ciasto i mogła bym jej jeść na okrągło:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 3 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 kostka margaryny Kasi 1 l mleka
Sama słodycz i szczypta chiliCzasami się zdarza że chce nam się coś słodkiego a pod ręką nic nie mamy :) Polecam Wam takie oto pyszne , proste i szybkie w przygotowaniu kruche ciasto z powidłami i pianką. Zapraszam
Sama słodycz i szczypta chiliDanusia - z bloga, z którego "skradłam" przepis (oryginał tutaj) nazwała to ciasto "jadą goście" i nazwa pasuje w tym przypadku w 100%! Ciasto jest nie tylko pyszne, ale bardzo proste i szybkie do zrobienia. Poradzą sobie z nim nawet początkujące kuchareczki. Poza tym to jedno z nielicznych ciast, które piecze się bez użycia tłuszczu
Walijskie Pichceniepyszne. Przepis mam od mojej przyjaciółki Ilonki. Dziękuję. Takie pyszności znikają w zawrotnym tempie. Możecie je zrobić z dowolnymi owocami, ale muszą być kwaskowate. Lepiej wtedy smakują. Wykonanie ciasta – wszystkie składniki wymieszać robotem kuchennym z końcówką do gęstych ciast. Zagnieść rękoma w kulę. Partiami rozwałkować ciasto. Formować dowolne ciastka, albo rogaliki albo ciasteczka z koła. Wersja ciasteczek z koła
Kuchnia Pokoleńzaczynałam moją przygodę z pieczeniem ciast, często sięgałam po gotowe ciasta w proszku, bo były bardzo proste w przygotowaniu i zawsze się udawały (no chyba, że zapomniało mi się wyłączyć na czas piekarnika). Najczęściej przygotowywałam karpatkę lub jabłecznik z budyniem i to właśnie ten ostatni był moim ulubionym ciastem :) Później, gdy nabrałam już nieco doświadczenia, ośmieliłam się na samodzielne
Rozpustne gotowanieNajprostsza do zrobienia pizza, zaledwie kilka składników na ciasto i bardzo proste wykończenie. A smak? Uwielbiam. Szkoda, że nie miałam akurat świeżej bazylii, bo byłoby idealnie. Składniki: Ciasto /na 2 średnie pizze/: 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej wody 15 g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch pizzy: kulka
Pasja Smakuwyzwala we mnie Łasucha Częściej mam ochotę na coś słodkiego, bo jak już mam ten kubek ulubionego napoju, to aż się prosi o jakieś ciasto. Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis, na bardzo prostą, jesienną szarlotkę, pachnącą cynamonem – oczywiście bez glutenu Szarlotkę piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm . Jesienna szarlotka bezglutenowa – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania(...)posypać cukrem pudrem. C iasto jest pyszne, kruche i delikatne. Mnie najlepiej smakuje w towarzystwie ulubionej kawy A jakie są Wasze ulubione jesienne ciasta? Koniecznie podzielcie się ze mną swoimi typami! Smacznego! Artykuł Jesienna szarlotka bezglutenowa – prosty przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondipaznokci, a to tylko kilka z zalet tych pysznych orzechów bo nie sposób wymienić wszystkie. Wniosek jest więc prosty: jedzmy migdały dla zdrowia i urody! Źródłem cukru w cieście nie musi być tylko tradycyjny cukier biały czy też miód. Doskonale potwierdza to drugi zamiennik- daktyle suszone(do nabycia tutaj). Przede wszystkim są one źródłem salicylanów, które działają jak aspiryna(...)więc regularne ich spożywanie pozwala zapobiegać powstawaniu miażdżycy. Ponadto dzięki dużej zawartości antyoksydantów zwiększają odporność organizmu, a za sprawą sporej ilości cukrów prostych błyskawicznie dostarczają energii. Dorzucając do tego kilka innych składników możemy wyczarować wspaniałe ciasto marchewkowe. I wcale nie przesadzam używając tego przymiotnika. Aromat wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia jest nieziemski. Samo ciasto jest lekko wilgotne
peanutbuttermonsterPrzepis na ciasto dostałam od koleżanki, jest szybkie, proste i bardzo smaczne. Zmniejszyłam tylko ilość cukru, tak jak w prawie każdym placku, bo zawsze wydaje mi się, że jest go w przepisie za dużo i przeważnie dobrze mi się wydaje, bo ciasto i tak wychodzi słodkie i zawsze mówię, że jeszcze i tak było go za dużo ;) Jeśli
kruche babeczkideserze. Słodkość która zachwyci każdego łasucha! Może i dla niektórych wyda się prosta, ale o to chodzi, czasem te proste bywają......najlepsze. Warto spróbować. Składniki: Ciasto na formę 26 cm 25 dag mąki orkiszowej typ 650 15 dag masła 60 g cukru brązowego trzcinowego 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 330 ml śmietanki
Wanilia i Kardamonkogo: dla zastanawiających się jak uczcić Dzień Czekolady dla chcących spróbować wspaniałego kremu-musu czekoladowego dla szukających inspiracji na prostą i efektowną dekorację Składniki na ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru drobnego do wypieków 3/4 szklanki kakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej szklanka maślanki (lub kefiru) pół szklanki
Mania Wypiekaniadobrych gofrów jest oczywiście ciasto. Dodatki są dowolne według gustu A jak przygotować dobre ciasto na gofry? Najważniejsze, aby dobrze ubić białka. Ja używam do tego celu wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium . Ubijanie białek jest nie tylko bardzo szybkie, ale też niezwykle proste. Często korzystam z tej funkcji piekąc najróżniejsze ciasta lub bezę czy nasze ukochane kokosanki(...)Kokosanki zawsze piekę w dużych (!) ilościach. Robot znacznie ułatwia mi ich przygotowanie. Misa ma dużą pojemność i spokojnie można ubić na raz dużą ilość białek. Można również w prosty sposób przygotować najróżniejsze kremy czekoladowe. Już niedługo podzielę się przepisem na jeden z nich A wracając do przepisu na pomarańczowe gofry… Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Słodkie okruszkiosób, których nagle dopadnie ochota na coś słodkiego :) Ciasto z bananami i bakaliami jest lekko wilgotne i słodkie. Szybkie do przygotowania i proste. Daktyle możecie zastąpić rodzynkami. Przepis na poniższe ciasto dostałam od koleżanki z pracy. Składniki na 1 małą keksówkę: 4 dojrzałe banany 300 g mąki pszennej tortowej 150 g zwykłego cukru 1 duże jajko
UgotowaćTarta z gruszkami i karmelem to propozycja pysznego kruchego ciasta, wypełnionego kremowym nadzieniem i aromatycznymi gruszkami, z dodatkiem sosu karmelowego. Tarta jest dość prosta w przygotowaniu, choć wymaga kilku etapów: upieczenia ciasta kruchego, przyrządzenia nadzienia oraz owoców, a także sosu karmelowego. Całość dobrze ze sobą współgra smakowo, a jeśli wykorzystacie miękkie, soczyste gruszki, będzie także rozpływać się w ustach
Smakołyki Berenikijedno z najdziwniejszych ciast, jakie do tej pory piekłam. Jest niezwykle proste i bardzo smaczne, ale dziwny jest sposób przygotowania i dziwna jest nazwa tego ciasta. Przepis znalazłam w dodatku z GW "Kulinarny Atlas Świata nr 7/8 z 2007 roku. Czytaj więcej
bistro mamapołączeniu z czekoladą jest bardzo wyjątkowe. Obecnie mamy sezon na ciasta z jabłkami więc polecam sprawdzony przepis.Jeżeli chodzi o przygotowanie to jest bardzo proste, nie potrzeba wiele pracy, aby zrobić pyszne ciasto np. dla całej rodzinki i znajomych :)SKŁADNIKI:2 kg jabłek4 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia3/4 kostki margaryny3 żółtka1 szklanka cukru3 łyżki kwaśnej śmietany
Serce zamknięte w formie pyszności