smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z majonezem, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części, kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce
Kuchnia MagdaLenyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Przepis znalazłam na istagramie Pauliny Mogilnickiej, która ma cały ogrom fit przepisów. I tak
Słodkie zapomnieniebezglutenowej, tak bardziej z ciekawości upieczony. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne, jest lekki, delikatny i raczej neutralny w smaku. Taki w sam raz na kanapki i tosty. Chleb prosty i szybki do zrobienia, a uzyskany efekt całkiem ciekawy. Korzystałem z przepisu znalezionego na stronie GlutenFreeBaking.com Składniki na formę 20x11 cm:: 170 g letniej wody 7 g/ 2 łyżeczki(...)mniej żółty kolor) 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego octu) Drożdże rozpuścić w wodzie. Zostawić na 5 minut. W misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasta. Dodać wodę z drożdżami, jajka, olej i ocet. Mieszać mikserem lub łyżką do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Przełożyć ciasto do formy 20x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć folią
Przepisy na domowy ser i chlebPrzepis na te bułeczki znalazłam w książce 120 przepisów bezglutenowych Beaty Połatyńskiej. Książkę dostałam pod choinkę (dzięki Klaudia:-)) i zawiera wiele cennych wskazówek technologicznych odnośnie wypieków
Ze smakiem bez glutenuPyszna i wilgotna baba na Wielkanoc, zachwyci swym smakiem nie jednego ;) Składniki na blaszkę z kominkiem o śred 24 cm: 125 gr masła / margaryny 2 łyżki
Gotowanie...to proste !choć jednego kawałeczka. Zawsze myślałam, że samodzielne wykonanie sezamków jest bardzo trudne i rezygnowałam. W końcu górę wzięła moja ciekawość i upór, że co ja nie zrobię takiego prostego przepisu. Powiem, że się opłaciło, bo sezamki wyszły pyszne i bardziej mi smakowały niż te ze sklepu. Trudnym momentem podczas przygotowania jest sam koniec, gdy bardzo szybko trzeba wałkować jeszcze(...)ziaren sezamu 210 g cukru 1 1/2 łyżki naturalnego miodu 2 łyżki wody dodatkowo: 2 arkusze papieru do pieczenia lub mata silikonowa odporna na temperaturę i papier wałek do ciasta ostry nóż (dobrze się sprawdza nóż do pizzy) Przygotowanie: Sezam uprażyć na gorącej patelni bez dodatków, uważać by nie przypalić bo będzie gorzki. Po uprażeniu sezam wysypać z patelni, gdyż
Kuchcik gotujeInspiracja z blogu: Mała Cukierenka - z niewielkimi modyfikacjami. Ciastka nie tylko wyglądają uroczo, ale są też niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Kuszą swoją kruchością i czekoladowym smakiem. Jeśli macie dzieci - to koniecznie wspólnie upieczcie takie ciasteczka, a zapewniam, że radość obum stronom będzie gwarantowana! Polecam! (około 18 sztuk) 100g masła 130g cukru 1 jajko (duże) 180g mąki(...)Masło z cukrami i szczyptą soli utrzeć do puszystości. Nadal miksując - dodać jajko, a następnie mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Masę szybko zagnieść i połączyć z drażetkami. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki należy lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka drażetek. Całość wstawić
Di gotujeMuffinki z dżemem śliwkowym są inspirowane przepisem od Kluko. Są nie tylko proste w przygotowaniu ale i jest to pierwszy mój eksperyment, jeżeli chodzi o takie babeczki. Do tego w mojej kuchni uzbierało się trochę słoiczków z dżemami domowej roboty od Babć, więc nie mogłam się oprzeć, by nie nadziać nimi muffinek. Składniki suche 3,5 szklanki mąki(...)Sposób przygotowania Mleko,cukier, cukier waniliowy, jajka, olej zmiksować. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki. Przelać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką kilka razy. Formy do muffinów napełnić ciastem do połowy. Następnie nakładać po 1 łyżeczce dżemu i przykryć ciastem, wypełniając foremkę ok 3/4. Piec muffinki ok 20-25 min w temperaturze 200 stopni
Pink EnvelopeBułki zwykłe z przedziałkiem to najpopularniejsze i bardzo lubiane pieczywo. Lubiane - bo smaczne i niezwykle uniwersalne, pasują ze wszystkim dodatkami. Bardzo proste do przygotowania, właściwie całą pracę za Ciebie zrobią drożdże. A jednak trudno kupić smaczne bułki, takie jak za dawnych lat. A te właśnie tak smakują. Zwięzły, puszysty, lekki miąższ, chrupiąca skórka. Na drugi dzień nie były(...)drożdży instant 1 pełna łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju olej do posmarowania Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem jednolite, sprężyste ciasto odstające od brzegów misy. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość wyłożyć ciasto na stolnicę i ponownie krótko zagnieść. Podzielić na 9 części
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon na truskawki trwa a ja usiłuję wykorzystać go w pełni. Orkiszowe racuchy z truskawkami to proste i smaczne danie, idealne na rozpoczęcie dnia. Racuchy przygotowałam na jogurcie z dodatkiem mąki orkiszowej i dużej ilości truskawek. Świetnie smakują polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem. Składniki (na 2 porcje): 100 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 5-6 łyżek mąki(...)Jogurt naturalny mieszam z miodem i jajkiem. Dodaję przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i sól. Całość dokładnie mieszam. Truskawki myję, pozbawiam szypułek i kroję na ćwiartki. Dodaję do ciasta na racuchy i delikatnie mieszam. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę na nim niewielkie placuszki po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem
Mango PapajaPowiem szczerze, że to moja pierwsza w życiu upieczona babka. Jeśli chodzi o pieczenie, to wciąż się uczę, dlatego chciałam przedstawić kochani bardzo prosty przepis, który Was nie zmęczy i zapewniam, że jeśli mi się udał, to Wam tym bardziej. Zatem zapraszam :) Składniki: 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka(...)miksera i stopniowo dodawaj po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny. Do masy dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Ubij białka ze szczyptą soli i delikatnie przełóż do reszty. Ciasto przelej do formy nasmarowanej masłem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st. C. na około 40 minut. Ostudzoną babkę wyjmij z formy i udekoruj. Moją babkę ozdobiłam maślanym lukrem przepis
Kukuleczkimija bardzo szybko :). Zapraszam na ciastka kokosowe z bakaliami, nie za słodkie, delikatnie waniliowe, bez glutenu. Słodzone miodem, są bardzo pożywne i sycące. W środku są wilgotne. Szybkie i proste w przygotowaniu, polecam… (inspiracja ze strony justpaleofood ) Ciastka kokosowe z miodem bez glutenu Składniki na około 12 ciastek: 1/3 szklanki mąki kokosowej 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego(...)połączenia składników. 2. Następnie dodać mąkę kokosową, bakalie i wymieszać. Odstawić na około 5-10 minut, aż mąka kokosowa wchłonie trochę wilgoci i masa zgęstnieje. 3. Z gotowego ciasta formować w rękach kuleczki i układać je na blaszce do pieczenia, następnie spłaszczać. Ciasteczka piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 12-15 minut, aż ładnie się przyrumienią
Mała CukierenkaDziś niedziela, więc przepis świetnie tu pasuje. Aromatyczne, pyszne drożdżowe bułeczki, które można zjeść na śniadanie lub jako przekąskę na spacerze. Wykonanie jak zwykle proste, a efekt jak najbardziej wart oczekiwania - drożdże niestety tego wymagają ;-) Buchty z rodzynkami BUCHTY Z RODZYNKAMI 125 ml letniego mleka 20 g drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego Demerara 250 g przesianej mąki pszennej(...)ciepłe miejsce na około 20 minut. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, cukrem trzcinowym, solą, żółtkiem, zmielonymi migdałami oraz posiekanym masłem (50 g). Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto - przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Każdy z kawałków formujemy
peggiwkuchnimoże się obejść żaden tradycyjnie przyrządzony hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Przyda się też nam do przyrządzenia innych potraw rodem prosto z kuchni arabskiej. Przygotowanie pasty jest szalenie proste, a potem wystarczy tylko sięgnąć do lodówki i gotowe. Na pewno do kupnej pasty już nie wrócę, ta jest super. Tahini, domowa pasta sezamowa Czas przygotowania(...)dodając po łyżce oleju. Kontynuujemy miksowanie, aż do uzyskania gładkiej masy. Gdyby pasta była za gęsta - powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego - dodajemy do niej łyżkę zimniej wody i miksujemy. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i wkładamy do lodówki. Możemy ją przechowywać
Kulinarne przygody GatityMiniaturowe pączki z suszoną śliwką to prawdziwa uczta dla podniebienia dla wielbicieli słodkości i drożdżowych specjałów, znakomita propozycja na zbliżający się tłusty czwartek a także pyszna i prosta w przygotowaniu słodka przekąska. składniki na 30 sztuk 500 g mąki pszennej 40 g drożdży szklanka ciepłego mleka 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki cukru kryształu kieliszek rumu 2 żółtka(...)mące, miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, rozpuszczone letnie masło, żółtka, rum oraz szczyptę soli i dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut do powtórnego wyrośnięcia. Następnie urywamy niewielkie porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy je w dłoniach, na każdej porcji
Smakowite DaniaPyszna lekka i co najważniejsze zdrowa bo domowa Pizza z resztkami szynek czy kiełbas których już nie jemy, a żeby się nie zmarnowały to użyjemy ich
Gotowanie...to proste !Pewnie nieraz się zdarzaliście z sytuacją, że jajka podczas gotowania pękały, lub po ugotowaniu żółtko było ciemne, dlatego właśnie i powstał ten poradnik ,,Jak ugotować
Kuchnia ŁukaszaPyszne, rozpływające się w ustach rogaliki półfrancuskie, delikatnie oprószone cukrem pudrem są tak wyśmienite, że zniknęły w tempie błyskawicznym. Wyjątkowo proste do przygotowania, delikatne, naprawdę pyszne! Przepis podpatrzyłam na blogu Kulinarne Szaleństwa Maniusi i tak mi się spodobał, że musiałam go wypróbować. Polecam!!! Składniki na półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek na 32 sztuki(...)Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do sporej miski, dodajemy margarynę, śmietanę, cukier waniliowy i miksujemy. Gdy otrzymamy coś na wzór kruszonki odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto, by powstała zwarta kula. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na co najmniej 60 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą formujemy w kulę, a następnie
Rozpustne gotowanieBułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania - to był cel zamierzony :) bo niby dlaczego ma być wszystko takie idealne i ułożone :) zjedliśmy je maczając w dżemie i popijając mlekiem :) Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. otrębów pszennych 1/2 szkl. mleka 20 g drożdży 2 łyżki oleju(...)rozpuszczamy roztarte z cukrem i łyżką mąki drożdże. Po 10 minutach wlewamy je do miski z przesianą mąką i olejem, wsypujemy otręby i cukier z solą. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Naoliwiamy z każdej strony i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyrabiamy króciutko i formujemy bułeczki w taki sposób, aby ich powierzchnia nie była gładka
Kolorowy PrzepisownikNiezawodne placki ziemniaczane z sosem, gulaszem, śmietaną lub same. Żeby je zrobić nie potrzeba wiele czasu. Robi się je rzadko z prostego powodu, trzeba zetrzeć ziemniaki na tarce. Ale przecież prawie w każdym domu zajdzie się blender albo inne urządzenie które ułatwi nam pracę. Placki ziemniaczane są pyszne i warto od czasu do czasu je zrobić. Składniki: 1 kg ziemniaków(...)cebulę i czosnek podsmażyć do miękkości. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem
Mama Gotujemoim zakwasem i powiem, że były to bardzo udane przeprosiny:) Przepis na ten chlebek znalazłam już dość dawno i czekał on na swoją publikację. Chleb jest niezwykle prosty, nie wymaga jakiś specjalnych zdolności piekarniczych. Chlebek jest bardzo dobry, mięciutki z wyraźnymi dziurkami w swoim miąższu (takie lubimy najbardziej.) Chlebek ten skradł serce nie tylko moje(...)Słonecznik przełożyć do miseczki, wymieszać z solą i zalać wrzątkiem, przykryć na około 5 minut. Po tym czasie słonecznik odcedzić na sicie, odstawić, przykryć i pozostawić do dnia następnego. Ciasto właściwe: 350 gramów mąki chlebowej pszennej typ 650 200 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej 3 łyżeczki soli 500 ml przegotowanej, letniej wody łyżka oliwy z oliwek namoczony słonecznik
Krakowskie smaki AniSkładniki: 0,5 kostki margaryny Palma w złotym opakowaniu 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 1 jajko 3 łyżki cherry 0,5 łyżeczki proszku
Luźna Kuchniaobiecałam na facebooku, wstawiam przepis na kolejne pieczywo - tym razem chleb. Jest prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piekę go bardzo często, ze względu na brak dostępu do normalnego pieczywa. Eh tęsknie już za Polską i prawdziwym polskim jedzeniem :) CHLEB PSZENNY - 500 gram mąki pszennej - 200 ml ciepłej wody - 50 gram świeżych drożdży 7 gram suchych - łyżeczka cukru(...)objętość. DROŻDŻE SUCHE: W miseczce dokładnie wymieszać drożdże z wodą oraz cukrem. Do miski (lub na stolnicę) wsypać mąkę, sól oraz olej. Dodać zaczyn i ugnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przełożyć ciasto do formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 50 min. Odstawić do wystygnięcia - ciepły się bardzo
Zgrabne Gotowanieolejny wypiek chleba, tym razem z mąki graham. Przepis jest bardzo prosty a smak chleba naprawdę dobry, miodowy. Chleb graham, klasyczny PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Chleb domowy wypiek"/ Temperatura pieczenia: 19 0 o C Czas pieczenia: 1 h Składniki 40 dag mąki Graham, typ 1850 10 dag mąki pszennej chlebowej, typ 850 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru(...)cukrem i miodem (opcjonalnie), rozpuścić w mleku i odstawić do wyrośnięcia. Przesiać oba rodzaje mąki, połączyć je, dodać drożdże, 0,5 litra wody mineralnej i sól. Zagnieść ciasto (moje ciasto przypominało konsystencją owsiankę). Przykryć ściereczką na ok. 1h (tak by ciasto zwiększyło dwukrotnie objętość). Ponownie zagnieść (wymieszać) ciasto. Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i jeszcze raz odstawić
coolinarnastrefa.blogspot.comchciałam upiec najzwyklejszy tort, bez udziwnień. To czego szukałam znalazłam u Doroty. Ten tort to kwintesencja tego, jaki powinien być – moim skromnym zdaniem – tort idealny – jest prosty, a jednocześnie baaardzo smaczny. I przede wszystkim tak wilgotny, że przyćmiewa wszelkie inne. Biszkopt kakaowy przełożony masą śmietanową, a całość podkręcona delikatnym aromatem kawy i obecnością powideł śliwkowych(...)tarce czekoladę, mieszamy szpatułką. Jeden z blatów układamy na paterze. Nasączamy go kawą lub likierem kawowym. Rozprowadzamy połowę powideł. Następnie wykładamy mniej więcej połowę kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy i smarujemy powidłami. Wykładamy drugą część kremu (kilka łyżek można zostawić do obłożenia boków tortu). Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, delikatnie go nasączamy. Boki tortu smarujemy cienką warstwą
Smaki Na Talerzu